EFD22 wrote: ↑22/12/2023 12:04
Taj drugi nije otišao zbog para. Konsenzus je i na ovoj temi, da su pare samo kap u moru razloga što se odlazi.
A neće vječno voziti BP u Ulmu.
Nostrifikuje se diploma, pokaže se znanje, kad tad, prođe par godina ali dođe sve na svoje.
Naravno ko može to da izdrži.
Ti si meni drag i otprilike da sam ja pisao na forumu prije 5 god aktivno (kad sam se spremao za odlazak), bilo bi isto ovako kako ti sad pises.
Razlog zasto je taj vjerovatno otisao jeste jer se duboko razocarao u drustvo, posao, ljude, a usput mu neko prodao lijepu pricu da je odlicna stvar voziti BP u Ulmu i da prilike same iskacu. Poznajem jednog slicnog koji je radio u knjigovodstvu i otisao da vozi BP negdje u NRW, taj se vratio u BiH, a to je bilo prije par godina. Danas je ta isplativost jos i manja iz vise uglova.
Meni je poreznu prijavu radila zena iz BiH, koja je u BiH radila kao racunovodja, a sad ovdje u jednom gradicu radi porez-servisu. Iz zene izvire nezadovoljstvo, nostrifikovala je diplomu, polagala ispite, prosla sito i reseto i eto radi taj posao koji nije nista aman specijalno, moze se raditi sa Ausbildungom i daleko da je zadovoljna postignutim. Kaze da je jedan od razloga odlaska bio taj sto su joj u inspekciju dolazile kolegice koje su od nje prepisivale na faxu, a preko politickih veza dosle na te pozicije.
Takodjer mi je zanimljivo rekla, da su tek nakon 5 god, ona i muz, oboje sa VSS, rade u svojim strukama, dosli na onaj nivo koji su imali u BiH. Sto se poslodavca tice, takodjer kaze da joj je bio bolji poslodavac u BiH, nego u DE.

Kao kvalitet zivota im nije nista bolji, ali se nada da ce djeca imati bolju buducnost ovdje. S tim da su u BiH imali svoj stan, a ovdje mogu da mastaju o vlastitoj nekretnini. Bukvalno kad sam cuo tu njenu pricu rekao sam sebi - pa ti si onda prosao vise nego odlicno.
Tako da sigurno da nakon par godina dodje sve na svoje, samo je pitanje da li vrijedi zrtvovati par godina samo da dodjes na nivo na kojem si bio u BiH.