Govorio sam o sebi za Toplane
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
Hakiz
#5001 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
MAha
#5002 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Peacean
#5003 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam da li mi se pričinjava ali večeras mi ovaj dim po mirisu vuče na gumu i plastiku više nego obično.
- shape of despair
#5004 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Joj, tema stara 10 godina, napisano 5000 postova a vi se još prepirete i cjepate atome. Da bi nam sljedeće godine i one tamo i one tamo sljedeće bilo bolje, treba odma sad, odnosno već sutra, početi graditi neke planove. Pa nemora se problem rješiti 100% ali nek najveće zagađenje bude 200 umjesto 500, a prosječno 100 a ne 250, al ko će to mislit i jebat se time, bacanje para.
-
Hakiz
-
Hakiz
#5006 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dizanje standarda stanovnicima bi bio dobar početak.shape of despair wrote: ↑19/12/2023 22:07 Joj, tema stara 10 godina, napisano 5000 postova a vi se još prepirete i cjepate atome. Da bi nam sljedeće godine i one tamo i one tamo sljedeće bilo bolje, treba odma sad, odnosno već sutra, početi graditi neke planove. Pa nemora se problem rješiti 100% ali nek najveće zagađenje bude 200 umjesto 500, a prosječno 100 a ne 250, al ko će to mislit i jebat se time, bacanje para.
Last edited by Hakiz on 19/12/2023 22:09, edited 1 time in total.
-
MAha
#5007 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Drva su zakon, zaista, fina gusana pecica, zagrije dvije prostorije bez problema, pucketa, fin miris. Imam ja i centralno na cumur, ali davno prestao koristiti. Dakle.iz vlastitog iskustva znam da se moze lako presaltat na alternative koje ne kostaju mnogo vise. Dakle, nek mi niko ne pametuje, a sta je alternativa, a kolko to kosta. Ima alternativa i ne kosta mnogo vise.
Last edited by MAha on 19/12/2023 22:12, edited 1 time in total.
- shape of despair
#5008 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Upravo tako, veći standard bolja auta, bolje grijanje, pa subvencije, pa olakšice, pa svašta nešta, nek ljudi od struke kažu, al ko će na tome raditi.Hakiz wrote: ↑19/12/2023 22:08Dizanje standarda stanovništva bi bio dobar početak.shape of despair wrote: ↑19/12/2023 22:07 Joj, tema stara 10 godina, napisano 5000 postova a vi se još prepirete i cjepate atome. Da bi nam sljedeće godine i one tamo i one tamo sljedeće bilo bolje, treba odma sad, odnosno već sutra, početi graditi neke planove. Pa nemora se problem rješiti 100% ali nek najveće zagađenje bude 200 umjesto 500, a prosječno 100 a ne 250, al ko će to mislit i jebat se time, bacanje para.
Jebote čitam ovo što sam napisao "bolji standard" i sam se sebi smijem.
- tramvajtrojka
#5009 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kod mene burazer zivi u kuci od 200 kvadrata ma dva sprata, godišnje je znao desetak metara uglja i tri metra drva za jednu sezonu spicitikonektovan wrote: ↑19/12/2023 21:56Dobro,...koliko to kosta u novcu mjsecno ili za grijnu sezonu??Hajvan wrote: ↑19/12/2023 21:55ja se grijem na strujukonektovan wrote: ↑19/12/2023 21:54
Objasni mi kako cu ugrijati dva sprata kuce,..ukupno oko 170 m2, sa konvektorom, klimom...ili nekomdrugom grijalicom, i koliko bi me to kostalo?
290 kvadrata
od prošle sezone presao na plin uradio fasadu desetku i nove prozore, dobio podsticaj od federalnog i eu poziva
sad u novembru mu došlo 160KM plina a nije gasio radijatore nikako ima malca od tri godine, vise mu se plin isplati neg ista drugo jer on je racunao da jedna lopata uglja mu prodje preko ruku sest puta a valja desetak tona spržiti u jednoj sezoni
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5010 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako ce to izvesti neko ko ima penziju 500 - 600 KM,..800 KM.mk ultra wrote: ↑19/12/2023 21:59Gaskonektovan wrote: ↑19/12/2023 21:54Objasni mi kako cu ugrijati dva sprata kuce,..ukupno oko 170 m2, sa konvektorom, klimom...ili nekomdrugom grijalicom, i koliko bi me to kostalo?
300KM mesec
Nije ni uglja manje od toga, finansijski + prljavstinja dok se nalozi.
Toplotne pumpe sad mogu i na radijatore izgurati 55°C sto je OK
TP zrak zrak / klima i to je opcija
TP zrak/voda ovo sto imam.kolega da griju, izlaze oko 120-150KM struje vise. Kvadratura je tu negdje, prostora koji se grije
I nemoj price nemam 10k za grijanje da se izvede, a grije se 170m² u gradu gdje je kvadrat stana 4000KM.
Ta cijena kvadrata u Sarajevu nije nikakvo mjerilo o ovome o cemu se ovdje diskutuje.
-
Adobeg
#5011 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sutra kada se probudis izrasla ti jos jedna glava.
-
MAha
#5012 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja ne znam sta fali penzioneru da ubaci pecicu i grije se na drva? Jedino ako zivi sam u kuci od 200 m2, a hoce da hoda u gacama po cijeloj kuci, onda ok. Al ko mu svaki dan ubaci tolki cumur i cisti lozista svaki dan 2-3 puta i iznosi na zimu ostatke. Nesto mi tu ne stima.
-
laik1981
#5013 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa i drva zagadjuju. Alternativa je struja i grijanje na inverter klima uredjaje. Stolarija i izolacija trebaju biti kvalitetne i grijaces se jeftinije nego na drva. Ja kuci imam neku inverter osamnaesku i grije me sasvim uredno bez da ikad potrosi preko 100KM mjesecno za grijanje nesto preko 70 kvadrata. Vecinom trosi i manje. Imam i razvedeno grijanje na plin. Dok sam koristio plin dolazilo mi od 150-250KM. Sad plin upalim kada su temperature ispod -10 jer tad kllima ne moze da postigne ono sto zelim. Samo tako niskih temperatura gotovo da vise i nema, bar u Sarajevu. Nikad nisam koristio cvrsta goriva. Cak sam i dimnjak srusio jer mi je smetao kada sam pravio raspored prostorija. Postoje jeftine alternative, a maksimalno ciste. Do duse, kada bi se svi prebacili na struju vjerovatno bi se desio neki kolaps i nestasica tog energenta.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:08 Drva su zakon, zaista, fina gusana pecica, zagrije dvije peostorije bez problema, pucketa, fin miris. Imam ja i centralno na cumur, ali davno prestao koristiti. Dakle.iz vlastitog iskustva znam da se moze lako presaltat na alternative koje ne kostaju mnogo vise. Dakle, nek mi niko ne pametaje, a sta je alternativa, a kolko to kosta. Ima alternativa i ne kosta mnogo vise.
-
MAha
#5014 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Znas sta su drva za cumur u pogledu zagadjivanja? Ni blizu al ni blizu. Neuporedivo. Daj Boze da svi predju na drva, ne mora na struju, bilo bi neuporedivo manje zagadjenje. Al slazem se sa je najbolja kombinacija plin i struja sa dobrom izolacijom.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:20Pa i drva zagadjuju. Alternativa je struja i grijanje na inverter klima uredjaje. Stolarija i izolacija trebaju biti kvalitetne i grijaces se jeftinije nego na drva. Ja kuci imam neku inverter osamnaesku i grije me sasvim uredno bez da ikad potrosi preko 100KM mjesecno za grijanje nesto preko 70 kvadrata. Vecinom trosi i manje. Imam i razvedeno grijanje na plin. Dok sam koristio plin dolazilo mi od 150-250KM. Sad plin upalim kada su temperature ispod -10 jer tad kllima ne moze da postigne ono sto zelim. Samo tako niskih temperatura gotovo da vise i nema, bar u Sarajevu. Nikad nisam koristio cvrsta goriva. Cak sam i dimnjak srusio jer mi je smetao kada sam pravio raspored prostorija. Postoje jeftine alternative, a maksimalno ciste. Do duse, kada bi se svi prebacili na struju vjerovatno bi se desio neki kolaps i nestasica tog energenta.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:08 Drva su zakon, zaista, fina gusana pecica, zagrije dvije peostorije bez problema, pucketa, fin miris. Imam ja i centralno na cumur, ali davno prestao koristiti. Dakle.iz vlastitog iskustva znam da se moze lako presaltat na alternative koje ne kostaju mnogo vise. Dakle, nek mi niko ne pametaje, a sta je alternativa, a kolko to kosta. Ima alternativa i ne kosta mnogo vise.
- nepass1
#5015 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne mislim na tebe vec na drzavu, od ex-yu do danasnjeg dana.MAha wrote: ↑19/12/2023 21:52Prvo kako znas da sam sutio? Drugo, jedno s drugim nije tiliko direktno povezano. Trece nego sta nego zabraniti, ako nas sce skupa nesto ubija, nego sta nego zabraniti. A ta prica prvo ono pa ono...bla bla bla. I na kraji zivo me se jebe ko je za sta kriv, jebe mi se za srranacka prepucavanja. Ono sto me jedino zanima da se moje i svacije drugo dijete NE TRUJE I NE ZIVI U OVOJ GASNOJ KOMORI.nepass1 wrote: ↑19/12/2023 21:49Kome ces zabraniti? Zmirio si kad su trospratnice nicale ko gljive, legalizaova desetine hiljada ilegalno izgradjenih objekata i sad bi se nesta zabranjivalo?MAha wrote: ↑19/12/2023 18:52 Po mom skromnom, laickom mialjenju, najveci "krivac" ovolikom zagadjenju su kucna lozista na ugalj (usout se svasta nesto ubaci). Aposlutno sam za da se zabrani korstenje uglja za kucna lozista, uz steoge kontrole i rigorozne kazne. Pocrkacemo ivako svi natenane. Drva su ok, nek se ljudi griju na drva sta fali. Jebo "komoditet" ako je rizik ogroman za razlicite vrste oboljenja svih nas. Mada i nema bas komoditeta u grijanju na cumur, unesi, iznsesi, ocisti, iznesi pepeo, ubacuj 3-4 puta cumur u pec. Nekad sam i ja koristio cumur za centralno, al patnja je to. Sad je kombinacija, struja, drva, plin. Ja mislim da svi mogu nesti alicno, dakle alrernativa cumuru postoji.
Jedino da se vratimo u 1946 i zabranimo ilegalnu gradnju gdje god se temelj mogao izliti.
Prvo to treba rjesiti pa onda razmisljati o uglju.
Moze se ugalj sutra zabraniti ali to nece ni 2% ljudi postovati.
I ja bih najradije da se svaka kuca od tranzita navise srusi, buca potok i ta divlja naselja da se sravne. Da im naprave zgrade. 60-70 stanova po zgradu i da su automatski na toplanama/plinu.
Ali kurko, mogu samo mastati
-
NediM17
#5016 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A struju inace dobijamo iz cistih izvora?laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:20Pa i drva zagadjuju. Alternativa je struja i grijanje na inverter klima uredjaje. Stolarija i izolacija trebaju biti kvalitetne i grijaces se jeftinije nego na drva. Ja kuci imam neku inverter osamnaesku i grije me sasvim uredno bez da ikad potrosi preko 100KM mjesecno za grijanje nesto preko 70 kvadrata. Vecinom trosi i manje. Imam i razvedeno grijanje na plin. Dok sam koristio plin dolazilo mi od 150-250KM. Sad plin upalim kada su temperature ispod -10 jer tad kllima ne moze da postigne ono sto zelim. Samo tako niskih temperatura gotovo da vise i nema, bar u Sarajevu. Nikad nisam koristio cvrsta goriva. Cak sam i dimnjak srusio jer mi je smetao kada sam pravio raspored prostorija. Postoje jeftine alternative, a maksimalno ciste. Do duse, kada bi se svi prebacili na struju vjerovatno bi se desio neki kolaps i nestasica tog energenta.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:08 Drva su zakon, zaista, fina gusana pecica, zagrije dvije peostorije bez problema, pucketa, fin miris. Imam ja i centralno na cumur, ali davno prestao koristiti. Dakle.iz vlastitog iskustva znam da se moze lako presaltat na alternative koje ne kostaju mnogo vise. Dakle, nek mi niko ne pametaje, a sta je alternativa, a kolko to kosta. Ima alternativa i ne kosta mnogo vise.
Nek se truju Kakanj i Tuzla ko ih jebe, tako i jes'.
-
konami666
-
konami666
#5018 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hidra, taj info nemam
-
MAha
#5019 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hoce, hoce postovati itekako. U svaki dimnjak se ugradi mjerni instrument. Koji se lako ocitava i to daljinski. I onda kazna milja ako prekoracis odnosno lozis sta se ne smije. Kazna 5milja ako samostalno skines mjerac ili prckas po njemu. Pa izvoli bato. Postovalo bi se itekako vjeruj.nepass1 wrote: ↑19/12/2023 22:25Ne mislim na tebe vec na drzavu, od ex-yu do danasnjeg dana.MAha wrote: ↑19/12/2023 21:52Prvo kako znas da sam sutio? Drugo, jedno s drugim nije tiliko direktno povezano. Trece nego sta nego zabraniti, ako nas sce skupa nesto ubija, nego sta nego zabraniti. A ta prica prvo ono pa ono...bla bla bla. I na kraji zivo me se jebe ko je za sta kriv, jebe mi se za srranacka prepucavanja. Ono sto me jedino zanima da se moje i svacije drugo dijete NE TRUJE I NE ZIVI U OVOJ GASNOJ KOMORI.nepass1 wrote: ↑19/12/2023 21:49
Kome ces zabraniti? Zmirio si kad su trospratnice nicale ko gljive, legalizaova desetine hiljada ilegalno izgradjenih objekata i sad bi se nesta zabranjivalo?
Jedino da se vratimo u 1946 i zabranimo ilegalnu gradnju gdje god se temelj mogao izliti.
Prvo to treba rjesiti pa onda razmisljati o uglju.
Moze se ugalj sutra zabraniti ali to nece ni 2% ljudi postovati.
I ja bih najradije da se svaka kuca od tranzita navise srusi, buca potok i ta divlja naselja da se sravne. Da im naprave zgrade. 60-70 stanova po zgradu i da su automatski na toplanama/plinu.
Ali kurko, mogu samo mastati
-
laik1981
#5020 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Treba prvo toplotnu izolaciju uraditi na sve objekte u gradu. Samo tako bi se lozenje dobrano smanjilo. Ako nista objekti koji su sad bez fasada i normalne stolarije bi trosili 70% manje cvrstih goriva. Takvi objekti su u Sarajevu uglavnom bespravni i ne mogu ostvariti pravo ni na kakvu subvenciju. Mislim da u tom dijelu vlast treba popustiti. Prvo utopliti objekte, ugraditi ljudima klime, toplotne pumpe i sl, te subvencionirati troskove onima koji ne mogu sve platiti. Narod ovdje nikad nece postati savjestan i normalan. To vlast treba odraditi zakonima i regulativama. Sve dok se to ne desi mozemo samo supljirati.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:22Znas sta su drva za cumur u pogledu zagadjivanja? Ni blizu al ni blizu. Neuporedivo. Daj Boze da svi predju na drva, ne mora na struju, bilo bi neuporedivo manje zagadjenje.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:20Pa i drva zagadjuju. Alternativa je struja i grijanje na inverter klima uredjaje. Stolarija i izolacija trebaju biti kvalitetne i grijaces se jeftinije nego na drva. Ja kuci imam neku inverter osamnaesku i grije me sasvim uredno bez da ikad potrosi preko 100KM mjesecno za grijanje nesto preko 70 kvadrata. Vecinom trosi i manje. Imam i razvedeno grijanje na plin. Dok sam koristio plin dolazilo mi od 150-250KM. Sad plin upalim kada su temperature ispod -10 jer tad kllima ne moze da postigne ono sto zelim. Samo tako niskih temperatura gotovo da vise i nema, bar u Sarajevu. Nikad nisam koristio cvrsta goriva. Cak sam i dimnjak srusio jer mi je smetao kada sam pravio raspored prostorija. Postoje jeftine alternative, a maksimalno ciste. Do duse, kada bi se svi prebacili na struju vjerovatno bi se desio neki kolaps i nestasica tog energenta.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:08 Drva su zakon, zaista, fina gusana pecica, zagrije dvije peostorije bez problema, pucketa, fin miris. Imam ja i centralno na cumur, ali davno prestao koristiti. Dakle.iz vlastitog iskustva znam da se moze lako presaltat na alternative koje ne kostaju mnogo vise. Dakle, nek mi niko ne pametaje, a sta je alternativa, a kolko to kosta. Ima alternativa i ne kosta mnogo vise.
- nepass1
#5021 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bolan eno na dobrinji 20m od a transferzale, prva kuca cigani tope plastiku oko bakarnih kablova na otvorenome. O cemu pricas? Koga ces kazniti, ko ce ti platiti.
Pa toplane boga oca potrazuju. Ljudi po 20k duga imaju i nikom nista.
Pa toplane boga oca potrazuju. Ljudi po 20k duga imaju i nikom nista.
-
MAha
#5022 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Slazem se. Ali to sve treba pocet juce. Pa eu nasilu gura pare za ovakve stvari.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:29Treba prvo toplotnu izolaciju uraditi na sve objekte u gradu. Samo tako bi se lozenje dobrano smanjilo. Ako nista objekti koji su sad bez fasada i normalne stolarije bi trosili 70% manje cvrstih goriva. Takvi objekti su u Sarajevu uglavnom bespravni i ne mogu ostvariti pravo ni na kakvu subvenciju. Mislim da u tom dijelu vlast treba popustiti. Prvo utopliti objekte, ugraditi ljudima klime, toplotne pumpe i sl, te subvencionirati troskove onima koji ne mogu sve platiti. Narod ovdje nikad nece postati savjestan i normalan. To vlast treba odraditi zakonima i regulativama. Sve dok se to ne desi mozemo samo supljirati.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:22Znas sta su drva za cumur u pogledu zagadjivanja? Ni blizu al ni blizu. Neuporedivo. Daj Boze da svi predju na drva, ne mora na struju, bilo bi neuporedivo manje zagadjenje.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:20
Pa i drva zagadjuju. Alternativa je struja i grijanje na inverter klima uredjaje. Stolarija i izolacija trebaju biti kvalitetne i grijaces se jeftinije nego na drva. Ja kuci imam neku inverter osamnaesku i grije me sasvim uredno bez da ikad potrosi preko 100KM mjesecno za grijanje nesto preko 70 kvadrata. Vecinom trosi i manje. Imam i razvedeno grijanje na plin. Dok sam koristio plin dolazilo mi od 150-250KM. Sad plin upalim kada su temperature ispod -10 jer tad kllima ne moze da postigne ono sto zelim. Samo tako niskih temperatura gotovo da vise i nema, bar u Sarajevu. Nikad nisam koristio cvrsta goriva. Cak sam i dimnjak srusio jer mi je smetao kada sam pravio raspored prostorija. Postoje jeftine alternative, a maksimalno ciste. Do duse, kada bi se svi prebacili na struju vjerovatno bi se desio neki kolaps i nestasica tog energenta.
-
MAha
#5023 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Vidi, ne mozea auto registrovat ako ne platis. Jednistavno. Toplane, to je obligacioni odnoa dvije strane, a kazna za prekrsaj je ipak drzava. Nebo i zemlja.
-
laik1981
#5024 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To sto EU gura ne moze dobiti ni jedan objekat koji nije legalizovan, a takvi objekti u nekom prosjeku najvise i zagadjuju. U ovom gradu ih je masa.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:31Slazem se. Ali to sve treba pocet juce. Pa eu nasilu gura pare za ovakve stvari.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:29Treba prvo toplotnu izolaciju uraditi na sve objekte u gradu. Samo tako bi se lozenje dobrano smanjilo. Ako nista objekti koji su sad bez fasada i normalne stolarije bi trosili 70% manje cvrstih goriva. Takvi objekti su u Sarajevu uglavnom bespravni i ne mogu ostvariti pravo ni na kakvu subvenciju. Mislim da u tom dijelu vlast treba popustiti. Prvo utopliti objekte, ugraditi ljudima klime, toplotne pumpe i sl, te subvencionirati troskove onima koji ne mogu sve platiti. Narod ovdje nikad nece postati savjestan i normalan. To vlast treba odraditi zakonima i regulativama. Sve dok se to ne desi mozemo samo supljirati.
-
MAha
#5025 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nek ih legalizuju il nek ih sruse. Al ovo se mora rijesiti.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:33To sto EU gura ne moze dobiti ni jedan objekat koji nije legalizovan, a takvi objekti u nekom prosjeku najvise i zagadjuju. U ovom gradu ih je masa.MAha wrote: ↑19/12/2023 22:31Slazem se. Ali to sve treba pocet juce. Pa eu nasilu gura pare za ovakve stvari.laik1981 wrote: ↑19/12/2023 22:29
Treba prvo toplotnu izolaciju uraditi na sve objekte u gradu. Samo tako bi se lozenje dobrano smanjilo. Ako nista objekti koji su sad bez fasada i normalne stolarije bi trosili 70% manje cvrstih goriva. Takvi objekti su u Sarajevu uglavnom bespravni i ne mogu ostvariti pravo ni na kakvu subvenciju. Mislim da u tom dijelu vlast treba popustiti. Prvo utopliti objekte, ugraditi ljudima klime, toplotne pumpe i sl, te subvencionirati troskove onima koji ne mogu sve platiti. Narod ovdje nikad nece postati savjestan i normalan. To vlast treba odraditi zakonima i regulativama. Sve dok se to ne desi mozemo samo supljirati.