Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#13052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bezveze napadate Batu, nije vam ista perspektiva. Tako da je vrlo vjerovatno da ste svi vi upravu, samo iz drugog ugla. :D

Niko se ne stidi posla ovako na ulici kad ga sretnes i ako se ne poznajete. Bukvalno na deponiji, za razdvajanje otpada, ovdje sam sreo naseg covjeka da radi tek kad sam dosao i covjek mi je maksimalno pomogao i uputio me gdje sta i kako razdvajati, jer ima 20 kontejnera, sta gdje ide :-)

U 90% slucajeva ce svako ko skonta da si "nas", lijepo prema tebi se odnositi i bit ce mu drago da procaskate, jedina negativna iskustva sto se toga tice sam imao s ovim profilom ljudi: zensko, Hrvatica iz Bosne, na radnom mjestu. Vise slucajeva. (sa muskim sve extra)
Maksimalno izbjegavanje pricanja "naseg" jezika i kad pitas odakle si - iz Hrvatske, koji grad - Kakanj/Kiseljak/Derventa :D

Ali takodjer imam i ja jednog daljeg rodjaka, koji je otisao prije mene i po familiji se hvali kako su on i zena uspjeli, rade u Posti, drzavna firma. Audi A6 se vozi. :D Eh njega sam sreo u gradu kako vozi onu trokolicu i raznosi postu, u kabanici, po kisi. Mislim da bi on u tom momentu vise volio da je u zemlju propao, nego da je mene sreo.. ooo pa dje si rodjak, eee evo radim zurim.. hajde sretno.

Ovo je ono sto Bata opisuje, da imas osobu koju poznajes iz rodnog mjesta ili rodbine ili sireg kruga poznanika, koji kad dolazi na odmor svima baca lovacke kako je on mega-giga-uspjesan, eh takvog nekog kad sretnes na radnom mjestu (koje nije ni blizu ono sto on opisuje svima kad dodje), eh takav voli da vidi djavola u tom momentu, nego nekog ko ga poznaje. Vjerovatno bi takav neko bio sasvim pristojan prema osobi koju prvi put sretne u zivotu.
ZoomZoomKiwi

#13053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

E to su iskompleksirani lažovi.

Nikad mi nije bila jasna ta potreba za dokazivanjem. Toliko je to plitko i glupo.
Bodkin

#13054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: 21/12/2023 14:57 Kakva topla mendjerska prica. Jadni dijasporac se postidio uspijesnog menadjera, pa ga nije smio ni u oci pogledati :skoljka:.
Interesantno, proputovao sam dosta svijeta i sretao nase ljude na skoro svakom kraju svijeta radeci svakakve poslove. Svaka ta osoba, cim bi primjetila da si nas/sa nasih prostora je jedva cekala da ti se obrati, da se pozdravi da razmijeni par rijeci. I nije bitno da li prodavao kifle u pekari ili radio neki drugi posao, uvijek je tu bio makar osmijeh i "izvolite" na nasem jeziku.

Toliko puta mi se je to desilo na aerodromima od Frankfurta preko ne zna kog aerodroma, kada placas/provuces karticu i ljudi skontaju koje je ime na kartici da ti se po automatizmu jave, bez imalo stida sto ne rade neki "noble job".

Prije par godina bio sam svjeze u Kitzbuhel-u :mrgreen:, odsjedali smo u nekom finom hotelcicu, interesantno da je poslije nas na istom mjestu odsjedao austrijski kancelar. Poenta price je da cim sam se pojavio u tom hotelcicu, fakat sa vrata me je odmah zaskocio lik, nas covjek radi za barom u hotelu. Bukvalno ovim rijecima, "joj zemo tebe cekam, vidio sam te na spisku gostiju". Ne znam kako je skontao odmah da sam nas ali valjda imamo neku karakteristicnu fizionomiju. Ko zna zasto, ali covjeku je bilo bas drago sto mu je i "zemo" tu medju gostima hotela. Uglavnom, ispricali smo se fino par puta za barom, lik iz Dervente a sobarica koja je uredjivala sobu u kojoj sam odsjedao je bila i okoline Brckog.
Uglavnom, uopste me nije interesovalo sta lik vozi, da li je "skucao za kakve garsonjerice" ili malog bolje autica, jer znas kako je ne bih volio da se ljudi osjecaju inferiorni pred uspjesnim menadjerom koji svako jutro izlazi iz svog penthouse-a, sjeda u x klasu automobila i odlazi u svoj zastakljeni ured na zadnjem katu poznatog nebodera.

Cijela prica se svodi na jednu jedinu stvar, ljudi vole i fanatsticno reaguju kada vide/sretnu nekoga ko govori njihov jezik, postoji ta neka veza koja je jaca i od osjecaja sto nisu "uspijesni" menadjeri. Mada ja vjerujem da postoji neka vrsta intuicije, sestog cula, pa ljudi nekada osjete i smorove pa nece da gube vrijeme/rijeci sa njima.

Prolazim tako carsijom, hanuma razvija pitu u izlogu a u isto vrijeme u kljovi drzi cigaru :mrgreen:. O cigarama/retama koje su neotudjivi dio folklora bi se mogla knjiga napisati. Medjutim nije tema.
I ja imam isto iskustvo.
Samo sto je on sreo nekog POZNATOG. Tu se ljudi drugacije ponasaju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 21/12/2023 15:37

....jedina negativna iskustva sto se toga tice sam imao s ovim profilom ljudi: zensko, Hrvatica iz Bosne, na radnom mjestu. Vise slucajeva. (sa muskim sve extra)
Maksimalno izbjegavanje pricanja "naseg" jezika i kad pitas odakle si - iz Hrvatske, koji grad - Kakanj/Kiseljak/Derventa :D
Hahahahahhaha :lol: :lol:
Tacno tako, fakat.
detroit-mercy

#13056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 21/12/2023 15:46
detroit-mercy wrote: 21/12/2023 14:57 Kakva topla mendjerska prica. Jadni dijasporac se postidio uspijesnog menadjera, pa ga nije smio ni u oci pogledati :skoljka:.
Interesantno, proputovao sam dosta svijeta i sretao nase ljude na skoro svakom kraju svijeta radeci svakakve poslove. Svaka ta osoba, cim bi primjetila da si nas/sa nasih prostora je jedva cekala da ti se obrati, da se pozdravi da razmijeni par rijeci. I nije bitno da li prodavao kifle u pekari ili radio neki drugi posao, uvijek je tu bio makar osmijeh i "izvolite" na nasem jeziku.

Toliko puta mi se je to desilo na aerodromima od Frankfurta preko ne zna kog aerodroma, kada placas/provuces karticu i ljudi skontaju koje je ime na kartici da ti se po automatizmu jave, bez imalo stida sto ne rade neki "noble job".

Prije par godina bio sam svjeze u Kitzbuhel-u :mrgreen:, odsjedali smo u nekom finom hotelcicu, interesantno da je poslije nas na istom mjestu odsjedao austrijski kancelar. Poenta price je da cim sam se pojavio u tom hotelcicu, fakat sa vrata me je odmah zaskocio lik, nas covjek radi za barom u hotelu. Bukvalno ovim rijecima, "joj zemo tebe cekam, vidio sam te na spisku gostiju". Ne znam kako je skontao odmah da sam nas ali valjda imamo neku karakteristicnu fizionomiju. Ko zna zasto, ali covjeku je bilo bas drago sto mu je i "zemo" tu medju gostima hotela. Uglavnom, ispricali smo se fino par puta za barom, lik iz Dervente a sobarica koja je uredjivala sobu u kojoj sam odsjedao je bila i okoline Brckog.
Uglavnom, uopste me nije interesovalo sta lik vozi, da li je "skucao za kakve garsonjerice" ili malog bolje autica, jer znas kako je ne bih volio da se ljudi osjecaju inferiorni pred uspjesnim menadjerom koji svako jutro izlazi iz svog penthouse-a, sjeda u x klasu automobila i odlazi u svoj zastakljeni ured na zadnjem katu poznatog nebodera.

Cijela prica se svodi na jednu jedinu stvar, ljudi vole i fanatsticno reaguju kada vide/sretnu nekoga ko govori njihov jezik, postoji ta neka veza koja je jaca i od osjecaja sto nisu "uspijesni" menadjeri. Mada ja vjerujem da postoji neka vrsta intuicije, sestog cula, pa ljudi nekada osjete i smorove pa nece da gube vrijeme/rijeci sa njima.

Prolazim tako carsijom, hanuma razvija pitu u izlogu a u isto vrijeme u kljovi drzi cigaru :mrgreen:. O cigarama/retama koje su neotudjivi dio folklora bi se mogla knjiga napisati. Medjutim nije tema.
I ja imam isto iskustvo.
Samo sto je on sreo nekog POZNATOG. Tu se ljudi drugacije ponasaju
Sta znaci to poznatog, masa ljudi koje ja poznajem a koji su vani kada ih sretenem jednom godisnje ili jednom u vise godina uvijek kazu sta rade, cime se bave, ukratko jos nisam nisam sreo pacijenta da kaze da ima firmu od 200 radnika a on radi kao keramicar u firmi od 200 radnika. Ako je keramicar i radi kao keramicar u Holandiji obico se interesuje koliko keramicar ubija u Americi. Ako je doktor u Njemackoj obicno pita koliko mlate doktori u USA i kakvi su uslovi rada.
A sta ljudi voze i cime dolaze je najmanji problem.
Dope_Man

#13057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Nije da branim uspjesnog, i prije svega nimalo ljubomornog, gospodina - al nije bas isto kad je neko koga ne znas (tada se obraduju da je "neko nas") i kada je u pitanju neko koga poznajes, ko mozda prodaje jednu pricu raji u BiH, a zivi drugu u dijaspori pa mu bude neugodno da neko zapravo vidi uzivo tu "bajku" koju zivi.
detroit-mercy

#13058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Dope_Man wrote: 21/12/2023 17:07
Nije da branim uspjesnog, i prije svega nimalo ljubomornog, gospodina - al nije bas isto kad je neko koga ne znas (tada se obraduju da je "neko nas") i kada je u pitanju neko koga poznajes, ko mozda prodaje jednu pricu raji u BiH, a zivi drugu u dijaspori pa mu bude neugodno da neko zapravo vidi uzivo tu "bajku" koju zivi.
Matori, sta se ja naslusam prica dole kad odem od domacih "uspijesnih" ljudi. Svi vode neke milionske prodzekte i "mogli" su biti par stoja hiljda dobri samo da............ I tako dok ti likovi prosipaju tu suplju, ti nesto kontas jel ovi lazu mene ili same sebe :skoljka: . Gdje god se okrenes, cijela prica se svodi na ono, hej jesi mi sredio ono, haj sredit cu ti ono. Svi svima sredjuju nesto a u biti niko ne zna ni sta se sredjuje.
Budimo iskreni, 80% Sarajeva izigrava ili pokusava da izigrava neku kvazi elitu. Razlozi za to mnogobrojni ali me uvijek fascinira teznja ka tom neko elitizmu.
Sva sreca pa je na ovom forumu 20% FGRa :mrgreen: kojim je eltizam strana pojava.
swanfilter

#13059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ja sam Julij mjesec isao u banje na rehab nakon operacije koljena.

Rekoh, kad vec nema mora, da odmorim i na ovaj nacin jer su banje neocekivano, fakat u svakom pogledu elitizam.

Zbog guzve ne bude moguce sobu za jednog doplatiti.

Ajd, zapasce me nekakav penzioner sa kojim necu imati obaveza na bilo koji nacin.

Sipak. Ulazi nas Dino, ko od brda odvaljen. Baca torbu, glasan za trojice.

Dva lika nekakva se svercala kroz te dvije sedmice rehabilitacije. Spavanje, bazeni, hrana. Da su mogli i na fizioterapije bi isli.

Ukratko, koljeno doslo sebi, al sam u svakom drugom pogledu bio satran. Prisjelo mi za zivot.

Naseg covjeka kada sretnem i upoznam, osjecam odmah nekakvu dodatnu obavezu po bilo kojem osnovu.
Didier

#13060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 21/12/2023 15:37 zensko, Hrvatica iz Bosne
Nisi normalan, one se najbolje jebu na dunjaluku. Znaš kako progovori s uskopaljskim naglaskom nakon nekog vremena...
Didier

#13061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

detroit-mercy wrote: 21/12/2023 14:57 Kakva topla mendjerska prica.
Da si ikad imao društvo u BiH, shvatio bi o čemu Bata uopšte priča.

Ali evo, nacrtaću ti.

Nije uopšte poenta u tome da li se naši ljudi javljaju na našem jeziku širom svijeta. Istina je sve to što si ti napisao, u 99% slučajeva će ljudi rado pričati naš jezik, obratiti ti se, često te i pripaziti, ponekad i zajebati jer si naš. I sve je to dio uobičajenog ponašanja.

Međutim, ljudi koji su bili dobri poznanici u Zenici, Sarajevu, bilo gdje, ako pričaju jednu priču u Bosni, dolazeći unajmljenim BMW-om, ne mogu sada pričati tu istu priču kada se vidi da su ustvari konobari. Ništa loše nema u tome biti konobar, to je zajeban posao i ko god ga je radio (a svi smo ga radili koji smo studirali vani), zna koliko bi trebalo da su cijenjeni, ali ovaj Zeničanin u Zenici vjerovatno priča skroz drugu priču. Nije ništa slagao kad je rekao da je u hotelskom biznisu, mada nije dio biznisa, nego ustvari obična posluga. I to je okej, ali očigledno je dobro petljao čim je izbjegavao Batu gdje god je mogao.

Je li sad jasnije?
Optimus09

#13062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Ja nekim kazem da sam u medicini nekim da sam doktor.
Hajd ti objasni ljudima da cistis guzice :lol:
Prekvalifikovao se pitaju,jesam jesam :mrgreen:
Didier

#13063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Špicen Medicin :lol:
detroit-mercy

#13064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Didier wrote: 21/12/2023 22:32

Ali evo, nacrtaću ti.

Nije uopšte poenta u tome da li se naši ljudi javljaju na našem jeziku širom svijeta. Istina je sve to što si ti napisao, u 99% slučajeva će ljudi rado pričati naš jezik, obratiti ti se, često te i pripaziti, ponekad i zajebati jer si naš. I sve je to dio uobičajenog ponašanja.

Međutim, ljudi koji su bili dobri poznanici u Zenici, Sarajevu, bilo gdje, ako pričaju jednu priču u Bosni, dolazeći unajmljenim BMW-om, ne mogu sada pričati tu istu priču kada se vidi da su ustvari konobari. Ništa loše nema u tome biti konobar, to je zajeban posao i ko god ga je radio (a svi smo ga radili koji smo studirali vani), zna koliko bi trebalo da su cijenjeni, ali ovaj Zeničanin u Zenici vjerovatno priča skroz drugu priču. Nije ništa slagao kad je rekao da je u hotelskom biznisu, mada nije dio biznisa, nego ustvari obična posluga. I to je okej, ali očigledno je dobro petljao čim je izbjegavao Batu gdje god je mogao.

Je li sad jasnije?
Prvo pitanje ti je ono bas da se useres. Jok nisam nikada imao drustvo u BiH, eto ti si.
Ja zivim bruku godina vani, bruku godina dolazim dole, jos mi se nikada nije desilo da neko prica price za malu djecu u vezi inostranstva, uspijeha ili bilo cega. Ili ja mozda znam pogresne ljude.

Razumijem da ljudi mozda vole uljepsati neke stvari, pa i malo povecati ribu ali da idu u neku krajnjost, e to vec nisam dozivljavao.
Ali ta kolicina ogrcenosti na necijeg BMWa, dal rentanog ili uzetog na leasing ili kupljenog, govori vise o onom kome to ogorcenje izaziva, na kraju dana, sta te boli kurac sto neko ode pa se nakon dvije godine vrati sa BMWom (ako je BMW mjerio icega).
Ili je ipak tu i malo ljubomore, divi ga do juce vuko serpice po putu, oso van i za dvije godine bendzu voza a ja ovakav sposoban i uspijesan ni garsonjere ne mogu kupiti.

Ogorcenje nekih likova ovdje vec prerasta u jednu vrstu devijacije.

Btw, dobar konobar koji zna svoj posao i sa ljudima i jos ako radi na pravom mjestu, moze komotno vozati BMWa. Pa nije jebeni space shuttle.
Didier

#13065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

detroit-mercy wrote: 21/12/2023 23:02 Btw, dobar konobar koji zna svoj posao i sa ljudima i jos ako radi na pravom mjestu, moze komotno vozati BMWa. Pa nije jebeni space shuttle.
Ja isto to mislim, ja sam radio slične poslove tome, i nije mi bio blam.

Ali ne misle svi tako, pa ni ovaj Batin poznanik.

Ipak, nisam siguran da bi shvatio da ti nisam objasnio. :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Ne znam zasto bi ijedan posten posao bio blam. Jer ako je blam, onda ima komplekse.
Cistiti ulice ili guzice nije blam. I zasto bi neko lagao i pravdao, pa i rodbini, prijateljima da radi nesto drugo. Ne hrane ga oni.
Bodkin

#13067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sime_cipol wrote: 21/12/2023 23:36 Ne znam zasto bi ijedan posten posao bio blam. Jer ako je blam, onda ima komplekse.
Cistiti ulice ili guzice nije blam. I zasto bi neko lagao i pravdao, pa i rodbini, prijateljima da radi nesto drugo. Ne hrane ga oni.
Jer je uspjeh samo ako je komparativan :D
Koji ce mi kurko a7 ako nemam kome reci da vozim a7 :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter wrote: 21/12/2023 20:01

Sipak. Ulazi nas Dino, ko od brda odvaljen. Baca torbu, glasan za trojice.

Dva lika nekakva se svercala kroz te dvije sedmice rehabilitacije. Spavanje, bazeni, hrana. Da su mogli i na fizioterapije bi isli.
:lol: :lol:

Al umro sam na:
Baca torbu glasan za trojicu

:lol: :lol:
Rockefeller

#13069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

detroit-mercy wrote: 21/12/2023 23:02
Ma neko mu ribu mazn‘o, sigurno neki neskolovan ciko iz dijaspore pa ogorcen.
512MB

#13070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote: 21/12/2023 23:02
Didier wrote: 21/12/2023 22:32

Ali evo, nacrtaću ti.

Je li sad jasnije?
Prvo pitanje ti je ono bas da se useres. Jok nisam nikada imao drustvo u BiH, eto ti si.
Ja zivim bruku godina vani, bruku godina dolazim dole, jos mi se nikada nije desilo da neko prica price za malu djecu u vezi inostranstva, uspijeha ili bilo cega. Ili ja mozda znam pogresne ljude.

Razumijem da ljudi mozda vole uljepsati neke stvari, pa i malo povecati ribu ali da idu u neku krajnjost, e to vec nisam dozivljavao.
Ali ta kolicina ogrcenosti na necijeg BMWa, dal rentanog ili uzetog na leasing ili kupljenog, govori vise o onom kome to ogorcenje izaziva, na kraju dana, sta te boli kurac sto neko ode pa se nakon dvije godine vrati sa BMWom (ako je BMW mjerio icega).
Ili je ipak tu i malo ljubomore, divi ga do juce vuko serpice po putu, oso van i za dvije godine bendzu voza a ja ovakav sposoban i uspijesan ni garsonjere ne mogu kupiti.

Ogorcenje nekih likova ovdje vec prerasta u jednu vrstu devijacije.

Btw, dobar konobar koji zna svoj posao i sa ljudima i jos ako radi na pravom mjestu, moze komotno vozati BMWa. Pa nije jebeni space shuttle.
To je upravo dole najveća komedija a ujedno i tragedija. I ovi recimo malo školovaniji su još uvjek na fonu da je BMW ili Merdzo mjerilo nekog uspjeha, pa nadrkani kad neko iz dijaspore dođe vozilom malo boljim od golfa dvice.

Dok tu na zapadu ta auta điraju djeca i studenti. Kad pogledaš na univerzitetskom kampusu, tu si danas sa BMWom dizelašem između Tesli, BYODa, ID3, itd osrednja žalost i prosjek. Osim toga, pogotovo u Beču ljudi nisu ovisni o autu i puno ljudi ih ne posjeduje. Renta se auto za godišnji i ćao đaci. I šta da renta za bosanske ulice, Twingo?

Uglavnom, poanta je da samoproglašenog menaĐera iz Zenice jedan konobar iz Beča financijski strpa u padže. Čuj nabija mi na nos auto lol
ibizza

#13071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

512MB wrote: 22/12/2023 08:54

Dok tu na zapadu ta auta điraju djeca i studenti. Kad pogledaš na univerzitetskom kampusu, tu si danas sa BMWom dizelašem između Tesli, BYODa, ID3, itd osrednja žalost i prosjek. Osim toga, pogotovo u Beču ljudi nisu ovisni o autu i puno ljudi ih ne posjeduje. Renta se auto za godišnji i ćao đaci. I šta da renta za bosanske ulice, Twingo?

Uglavnom, poanta je da samoproglašenog menaĐera iz Zenice jedan konobar iz Beča financijski strpa u padže. Čuj nabija mi na nos auto lol
Jesi li bio na parkingu ispred SSST-a na Ilidzi? Da vidis sta bosanski studenti vozaju 😁

Ma generalno to sa autima je bezveze priča. Prije dva dana sam se vratio iz Beča, iskreno, na cesti slična situacija kao u Sarajevu, svega ima osim Tesli, tu smo u deficitu. Ali cijeli "paket" kada pogledas, mi(BiH) smo daleko ispod AT i Zapadne Evrope generalno.
dr_Evil

#13072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

ibizza wrote: 22/12/2023 09:07
512MB wrote: 22/12/2023 08:54

Jesi li bio na parkingu ispred SSST-a na Ilidzi? Da vidis sta bosanski studenti vozaju 😁

Ma generalno to sa autima je bezveze priča. Prije dva dana sam se vratio iz Beča, iskreno, na cesti slična situacija kao u Sarajevu, svega ima osim Tesli, tu smo u deficitu. Ali cijeli "paket" kada pogledas, mi(BiH) smo daleko ispod AT i Zapadne Evrope generalno.
Mislim da studenti po Bosni bolja auta vozaju nego studenti po zapadu, ali sta ja znam, mozda se razliku od drzave do drzave. U Becu sam bio vise puta, nisam bio nesto impresioniran voznim parkom, sto ides vise prema sjeveru situacija je sve gora. Po Njemackoj i jugu Francuske sam vidjao finih vozalica, ali daleko od toga da ih studenti djiraju.

Ne znam ko vam je samoproglaseni menadzer iz Zenice, ali znam da hB dosao vakat da dosta raje u Bosni zivi bolje nego nizi prosjek EU. Moje kolege po Bosni redovno inkasiraju 3-5 milja platu. Sta je ekvivalent tome na mrskom zapadu, 12-15ak hiljada maraka mjesecno, slabo koja familija to moze napravit.
dr_Evil

#13073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sime_cipol wrote: 21/12/2023 23:36 Ne znam zasto bi ijedan posten posao bio blam. Jer ako je blam, onda ima komplekse.
Neki ljudi imaju stid jer nisu uspjeli, ne znam sta znaci uspjeh ovih dana za mene je svako ko moze da hrani familiju i osigura smjestaj uspio. Vjerovatno ima sujete jer je mogao slican posao raditi i kuci, ali izabrao da ga radi vani - povrsno razmisljanje jer kao ide se vani samo zbog para. Svako kroji sebi sudbinu i sto prije nogama stane cvrsto na zemlju i shvati sta je zivot lakse ce mu biti.
Ozimician

#13074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa u sustini to je i bila moja pocetna teza, zbog koje sam napadan, da je 2019. god. -svima bih rekao, idi i ne okreci se. :D
U 2023. god. - dobro razmisli. Razlog: razlika se smanjila i finansijski i drustveno. Ovdje najavljeni veliki strajkovi doktora i poljoprivrednika npr. 08.01.2024 poljoprivrednici najavili blokadu svih Autoputeva i Aerodroma.
Melbourne_Australia

#13075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Vi fakat ne kontate poentu.Vani uglavnom ides da zivis zbog kokuzluka i siromastva.Onda druga stvar je da vani uglavnom idu ljudi sa sela i iz manjih gradova.Znaci ljudi koji u BIH nisu imali dobro auto i nisu ni putovali.I prva stvar sto takvi urade je da kupe dobro auto da bi kad bi dosli nazad na odmor,komsije i prijatelji vidjeli...Mentalitet je takav..Gledam moju raju iz Sarajeva koji zive vani,ne voze nista specijalno.Imaju druge prioritete.Gledam krajsnike i sta oni kupe i vidim odmah koliko je sati.
Post Reply