u onoj skoli/mezhebu koju slijede bosanski muslimani i IZ BiH nije haramBloo wrote: ↑29/12/2023 11:16Jesu zabranjeni u odredenim skolama. Kao i odredeni vodozemci.
Bošnjaci, islam i Evropa
- Tvrtko II Kotromanić
#276 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
- Bloo
- Globalna šefica
#277 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Pobornici janjetine, morskih plodova i brudeta su gori od Jehovinih svjedoka.
- dr_Evil
-
moimoi
- Bloo
- Globalna šefica
#280 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Sve dok postoje oprecni stavovi, sigurnije je ne jesti.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑29/12/2023 11:17u onoj skoli/mezhebu koju slijede bosanski muslimani i IZ BiH nije haram
- dr_Evil
-
moimoi
#282 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Moja stara ne moze maslinovo ulje smisliti a ja ga mogu piti
Na ribi i svemu iz mora mogu zivjeti
Na ribi i svemu iz mora mogu zivjeti
- Tvrtko II Kotromanić
#283 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
mda, ti si relevantna za tu oblast
bloo efendija
il rubina mozda
- Bloo
- Globalna šefica
#284 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
I onda se uda sa 18 i zavrsi samo osnovnu skolu.
Mahala je cudo. Drzati do sebe mozes i u cistoj obicnoj odjeci.
Nema to veze sa samopostovanjem vec sa pritiskom mahale.
Nasilje u braku? Sramota, sta ce mahala reci...
Veselis se i pjevas u svojoj kuci...nemoj se derat, sta ce mahala reci...
Itd...
To neko idealiziranje nana i tradicije je fascinantno. Dok u srzi lezi patrijarhat, pritisak sredine (pogotovo na zene) i sasijecanje individualizma u korijenu.
Nisi samo ti imao nanu i mahalu.
Cudni.su putevi spagetastog cudovista.
- Dope_Man
-
moimoi
#286 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Vjerujem. Zasto ne bi bilo
- Ateista
#287 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Posteno,svjestan si da je nauceno ali ne zelis to da mijenjas jer si to prihvatio kao dio sebe, isto za imena postujem da naviknes na to i da ti se svidjaju.dr_Evil wrote: ↑29/12/2023 10:14Kod mene je nauceno. Svjestan sam toga, ali mi se i svidjaAteista wrote: ↑29/12/2023 10:05
Upravo to, ja recimo ne volim nikako miris ribe, jer je ne volim ni jesti, ima jos nekih stvari, recimo gljive. Mogu razumjeti da neko ne voli ni svinjetinu pa ni miris, puno je razlicitih ljudi, ali kod onih koji je ne jedu uz vjerskih razloga vjerovatno su u pitanju predrasude i naucena odbojnost.
Licno nisam neki ljubitelj svinjetine, mogu pojesti ali uvijek sam radije za teletinu.Kod preradjevina kako sta,zna biti odlucnih kulena.
![]()
Nekako sam kao Sheldon u Big Bang. Volim tradicije, vjerovatno iz tog razloga drzim i do ostalih stvari iako nisam vjernik.
ONo potpuno sam svjestan da ne postoje muslimanska imena, i da nam je to poturena laz, ali nikad ne bih dao ime djetetu koje makar u nekoj verziji ne zvuci kao nasa tradicionalna imena, od dolaska Turaka pa na ovamo.
- dr_Evil
#288 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Pa ne znam ja bloo sta je u tvojoj kuci bilo, u mojoj se i pjevalo i plakalo. Sto se tice mahale jedino sta sam ikad cuo od nje je da je govorila da nikad ne smijemo sebi dozvolit da nam mahala kaze "jadna"(ne u zenskom rodu), ti to posmatraj kako zelis, nama je vazno da smo mi shvatili da sve dok imamo zdrave ruke da cemo raditi da se to ne desi.Bloo wrote: ↑29/12/2023 11:26
Itd...
To neko idealiziranje nana i tradicije je fascinantno. Dok u srzi lezi patrijarhat, pritisak sredine (pogotovo na zene) i sasijecanje individualizma u korijenu.
Nisi samo ti imao nanu i mahalu.![]()
Tebe muci sto ti se nana udala sa 18, tamo negdje 1948-e, posto su inace cure u taj vakat isle na doktorate, mi Bosnjaci smo inace tih godina bili poznati kao nacija koja je volila da se obrazuje, studira vani, ide na zanate, muzicke akademije, sve glumci u pozoristu bili. Oh wait, nismo, nana je kriva. Lazni feminizam me ne zanima.
Samopostovanje, cijeni sebe i drugi ce te cijenit. Nazalost ja prvi, a vidim i ti nismo bas na cisto sa tom izrekom.
- Ateista
- Ateista
#290 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
I meni je to eliminatorno, ne bih mogao biti u ozbiljnoj vezi sa nekom koja vjeruje u bilo kakvo bozanstvo, neko moze reci da sam zadrt ali za ozbiljnu vezu mi je to jako bitno da se tu slazemo ako cemo zivjeti zajedno. Ne bi mi smetala bilo kakva tradicija koju nosi sa sobom kao porodicno naslijedje, dok gid je to samo tradicija i ako sam siguran da to ne shvata ozbiljno.broj dva wrote: ↑29/12/2023 11:12Ja sam u vezi sa vegeterijankon ali nebi mogao u vezu sa zenom kojoj bog govori šta da jededr_Evil wrote: ↑29/12/2023 10:04Kiseli kupus, pa onda casu i onaj rasol iz bureta pa se napijes ahh predivno, janjetina mirise super ako se zna napravit, los kuhar los miris.
A hule mi nemojte branit. Kad susjedi prave cvarke smrdi svih 14 spratova solitera![]()
Doduse kad peku rebra to fino mirise, ali opet bih dusu ispovracao kad bi usta stavio. Jednostavno ako ti je nena jela krme jedi i ti, ako nije onda se ne glupiraj i postuj svoju tradiciju. Nista ni dobro ni lose.
Ja sam toliko zaostao po tom pitanju da ne bih mogao u vezi sa zenom koja jede krme, izgleda imam ja ozbiljnih musica![]()
Ne bih mogao biti ni sa nekom koja pusi cigare, to mi je isto eliminatorno.
- Bloo
- Globalna šefica
#291 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ja vidim romantiziranje nane i mahale.dr_Evil wrote: ↑29/12/2023 11:40Pa ne znam ja bloo sta je u tvojoj kuci bilo, u mojoj se i pjevalo i plakalo. Sto se tice mahale jedino sta sam ikad cuo od nje je da je govorila da nikad ne smijemo sebi dozvolit da nam mahala kaze "jadna"(ne u zenskom rodu), ti to posmatraj kako zelis, nama je vazno da smo mi shvatili da sve dok imamo zdrave ruke da cemo raditi da se to ne desi.Bloo wrote: ↑29/12/2023 11:26
Itd...
Tebe muci sto ti se nana udala sa 18, tamo negdje 1948-e, posto su inace cure u taj vakat isle na doktorate, mi Bosnjaci smo inace tih godina bili poznati kao nacija koja je volila da se obrazuje, studira vani, ide na zanate, muzicke akademije, sve glumci u pozoristu bili. Oh wait, nismo, nana je kriva. Lazni feminizam me ne zanima.
Samopostovanje, cijeni sebe i drugi ce te cijenit. Nazalost ja prvi, a vidim i ti nismo bas na cisto sa tom izrekom.
Ne muci mene nista, vidim da tebe subjektivno pogada komentarisanje romantizirane proslosti.
I sad se prica skrece sa najboljeg kostima do granapa do nanine mudrosti u rangu Konfucija.
Mozda smo previse.elemenata udrobili ali ako se vratimo na tvoju recenicu koja je i potakla ovo sve..da ako ti nana nije.jela zbog tradicije, onda je logicno da i ti ne jedes zbog tradicije...
Onda cherry picking sta uzeti od nanine tradicije.
- Bloo
- Globalna šefica
- dr_Evil
#293 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ateista wrote: ↑29/12/2023 11:46
I meni je to eliminatorno, ne bih mogao biti u ozbiljnoj vezi sa nekom koja vjeruje u bilo kakvo bozanstvo, neko moze reci da sam zadrt ali za ozbiljnu vezu mi je to jako bitno da se tu slazemo ako cemo zivjeti zajedno. Ne bi mi smetala bilo kakva tradicija koju nosi sa sobom kao porodicno naslijedje, dok gid je to samo tradicija i ako sam siguran da to ne shvata ozbiljno.
Ne bih mogao biti ni sa nekom koja pusi cigare, to mi je isto eliminatorno.![]()
Meni prva pomisao braka sa hard core vjernicama(ove nase monoteisticke) bi bila da nema analca nikad
to bi bio game over iste sekunde
- JohnnyS
#294 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
A de mi reci, hoćeš li ti svoja ograničenja prenijeti na svoju djecu. Jer ne jesti jednu cijelu skupinu mesa od koje se pravi dosta jela jest ograničenje. Znam po sebi. Ja ne jedem dosta hrane i znam da je do mene, ali se trudim da svoju averziju prema hrani koja mi smrdi (uključujući i janjetinu) ne prenosim na potomstvo. Ipak živite u inozemstvu, možda društvo od djece ponekad poželi na bbq rebarca ili McBacon?dr_Evil wrote: ↑29/12/2023 11:40Pa ne znam ja bloo sta je u tvojoj kuci bilo, u mojoj se i pjevalo i plakalo. Sto se tice mahale jedino sta sam ikad cuo od nje je da je govorila da nikad ne smijemo sebi dozvolit da nam mahala kaze "jadna"(ne u zenskom rodu), ti to posmatraj kako zelis, nama je vazno da smo mi shvatili da sve dok imamo zdrave ruke da cemo raditi da se to ne desi.Bloo wrote: ↑29/12/2023 11:26
Itd...
- Bloo
- Globalna šefica
#296 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Jel sad pravi momenat da upitam oko.tradicije i analnog seksa? 
- dr_Evil
#297 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Ne znam bloo tita mi, eto izvinite za tu recenicu.Bloo wrote: ↑29/12/2023 11:48
Ja vidim romantiziranje nane i mahale.Razluci da ovo nije napad na TVOJU nanu.
![]()
Ne muci mene nista, vidim da tebe subjektivno pogada komentarisanje romantizirane proslosti.Sorry, akademska deformacija.
I sad se prica skrece sa najboljeg kostima do granapa do nanine mudrosti u rangu Konfucija.
Mozda smo previse.elemenata udrobili ali ako se vratimo na tvoju recenicu koja je i potakla ovo sve..da ako ti nana nije.jela zbog tradicije, onda je logicno da i ti ne jedes zbog tradicije...
Onda cherry picking sta uzeti od nanine tradicije.![]()
Ja sam covjek koji voli tradicije, makar one koje su uspjeli usaditi u mene. Ne znam sta radim, a da stari nisu radili, iskreno ne mogu da skontam ako imas kakav primjer sta si na sebi primjetila reci mi, mozda je i kod mene, kad si kod skole nena nije bila skolovana i udala se sa 18-ak ali je skolovala svu svoju djecu. Sto sam stariji sve mi neki djavo ne da vise mira i sve vise volim nase stare hercegovacke obicaje, ciganluk, i sta vec ne. Kad sam bio momak to me nista nije zanimalo.
- JohnnyS
#298 Re: Bošnjaci, islam i Evropa
Koja bi budala to uopće htjela prakticirati u heteroseksualnom odnosu 
- dr_Evil
-
moimoi