Na hajr i na dobro
BH vojna industrija i naoruzanje
-
detroit-mercy
#17252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozda zalosno za reci ali ovaj rat u Ukrajini je ogromna prilika za NI da se podigne na sljedecu stepenicu. Znajuci da ce se skladista dobro isprazniti i da ce trebati godine i godine da se ponovo dovedu na neki zadovljavajuci nivo je prilika koju ne bi trebali propustiti, neke kapacitete vec imamo, znanje imamo, da li znamo iskoristit zice i plasirati se na Evropsko/Svjetsko je ipak drugo pitanje.
- anelsol
#17253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Osjetit će svi proizvođači. Zbog ogromne potražnje naš izvoz po osnovu naoružanja i municije je za 11 mjeseci već za 37 miliona KM veći nego za cijelu prošlu godinu, što je povećanje od nekih 30 %. Po osnovu stavke eksploziva nemam još podatke, ali i tu očekujem sličan rezultat.detroit-mercy wrote: ↑20/12/2023 14:12 Mozda zalosno za reci ali ovaj rat u Ukrajini je ogromna prilika za NI da se podigne na sljedecu stepenicu. Znajuci da ce se skladista dobro isprazniti i da ce trebati godine i godine da se ponovo dovedu na neki zadovljavajuci nivo je prilika koju ne bi trebali propustiti, neke kapacitete vec imamo, znanje imamo, da li znamo iskoristit zice i plasirati se na Evropsko/Svjetsko je ipak drugo pitanje.
Jedna od rijetkih grana koja bilježi povećanje izvoza. Sve ostale industrijske grane trpe ozbiljan pad izvoza. Jasno je gdje treba ulagati kapital, samo je pitanje da li će to naše vlasti prepoznati i podržati, ili će opet sve prepustiti stihiji.
Last edited by anelsol on 20/12/2023 14:42, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#17254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mi ne pucamo, samo dodajemo oruzje, rekli bianelsol wrote: ↑20/12/2023 14:39Osjetit će svi proizvođači. Zbog ogromne potražnje naš izvoz po osnovu naoružanja i municije je već za 37 miliona KM veći nego za cijelu prošlu godinu, što je povećanje od nekih 30 %. Po osnovu stavke eksploziva nemam još podatke, ali i tu očekujem sličan rezultat.detroit-mercy wrote: ↑20/12/2023 14:12 Mozda zalosno za reci ali ovaj rat u Ukrajini je ogromna prilika za NI da se podigne na sljedecu stepenicu. Znajuci da ce se skladista dobro isprazniti i da ce trebati godine i godine da se ponovo dovedu na neki zadovljavajuci nivo je prilika koju ne bi trebali propustiti, neke kapacitete vec imamo, znanje imamo, da li znamo iskoristit zice i plasirati se na Evropsko/Svjetsko je ipak drugo pitanje.
- anelsol
#17255 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nekom rat, nekom bratdr_Evil wrote: ↑20/12/2023 14:40Mi ne pucamo, samo dodajemo oruzje, rekli bianelsol wrote: ↑20/12/2023 14:39Osjetit će svi proizvođači. Zbog ogromne potražnje naš izvoz po osnovu naoružanja i municije je već za 37 miliona KM veći nego za cijelu prošlu godinu, što je povećanje od nekih 30 %. Po osnovu stavke eksploziva nemam još podatke, ali i tu očekujem sličan rezultat.detroit-mercy wrote: ↑20/12/2023 14:12 Mozda zalosno za reci ali ovaj rat u Ukrajini je ogromna prilika za NI da se podigne na sljedecu stepenicu. Znajuci da ce se skladista dobro isprazniti i da ce trebati godine i godine da se ponovo dovedu na neki zadovljavajuci nivo je prilika koju ne bi trebali propustiti, neke kapacitete vec imamo, znanje imamo, da li znamo iskoristit zice i plasirati se na Evropsko/Svjetsko je ipak drugo pitanje.![]()
-
zigzag
#17256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
daj da i jednom imamo brata.
al po puno osnova ukrajincima trebamo spomenik podići
al po puno osnova ukrajincima trebamo spomenik podići
- anelsol
- dr_Evil
-
detroit-mercy
#17259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Slabo mi sta pomazemo, mi sve sto proizvedemo i naplatimo. Pomazu oni koji kupuju od nas i salju Ukrajini (ali to je vec druga prica). Sva prica se svodi na to da ce pojedine zemlje radje kupovati od nas granate nego povecavati svoje kapacitete jer vide cjenovnu prednost. Sad na nama je da to iskroistimo, a treba dosta toga.
- anelsol
#17260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
EU je obećala Ukrajini isporučiti tokom 2023. godine milion artiljerijskih projektila. Jedva su isporučili 300 000. Ispostavilo se da zemlje EU i nemaju baš neki kapacitet za proizvodnju artiljeriskih projektila, niti zaliha u skladištima, a postojeći proizvođači ne žele povećati kapacitete dok im se ne garatuje potpisivanje dugoročnih ugovora. Više je isporučila Sjeverna Koreja Rusima granata, nego cijela EU prema Ukrajini, što je svjevrstan apsurd. Da ne bi zaliha kod Amerikanaca i kod Južnokoreanaca, bila bi mrka kapa za Ukrajinu. Dakle nije više pitanje ni novca, nego nema se odakle nabaviti.detroit-mercy wrote: ↑20/12/2023 14:55Slabo mi sta pomazemo, mi sve sto proizvedemo i naplatimo. Pomazu oni koji kupuju od nas i salju Ukrajini (ali to je vec druga prica). Sva prica se svodi na to da ce pojedine zemlje radje kupovati od nas granate nego povecavati svoje kapacitete jer vide cjenovnu prednost. Sad na nama je da to iskroistimo, a treba dosta toga.
Mi što proizvedemo, to naravno i prodamo. Povećanjem kapaciteta bi imali više robe za prodati zemljama EU koje bi to samo proslijedile, a tim bi i Ukrajini bilo bolje. Dobro i nama dobro i njima.
-
Hrmpallier
#17261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koje to "raketne municije" ?
Otkud nama to ? Nekad bilo - sad se spominjalo.
Nemamo mi znanja za to, niti smo imali.
- Grean
#17262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Populizam traziti zabranu izvoza Izraelu, traziti da se ne bude saucesnik u genocidu?anelsol wrote: ↑15/12/2023 09:33Postoje zakonske procedure kako se obavlja izvoz naoružanja i vojne opreme. Dok su ti zakonski i podzakonski propisi na snazi ni jedan političar svojim populizmom i praznom pričom ne bi trebao biti u poziciji da individualno ugrozi taj proces.
I mi smo to ocekivali i trazli od drugih dok su nas ubijali.
- anelsol
#17263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne tvrdim kategorički, ali mislim da postoji zabrana izvoza oružja i municije u zemlje koje su obuhvaćene sukobima. Ovo što je izvezeno u Izrael je bilo nekada u prvoj polovini godine, dakle prije početka aktuelnih dešavanja sa početka oktobra ove godine, i koliko se mogu sjetiti radilo se o nekim kapislama iz Ginexa, u nekoj manjoj količini. U zadnjih nekoliko mjeseci, koliko sam upratio, nije bilo tog izvoza.Grean wrote: ↑21/12/2023 22:42Populizam traziti zabranu izvoza Izraelu, traziti da se ne bude saucesnik u genocidu?
I mi smo to ocekivali i trazli od drugih dok su nas ubijali.
- dr_Evil
#17264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Susjed kad si postao aktivan sa namjenskom industrijomanelsol wrote: ↑22/12/2023 09:30
Ne tvrdim kategorički, ali mislim da postoji zabrana izvoza oružja i municije u zemlje koje su obuhvaćene sukobima. Ovo što je izvezeno u Izrael je bilo nekada u prvoj polovini godine, dakle prije početka aktuelnih dešavanja sa početka oktobra ove godine, i koliko se mogu sjetiti radilo se o nekim kapislama iz Ginexa, u nekoj manjoj količini. U zadnjih nekoliko mjeseci, koliko sam upratio, nije bilo tog izvoza.
- anelsol
#17265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa tamo nekad od 2017/2018 dok sam još bio mladdr_Evil wrote: ↑22/12/2023 09:33Susjed kad si postao aktivan sa namjenskom industrijomanelsol wrote: ↑22/12/2023 09:30
Ne tvrdim kategorički, ali mislim da postoji zabrana izvoza oružja i municije u zemlje koje su obuhvaćene sukobima. Ovo što je izvezeno u Izrael je bilo nekada u prvoj polovini godine, dakle prije početka aktuelnih dešavanja sa početka oktobra ove godine, i koliko se mogu sjetiti radilo se o nekim kapislama iz Ginexa, u nekoj manjoj količini. U zadnjih nekoliko mjeseci, koliko sam upratio, nije bilo tog izvoza.![]()
-
GOLDZEN
#17266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
PTG će radnicima do kraja godine isplatiti po 1500 KM a Binas po 600 KM.
-
Hrmpallier
#17267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... eme-917537
Ljudi rade svoj pos'o.
A šta rade ili su radili koldže, nikušići, novalići, ......
Ljudi rade svoj pos'o.
A šta rade ili su radili koldže, nikušići, novalići, ......
- Peacean
- anelsol
#17269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Federalni ministar Vedran Lakić istakao je da je prije otvaranja stečaja firma imala 49 uposlenih, a sad ih je 53.
"To je jasna poruka da se može kad se hoće. Iskreno sam zahvalan i čestitam stečajnom upravniku i svim uposlenicima firme 'Zrak' što su pokazali da i u ovakvoj situaciji mogu napraviti dobar posao. Sada slijede i druge pomoći, prije svega, drugih firmi namjenske industrije, ali i partnera iz inostranstva da ova firma bude još bolja, te u narednom periodu zaposli još više radnika", rekao je Lakić.
Stečajni upravnik Mesud Bogilović zahvalio se federalnom premijeru i resornom ministru za, kako je naglasio, svesrdnu pomoć koju pružaju "Zraku".
"'Zrak' trenutno zapošljava 53 radnika. Sve plate su isplaćene uredno i na vrijeme, sa doprinosima. Idemo dalje. Potpisali smo nove ugovore vrijednosti oko milion i po maraka, a koji znače budućnost za ostanak 'Zraka'. U planovima je i mnogo više ugovora koje trebamo potpisati, te su u znatno većoj vrijednosti od potpisanih", kazao je Bogilović
-
Hrmpallier
#17270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pogriješio sam i jako mi je drago što se drug Hrmpallier zae.ao. Priznajem svoje ideološko zastranjenje i izražavam drugarsku samokritiku.anelsol wrote: ↑26/12/2023 18:33Federalni ministar Vedran Lakić istakao je da je prije otvaranja stečaja firma imala 49 uposlenih, a sad ih je 53.
"To je jasna poruka da se može kad se hoće. Iskreno sam zahvalan i čestitam stečajnom upravniku i svim uposlenicima firme 'Zrak' što su pokazali da i u ovakvoj situaciji mogu napraviti dobar posao. Sada slijede i druge pomoći, prije svega, drugih firmi namjenske industrije, ali i partnera iz inostranstva da ova firma bude još bolja, te u narednom periodu zaposli još više radnika", rekao je Lakić.
Stečajni upravnik Mesud Bogilović zahvalio se federalnom premijeru i resornom ministru za, kako je naglasio, svesrdnu pomoć koju pružaju "Zraku".
"'Zrak' trenutno zapošljava 53 radnika. Sve plate su isplaćene uredno i na vrijeme, sa doprinosima. Idemo dalje. Potpisali smo nove ugovore vrijednosti oko milion i po maraka, a koji znače budućnost za ostanak 'Zraka'. U planovima je i mnogo više ugovora koje trebamo potpisati, te su u znatno većoj vrijednosti od potpisanih", kazao je Bogilović
Naročito se kajem zbog bacanja blata na g. Nikušića.
Još jednom, priznajem svoju grešku i kaem se zbog Nikušića, ali ostajem kod kritike novaljevića i koldže
- atmel
#17271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hrmpallier wrote: ↑26/12/2023 19:22Pogriješio sam i jako mi je drago što se drug Hrmpallier zae.ao. Priznajem svoje ideološko zastranjenje i izražavam drugarsku samokritiku.anelsol wrote: ↑26/12/2023 18:33Federalni ministar Vedran Lakić istakao je da je prije otvaranja stečaja firma imala 49 uposlenih, a sad ih je 53.
Naročito se kajem zbog bacanja blata na g. Nikušića.
Još jednom, priznajem svoju grešku i kaem se zbog Nikušića, ali ostajem kod kritike novaljevića i koldže
-
dragonz
#17272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U Zraku trenutno najviše radi penzionera i od inženjera ima samo jedan(i on je u penziji).
- atmel
#17273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A škiljo Novalić i hrđo Bakir se toliko trudili da firma stane na noge.
Koliko dova su samo proučili... Novalić uči dovu za Zrak a vidi ćerku u Pretisu.
Last edited by atmel on 27/12/2023 10:48, edited 2 times in total.
- atmel
- anelsol