AMERIKA

Post Reply
Point.

#9026 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Hakiz wrote: 28/12/2023 22:35
Point. wrote: 28/12/2023 22:33
Hakiz wrote: 28/12/2023 22:16

U policijskoj stanici koja je nadležna za adresu na kojoj ćeš boraviti dok si u BiH.
Godinama sam se prijavljivao redovno u Supu, poslije su te prijave premjestili na neko drugo mjesto van Supa. Kad sam nabavii bh ličnu rekli mi kad imaš bh ličnu ne trebaš se prijavljivati više, ne računaš se kao stranac.
Pročitaj sadržaj linkova koje sam stavio.

Na drugom linku piše:
Državljanin koji ima prijavljen boravak u inozemstvu, a nema prijavljeno prebivalište u BiH, dužan je prilikom boravka u BiH da prijavi boravište kod nadležnog organa u roku od osam dana, pri čemu zadržava prijavljen boravak u diplomatsko-konzularnoj mreži.
Imam prijavljeno prebivalište u BiH.
Hakiz

#9027 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

Point. wrote: 28/12/2023 22:39
Godinama sam se prijavljivao redovno u Supu, poslije su te prijave premjestili na neko drugo mjesto van Supa. Kad sam nabavii bh ličnu rekli mi kad imaš bh ličnu ne trebaš se prijavljivati više, ne računaš se kao stranac.

Na drugom linku piše:
Državljanin koji ima prijavljen boravak u inozemstvu, a nema prijavljeno prebivalište u BiH, dužan je prilikom boravka u BiH da prijavi boravište kod nadležnog organa u roku od osam dana, pri čemu zadržava prijavljen boravak u diplomatsko-konzularnoj mreži.
Ako imaš prebivalište, onda ništa.

U svakom slučaju, ja bih se prijavio. Manje te "košta" nego da ti jednog dana na granici ne dozvole da izađeš iz BiH dok ne platiš kaznu. Ako se ne moraš prijaviti, izgubit ćeš malo vremena za bespotreban odlazak u stanicu.

Kao što rekoh, to su situacije u kojima niko nema problem dok ga ne dobije. Onda belaj.
Rob_Atl

#9028 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 22:00
Rob_Atl wrote: 28/12/2023 20:22 Znam samo da se moras prijaviti kao stranac kad dodjes ako nemas nas pasos. Ma da i to niko ne gleda, al eto po belaju jarana prosle godine na granici kad se vracao sa mora peglali pravo, prvo mu onaj rekao 200 maraka kazna po osobi, on bio sa porodicom njih 4, pa je spustio nekako na 200 maraka ukupno, ma da je i taj sigurno sebi u dzep stavio ali sta ces. Ja bio otisao da se prijavim, zenska koja je radila tu nije imala ni pojma da se moras prijaviti uopste, kaze sta ce ti ti si Bosanac :lol: , reko jesam al nemam pasos :lol: . Prijavio se iz tog razloga jer sam i ja na more kontao pa kako mi je to jaran ispricao haj reko da ne bude belaja platis cenera po osobi i dobar, ove godine se nisam prijavio jer nisam izlazio nigdje van granica. :skoljka: :mrgreen: Nevjerujem da se 10 posto nase dijaspore prijavi kad dodje, al da pise u zakonu da moras, moras.
:shock:

Ja nikad cuo za ovo.

Sto puta dolazili u Bosnu, i ja i porodica. Bez naseg pasosa jel. I prijatelji moji sto sam ih vodao po Bosni. Isli i u Hrvatsku i u CG i nazad. Gdje se to trebas prijavljivat? :-)

Kazes nasa dijaspora se ne prijavljuje? Pa mislis da se ijedan stranac "prijavljuje"?

Koji je to zakon o kom govoris?
Image
jeza u ledja

#9029 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote: 28/12/2023 22:37 Ja sam se prijavio americkoj ambasadi 2002 i 2008 kada nisam imao bh dokumente. Kada sam 2008 isao nazad u hrvatsku preko gradiske, hrvati su zezali jer se nisam prijavio da sam bio u hrvatskoj 20 dana ranije. Ipak me pustili nazad u lijepu nasu.

Iste probleme imao u gruziji, jermeniji, islandu.
Sad kad kontam bilo gdje drugo sam isao obicno je hotel ili makar airbnb, i oni te stvari odrade.
U BiH nikad nisam problem imao. Niti znam nekoga da jeste.
jeza u ledja

#9030 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Rob_Atl wrote: 28/12/2023 22:42
jeza u ledja wrote: 28/12/2023 22:00
Rob_Atl wrote: 28/12/2023 20:22 Znam samo da se moras prijaviti kao stranac kad dodjes ako nemas nas pasos. Ma da i to niko ne gleda, al eto po belaju jarana prosle godine na granici kad se vracao sa mora peglali pravo, prvo mu onaj rekao 200 maraka kazna po osobi, on bio sa porodicom njih 4, pa je spustio nekako na 200 maraka ukupno, ma da je i taj sigurno sebi u dzep stavio ali sta ces. Ja bio otisao da se prijavim, zenska koja je radila tu nije imala ni pojma da se moras prijaviti uopste, kaze sta ce ti ti si Bosanac :lol: , reko jesam al nemam pasos :lol: . Prijavio se iz tog razloga jer sam i ja na more kontao pa kako mi je to jaran ispricao haj reko da ne bude belaja platis cenera po osobi i dobar, ove godine se nisam prijavio jer nisam izlazio nigdje van granica. :skoljka: :mrgreen: Nevjerujem da se 10 posto nase dijaspore prijavi kad dodje, al da pise u zakonu da moras, moras.
:shock:

Ja nikad cuo za ovo.

Sto puta dolazili u Bosnu, i ja i porodica. Bez naseg pasosa jel. I prijatelji moji sto sam ih vodao po Bosni. Isli i u Hrvatsku i u CG i nazad. Gdje se to trebas prijavljivat? :-)

Kazes nasa dijaspora se ne prijavljuje? Pa mislis da se ijedan stranac "prijavljuje"?

Koji je to zakon o kom govoris?
Image
Stavio je Hakiz stranicu ranije. :thumbup:
jeza u ledja

#9031 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 28/12/2023 22:16
Point. wrote: 28/12/2023 22:14
Meni rekla ako imaš bh ličnu nemaš se potrebe prijavljivati. Kad sam je pitao gdje se prijavljuje, reče nemam blage
U policijskoj stanici koja je nadležna za adresu na kojoj ćeš boraviti dok si u BiH.
Pise na onom linku ili policiji ili "terenskoj sluzbi za strance", ovako nesto. Ne znam gdje sve to ima, ali ima jedna na sarajevskom aerodromu (preko puta).
Hakiz

#9032 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 22:50
Jack Be Nimble wrote: 28/12/2023 22:37 Ja sam se prijavio americkoj ambasadi 2002 i 2008 kada nisam imao bh dokumente. Kada sam 2008 isao nazad u hrvatsku preko gradiske, hrvati su zezali jer se nisam prijavio da sam bio u hrvatskoj 20 dana ranije. Ipak me pustili nazad u lijepu nasu.

Iste probleme imao u gruziji, jermeniji, islandu.
Sad kad kontam bilo gdje drugo sam isao obicno je hotel ili makar airbnb, i oni te stvari odrade.
U BiH nikad nisam problem imao. Niti znam nekoga da jeste.
Da, kada često boraviš u hotelu itd, lako je zaboraviti na prijavu jer hotel to odradi. Pa kada se ode boraviti negdje kod prijatelja, rodbine itd ne prijavi se, a onda je lutrija.
Jack Be Nimble

#9033 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

U sustini niko te nece pitati, jedino ako je neko nadrkan sa druge strane ili skonta da moze nesto vise izvuci. Sestru i njenog muza su zaustavili negdje u BiH 2007, prvo pitanje kada je drot skontao da su turisti 'jeste li se vi prijavili'. Jedan od razloga zasto sam uzeo bh licnu da se ne moram zajebavati malim glupostima.
Hakiz

#9034 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

Jack Be Nimble wrote: 28/12/2023 22:55 U sustini niko te nece pitati, jedino ako je neko nadrkan sa druge strane ili skonta da moze nesto vise izvuci. Sestru i njenog muza su zaustavili negdje u BiH 2007, prvo pitanje kada je drot skontao da su turisti 'jeste li se vi prijavili'. Jedan od razloga zasto sam uzeo bh licnu da se ne moram zajebavati malim glupostima.
Upravo to (boldirano) :thumbup:
jeza u ledja

#9035 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ja imam negdje licnu ali ne znam je li mi jos vazi.
Hakiz

#9036 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 23:00 Ja imam negdje licnu ali ne znam je li mi jos vazi.
Kazna za neprodužavanje važenja lične karte je 300 KM :lol:

Kako god okreneš, za nešta će se kazna platiti :mrgreen:
Jack Be Nimble

#9037 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 23:00 Ja imam negdje licnu ali ne znam je li mi jos vazi.
Ti je barem imas kod sebe. Ja izvadio zadnji dan boravka 2008, rodjak preuzeo i prvi put vidio licnu ovog ljeta. Opet obnovio pri kraju odmora i opet rodjak morao podici u moje ime. Nisam platio kaznu. Ko zna kada cu vidjeti licnu opet.

Al dobro je za imati, pogotovo sada kada starija generacija umire, a na nama ostaje zemlja, kuca itd.
iClass

#9038 Re: AMERIKA

Post by iClass »

jeza u ledja

#9039 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote: 28/12/2023 23:08
Ti je barem imas kod sebe. Ja izvadio zadnji dan boravka 2008, rodjak preuzeo i prvi put vidio licnu ovog ljeta. Opet obnovio pri kraju odmora i opet rodjak morao podici u moje ime. Nisam platio kaznu. Ko zna kada cu vidjeti licnu opet.

Al dobro je za imati, pogotovo sada kada starija generacija umire, a na nama ostaje zemlja, kuca itd.
Upravo tako.

Hmm, gdje li sam ono zastekao tu licnu….
Hakiz

#9040 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

Jack Be Nimble wrote: 28/12/2023 23:08

Nećeš kaznu platiti kada je vadiš. Nego, u slučaju da te iz bilo kog razloga legitimiše policija pa im izvadiš isteklu ličnu ili u slučajevima nekog korištenja tamo gdje te mogu kazniti. Tada ćeš je, možda, platiti.

Dođeš mi na šalter da podigneš dokument, ja prijavim policiji da je neko sa nevažećom ličnom pokušao podići dokument.

To mi izgleda ovako:

Istekla lična, iskaznica koja potvrđuje identitet, to, zapravo, znači da podaci na njoj nisu validni, ne možeš zvanično dokazati da si ti ti, to je praktično lažno predstavljanje, prevara. Osoba koja nema, ne može dokazati, identitet pokušava podići dokument koji glasi na tebe. Krađa dokumenta.

Naravno, identitet možeš dokazati pasošem koji važi, govorim isključivo o ličnoj karti.
jeza u ledja

#9041 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Pa normalno, zasto bi pokazivao nevazeci dokument?

Kako si ti napisao ranije, “za neproduzivanje licne se placa kazna”. Kontam, kome cu platiti sta, koga boli kurac ako putujem sa stranim pasosem?
jeza u ledja

#9042 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Iskreno ja ne znam jel se jos uopste “vodim” kao drzavljanin. Moguce da sam davno izgubio to pravo. :-?
Point.

#9043 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Hakiz wrote: 28/12/2023 22:40

Na drugom linku piše:

U svakom slučaju, ja bih se prijavio. Manje te "košta" nego da ti jednog dana na granici ne dozvole da izađeš iz BiH dok ne platiš kaznu. Ako se ne moraš prijaviti, izgubit ćeš malo vremena za bespotreban odlazak u stanicu.

Kao što rekoh, to su situacije u kojima niko nema problem dok ga ne dobije. Onda belaj.
Ja sam se htio prijaviti prošle godine, jer nisam bio siguran hoće li mi lična biti gotova prije nego napustim BiH ali žena u Supu mi je rekla da ne trebam da se prijavljujem niti zna gdje se to radi. Čuo sam davno da samo ljudi sa prostora rs se prijavljuju ne iz Federacije, da li je to istina nemam pojma. U ovih 20 i kusur godina mali milion sam puta prešao granicu što iz rs što iz Federacije i nikad mi niko nije tražio prijavu.
jeza u ledja

#9044 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

A sad mi je i jasnije zasto bi nasi ljudi imali mnogo vise problema sa ovim nego stranci. Stranci bi mnogo vjerovatnije odsjedali negdje zvanicno, gdje se nece oni morati brinuti o papirologiji, a ne kod rodbine ili slicno.

Na kraju je jedino pitanje da li je na hotelu odgovornost da vas prijavi ili na vama? Ili oboje? Jer vani kad se negdje putuje obicno domacin trazi pasos (i insistirea) da bi uradio tu papirologiju.

Jedno pitanje (pitam za druga) - mogu li stranci posjedovati nekretnine u BiH?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9045 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

Point. wrote: 29/12/2023 01:06

Ja sam se htio prijaviti prošle godine, jer nisam bio siguran hoće li mi lična biti gotova prije nego napustim BiH ali žena u Supu mi je rekla da ne trebam da se prijavljujem niti zna gdje se to radi. Čuo sam davno da samo ljudi sa prostora rs se prijavljuju ne iz Federacije, da li je to istina nemam pojma. U ovih 20 i kusur godina mali milion sam puta prešao granicu što iz rs što iz Federacije i nikad mi niko nije tražio prijavu.
To su prije radili.
Roditelji su mi prije išli po 5-6 puta godišnje u Bosnu, a pošto je mama bila njemački državljanin, svaki drugi put su ih zadržavali na garnici jer je se zaboravila prijaviti pri dolasku.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9046 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

Btw. kako možeš dobiti bh. ličnu ako nisi državljanin? Jedino da tražiš neku vrstu boravka.
jeza u ledja

#9047 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 29/12/2023 01:43
Point. wrote: 29/12/2023 01:06

To su prije radili.
Roditelji su mi prije išli po 5-6 puta godišnje u Bosnu, a pošto je mama bila njemački državljanin, svaki drugi put su ih zadržavali na garnici jer je se zaboravila prijaviti pri dolasku.
I morala je platiti kaznu?
Digla_da_kreci

#9048 Re: AMERIKA

Post by Digla_da_kreci »

jeza u ledja wrote: 29/12/2023 01:35Jedno pitanje (pitam za druga) - mogu li stranci posjedovati nekretnine u BiH?
Mogu posjedovati nekretnine u BiH ako je sklopljen reciprocitet izmedju drzava. Americki drzavljani imaju to pravo i procedure sklapanja notarskog kupoprodajnog ugovora izmedju prodavca i kupca nekretnine jednake su i za strane i domace drzavljane u BiH, sto bi znacilo da se treba platiti porez na promet nekretnine koji je 5%. Vise o tome: https://www.bhnekretnine.ba/blog/pravo- ... tnine.html
jeza u ledja wrote: 29/12/2023 00:13 Iskreno ja ne znam jel se jos uopste “vodim” kao drzavljanin. Moguce da sam davno izgubio to pravo. :-?
Nisi izgubio pravo, mozes imati i americko i bosansko drzavljanstvo.

Btw, korisne su ove informacije oko prijavljivanja boravka za strance i kazni, puno ljudi to i ne zna.
jeza u ledja

#9049 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Digla_da_kreci wrote: 29/12/2023 04:26
jeza u ledja wrote: 29/12/2023 01:35Jedno pitanje (pitam za druga) - mogu li stranci posjedovati nekretnine u BiH?
Mogu posjedovati nekretnine u BiH ako je sklopljen reciprocitet izmedju drzava. Americki drzavljani imaju to pravo i procedure sklapanja notarskog kupoprodajnog ugovora izmedju prodavca i kupca nekretnine jednake su i za strane i domace drzavljane u BiH, sto bi znacilo da se treba platiti porez na promet nekretnine koji je 5%. Vise o tome: https://www.bhnekretnine.ba/blog/pravo- ... tnine.html
jeza u ledja wrote: 29/12/2023 00:13 Iskreno ja ne znam jel se jos uopste “vodim” kao drzavljanin. Moguce da sam davno izgubio to pravo. :-?
Nisi izgubio pravo, mozes imati i americko i bosansko drzavljanstvo.

Btw, korisne su ove informacije oko prijavljivanja boravka za strance i kazni, puno ljudi to i ne zna.
Pretpostavljao sam to za nekretnine.

Ovo u vezi drzavljanstva, nisam mislio da ne mogu imati dvojno vec da ne mogu dobiti pasos/licnu bez stalnog mjesta boravista ili tako nesto?

Jeste korisno je. Hajd da se nesto i nauci. Kad covjek kao stranac putuje u druge zemlje sve zivo zna o papirologiji, ali ne razmislja o tome kad putuje nazad u svoju zemlju porijekla.

Mada u sustini ja bi haman radije platio tu eventualnu kaznu ako me slucajno “uhvate” nego se maltretirao po jebenim policijskim stanicama na odmoru. :D
jeza u ledja

#9050 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Nego in other news, evo i Maine Trumpa skinuo sa glasacke liste. :D

Mada, neki dan, sud u Michiganu, koji je mnogo vazniji od Colorada ili Mainea, je rekao da ga ostavljaju na listi. Takodje u Minnesoti.

Ne sumnjam da ce ovo Vrhovni sud rijesiti u njegovu korist vrlo brzo, al eto, nek se malo raja zanima.
Post Reply