ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#10026 Re: ZOBS
Nek' mu je sa srecom, javi konacni ishod
- drug_profi
#10027 Re: ZOBS
Da je to kraci period pa 4-5 kazni...xoklix wrote: ↑18/12/2023 11:59 Počele starom stizati kazne iz Butile i tunela prema Konjicu.
Već 6-7 ih je došlo i 2 su sa mjerom zabrane. Doći će ih još toliko najmanje ako ne i duplo. Tek stiglo iz Februara i Marta ,a ima još April,Maj,Juni,Juli,August...
Ima li neko neki savjet ? Na sud ići ili?
U 40 i kusur godina iskustva nikad oduzeta vozačka ,a možda da je 3x platio neku kaznu.
Mogu li se kazne objediniti obzirom da dolaze svake sedmice ?
Ali ovako jedino sto mozes je da objedinis kad sve stignu i trazis sudsko.
Pa nek bude novcana jedinstvena i jedno oduzimanje dozvole, a ne 2-3-5.
-
shandrprcSA
#10028 Re: ZOBS
samo ako si se prije toga kretao u dozvoljenom smijerudrug_profi wrote: ↑17/12/2023 19:35 Nije zabranjeno jer i zakon kaze da se u jednosmjernoj mozes kretati unazad kracom voznjom.
-
shandrprcSA
#10029 Re: ZOBS
obavezno na sud i objedinit ce sve u jednu kaznuxoklix wrote: ↑18/12/2023 11:59 Počele starom stizati kazne iz Butile i tunela prema Konjicu.
Već 6-7 ih je došlo i 2 su sa mjerom zabrane. Doći će ih još toliko najmanje ako ne i duplo. Tek stiglo iz Februara i Marta ,a ima još April,Maj,Juni,Juli,August...
Ima li neko neki savjet ? Na sud ići ili?
U 40 i kusur godina iskustva nikad oduzeta vozačka ,a možda da je 3x platio neku kaznu.
Mogu li se kazne objediniti obzirom da dolaze svake sedmice ?
- JavierBosnia
#10030 Re: ZOBS
Postoji li zakonski osnov za izricanje ovih zabrana uzbuna i slicnih gluposti pa da se auto koji je uredno registrovan i prosao tehnicki pregled, a Euro 3 je manji zabrani voznja istog?
- ZoomZoomKiwi
#10031 Re: ZOBS
Postoji kako ne, prošao tehnički na kojem su potvrđene Euro 3 emisije. U vanrednim situacijama se može zabraniti prometovanje vozilima bilo koje kategorije ukoliko se to procijeni potrebnim.
Sa Euro 3 ne možeš ući u centar bilo kojeg većeg grada u cijeloj Europi, ili možeš sa nekom nenormalnom eko taksom, i to svaki dan, ne samo kad je zagađeno.
Sa Euro 3 ne možeš ući u centar bilo kojeg većeg grada u cijeloj Europi, ili možeš sa nekom nenormalnom eko taksom, i to svaki dan, ne samo kad je zagađeno.
- JavierBosnia
#10032 Re: ZOBS
I koja je predvidjena kazna za to?EFD22 wrote: ↑20/12/2023 19:26 Postoji kako ne, prošao tehnički na kojem su potvrđene Euro 3 emisije. U vanrednim situacijama se može zabraniti prometovanje vozilima bilo koje kategorije ukoliko se to procijeni potrebnim.
Bojim se da te nisam pitao za centar veceg grada
- xoklix
- ZoomZoomKiwi
#10034 Re: ZOBS
Bojim se da:
Prema Odluci o donošenju Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala mjera propisanih ovim Planom, bit će sankcionisana prema Odluci o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.
Član 60. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo kaže:

Konkretno član 60. stav (5) te odluke kaže ukoliko ne postupiš odredbama člana 41. iste odluke, a taj član kaže:

Tako da, bojim se da vožnjom vozila sa eko normom Euro 3 ili nižom riskiraš kaznu od 500 do 1000 KM, koju ti prema ovom gore pomenutom Planu može napisati i Policajac MUP-a KS, i cestovni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
LP
Prema Odluci o donošenju Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala mjera propisanih ovim Planom, bit će sankcionisana prema Odluci o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.
Član 60. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo kaže:

Konkretno član 60. stav (5) te odluke kaže ukoliko ne postupiš odredbama člana 41. iste odluke, a taj član kaže:

Tako da, bojim se da vožnjom vozila sa eko normom Euro 3 ili nižom riskiraš kaznu od 500 do 1000 KM, koju ti prema ovom gore pomenutom Planu može napisati i Policajac MUP-a KS, i cestovni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
LP
- JavierBosnia
#10035 Re: ZOBS
Ja ne rizikujem, vodim racuna o ekologiji i vozim euro 6, nego imam prijatelja zbog kojih me takva glupa odluka nervira. Od nje je gora bila samo ona par-nepar
- ZoomZoomKiwi
#10036 Re: ZOBS
Nije glupa, odluka je odlična i zato postoje Euro norme.
Meni je jako žao, ali ovo nije svaki dan i hvala sreći pa postoje ovakve normalne odluke, za razliku od par-nepar kojom se ništa bukvalno ne dobija.
Kamo sreće da se za neke ulice uvede UmweltZona pa da vozila sa Euro3 i manje ne mogu nikako kroz te zone bez plaćanja penala.
Drugi je par rukava što će se kola slomiti bukvalno samo na kolima. Odnosno ove gore Odluke i Planovi se tiču i gospodarskih subjekata ali i ložišta, a koja je puno teže sankcionisati i utvrditi činjenično stanje zbog same činjenice da ne posjeduju naljepnicu o Euro kategoriji na ulaznim vratima.
A još je gore, što u svemu ovome puno više učestvuju ta ložišta kao i privreda, nego auta.
Ali kako rekoh, drugi par rukava.
Meni je jako žao, ali ovo nije svaki dan i hvala sreći pa postoje ovakve normalne odluke, za razliku od par-nepar kojom se ništa bukvalno ne dobija.
Kamo sreće da se za neke ulice uvede UmweltZona pa da vozila sa Euro3 i manje ne mogu nikako kroz te zone bez plaćanja penala.
Drugi je par rukava što će se kola slomiti bukvalno samo na kolima. Odnosno ove gore Odluke i Planovi se tiču i gospodarskih subjekata ali i ložišta, a koja je puno teže sankcionisati i utvrditi činjenično stanje zbog same činjenice da ne posjeduju naljepnicu o Euro kategoriji na ulaznim vratima.
A još je gore, što u svemu ovome puno više učestvuju ta ložišta kao i privreda, nego auta.
- Laplace
#10037 Re: ZOBS
+ to što se Euro norma kod nas uglavnom (ili isključivo) prepisuje iz saobraćajne (a pri prvoj registracii iz priložene dokumentacije), što za posljedicu ima sljedeće: vozilo u čijoj saobraćajnoj piše Euro 3 ne može proći dok vozilo u čijoj saobraćajnoj piše Euro 4 može proči iako su mu izvađeni DPF i katalizatori i blokiran EGR.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 20:04 Nije glupa, odluka je odlična i zato postoje Euro norme.
- ZoomZoomKiwi
#10038 Re: ZOBS
Druga je priča to jbg
Tehnički treba dovesti u red, a kad se to desi, 30% vozila uopće neće biti na cesti.
Tehnički treba dovesti u red, a kad se to desi, 30% vozila uopće neće biti na cesti.
-
noviclan
#10039 Re: ZOBS
Znaci samo izbjegavati zaustavljanje do petka, a kakva je situacija eur2 benzin plin samo da prebaci sa benzinaEFD22 wrote: ↑20/12/2023 19:57 Bojim se da:
LP
- ZoomZoomKiwi
#10040 Re: ZOBS
Ista, tvoje vozilo je Euro 2 bez obzira na pogonsko gorivo.
- JavierBosnia
#10041 Re: ZOBS
Ne bi bila glupa da su tehnicki kako treba i da su rjesili pitanje lozista, ko sto ti kazes drugi par rukava.
Za mene je glupa sve dok se to ne rjesi i glupa je zato sto apsolutno ne daje nikakve rezultate. Policija nemoguce da to ogranici, zaustave mozda poneko auto i upozore. 95% ostalih nikada i ne zaustave
Sistemski rjesavati pa onda bi bilo okej. Ovako samo da ispadne da nesto rade i poduzimaju, slijep je ko to ne vidi
Za mene je glupa sve dok se to ne rjesi i glupa je zato sto apsolutno ne daje nikakve rezultate. Policija nemoguce da to ogranici, zaustave mozda poneko auto i upozore. 95% ostalih nikada i ne zaustave
Sistemski rjesavati pa onda bi bilo okej. Ovako samo da ispadne da nesto rade i poduzimaju, slijep je ko to ne vidi
- drug_profi
#10042 Re: ZOBS
Nije tema, ali zrak bi bio mnogo čišći da se riješe ložišta, kao što se rješilo krajem sedamdesetih sa plinom. Nakon decenija smoga gustog ko tijesto, sa mnogo manjim brojem vozila, dobili smo čiste zime.
Potpuno ukidanje vozila bi također pomoglo donekle, ali ona nisu najveći zagađivači.
Potpuno ukidanje vozila bi također pomoglo donekle, ali ona nisu najveći zagađivači.
-
preludezalude
#10043 Re: ZOBS
Ne znam da li iko ima informaciju da je neko isao na sudsko odlucivanje zbog ove kazne? Meni ove mjere zabrane voznje odredjenih vozila u najmanju ruku cudno izgledaju. Ta vozila uvijek zagadjuju bilo ljeto ili zima. Ili napravis dugorocni plan potpunog ukidanja voznje tih vozila ili dopustis voznju. Ovako gledajuci... ta vozila su platila osiguranje, putarine, dadzbine tj registraciju za punu godinu i onda dobiju zabranu voznje iz nebitno kojeg razloga. Meni ovo lici na oduzimanje stecenog prava.
- drug_profi
#10044 Re: ZOBS
Dobar advokat bi vjerovatno ponistio kaznu.
-
preludezalude
#10045 Re: ZOBS
Jbg...nekako logicno gledajuci...ZOBS je zakon na drzavnom nivou, Pravilnik o registraciji vozila je donio drzavni ministar. I sad se pojavljuje neki kantonalni pravilnik koji oduzima pravo steceno drzavnim zakonom. Ja razumijem da je zagadjenost tolika da se Sarajlije bukvalno guse ali ovo nije rjesenje pogotovo sto ovo meni lici na krsenje zakona.
Taj sto je donio ovaj pravilnik, jel se pocesao po dzepu pa rekao da ce vozacima koji imaju zabranu voznje biti nadoknadjena steta tj makar vracen novac od registracije za dane kada imaju zabranu.
Taj sto je donio ovaj pravilnik, jel se pocesao po dzepu pa rekao da ce vozacima koji imaju zabranu voznje biti nadoknadjena steta tj makar vracen novac od registracije za dane kada imaju zabranu.
- ZoomZoomKiwi
#10046 Re: ZOBS
Čekaj sad, ispade da UmweltZone po njemačkim gradovima, onda ULEZ i LEZ po Britaniji, pa čak i LEZ po Milanu i Firenzi, pa onda Paris, Lyon, Strasbourg su sve redom kršenje zakona?
Svi redom regularno registruju auta, čak plaćaju više što im je auto starije i više zagađuje, i opet ne smiju kroz neke dijelove grada ili čak cijele općine s tim autom.
Znači skuplja mu registracija, ne smije ga voziti kuda god želi, i to može, ali bošnji ne možeš zabranit' da vozi po Sarajv'u jerbo mu komšija loži stare gume, nije on i njegovo auto krivo, i to tri dana u godini...
Svi redom regularno registruju auta, čak plaćaju više što im je auto starije i više zagađuje, i opet ne smiju kroz neke dijelove grada ili čak cijele općine s tim autom.
Znači skuplja mu registracija, ne smije ga voziti kuda god želi, i to može, ali bošnji ne možeš zabranit' da vozi po Sarajv'u jerbo mu komšija loži stare gume, nije on i njegovo auto krivo, i to tri dana u godini...
- ZoomZoomKiwi
#10047 Re: ZOBS
https://en.wikipedia.org/wiki/Low-emission_zone
Eto malo pročitajte implementaciju u drugim državama.
Niko vam ne brani da se vozate bilo gdje, osim u ovih pet općina i to samo dok je na snazi epizoda "Uzbuna" a to je max 10 dana godišnje.
Nikakva vam prava nisu ugrožena.
Ona čuvena bošnjačka "ja sam to plotio" ne pali.
Registracija ti ne garantuje da se možeš voziti kuda hoćeš i kada hoćeš, to isto kao da kažeš registrovao sam auto sad mogu da parkiram gdje hoću, mogu da priđem Centralnoj Banci na teretni ulaz, registrovao sam auto, šta hoćete...
Niko vam ne brani da se vozate bilo gdje, osim u ovih pet općina i to samo dok je na snazi epizoda "Uzbuna" a to je max 10 dana godišnje.
Registracija ti ne garantuje da se možeš voziti kuda hoćeš i kada hoćeš, to isto kao da kažeš registrovao sam auto sad mogu da parkiram gdje hoću, mogu da priđem Centralnoj Banci na teretni ulaz, registrovao sam auto, šta hoćete...
- JavierBosnia
#10048 Re: ZOBS
Eto uvedene su mjere, jel se popravilo stanje?
Nije i nece
Dok ne zapuse malo vjetar pa rastjera bit ce ovako i onda ukinu mjere kao bolje je sad dok ne bude opet kroz par dana isto
Da ove mjere imaju efekta ja bih prvi rekao e neka, pa i ja bih manje auto koristio kakav god da je
Nije i nece
Dok ne zapuse malo vjetar pa rastjera bit ce ovako i onda ukinu mjere kao bolje je sad dok ne bude opet kroz par dana isto
Da ove mjere imaju efekta ja bih prvi rekao e neka, pa i ja bih manje auto koristio kakav god da je
-
preludezalude
#10049 Re: ZOBS
Ovo nema veze sa ovim sto je kod nas. Zato sam i rekao da trebaju napraviti dugorocni plan eliminisanja vozila iz grada a ne ovako.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:27 Čekaj sad, ispade da UmweltZone po njemačkim gradovima, onda ULEZ i LEZ po Britaniji, pa čak i LEZ po Milanu i Firenzi, pa onda Paris, Lyon, Strasbourg su sve redom kršenje zakona?
-
preludezalude
#10050 Re: ZOBS
Uzeo si poredjenje totalno nerealno. Ti posmatraj kako hoces, ja samo kazem da ovo izgleda kao da kantonalni pravilnik postaje stariji od drzavnog zakona. Oni da su htjeli nesto konkretno pametno uciniti mogli su npr progurat ako ne davnih godina onda moze i sada pravilnik o stalnoj zabrani upotrebe tih vozila na odredjenom podrucju pocevsi npr 3 godine nakon donosenja pravilnika. Ta vozila zagadjuju bilo ljeto ili zima i nekako mi je logicno da se ova mjera uvede. Dato je vlasnicima 3 godine da se rijese tih vozila sto je sasvim ok.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:37 https://en.wikipedia.org/wiki/Low-emission_zone
Registracija ti ne garantuje da se možeš voziti kuda hoćeš i kada hoćeš, to isto kao da kažeš registrovao sam auto sad mogu da parkiram gdje hoću, mogu da priđem Centralnoj Banci na teretni ulaz, registrovao sam auto, šta hoćete...![]()
Mjera koja je sad na snazi ima efekte nikakve. Ovo je zamazivanje ociju da se kao nesto radi a u stvari donijeli su zabranu voznje vozila da se navodno smanji zagadjenje uzrokovano nerazmisljajucim urbicidom i uzrokovano lozenjem guma, cipela, svega sto gori.