Po meni je Bata upravu.
How big would you dream if you knew you couldn't fail.
Meni je tako jedan kolega kad smo komentarisali Matu Rimca rekao, eee gdje bih ja sad bio samo da sam imao mogucnost da studiram u Frankfurtu - kao on.
Sto se tice takvog pumpanja karijere, najvise i odlaze djeca bogatih roditelja, kojima pare nisu bitne jer ono, imaju ih i vise nego dovoljno, ganjaju druge stvari. Taj ce recimo raditi za manju platu od mene, ali da u znanju i karijeri napreduje i otkriva nesto novo jer ono, moze mu se. Dok drugi ne mogu sebi priustiti takav luksuz.
Jbg lik se bavi stvarima koje ne postoje u BiH i barem 90% drugih drzava u svijetu. Za to ti treba sirina, podloga, trziste, etc. - sistem manje vise.
Mozemo mi u BiH sada napraviti najbolji moguci sistem, ali opet necemo imati fabriku Rollce Royse, tako da onaj ko zeli time da se bavi - mora otici opet negdje drugo, bez obzira na sistem, njega sistem i ne interesuje.
Takodjer znam jos dosta primjera gdje su djeca privatnika otisla vani i tamo nasla srecu. Oni imaju i dodatni pritisak (koje vecina drugih ne vidi), a to je da sta god urade, naprave u BiH - i dalje ce ostati u sjeni svojih roditelja. Takodjer znam ih i dosta koji su se vratili, jer nisu tamo mogli odrzati nivo zivotnog stila kakav su imali u BiH.
Imam kolegicu koja je zavrsila masinstvo, zivjela u Friedrichshafenu 2 god, radila u poznatoj tvornici i vratila se u BiH, otvorila sa sestrom turisticku agenciju i kaze da zivi najbolji zivot (ima i love i stalno putuje). Masinstvo je vise ne zanima. To je recimo suprotnost ovom liku o kome pricamo.