https://www.businessinsider.com/ukraine ... s9AWyCE6qIKrajem rujna, Mike Pyle, glavni čovjek u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena za međunarodna ekonomska pitanja, poslao je svojim kolegama u Ukrajini "radni nacrt" na četiri stranice navodeći brojne reforme za koje je Bijela kuća očekivala da će ih Kijev provesti, u zamjenu za kontinuiranu financijsku pomoć Sjedinjenih Država. To je uključivalo pojačani nadzor državnih poduzeća u energetskom sektoru, kao i korake "za omogućavanje veće transparentnosti i odgovornosti tijekom poslijeratne obnove Ukrajine". Cilj je, općenito gledano, bio obuzdati korupciju koju je omogućila država, a koja je dugo bila zaštitni znak ukrajinske vlasti.
Na dan kada je Pyleovo pismo poslano, bio sam u Kijevu i sastao se s Darijom Kaleniuk, izvršnom direktoricom Centra za borbu protiv korupcije. Tijekom sat vremena, Kaleniuk mi je predstavila neuljepšanu sliku ukrajinske političko-ekonomske strukture moći u eri Zelenski-Jermak. "Dobra stvar", rekla mi je, jest da je ruska invazija na Ukrajinu 2022. u velikoj mjeri uništila generaciju oligarha koji su imali slobodne ruke u pljačkanju ukrajinskog gospodarstva otkako se zemlja oslobodila Sovjetskog Saveza 1991. Stari titani više nemaju moć koju su nekoć imali nad parlamentom i medijima, a mnoga njihova industrijska imovina ostala je izvan njihova dosega, na području koje je sada okupirala ruska vojska.
Ali "loša priča", nastavila je Kaleniuk, jest da Jermak - kojeg je nazvala "opijenim moći" - stvara novi sustav oligarhije kojim on upravlja. Prema njezinim riječima, Jermak, preko svojih zamjenika u Uredu predsjednika i ministara na njegov mig i poziv, manevrira kako bi izvršio kontrolu nad velikim dijelom ukrajinskog gospodarstva, kao i nad policijskim i sigurnosnim aparatom. Putem tih makinacija, rekla je, "ljudi s dobrim vezama" dobivaju državne ugovore po prenapuhanim cijenama. "On ne gradi jaku Ukrajinu", kaže Kaleniuk. "On šteti ratnim naporima." Ono što je opisala zapravo je formiranje slučajne oligarhije, pod okriljem izvanrednog stanja koje je proglasila vlada Zelenskog.
Slične tjeskobe oko Jermaka dijele mnogi u Kijevu. "Jermak je tata koji uči ovu djecu kako upravljati poslom", rekao mi je Yuriy Alatortsev, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju gnojiva - objasnivši da je "posao" - politička korupcija.
Jermak negira da koristi ured Zelenskog za pljačku Ukrajine. Daria Zarivna, Jermakova savjetnica, rekla mi je da takve kritike odražavaju "informacijski rat protiv rukovodstva Ukrajine" koji vodi Rusija - tvrdnju koju je sam Jermak iznio tijekom posjeta Washingtonu u prosincu. Također je rekla da "ukrajinski oligarsi" protiv tima Zelenskog koriste ukrajinsko "medijsko tržište" za borbu protiv antikorupcijskih reformi...
...Ulozi su veliki. Ukrajinski vojnik na bojišnici ne riskira svoj život kako bi vratio kontrolu nad gospodarstvom njezinim najgrabežljivijim igračima...
...U Arestovičevoj perspektivi, ključ za razumijevanje njegovog bivšeg šefa je Jermakova ruskost. Kao i Zelenskom, njegov prvi jezik je ruski. Dok su nacionalističke strasti u Ukrajini uzburkane, neki Ukrajinci odbijaju govoriti jezikom osvajača. Ipak, Jermak i Zelenski međusobno razgovaraju na ruskom; to je također bio jezik kojim se govorilo u Uredu predsjednika, rekao mi je Arestovič, dok je tamo radio. Kaže da Jermak i njegovi ključni zamjenici pokazuju "stil ponašanja, stil upravljanja", koji je "potpuno ruski - svi oni ljude smatraju šahovskim figurama". Drugi bivši dužnosnik u administraciji Zelenskog također mi je opisao Jermaka kao "neku vrstu rusko-sovjetskog tipa" — što znači nekoga tko preferira bizantsku, maskiranu metodu rada, za razliku od modernijeg, otvorenog stila...
Ukrajina
- Čitalac
#190726 Re: Ukrajina
Business Insider o Jermaku i njegovom ogromnom uticaju na političku i ekonomsku sferu Ukrajine.
- AliceInChains
#190727 Re: Ukrajina
Jezik ruski. Stil ponašanja, upravljanja ruski….nije daleko od rasnih norma.Čitalac wrote: ↑20/12/2023 19:36 Business Insider o Jermaku i njegovom ogromnom uticaju na političku i ekonomsku sferu Ukrajine.
https://www.businessinsider.com/ukraine ... s9AWyCE6qIKrajem rujna, Mike Pyle, glavni čovjek u Vijeću za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena za međunarodna ekonomska pitanja, poslao je svojim kolegama u Ukrajini "radni nacrt" na četiri stranice navodeći brojne reforme za koje je Bijela kuća očekivala da će ih Kijev provesti, u zamjenu za kontinuiranu financijsku pomoć Sjedinjenih Država. To je uključivalo pojačani nadzor državnih poduzeća u energetskom sektoru, kao i korake "za omogućavanje veće transparentnosti i odgovornosti tijekom poslijeratne obnove Ukrajine". Cilj je, općenito gledano, bio obuzdati korupciju koju je omogućila država, a koja je dugo bila zaštitni znak ukrajinske vlasti.
Na dan kada je Pyleovo pismo poslano, bio sam u Kijevu i sastao se s Darijom Kaleniuk, izvršnom direktoricom Centra za borbu protiv korupcije. Tijekom sat vremena, Kaleniuk mi je predstavila neuljepšanu sliku ukrajinske političko-ekonomske strukture moći u eri Zelenski-Jermak. "Dobra stvar", rekla mi je, jest da je ruska invazija na Ukrajinu 2022. u velikoj mjeri uništila generaciju oligarha koji su imali slobodne ruke u pljačkanju ukrajinskog gospodarstva otkako se zemlja oslobodila Sovjetskog Saveza 1991. Stari titani više nemaju moć koju su nekoć imali nad parlamentom i medijima, a mnoga njihova industrijska imovina ostala je izvan njihova dosega, na području koje je sada okupirala ruska vojska.
Ali "loša priča", nastavila je Kaleniuk, jest da Jermak - kojeg je nazvala "opijenim moći" - stvara novi sustav oligarhije kojim on upravlja. Prema njezinim riječima, Jermak, preko svojih zamjenika u Uredu predsjednika i ministara na njegov mig i poziv, manevrira kako bi izvršio kontrolu nad velikim dijelom ukrajinskog gospodarstva, kao i nad policijskim i sigurnosnim aparatom. Putem tih makinacija, rekla je, "ljudi s dobrim vezama" dobivaju državne ugovore po prenapuhanim cijenama. "On ne gradi jaku Ukrajinu", kaže Kaleniuk. "On šteti ratnim naporima." Ono što je opisala zapravo je formiranje slučajne oligarhije, pod okriljem izvanrednog stanja koje je proglasila vlada Zelenskog.
Slične tjeskobe oko Jermaka dijele mnogi u Kijevu. "Jermak je tata koji uči ovu djecu kako upravljati poslom", rekao mi je Yuriy Alatortsev, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju gnojiva - objasnivši da je "posao" - politička korupcija.
Jermak negira da koristi ured Zelenskog za pljačku Ukrajine. Daria Zarivna, Jermakova savjetnica, rekla mi je da takve kritike odražavaju "informacijski rat protiv rukovodstva Ukrajine" koji vodi Rusija - tvrdnju koju je sam Jermak iznio tijekom posjeta Washingtonu u prosincu. Također je rekla da "ukrajinski oligarsi" protiv tima Zelenskog koriste ukrajinsko "medijsko tržište" za borbu protiv antikorupcijskih reformi...
...Ulozi su veliki. Ukrajinski vojnik na bojišnici ne riskira svoj život kako bi vratio kontrolu nad gospodarstvom njezinim najgrabežljivijim igračima...
...U Arestovičevoj perspektivi, ključ za razumijevanje njegovog bivšeg šefa je Jermakova ruskost. Kao i Zelenskom, njegov prvi jezik je ruski. Dok su nacionalističke strasti u Ukrajini uzburkane, neki Ukrajinci odbijaju govoriti jezikom osvajača. Ipak, Jermak i Zelenski međusobno razgovaraju na ruskom; to je također bio jezik kojim se govorilo u Uredu predsjednika, rekao mi je Arestovič, dok je tamo radio. Kaže da Jermak i njegovi ključni zamjenici pokazuju "stil ponašanja, stil upravljanja", koji je "potpuno ruski - svi oni ljude smatraju šahovskim figurama". Drugi bivši dužnosnik u administraciji Zelenskog također mi je opisao Jermaka kao "neku vrstu rusko-sovjetskog tipa" — što znači nekoga tko preferira bizantsku, maskiranu metodu rada, za razliku od modernijeg, otvorenog stila...
Ja teksta i jada.
Korumpiranih (ratnih) profitera ima u svakom sistemu, svejedno dali južno, sjeverno, zapadno ili istočno. Kako ustvari opisati lobiizam? Kao legalnu formu korupcije? Valjda su Tycooni nestali, jer sama riječ vise nije u modi.
Nego se nešta ozbiljno na Zelenskija natovarili.
Osim toga, korupcija u Ukrajini, uporedeno sa BIH ne postoji, EU komesara mi.
Kad već znaju, sto ga ne smaknu kao npr. Kolomojska?
Last edited by AliceInChains on 20/12/2023 20:08, edited 3 times in total.
-
Hendrix
#190728 Re: Ukrajina
Bezveze loze Ukrajince s ovim F16, bez apsolutne zracne premoci nema od njih nista. I US kada je Bagdad gadjala prvo su slali Wild Weasel avione koji mame protuzracnu obranu i unistavaju SAM lansere. Ko ce to u Ukrajini raditi? Sve to super na filmovima izgleda ali par novijih lovaca ne znace nista u ovom ratu nazalost.
US salje djelice sistema koji jedino fercera zajednicki sa svim ostalim dijelovima.
US salje djelice sistema koji jedino fercera zajednicki sa svim ostalim dijelovima.
- No Mind
#190729 Re: Ukrajina
Mislim da su poodavno integrisali HARM rakete sa ukrajinskim mig 29 i su 27, jos u 2022. Nesto u kombinaciji sa NATO intelom tih radarskih emisija. Tipa Ukrajinci dobiju podatak, gdje je otprilike ruski radar, polete i lansiraju raketu koja onda u autonomnom rezimu sa samo senzorima iz rakete ide na cilj.Hendrix wrote: ↑20/12/2023 20:12 Bezveze loze Ukrajince s ovim F16, bez apsolutne zracne premoci nema od njih nista. I US kada je Bagdad gadjala prvo su slali Wild Weasel avione koji mame protuzracnu obranu i unistavaju SAM lansere. Ko ce to u Ukrajini raditi? Sve to super na filmovima izgleda ali par novijih lovaca ne znace nista u ovom ratu nazalost.
-
toska
#190730 Re: Ukrajina
Svaka mobilizacija ide teško, bilo gdje, a i dobrovoljci u neko doba počnu tražiti izlaz, najbolje je vremensko ograničenje službe kako rade ostale države, kome se ostaje duže naravno da može.Čitalac wrote: ↑20/12/2023 16:07 Ukrajinu dnevno napušta oko šest hiljada potencijalnih vojnih obveznika, kažu u Državnoj graničnoj službi.
...
Naveo je i primjer "najsmješnijeg slučaja" kojem su svjedočili graničari – promjene spola prema dokumentima.
"Čovjek u vojnoj dobi promijenio je dokumente u matičnom uredu: bio je Anton, a sada je Tonya. Ali zapravo nije promijenio spol", kaže Matviychuk.
Na temi se nije imalo šta pisati zadnjih bar pola godine izuzev dnevnih događaja.
Samo slutnje da će globalno od lošeg ići na gore, nada u hepi end sada djeluje pomalo naivno kao kad se u BiH očekivalo smirivanje situacije u Yu i Hr samo od sebe, "dogovoriti će se nešto", "nije to ništa" i slično, a već se gine masovno.
Ulozi su postali preveliki i ni jedna strana neće odustati, previše je smrti, razaranja da bi se olako prešlo preko toga i nastavilo kao da ništa nije bilo, a izvodivo rješenje nije na vidiku.
Rat u Gazi došao je samo kao potvrda ne idemo u dobrom pravcu.
Ove slutnje bih ignorisao da su kratkotrajne, nisam tip negativnosti i katastrofe, ali više ne ignorišim ni male ili veće znakove.
p.s. nadam se da nikad neću imati potrebu citirati ovaj post.
- drug_profi
#190731 Re: Ukrajina
Rusija stoji samo na sirovom strahu od represije i hipnozi od medija.
Nece i ne moze to vjecno trajati.
A kad se ta iluzija rasprsi i imperiji je kraj.
Nece i ne moze to vjecno trajati.
A kad se ta iluzija rasprsi i imperiji je kraj.
-
ime_kojeg_nema
#190732 Re: Ukrajina
Ruska vojska nije IDF niti Nato zlocinci. Ne ratuje sa vrticima, skolama, bolnicama.... Kao sto je predsjednik Putin izjavio neki dan, pogledajte Gazu i djelovanje ruske vojske tokom SVO. Uocite razliku.drndalo wrote: ↑20/12/2023 17:46Ima li jos sta "navodno" denacifikovano danas? Neki vrtic, skola, stambena zgrada...?ime_kojeg_nema wrote: ↑20/12/2023 15:32Nekako mi vise djeluje da tebi 'poture'...drndalo wrote: ↑20/12/2023 14:05
Aha, "ime_kojeg_nema" je navodno sposoban zakljucivati svojom glavom, umjesto da copy/paste-a svako sranje koje mu poture na internetu... Kazem "poture" smatrajuci ga korsnom budalom Rusima, jer je alternativa da je placen za to. Ako je placen, bar se nadam da je lova dobra pa se isplati... Opet, sudeci po kvalitetu "radova", sumnjam da je dobro placen...
"Navodno" je "denacifikacija" cilj "3-dnevne SVO", ali kako ulazimo u 700-i dan "SVO", onda mozda ono "navodno" mozemo poceti smatrati SRANJEM...?
Sto se tice ciljeva SVO-a 17% Ukrajine je denacifikovano i tesko da ce se tu nesto mijenjati u korist Kijeva. Probalo se i sa ofanzivom pa ne ide. S druge strane ruska vojna proizvodnja se uvecava dok ukrajincima stize sve manje pomoci.
- drug_profi
#190733 Re: Ukrajina
Predsjednik Putin?
Porodiliste, pozoriste, bolnica, sahrana...
To su tvom predsjedniku legitimni ciljevi slino jedna ljudska.
- Point.
#190734 Re: Ukrajina
Denacifikovano? Umalo ti ne reče šta da ti radi predsjednik Putin. Kakav jadnik. Pljuc.ime_kojeg_nema wrote: ↑20/12/2023 21:58Ruska vojska nije IDF niti Nato zlocinci. Ne ratuje sa vrticima, skolama, bolnicama.... Kao sto je predsjednik Putin izjavio neki dan, pogledajte Gazu i djelovanje ruske vojske tokom SVO. Uocite razliku.drndalo wrote: ↑20/12/2023 17:46Ima li jos sta "navodno" denacifikovano danas? Neki vrtic, skola, stambena zgrada...?ime_kojeg_nema wrote: ↑20/12/2023 15:32
Nekako mi vise djeluje da tebi 'poture'...
Sto se tice ciljeva SVO-a 17% Ukrajine je denacifikovano i tesko da ce se tu nesto mijenjati u korist Kijeva. Probalo se i sa ofanzivom pa ne ide. S druge strane ruska vojna proizvodnja se uvecava dok ukrajincima stize sve manje pomoci.
-
sumirprimus
#190735 Re: Ukrajina
Bjez ba preskoci ga, dimenzionalni multipolarac bog te pito ciji dupljak.drug_profi wrote: ↑20/12/2023 22:02 Predsjednik Putin?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#190736 Re: Ukrajina
kad ja kazem slava ukrajini ti reci jebo putina
SLAVA UKRAJINI ...
-
geoxx
#190737 Re: Ukrajina
Pa taj je rekao da mu je Palestina bitnija od Bosne u kojoj i ne zivi.
Ima luksuz masturbirati na Ruse. I to je na kraju krajeva legitimno, ali s druge strane i mi zadrzavamo pravo da mu kazemo da je glup ko kurac.
Ima luksuz masturbirati na Ruse. I to je na kraju krajeva legitimno, ali s druge strane i mi zadrzavamo pravo da mu kazemo da je glup ko kurac.
- Distortion
#190738 Re: Ukrajina
Nemojte ga citirati, samo foe!

-
sumirprimus
-
sumirprimus
#190740 Re: Ukrajina
Dobro osim za one fabovke 
- Čitalac
#190741 Re: Ukrajina
Blinken: Cilj je da Ukrajina bude samodostatna
U Sjedinjenim Državama postoji "jasan plan" za razvoj Ukrajine u budućnosti i ne predviđa se raspodjela sredstava na sadašnjoj razini, izjavio je američki državni tajnik Anthony Blinken na završnoj konferenciji za novinare.
Prema njegovim riječima, sada je najvažnije osigurati pomoć Ukrajini da postane samodostatna. Da bismo to učinili, potrebno je nastaviti podržavati Kijev, rekao je Blinken. Sjedinjene Države ulažu napore kako bi pomogle Ukrajini da se razvije u smislu demokracije, vojske i gospodarstva, rekao je, a riječ je i o pomoći na putu prevladavanja korupcije.
"Radimo na produbljivanju demokratskih reformi kako bismo pomogli Ukrajini da prevlada korupciju, što je neophodno za ulaganja i da Ukrajina postane jaka demokratska država", rekao je državni tajnik.
Također, SAD će, prema Blinkenu, nastaviti ujedinjavati zemlje širom svijeta kako bi pomogli Ukrajini da odvrati rusku agresiju i obrani se od nje u budućnosti.
- drndalo
#190742 Re: Ukrajina
Izvinite, ali slini se na jasne tvrdnje mora odgovoriti da laze sa dokazima. Da i neupuceni vide da je slina, da ga ne bi u neznanju "navodno" citirali kao tacan izvor.ime_kojeg_nema wrote: ↑20/12/2023 21:58 Ruska vojska nije IDF niti Nato zlocinci. Ne ratuje sa vrticima, skolama, bolnicama.... Kao sto je predsjednik Putin izjavio neki dan, pogledajte Gazu i djelovanje ruske vojske tokom SVO. Uocite razliku.

- GandalfSivi
#190743 Re: Ukrajina
Realno wtf? Kojem gradu su prisli nije kamen na kamenu ostao…
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#190744 Re: Ukrajina
- Putinova stranka Jedinstvena Rusija jednoglasno je podržala njegovu neovisnu kandidaturu za ruske predsjedničke izbore u martu, ali 40-godišnja žena koja za sebe kaže da je "protiv rata" pokušava ga izazvati na izborima.
- Supruge i majke mobiliziranih ruskih muškaraca preplavljuju ruske društvene mreže zahtjevima da se rat završi kako bi se njihovi muškarci vratili kući.
- Sjedinjene Države i Finska potpisale su sporazum koji će na kraju dovesti do stacioniranja američkih snaga na ruskoj granici u Finskoj.

Ukrajina kaže - Pozdrav s vrha Svijeta.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#190745 Re: Ukrajina
Jbga, nekima jesu, a one koji ih podrzavaju ne smijes nazvati takvim imenom.drug_profi wrote: ↑20/12/2023 22:02 Predsjednik Putin?
- Čitalac
#190746 Re: Ukrajina
Nakon što je Butusov alarmirao javnost objavama da u Avdivku 30 dana ne stižu dronovi, reagovali su ukrajinski gradonačelnici.
Želim vas izvijestiti o reakciji dužnosnika na kritičnu situaciju u našim postrojbama u Avdivki zbog nedostatka sustavne opskrbe bespilotnim letjelicama. Gradonačelnici tri ukrajinska grada pokazali su državničku mudrost i odmah reagirali, iako su gradovi u listopadu lišeni prihoda od vojnog poreza:
1. Gradonačelnik Dnjepra, Boris Filatov, predao je 110. brigadi 40 kvadkoptera Autel-40 i dostavlja još 200 FPV dronova u bliskoj budućnosti.
2. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi predao je 110 FPV dronova 110. mehaniziranoj brigadi.
3. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko predao je 100 FPV dronova 47. mehaniziranoj brigadi u Avdivki. Gradonačelnikov prijatelj, Artur Palatny, predao je 110. mehaniziranoj brigadi 100 FPV dronova i kontrolnu stanicu.
Kličko je u komentaru dodao da je grad Kijev prethodno prebacio 14,5 milijuna eura zapovjedništvu logistike Oružanih snaga Ukrajine upravo za kupnju bespilotnih letjelica pa ne razumije zašto se dronovi ne isporučuju vojnicima. (Svi gradonačelnici su jako iznenađeni da unatoč činjenici da je vlada povukla gotovo milijardu eura poreza iz gradova, vlasti još uvijek ne pokrivaju potrebe za bespilotnim letjelicama pa vojska još uvijek ovisi o oslabljenim lokalnim proračunima).
4. Proizvođač fpv dronova "Wild Hornets" predao je 110. brigadi 20 fpv dronova.
5. Danas je vojno zapovjedništvo poslalo 69 kvadkoptera Autel i Mavik-3t s termovizijom, kao i 8 Mavik-3 s dnevnom optikom, 110. i 47. brigadi.
Ovo je važan korak naprijed. Prethodno, tijekom mjeseca država nije isporučivala bespilotne letjelice u Avdivku. Dobro je da se to promijenilo. Veliko hvala svim brižnim ljudima na brzoj reakciji i pomoći. Ukrajinska zajednica i javno mnijenje pomažu u rješavanju vrlo teških i važnih pitanja. Nastavit ću pokrivati ovo pitanje.
-
Dimu1927
#190747 Re: Ukrajina
Ovaj izgleda zaboravio bombardovanje pozorista u mariupolu u masakr u buchi...
- drug_profi
-
zigzag
#190749 Re: Ukrajina
Uglavnom ovo drugo. Korisnih idiota ima na sve strane.
Nekidan sam jednom rečenicom začepio usta punom frizerskom salonu, priča je počela sa "rusija sila, ne može im niko ništa, oni su glavni..."
Nakon moje rečenice prešli su na sportske teme

Nekidan sam jednom rečenicom začepio usta punom frizerskom salonu, priča je počela sa "rusija sila, ne može im niko ništa, oni su glavni..."
Nakon moje rečenice prešli su na sportske teme
-
Dimu1927
#190750 Re: Ukrajina
Uglavnom je ovo postalo bolesno svaki post neka paralela sa gazom, samo da se razvodni prica...
Cinjenica je da je izrael ubio vise civila nego rusija za 2 godine ali brate poredis gazu koja je manja od ks sa ogromnom ukrajinom, gdje civili bar imaju gdje pobjeci sa linije fronta... pa nisu zivjeli u zgradama dok su ovi ravnali bahmut i zauzimali zgradu po zgradu... sto ne znaci da bi humani rusi vodili racuna o civilima da su oni morali ostati tu...
Cinjenica je da je izrael ubio vise civila nego rusija za 2 godine ali brate poredis gazu koja je manja od ks sa ogromnom ukrajinom, gdje civili bar imaju gdje pobjeci sa linije fronta... pa nisu zivjeli u zgradama dok su ovi ravnali bahmut i zauzimali zgradu po zgradu... sto ne znaci da bi humani rusi vodili racuna o civilima da su oni morali ostati tu...