Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bloo
Globalna šefica

#35576 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

darius_maximus wrote: 22/12/2023 22:56 Zato što će mu neku prilikom odlaska iz restorana ili radnje reći "Sayonara", jer je vlasnik Japanac.
I Englez će ti sasvim normalno odgovoriti sa "Sayonara" jer shvata da postoje različiti ljudi koji se različito pozdravljaju i navikao je na to.
Zašto se opterećujete time?
Ili ovako, da se sutra otvori pravi sushi bar koji drže Japanci i da vas pri odlasku iz restorana pozdrave sa "Sayonara" da li bi odgovorila s "Doviđenja" ili "Sayonara"?
Ocito se nismo razumjeli.
Ja sam tebe skontala da govori sayonara svima jer hoce, a on to govori Japancu.
Sayonara nije postao japanizam u engleskom jeziku. Merhaba i selam su na drugi nacin usli u bosansko drustvo tako da je to neuporedivo.
Nemam problema da odgovorim na selam. Odgovoram i na cestitanja Bajrama i Bozica. Ja sam kulturno i odgojeno dijete.
:D Osim kad mi ude u kancelariju i nazove selam. :D Ospem se kad neko nazove selam u npr, poreznoj.
Jedino šta mi definitivno smeta je kada ja govorim o budućnosti, tipa odoh sad ovo kopirati i eto me za 2 minute, a neko kaze na to aBd...ospem se.
Na to odgovorim aŠd...ako Šejtan da...jer ako bozanstvo trenutno nema pametnijeg posla na svijetu osim da gleda hocu li se ja sjebati na toj putanji...
NecuVise

#35577 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by NecuVise »

darius_maximus wrote: 22/12/2023 22:04
swanfilter wrote: 21/12/2023 20:18 Kod nas je i Merhaba shvaceno kao vjerski pozdrav.

O cemu dalje ...
Ma mi smo težak i naopak narod, džaba ti sve.
Englez će se pozdraviti sa ciao, hola, sayonara, svime što je došlo do engleskog jezika.
Mi vazda pametniji od svih, jer imamo "svoje".
Sto miliona riječi u našem jeziku su posuđenice, ali imamo "svoje".

Ako neko pozdravi sa selam, merhaba, otpozdraviš, meni ni u džep ni iz džepa.
Zašto se uopšte zamaramo time?
Može se koristiti više od jednog pozdrava u životu, a i dalje biti normalan čovjek.

Imao Jevreja na poslu i istraživao kako se čestita koji praznik.
Englez jedan (polu-Indijac) je zato pohvatao negdje "inšallah" i stalno to govorio kada se nešto planiralo.
Zapije se burazom i slušaju Šabana, a ništa ne razumiju.
I na kraju dana svi na pivu, bez ikakvog opterećivanja.
Čuj "moje", "njihovo", Tito dragi...
Ti imaš iskustvo sa svakim mjestom u Engleskoj la tako govoriš? Uključujući i one zabiti po Engleskoj, ne samo London?
darius_maximus wrote: 22/12/2023 22:35
Bloo wrote: 22/12/2023 22:10

Englez će se pozdraviti sa ciao, hola, sayonara, svime što je došlo do engleskog jezika.

Može se koristiti više od jednog pozdrava u životu, a i dalje biti normalan čovjek.

Englez jedan (polu-Indijac) je zato pohvatao negdje "inšallah" i stalno to govorio kada se nešto planiralo.
Tokom sluzbenog susreta sumnjam da ce na dolasku reci ciao, a na odlasku sajonara...Ako ude u poreznu upravu/kancelariju neciju/prodavnicu/restoran....
Drugo je kad se sreces sa rajom..
Zašto neće reći u prodavnici i restoranu?
Ko god je imao posla sa strancima može ovo potvrditi (barem kod ljudi sa Zapada).
Uvijek odmah počnu učiti kako se određene stvari kažu na našem (od pozdrava, do kako nazdraviti, itd.).

A nisu ovdje primjeri samo iz porezne uprave, nemoj izvrtati.
Nego, eto, nikad se kod nas nije selamalo, pa što bi se sada prilagodilo nekome.

Pazi, u mojoj se kući uvijek govorilo tata i dobar dan i nikad to nisam promijenio, pa i moje dijete govori tata i dobar dan kao default.
Međutim, kada me negdje neko poselami, odselamim.
Fuck it, neće mi kruna s glave spasti.

Jedini validan "problem" je kada selame na šalteru u opštini, ali to se meni nikad nije desilo.
I da me tu neko poselami odgovorio bih s dobar dan, jer sam tako navikao.

Ovdje međutim dosta čujem onog "nije se to kod nas nikad govorilo", što je glup razlog za živu materiju kao što je jezik.
Pogotovo kada se radi o pozdravu među ljudima.
Od kad računaš to "nikad se nije selamalo"? Od 1945?
Bloo
Globalna šefica

#35578 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

Ateista wrote: 20/12/2023 09:28 tako su i pokusaji u Srbiji da se izbace iz rijeci gdje se uvijek koristilo, recimo kad cujem da neko kaze urmasica...
Nema to veze sa pokušajem izbacivanja h.
Hurmašice/urmašice - čak i ormašice
ljeb
rđa/hrđa
NecuVise

#35579 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by NecuVise »

Rđa i urmasica je neprirodno za reći, definitivno umjetno izbacivanje.
Bloo
Globalna šefica

#35580 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

NecuVise wrote: 22/12/2023 23:41 Rđa i urmasica je neprirodno za reći, definitivno umjetno izbacivanje.
Pogledaj etimologiju riječi.
basicm

#35581 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by basicm »

Zasto idete tako cesto u poresku pa se selamate s njima?
darius_maximus

#35582 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

Bloo wrote: 22/12/2023 23:18
darius_maximus wrote: 22/12/2023 22:56 Zato što će mu neku prilikom odlaska iz restorana ili radnje reći "Sayonara", jer je vlasnik Japanac.
I Englez će ti sasvim normalno odgovoriti sa "Sayonara" jer shvata da postoje različiti ljudi koji se različito pozdravljaju i navikao je na to.
Ili ovako, da se sutra otvori pravi sushi bar koji drže Japanci i da vas pri odlasku iz restorana pozdrave sa "Sayonara" da li bi odgovorila s "Doviđenja" ili "Sayonara"?
Sayonara nije postao japanizam u engleskom jeziku. Merhaba i selam su na drugi nacin usli u bosansko drustvo tako da je to neuporedivo.
Nemam problema da odgovorim na selam. Odgovoram i na cestitanja Bajrama i Bozica. Ja sam kulturno i odgojeno dijete.
:D Osim kad mi ude u kancelariju i nazove selam. :D Ospem se kad neko nazove selam u npr, poreznoj.
Jedino šta mi definitivno smeta je kada ja govorim o budućnosti, tipa odoh sad ovo kopirati i eto me za 2 minute, a neko kaze na to aBd...ospem se.
Na to odgovorim aŠd...ako Šejtan da...jer ako bozanstvo trenutno nema pametnijeg posla na svijetu osim da gleda hocu li se ja sjebati na toj putanji...
Kao što se "Sayonara" govori nekome ko je Japanac, tako se i selam govori muslimanu.
Ti kada kažeš da su ti izrazi ušli u bosansko društvo, onda ustvari misliš da su ušli u bošnjačko društvo, jer se u Lukavici ne selamaju.
Nije neuporedivo, jer će većinsko stanovništvo koristiti svoje pozdrave.

Sad, da li su ti pozdravi kod Bošnjaka postali izraženiji zato što ljudi žele da se vidi da su vjernici ili je nešto drugo razlog je potpuno nebitno.
Neka selama ko hoće. Ja prvi neću zvati selam, ali ću u većini slučajeva selamiti ako me neko poselami.
Ovo je većinski muslimansko stanovništvo i tako je kako je.
Ja znam Hrvata i Srba koji će reći "Poselami k'o uspita" kao frazu, ne što inače koriste selam.

Ponavljam, nikad mi se nije desilo da me neko selama na šalteru i vjerujem da se u 99,9 posto slučajeva neće nikome ni desiti.
A ne vidim razlog zašto bi mi smetalo u svakodnevnom životu, iako ja nisam navikao na selam i "kod mene u kući se nije nikad selamalo".

Za aBd je slična situacija.
Ja koji s bogovima imam jako malo veze to koristim kao uzrečicu.
Isto kao kada nekome opsujem majku, ne mislim stvarno da mu želim općiti s majkom.
Jednostavno izraz koji mi je ostao i koristim ga u prenesenom značenju.

Samo kažem da se ljudi puno pale na gluposti.
Oca mog to isto nervira, pa je znao na trafikama tražiti "hmaramice" i tako te gluposti, čisto da ljudi popizde zbog "ubacivanja h u sve".

Stvari koje mene nerviraju su "prave" greške, kao kada neko kaže "infrakt" ili "u Ameriki".
Tada postaje problematično, a ne zbog selama. :D
darius_maximus

#35583 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

NecuVise wrote: 22/12/2023 23:19

Ti imaš iskustvo sa svakim mjestom u Engleskoj la tako govoriš? Uključujući i one zabiti po Engleskoj, ne samo London?

Od kad računaš to "nikad se nije selamalo"? Od 1945?
Ovaj je bio iz Birminghama, a navijao za Arsenal.
A ovdje diskutujemo o tome kako se priča u glavnom gradu BiH, tako da nam ne treba svaka zabit po Engleskoj.
Dosta je i Birmingham.

Za ovo "nije se selamalo"...
Govorim kako narod obično priča o stvarima na koje nisu navikli.
Meni recimo smeta akcenat, pogotovo u javnom govoru, jer se "tako prije nije pričalo".

Kada čujem "telEvizor" ili "prodAvnica", hoće mi nešto biti.
Digla_da_kreci

#35584 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Digla_da_kreci »

De bgt snimi na vocaroo ovo "telEvizor" i "prodAvnica" :lol:

I kako se, po tebi, treba reci? Teve i granap? :D
darius_maximus

#35585 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

Digla_da_kreci wrote: 23/12/2023 01:17 De bgt snimi na vocaroo ovo "telEvizor" i "prodAvnica" :lol:

I kako se, po tebi, treba reci? Teve i granap? :D
Ne mogu, ne volim slušati sebe kako pričam. :D
Iako sam razmišljao da snimim neku audio knjigu ovih dječijih priča i pjesmica, kako stalno s djetetom učim. :D

A izgovor bi trebao biti:
prOdavnica (kao prodaja i dodaš -vnica, umjesto -ja)
tElevizor (kao tele, mlado od goveda, pa dodaš -vizor)
Digla_da_kreci

#35586 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Digla_da_kreci »

E bas ti hvOla. :D
swanfilter

#35587 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by swanfilter »

Sayonara Mamute.

:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#35588 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter wrote: 21/12/2023 20:18 Kod nas je i Merhaba shvaceno kao vjerski pozdrav.

O cemu dalje ...

Nije ista konotacija primjera koji ti navodis i "merhaba" na Balkanu.
kakavdanakneiskustvu

#35589 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bloo wrote: 22/12/2023 23:18
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#35590 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

darius_maximus wrote: 23/12/2023 01:37 A izgovor bi trebao biti:
Ahm, televizor i televizija me žulja. Posuđenice. Višesložne. :D Gramatika. Pravila.Nije tako jednostavno. :) Al da ne davim sa tim.
zforumas

#35591 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by zforumas »

Bloo wrote: 23/12/2023 08:52
darius_maximus wrote: 23/12/2023 01:37 A izgovor bi trebao biti:
Ahm, televizor i televizija me žulja. Posuđenice. Višesložne. :D Gramatika. Pravila.Nije tako jednostavno. :) Al da ne davim sa tim.
:P
Bloo
Globalna šefica

#35592 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

darius_maximus wrote: 23/12/2023 00:58 Kao što se "Sayonara" govori nekome ko je Japanac, tako se i selam govori muslimanu.
Ti kada kažeš da su ti izrazi ušli u bosansko društvo, onda ustvari misliš da su ušli u bošnjačko društvo, jer se u Lukavici ne selamaju.
Nije neuporedivo, jer će većinsko stanovništvo koristiti svoje pozdrave.

Sad, da li su ti pozdravi kod Bošnjaka postali izraženiji zato što ljudi žele da se vidi da su vjernici ili je nešto drugo razlog je potpuno nebitno.
Neka selama ko hoće. Ja prvi neću zvati selam, ali ću u većini slučajeva selamiti ako me neko poselami.
Ovo je većinski muslimansko stanovništvo i tako je kako je.
Ja znam Hrvata i Srba koji će reći "Poselami k'o uspita" kao frazu, ne što inače koriste selam.

Ponavljam, nikad mi se nije desilo da me neko selama na šalteru i vjerujem da se u 99,9 posto slučajeva neće nikome ni desiti.
A ne vidim razlog zašto bi mi smetalo u svakodnevnom životu, iako ja nisam navikao na selam i "kod mene u kući se nije nikad selamalo".

Za aBd je slična situacija.
Ja koji s bogovima imam jako malo veze to koristim kao uzrečicu.
Isto kao kada nekome opsujem majku, ne mislim stvarno da mu želim općiti s majkom.
Jednostavno izraz koji mi je ostao i koristim ga u prenesenom značenju.

Samo kažem da se ljudi puno pale na gluposti.
Oca mog to isto nervira, pa je znao na trafikama tražiti "hmaramice" i tako te gluposti, čisto da ljudi popizde zbog "ubacivanja h u sve".

Stvari koje mene nerviraju su "prave" greške, kao kada neko kaže "infrakt" ili "u Ameriki".
Tada postaje problematično, a ne zbog selama.
Onda tu uvodimo 2 elementa - Japanca i muslimana.
Japanac iako vidi da ja nisam Japanka mi govori sayonara, a kako musliman zna da li sam ja muslimanka? :D
U bosansko jer je čitavo društvo bilo pod okupacijom otomanskom, a ne samo bošnjačko ili pak tvrdiš da je to ušlo u nekom drugom periodu?
Da i ja koristim tu frazu - poselami.
Ako nisi čuo selamanja u opštinama i upravama i poštanskim šalterima, blago tebi. Ne pozdrave oni mene kada priđem šalteru (meni se samo dešava da mi niko ne odgovori na dobro jutro), već komentarišem ljude koji priđu šalteru sa tim pozdravom ili uđu u kancelariju s tim pozdravom.
aBd ne koristim kao uzrecicu i smeta mi u POSLOVNOM okruzenju i u poslovnim mailovima.

hmaramice <3

infarkt i infrakt imaju donekle logisno objasnjenje jer su posudenice, čak i laDica i laTica (moj omiljeni par) imaju objasnjenje...Ameriki takode...jer Americi je izuzetak od pravila sibilarizacije :D
DonieBrasco

#35593 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/lifestyle/modailjep ... /231223005

Ko je sad ova ili bolje pitanje cija djevojka/supruga, jer iza svake ovakve sto je 24/7 naupucana, svaki mjesec u godini na putovanjima i u luksuzu stoji neki muskarac.

Sve neke "infulenserice" a zive kao da imaju primanja kao Taylor Swift.
Last edited by DonieBrasco on 23/12/2023 11:56, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#35594 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

Dizginemo od influenserki.

Ali svi oni su "influensni" samo zato jer im pratioci daju na znacaju. Ne kontam te mozgove koje pridaju znacaj nekom retardu koji se zeli obogatiti na ubleharenju po drustvenim mrezama. Da su strucni u necemu, da nesto pametno kazu, nauce ljude, da mozes nesto saznati od njih pa hajde. Recimo oni putopisci ko Dacesin, makar vidis nesto interesantno, lijepo, nesto i naucis o domovini, o okolini, svijetu. Ili restauratori, pa mehanicari, pogledas video naucis stosta sto ti moze biti korisno u zivotu.

Nego gomila debila koji se krevelje u kameru i presvlace odjecu koju je neko drugi kreirao i sasio. Ili oni sto nesto laprdaju pametuju biflaju, sve sto kazu smuckaj i prolij.
tramvajtrojka

#35595 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 23/12/2023 11:56 Dizginemo od influenserki.

Ali svi oni su "influensni" samo zato jer im pratioci daju na znacaju. Ne kontam te mozgove koje pridaju znacaj nekom retardu koji se zeli obogatiti na ubleharenju po drustvenim mrezama. Da su strucni u necemu, da nesto pametno kazu, nauce ljude, da mozes nesto saznati od njih pa hajde. Recimo oni putopisci ko Dacesin, makar vidis nesto interesantno, lijepo, nesto i naucis o domovini, o okolini, svijetu. Ili restauratori, pa mehanicari, pogledas video naucis stosta sto ti moze biti korisno u zivotu.

Nego gomila debila koji se krevelje u kameru i presvlace odjecu koju je neko drugi kreirao i sasio. Ili oni sto nesto laprdaju pametuju biflaju, sve sto kazu smuckaj i prolij.
od svih definitivno su mi najljigaviji onaj trio Mirza, Ilda, i ona efendicka nema vise umisljenijih morona bas moras biti dno dna da ono pratis :-) :-)
tramvajtrojka

#35596 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tramvajtrojka »

Image

who the fuck is faris pinjo pa da stalno izlaze tesktovi o njemu na klixu :lol: :lol: :mrgreen: , nit je glumac nit muzicar
darius_maximus

#35597 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

DonieBrasco wrote: 23/12/2023 11:51 https://www.klix.ba/lifestyle/modailjep ... /231223005

Ko je sad ova ili bolje pitanje cija djevojka/supruga, jer iza svake ovakve sto je 24/7 naupucana, svaki mjesec u godini na putovanjima i u luksuzu stoji neki muskarac.

Image
auspuhc

#35598 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by auspuhc »

darius_maximus wrote: 23/12/2023 14:30
DonieBrasco wrote: 23/12/2023 11:51 https://www.klix.ba/lifestyle/modailjep ... /231223005

Image
Kad te mnogo ljudi prati na instagramu dobijas solidnu zaradu. Ja se samo pitam zasto ovakve prati veliki broj osoba. Pretpostavljam da su vecinom muski pacenici.
auspuhc

#35599 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by auspuhc »

tramvajtrojka wrote: 23/12/2023 14:04 Image

who the fuck is faris pinjo pa da stalno izlaze tesktovi o njemu na klixu :lol: :lol: :mrgreen: , nit je glumac nit muzicar
Propao fizicki PInjo. Udebljao se. Zato ga je i ostavila ona hrvatska glumica.
Bloo
Globalna šefica

#35600 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Bloo »

Spoiler
Show
darius_maximus wrote: 23/12/2023 14:30

Image
Ma ne mora ni to ako je gadljiva, ima onlyfans za pacenike :D
Post Reply