Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#5076 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

gentoo wrote: 20/12/2023 00:25 Senzori u tim uredjajima, bio on od $150 ili $1500 su u 90% slucajeva isti i kostaju $5-10. Sav ostali trosak ide na kako je ko to upakovao i uvezao sa software.. Plus, ne mora znaciti da je u razlicitim dijelovima grada isto zagadjenje niti da je u tom trenutku senzor bio izlozen istim uslovima (mozda je ovaj anonimus namjerno duvao dim neki u njega npr.).. To ne znaci da je ovaj ili onaj manje tacan ili drugacije tacan.
ma najveći fazon je u tome sto se ne zna ispravnost senzora i njihova kalibracija, kao vecina stvari u teoriji super stvar a u praksi malo drugačije, tesko da si ovi anonimusi ispunili uvjete koliko mora biti udaljen od zemlje i ostale stvari koje se zahtijevaju da podatci budu apsolutno ispravni i tacni

podrzavam sto neko ovo radi ipak je dao pare da se zanima za bolje sutra sebe i svih nas, al neki se okvir mora napraviti da to bude u granicama tacnosti ne moze ovlastena stanica imati tri puta manje vrijednosti od stanice od nekog anonimusa koji se nalazi 50ak metara od nje
MAha

#5077 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MAha »

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:25
MAha wrote: 20/12/2023 00:19
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:12

Image

Ovo ti je zvanično ocitanje na plume app uzeto automatski sa stanica hmzfbih prije desetak minuta, a ne sa mehine garaze i ovo je jedina ispravna brojka jer znas da su hmzfbih stanice kalibrisane ispravno i da je profesionalna oprema u pitanju a ne mehino cudo sa aliexpresa gdje se i ti mozes oglasiti na iqair i biti privatni kontributor
Ok, ovo je vec drugacija prica. Da li se ovdje radi o jednoj hmfzfbih sranici i kojoj ili neki prosjek? Ja vjerujem da je rijec o jednoj, no molim te da mi pojasnis, hvala.
ovo ti je najmjerodavniji izvor ova aplikacija vuce na čitavom svijetu podatke i ima ugovor sa svim hmz u tim državama i samo povlači podatke sa stanica koje su kalibrisane po odredjenim standardima po kojima se mjeri bazdarenje uredjaja

Fazon je da plume ne zeli da garantuje tacnost podataka kao iqair a da nema uvid u to jesu li ispravni, za purple garanciju tacnosti garantira hmzfbih, a za iqair oni sami na pricu ma vjerujem tebi allaham

Zagadjenost jeste ogromna al se mora raščlaniti stvarna zagadjenost i lažna niko nece reci da je situacija dobra al u ovakvoj situaciji samo su nam jos potrebna lazna ocitanja
Prvo, hvala na korektnom argumentiranju i razgovoru. Otisao sam i na stranicu hmz fbih, i zaista njihovinpodaci govore da je znatno.ispod ove od 500 i kusur. No, i ovi podaci su zaista alarmantni. I mislim da trenutnoj vlasti mora bitu jedan od prioriteta rjesavanje ovog problema. Ako se hoce moze se. Negdje sam vec rekao, fakat nisam fan ni jedne vlasti a priori, kolko isporuce toliko podrske id mene imaju. Ako naorave nekoliko koraka ka rjesavanju golemo je, sljedeca vlast opet toliko i u dogledno vrijeme mozemo ocekivati mnogo zdraviju sredinu za zivjeti no sto sada imamo. A ostajem pri tome da se ugalj mora zabraniti kao gorivo.
tramvajtrojka

#5078 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

MAha wrote: 20/12/2023 00:31
MAha wrote: 20/12/2023 00:19

Ok, ovo je vec drugacija prica. Da li se ovdje radi o jednoj hmfzfbih sranici i kojoj ili neki prosjek? Ja vjerujem da je rijec o jednoj, no molim te da mi pojasnis, hvala.
ovo ti je najmjerodavniji izvor ova aplikacija vuce na čitavom svijetu podatke i ima ugovor sa svim hmz u tim državama i samo povlači podatke sa stanica koje su kalibrisane po odredjenim standardima po kojima se mjeri bazdarenje uredjaja

Fazon je da plume ne zeli da garantuje tacnost podataka kao iqair a da nema uvid u to jesu li ispravni, za purple garanciju tacnosti garantira hmzfbih, a za iqair oni sami na pricu ma vjerujem tebi allaham

Zagadjenost jeste ogromna al se mora raščlaniti stvarna zagadjenost i lažna niko nece reci da je situacija dobra al u ovakvoj situaciji samo su nam jos potrebna lazna ocitanja
Prvo, hvala na korektnom argumentiranju i razgovoru. Otisao sam i na stranicu hmz fbih, i zaista njihovinpodaci govore da je znatno.ispod ove od 500 i kusur. No, i ovi podaci su zaista alarmantni. I mislim da trenutnoj vlasti mora bitu jedan od prioriteta rjesavanje ovog problema. Ako se hoce moze se. Negdje sam vec rekao, fakat nisam fan ni jedne vlasti a priori, kolko isporuce toliko podrske id mene imaju. Ako naorave nekoliko koraka ka rjesavanju golemo je, sljedeca vlast opet toliko i u dogledno vrijeme mozemo ocekivati mnogo zdraviju sredinu za zivjeti no sto sada imamo. A ostajem pri tome da se ugalj mora zabraniti kao gorivo.
Da se u Sarajevu i to citavom kantonu ne samo u gradskim opstinama u potpunosti zabrani prodaja uglja i da se kupci i prodavači uglja kaznjavaju sa dvadesetak milja kazne. Napraviti od kuce do kuce u kantonu sa inspekcijom spisak svih lozista i u toku sezone provjeravati to i svako odstupanje kažnjavati

U isto vrijeme prebacivati ljude na pelet,plin, i strujne kombinacije gdje bi kanton vršio visestruke subvencije i davao realnu cijenu energenata

Kažnjavanje vozila koji su ispod odredjene euro norme, koja imaju iscupan il blockan dpf, trajno iskljucivanje iz saobraćaja tih vozila

To su sve mjere koje bi morale da umanje zagađenje jer mi se magle u Sarajevu tokom zime nikad necemo rijesiti takva je kotlina, jedino se moze smanjiti negativna posljedica smoga. I najveći problem od svega jer niko nema hrabrosti da se suoci sa ovim jer bi sutra bio objesen ispred vlade
MehmedPasaMoric

#5079 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Umjesto zabrane uglja koja se nikad nece desiti, bolje bi nam bilo da se malo ulizemo Rusima pa da nam daju povoljniju cijenu plina, odigrati neku prijateljsku utakmicu, uraditi neku razmjenu studenata, organizovati vecer Ruske knjizevnosti i slicne gluposti... Ali mozga za spoljnu politiku imamo koliko i Somalija, zato uzivajmo u mirisu spaljene plastike
MAha

#5080 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MAha »

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43
MAha wrote: 20/12/2023 00:31

Da se u Sarajevu i to citavom kantonu ne samo u gradskim opstinama u potpunosti zabrani prodaja uglja i da se kupci i prodavači uglja kaznjavaju sa dvadesetak milja kazne. Napraviti od kuce do kuce u kantonu sa inspekcijom spisak svih lozista i u toku sezone provjeravati to i svako odstupanje kažnjavati

U isto vrijeme prebacivati ljude na pelet,plin, i strujne kombinacije gdje bi kanton vršio visestruke subvencije i davao realnu cijenu energenata

Kažnjavanje vozila koji su ispod odredjene euro norme, koja imaju iscupan il blockan dpf, trajno iskljucivanje iz saobraćaja tih vozila

To su sve mjere koje bi morale da umanje zagađenje jer mi se magle u Sarajevu tokom zime nikad necemo rijesiti takva je kotlina, jedino se moze smanjiti negativna posljedica smoga. I najveći problem od svega jer niko nema hrabrosti da se suoci sa ovim jer bi sutra bio objesen ispred vlade
Ugraditi u sve dimnjake senzore/mjerne uredjaje to je jedino pravo rjesenje za kontrolu. Magle u Sarajevu naravno nilad nece nestat, ona i nije problem. Btw, sad sam malo detaljnije gledao, mjerna stanica bjelave, prosjek (pretpostavljam 24 sata) PM10 352, PM 2,5 je 344, sto su zaista katastrofalni podaci. A neko ce se morati suociti, imat damu da to pocne rjesavat. Uz pametan redoslijed koraka niko nece biti objesen, niti ce izgubiti vlast zbog toga. Cak stavise, kako se hrabronuslo u rjesavanje rekonstrukcije tramvajskog saobracaja pa se izguralo, sto se ne bi krenulo i u rjesavanje ove problematike? Hrabrost se isplati hbg na kraju krajeva. Ali politikanstvo i umanjivanje problema i vjerujte meni a ne avojim ocima moze dat rezulrat dan dva, dugorocno ne.
Haris.ba

#5081 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Da se u Sarajevu i to citavom kantonu ne samo u gradskim opstinama u potpunosti zabrani prodaja uglja
Pa zar vec nije zabranjeno ima dvije godine?
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Napraviti od kuce do kuce u kantonu sa inspekcijom spisak svih lozista i u toku sezone provjeravati to i svako odstupanje kažnjavati
Nema nadleznosti. Kanton to nikada nije htio uraditi, niti ce sve su prilike. U planu koji je aktuelan to se ni u sali ne spominje.
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 U isto vrijeme prebacivati ljude na pelet,plin, i strujne kombinacije gdje bi kanton vršio visestruke subvencije i davao realnu cijenu energenata
Realna cijena energenata uz visestruke subvencije? :sax:

Gdje ta ekonomija postoji?

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Kažnjavanje vozila koji su ispod odredjene euro norme, koja imaju iscupan il blockan dpf, trajno iskljucivanje iz saobraćaja tih vozila
Ko to moze utvrditi? Ta auta prolaze eko test na tehnickom. I samo tehnicki moze utvrditi to. Sta tu kanton moze?

Jedino, kupiti mobilni uredjaj pa mjeriti po cestama.
Hoce li? Pogledati pod nadleznost nad kucnim lozistima.
MAha

#5082 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MAha »

MehmedPasaMoric wrote: 20/12/2023 00:46 Umjesto zabrane uglja koja se nikad nece desiti, bolje bi nam bilo da se malo ulizemo Rusima pa da nam daju povoljniju cijenu plina, odigrati neku prijateljsku utakmicu, uraditi neku razmjenu studenata, organizovati vecer Ruske knjizevnosti i slicne gluposti... Ali mozga za spoljnu politiku imamo koliko i Somalija, zato uzivajmo u mirisu spaljene plastike
E sto se mene tice, ne treba dat ponos pa makar crko. Jednom rusu koji je glasao protiv rezolucije, i znamo vec sta sve ne. Da mu sad lizem guzicu, ne hvala.
Hajvan

#5083 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

Haris.ba wrote: 20/12/2023 00:51
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Da se u Sarajevu i to citavom kantonu ne samo u gradskim opstinama u potpunosti zabrani prodaja uglja
Pa zar vec nije zabranjeno ima dvije godine?
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Napraviti od kuce do kuce u kantonu sa inspekcijom spisak svih lozista i u toku sezone provjeravati to i svako odstupanje kažnjavati
Nema nadleznosti. Kanton to nikada nije htio uraditi, niti ce sve su prilike. U planu koji je aktuelan to se ni u sali ne spominje.
tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 U isto vrijeme prebacivati ljude na pelet,plin, i strujne kombinacije gdje bi kanton vršio visestruke subvencije i davao realnu cijenu energenata
Realna cijena energenata uz visestruke subvencije? :sax:

Gdje ta ekonomija postoji?

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:43 Kažnjavanje vozila koji su ispod odredjene euro norme, koja imaju iscupan il blockan dpf, trajno iskljucivanje iz saobraćaja tih vozila
Ko to moze utvrditi? Ta auta prolaze eko test na tehnickom. I samo tehnicki moze utvrditi to. Sta tu kanton moze?

Jedino, kupiti mobilni uredjaj pa mjeriti po cestama.
Hoce li? Pogledati pod nadleznost nad kucnim lozistima.
nista onda
pocrkajmo od respirtornih bolesti prije vremena

djecu poslat u njemcku, svecku i dancku

a tko ce budjetskim debilima tadf obezbediti palOte?
filipinci ibangladezani?

nope,
i oni ce par mjeseci ovdje prenocitii hajmo dlaje u svecku, dancku
usputna stanica,
ko sto su i sandzaklije, kinezi razgulili

ovdje samo ostaju stari i nesposobne budzetlije, da umru
Haris.ba

#5084 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote: 20/12/2023 01:00
nista onda
pocrkajmo od respirtornih bolesti prije vremena

djecu poslat u njemcku, svecku i dancku

a tko ce budjetskim debilima tadf obezbediti palOte?
filipinci ibangladezani?

nope,
i oni ce par mjeseci ovdje prenocitii hajmo dlaje u svecku, dancku
usputna stanica,
ko sto su i sandzaklije, kinezi razgulili

ovdje samo ostaju stari i nesposobne budzetlije, da umru
Sto vise ljudi ode, vece su doznake, vise se poreza prikupi.

Odlazak naroda je veoma dobar za budzet.
MAha

#5085 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MAha »

Jbm opet gledam ove podatke sa hmz fbih. Ovaj prosjek za SO2 pravo nizak, NOx pravo visok, kao i PM 10 i PM 2,5. Imal ko strucan da malo pojasni. Sta je najveci izvor NOx i PM 10 i 2,5 csstica, a sta SO2.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5086 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Velkoski »

MehmedPasaMoric wrote: 20/12/2023 00:46 Umjesto zabrane uglja koja se nikad nece desiti, bolje bi nam bilo da se malo ulizemo Rusima pa da nam daju povoljniju cijenu plina, odigrati neku prijateljsku utakmicu, uraditi neku razmjenu studenata, organizovati vecer Ruske knjizevnosti i slicne gluposti... Ali mozga za spoljnu politiku imamo koliko i Somalija, zato uzivajmo u mirisu spaljene plastike
Naravno, protivnici Rusije bi na to gledali blagonaklono i ne bi nas oderali na svim ostalim poljima. Dobro si ti to! :mrgreen: :sax:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5087 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

konektovan wrote: 19/12/2023 22:15
mk ultra wrote: 19/12/2023 21:59
konektovan wrote: 19/12/2023 21:54

Objasni mi kako cu ugrijati dva sprata kuce,..ukupno oko 170 m2, sa konvektorom, klimom...ili nekomdrugom grijalicom, i koliko bi me to kostalo?
Gas
300KM mesec

Nije ni uglja manje od toga, finansijski + prljavstinja dok se nalozi.

Toplotne pumpe sad mogu i na radijatore izgurati 55°C sto je OK
TP zrak zrak / klima i to je opcija
TP zrak/voda ovo sto imam.kolega da griju, izlaze oko 120-150KM struje vise. Kvadratura je tu negdje, prostora koji se grije

I nemoj price nemam 10k za grijanje da se izvede, a grije se 170m² u gradu gdje je kvadrat stana 4000KM.
Kako ce to izvesti neko ko ima penziju 500 - 600 KM,..800 KM.
Ta cijena kvadrata u Sarajevu nije nikakvo mjerilo o ovome o cemu se ovdje diskutuje.
Ne griju penzzioneri 170m² siguran sam
Mozda griju svoje 45to godisnje metilje
problemnatravunu

#5088 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by problemnatravunu »

nemam vremena sad sve nove postove čitati, ali samo da pitam jel se već pomenula izgradnja toplovoda od TE Kakanj..... :oops:
fala
:izet:
emigrazione

#5089 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by emigrazione »

Haha jebo majku provirio napolje hocu da povratim, pa ko ce dan provesti pod ovim govnima, korona i rat nece pobiti sarajlija ko ovo
Peacean

#5090 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Hoćemo li reći Klixu da smo došli do cenzusa da IQAir nije pouzdan :D
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /231220002
Labirint

#5091 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Labirint »

Slažem se, i da Kalabuhov bude moderator večeri književnosti uz predstavljanja Duginovih posljednjih sabranih djela. Odlična ideja...
armin071

#5092 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by armin071 »

Peacean wrote: 20/12/2023 07:31 Hoćemo li reći Klixu da smo došli do cenzusa da IQAir nije pouzdan :D
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /231220002
Joj pa klasična novinarska, daj samo nešto nek je “alarmantno, šokantno”, zamisli da napišu imamo podatke iz HMZ, stanje zagađenosti je na gornjoj granici ali ništa gore nego i prošlih 20 godina, pa to ne bi niko čitao…
BadBoy

#5093 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

MAha wrote: 20/12/2023 01:12 Jbm opet gledam ove podatke sa hmz fbih. Ovaj prosjek za SO2 pravo nizak, NOx pravo visok, kao i PM 10 i PM 2,5. Imal ko strucan da malo pojasni. Sta je najveci izvor NOx i PM 10 i 2,5 csstica, a sta SO2.
Auta i drva. Ćumur najviše daje So2
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5094 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konektovan »

Labirint wrote: 20/12/2023 07:44
Slažem se, i da Kalabuhov bude moderator večeri književnosti uz predstavljanja Duginovih posljednjih sabranih djela. Odlična ideja...
:lol: :thumbup:
MehmedPasaMoric

#5095 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MehmedPasaMoric »

Velkoski wrote: 20/12/2023 04:19
Naravno, protivnici Rusije bi na to gledali blagonaklono i ne bi nas oderali na svim ostalim poljima. Dobro si ti to! :mrgreen: :sax:
Pa vidjeli bi nas kao ozbiljnijeg igraca nego sto nas sad vide to je sigurno, a kako bi se to odrazilo na druge stvari niko ne zna, ne vidim da Srbiju i Crnu Goru nesto posebno deru... Jos na pocetku belaja u Ukrajini sam govorio da treba Evropskim gaylijama dati ultimatum: prijem u EU u roku 24 sata ili dajemo Neum pod koncesiju Rusima na 99 godina, pa bi vidio kako bi lako zazmirili i na korupciju i na troglavo predsjednistvo i na sve druge gluposti koje nas kao "koce"

Ali jok, umjesto toga mi sakupljamo donacije hurmi po Saudijskoj arabiji i uspostavljamo bilateralne odnose sa Iranskim ministrima, ubicama vlastitog naroda
ZoomZoomKiwi

#5096 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

Ali, to nam je domet, maksimum.
mali_balon

#5097 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mali_balon »

Adobeg wrote: 19/12/2023 23:52
mali_balon wrote: 19/12/2023 23:27
Adobeg wrote: 19/12/2023 22:19
Sutra kada se probudis izrasla ti jos jedna glava. :lol:
Pa izadje svako jutro :lol:
Evo ja gledam preko puta svoje kuce ne vidim dalje od 5 metara ovo nije dobro sada ozbiljno. :-)
Naravno da nije dobro, to je do nas najvise.....jucer proglaseno upozorenje jedna od preporuka je da djeca ne borave vani, a ujutro u 9 na c vili 20ak djece, vrtic, ceka tramvaj.....da ne govorimo o lozenju i ispravnosti vozila itd itd....sve vec prezvakano....
Mozes samo masku stavit i pici na poso, skolu ili sta vec radis
laik1981

#5098 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 20/12/2023 07:50
MAha wrote: 20/12/2023 01:12 Jbm opet gledam ove podatke sa hmz fbih. Ovaj prosjek za SO2 pravo nizak, NOx pravo visok, kao i PM 10 i PM 2,5. Imal ko strucan da malo pojasni. Sta je najveci izvor NOx i PM 10 i 2,5 csstica, a sta SO2.
Pa So2 svugdje u zelenom u Sarajevu, bar po ovima iz hmzfbih. PM10 i PM2.5 su konstantno povisene i to je glavni razlog ove ekoloske katastrofe u kojoj zivimo. Sta najvise utice na koncentracije tih parametara?
VladaFBiH

#5099 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 20/12/2023 00:08
Hajvan wrote: 20/12/2023 00:03 da ponovim- od 24 AQI do 200 AQI (kad je to jutros izmjereno) smo dosli za manje od 12 sati magle
za tih dvanest sati noci smo imali minimalan saobracaj i recimo 2/3 lozista u gradu da nisu radile preko noci (ili mislite da svi preko noci po vascijelu noc loze)

eh, kako to da smo u takvim uvjetimima nagurali 10 x veci AQI

ili evo da se slozim sa intelektualcima koji vjeruju u 500 AQI
kako to da smo od 24 AQI dogurali do 500 AQI u 24 sata?
ma pusti ljudi nece da citaju ocitanja sa sluzbene stanice hzfbih nego gledaju sa mehine stanice ocitanja koji koristi bog zna kakve citace

Image
Image

najčešće se koriste ova dva citaca :lol: :lol:
gledaj Američku ambasadu (šupci sa FHMZ već odavno ne prikazujuju njene vrijednosti jer im ne odgovara https://www.airnow.gov/international/us ... $Sarajevo ) - nemoj ove naše gdje nikada ne mjere kada skoći zagađenje a da ne spominjem da pm 2.5 koji je najgori haman u našem slućaju se nikako ne mjeri. Ovi mali uređaji su fina stvar za kontrolna mjerenja ali prave stanice su, kako si i sam rekao, mnogo ozbiljnije ali je još ozbiljnije to što ne rade i maltene da nigdje ne mjere PM2.5

Dodatno iznenadio bi se koliko su i ove male precizne ali na žalost ne možeš ih uzeti kao relevantne
VladaFBiH

#5100 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

laik1981 wrote: 20/12/2023 08:30
BadBoy wrote: 20/12/2023 07:50
Pa So2 svugdje u zelenom u Sarajevu, bar po ovima iz hmzfbih. PM10 i PM2.5 su konstantno povisene i to je glavni razlog ove ekoloske katastrofe u kojoj zivimo. Sta najvise utice na koncentracije tih parametara?
pojednostavljeno - ložišta i auti
Post Reply