Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cvrčak_na_hedonizmu

#4876 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Image

Image

Image

Image

Ovi iz Banja Luke bas, bas loze i voze se. Zlocesti, ekoloski neosvjesteni ljudi.

Pa sta bi tek bilo da su u kotlini, da imaju Termoelektanu ili Mittal ili da ih ima milion :shock:

Salu na stranu, sta ima da su lozenje ili vozila krivci za gore navedeno. Jos noc, manje se lozi, haman niko i da ne vozi al zagadjenje ostaje i pogorsava se tokom noci :navijacica: sasvim logicno :stidljiv:
mayab

#4877 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

Image
sumirprimus

#4878 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 19/12/2023 00:13 Image

Image

Image

Image

Ovi iz Banja Luke bas, bas loze i voze se. Zlocesti, ekoloski neosvjesteni ljudi.

Pa sta bi tek bilo da su u kotlini, da imaju Termoelektanu ili Mittal ili da ih ima milion :shock:

Salu na stranu, sta ima da su lozenje ili vozila krivci za gore navedeno. Jos noc, manje se lozi, haman niko i da ne vozi al zagadjenje ostaje i pogorsava se tokom noci :navijacica: sasvim logicno :stidljiv:
da li si ti realan? pa sta mislis odakle toliok zagadjenje, koje btw ne prikazuje stvarno stanje zagadjenja ni u tz ni u zenici ni u sar.
addem

#4879 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by addem »

Nema pomoci ovom narodu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4880 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

ovo s banjom lukom je novost
Pauza

#4881 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

Nema rješenja jer nemamo osobe na vlasti koje treba da vode odgovornu politiku. Međutim možemo tražiti od istih da rade posao i da čuju šta građani Kantona Sarajevo traže. Evo primjer koji svi vi možete poslati Vladi Kantona Sarajevo i nadležnim ministarstvima. Tu su email kontakti: https://vlada.ks.gov.ba/kontakti
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected] [email protected]
[email protected]
... dodajte ko je još nadležan. Moraju se natjerati da rade u interesu građana jer ih građani finansiraju,

---
Predmet: Hitna potreba za akcijom protiv zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo

Poštovani,

Obraćam Vam se s hitnom molbom da se poduzmu odlučni koraci u rješavanju ozbiljnog problema zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo. Brošura "Upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo" jasno pokazuje koliko je situacija zabrinjavajuća, posebno tokom zimskih mjeseci kad su koncentracije zagađujućih materija često iznad dopuštenih granica.

Osim što direktno utičena zdravlje stanovnika, posebno djece, hronično izlaganje zagađenom zraku može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema. Uzrok ove situacije leži u korištenju fosilnih goriva, neadekvatnim tehnologijama sagorijevanja i nedostatku učinkovitih mjera za smanjenje emisija.

Stoga, apeliram na Vas da preduzmete sljedeće korake:

- Zabrana loženja uglja: Kompletno eliminiranje upotrebe uglja u domaćinstvima i industriji.
- Osnivanje posebnih inspekcija: Uvođenje strožih inspekcijskih mjera za kontrolu domaćih ložišta.
- Rigorozni tehnički pregledi vozila: Uvođenje strožih mjera za kontrolu emisija ispušnih plinova.
- Sankcioniranje zagađivača: Uvođenje financijskih kazni i drugih sankcija za one koji pridonose zagađenju.

S obzirom na složenost problematike zagađenja zraka, važno je uspostaviti strategiju koja uključuje kratkoročne i dugoročne mjere. Osim toga, bitno je educirati javnost o važnosti očuvanja čistog zraka i poticati građane na odgovorno ponašanje.

Zagađenje zraka nije samo lokalni problem, već i pitanje javnog zdravlja i kvalitete života. Stoga Vas molim da uzmete u obzir ove prijedloge i djelujete s hitnošću kojom ova situacija zahtijeva.

S poštovanjem,
sumirprimus

#4882 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

Truba wrote: 19/12/2023 10:07 ovo s banjom lukom je novost
tvrdim da je na potezu zivinice lukava tuzla na mjestima i gore.
jer sve ovisi i gdje postave te stanice...
sumirprimus

#4883 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

tacn zabranja lozenja uglja je jedna od neophodnih mjera koliko god se mnogi sa njom neslagali, iz bilo kakvih razloga.
s ti mda ljudima moras ponuditi alternativu.
tramvajtrojka

#4884 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tramvajtrojka »

sumirprimus wrote: 19/12/2023 10:28
Pa kod nas je problem sto mediji objave Sarajevo najzagadjeniji grad na svijetu a uzmu podatke sa ove stranice koja objavi zagadjenost u znacajnijim mjestima na svijetu tako da imamo situaciju zadnjih nekoliko dana da je vece zagadjenje u bl a da za Sarajevo govore da je najgori u drzavi, jer se tabela ne vodi po količini zagadjenosti :mrgreen:

Al Anesu to odgovara da svoju agendu prosipa
sumirprimus

#4885 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

tramvajtrojka wrote: 19/12/2023 12:51
sumirprimus wrote: 19/12/2023 10:28
Pa kod nas je problem sto mediji objave Sarajevo najzagadjeniji grad na svijetu a uzmu podatke sa ove stranice koja objavi zagadjenost u znacajnijim mjestima na svijetu tako da imamo situaciju zadnjih nekoliko dana da je vece zagadjenje u bl a da za Sarajevo govore da je najgori u drzavi, jer se tabela ne vodi po količini zagadjenosti :mrgreen:

Al Anesu to odgovara da svoju agendu prosipa
mada realno koliko moze biti mjernih stanica eto u sarajevu 4 5 10? svejedno.ako sve kazu da je zrak poprilicno nezdrav u odnosu na pa upali tv bilo gdje oko nas? sta je problem? sta je to sto razlikuje nas od ostatka recimo zapadne evrope i slicno, amerike kanade? da ne idem dalje.
zrak je prilicno nezdrav u vecini nasih sredini sta god da mjere i gdje god da mjere ove stanice ,od tih pm10 2,5 ili so2.
pogotovu u ovom periodu kada sekombinuju niske temperature visoka vlaznost, nedostatak vjetra , padavina, pritisak. naravno da je glavni kivac lozenje. sve drugo sta pricaju je ubleha i lafina.
dječak sa šibicama

#4886 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

A sta moze biti nego lozenje, automobili samo doprinesu dodatno, automobilsko zagadjenje vidimo u ljetnim mjesecima i to je otprilike njihov ucinak, neko bolje zna koja su mjerenja ljeti nisam upoznat.

Ovo je toliko nezdravo, ja se ustajem sa slajmom u grlu a nisam pusac, nemam problem sa slajmom u nezimskim mjesecima. Dok ne izbacim, nije mi dobro.
sumirprimus

#4887 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

dječak sa šibicama wrote: 19/12/2023 14:58 A sta moze biti nego lozenje, automobili samo doprinesu dodatno, automobilsko zagadjenje vidimo u ljetnim mjesecima i to je otprilike njihov ucinak, neko bolje zna koja su mjerenja ljeti nisam upoznat.

Ovo je toliko nezdravo, ja se ustajem sa slajmom u grlu a nisam pusac, nemam problem sa slajmom u nezimskim mjesecima. Dok ne izbacim, nije mi dobro.
Pa naravno da je lozenje. Nista sto vec nije vidjeno u evropi prije 60 70 godina, i Kako su rijesili ovaj problem? Primjer Londona, Zabranili lozenje uglja.
E sad zamislite kod nas, gdje se radi i odivljoj gradnji , ljudi prave objekte i bez dozvola, a kamoli da ima kontorle koliko ko i sta lozi.
Nije ovo do slajma, ovo je za raka i unistenje generacija ne samo nas nego i ovih koje dolaze. i nije crnjak nego fakat.
Haris.ba

#4889 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Isao danas do vikendice. Vidio sunce, nadiso se have.

I onda kad se vracas u kotlinu depra se vraca. Stipa za grlo.
cvrčak_na_hedonizmu

#4890 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

dječak sa šibicama wrote: 19/12/2023 14:58 A sta moze biti nego lozenje, automobili samo doprinesu dodatno, automobilsko zagadjenje vidimo u ljetnim mjesecima i to je otprilike njihov ucinak, neko bolje zna koja su mjerenja ljeti nisam upoznat.

Gledaj sto "loze" po Zagrebu i Beogradu :strik:

Image

Image

Moje objasnjenje ove trenutne, smrdljive "magle" koja jeste, a nije magla jer ne vidis fino obzor, a nije klasicna magla je eksperiment. Balkan se ubio za tako nesto, Bosna posebno. Nit ko kontrolise, nit imamo opremu i strucnjake, nit koga zanima.

Ukucaj could seeding, geoengineering i slicne pojmove pa pogledaj sta se pise i to nisu znj stranice nego su "relevantni msm mediji".

Ukucaj weather as a force multiplier: owning the weather in 2025, a to su samo ameri i igranje Boga. A gdje su ostali.

Ko kaze nema sanse da je eksperiment neka se sjeti eksperimenta sa mRNA vakcinama, ne treba dalje :stidljiv:

Ko misli da ovaj stepen zagadjenja mogu proizvesti padinski dijelovi Sarajeva i saobracaj je izgorio po glavi.

Jos jednom ponavljam, jedno je magla, bijela, gdje ne vidis ispred sebe, a sasvim nesto drugo ovo sivilo u obzoru, kao neka koprena.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4891 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Niko nije rekao da zg i bg nemaju zagadjenja
I u njih ima 200 000 400 000 ljudi koji loze

Al su ti gradovi 3 4 5 puta veci od sa
I imaju svoje kosave i bolji polozaj vece rijeke nizinu

Kod nas se sve sastalao negativno
nivla

#4892 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nivla »

ne treba zabraniti lozenje uglja jer ga vise skoro i nema(barem onog kvalitetnog) tako da ce opasti i prodaja, onaj ugalj sto prodaje drvosjeca se mislim ni po nasim zakonima ne moze smatrati mrkom ugljem, a sa ne govorim tek o procentu sumpora
treba zabraniti da se loze sirova drva, svi tipovi guma, plastika, kartona i sta se sve ne lozi kod nas, da ne zaboravim onih drvenih pragova sto se moze kupit iz rudnika i nakon zamjene na zeljeznickim prugama, koristeno motorno ulje, razni filteri, itd
sumirprimus

#4893 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 19/12/2023 16:48

Image

Image

Moje objasnjenje ove trenutne, smrdljive "magle" koja jeste, a nije magla jer ne vidis fino obzor, a nije klasicna magla je eksperiment. Balkan se ubio za tako nesto, Bosna posebno. Nit ko kontrolise, nit imamo opremu i strucnjake, nit koga zanima.

Ukucaj could seeding, geoengineering i slicne pojmove pa pogledaj sta se pise i to nisu znj stranice nego su "relevantni msm mediji".

Ukucaj weather as a force multiplier: owning the weather in 2025, a to su samo ameri i igranje Boga. A gdje su ostali.

Ko kaze nema sanse da je eksperiment neka se sjeti eksperimenta sa mRNA vakcinama, ne treba dalje :stidljiv:

Ko misli da ovaj stepen zagadjenja mogu proizvesti padinski dijelovi Sarajeva i saobracaj je izgorio po glavi.

Jos jednom ponavljam, jedno je magla, bijela, gdje ne vidis ispred sebe, a sasvim nesto drugo ovo sivilo u obzoru, kao neka koprena.
:lol: klasicni postovi za ismijat tepreticara zavkere koji i nemaju bas veze sa stvarnoscu i naukom.
Cash flow realno tanak si i za jednog teoreticar azavjere, nije vrijedno ni debunkovat :lol:
sumirprimus

#4894 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sumirprimus »

nivla wrote: 19/12/2023 18:09 ne treba zabraniti lozenje uglja jer ga vise skoro i nema(barem onog kvalitetnog) tako da ce opasti i prodaja, onaj ugalj sto prodaje drvosjeca se mislim ni po nasim zakonima ne moze smatrati mrkom ugljem, a sa ne govorim tek o procentu sumpora
treba zabraniti da se loze sirova drva, svi tipovi guma, plastika, kartona i sta se sve ne lozi kod nas, da ne zaboravim onih drvenih pragova sto se moze kupit iz rudnika i nakon zamjene na zeljeznickim prugama, koristeno motorno ulje, razni filteri, itd
Cega nema? Problem i jeste sto ljudi loze sve sto moze ako jeftinije to i bolje.
konami666

#4895 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

Image

Napokon, Sarajevo je šampion, bilo je zaista teško, čak nevjerovatno da je Sarajevo uspjelo prestići Delhi, Karaci i ostale gradove koji broje milione stanovnika. I opet, nakon svog truda, Sarajevo je najsmrdljiviji grad na svijetu :bih:
laik1981

#4896 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Ma svake godine istu pricu pricamo. Rjesenja nema. Moze se situacija popraviti al za nekih plafon 20-30% sto je opet za top 5 na ovim listama. Pravo rjesenje je seliti odavde.

Pomazu li one ffp2 maske kod ovog kijameta?
BadBoy

#4897 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Image

Image

piso sam puno puta ovo je sve zbog trulog, kurvarskog zapada jer krizari ne zele cistu i mirisljavu muslimansku drzavu u srcu evrope mi se peremo i cistimo i ne moze biti ovoliko zagadenje kod nas ovo je sve kurva evropa i cionisti namjestili nama velike brojeve kako je uvijek samo kod ovoliko i samo kod nas a nema nista u krizarskoj evropi, plus su nas sve zagadili onim vakcinama od bil gejtsa

sve je ovo agenda i ko ne vidi slijep je pored ociju

pametnom dosta
cvrčak_na_hedonizmu

#4898 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

sumirprimus wrote: 19/12/2023 18:11

Image

Image

:lol: klasicni postovi za ismijat tepreticara zavkere koji i nemaju bas veze sa stvarnoscu i naukom.
Cash flow realno tanak si i za jednog teoreticar azavjere, nije vrijedno ni debunkovat :lol:
S tobom da se slozim ili da isto mislimo o bilo cemu sjebo bi se i zabrinuo. Pomislio sta nije u redu a mnom. Ponasas se kao bot, pises kao bot i aktivan si kao bot.

Na temu, ista je bila prica oko vakcina pa ispade zajeb, ako bi se 20% ponovo pelcovalo evo glave, ako i toliko sto je sasvim normalno nakon silnih srcanih i mozdanih udara, miokarditisa, galopirajucih i "obicnih" karcinoma, autoimunih bolesti i tako dalje.

Napisao sta sam mislim i zasto tako mislim. Ko misli da je ovaj leteci rak, pracen sivilom i koprenom zbog koje se ne vidi obzor a sasvim dobro vidis ispred sebe ( preko dana ) u odnosu na klasicnu bjelkastu maglu, izazvan lozistima koja se nalaze u Buca Potoku, Brijescu i Boljakovom taj vjeruje u bajke i sve sto nu se servira.

Samo da sumiramo, od 8 milijardi ljudi i bijede kao u prici mi najvise guma lozimo i imamo drama los vozni park pri cemu nemamo industrije, jel to ta prica :lol:
MAha

#4899 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by MAha »

Po mom skromnom, laickom mialjenju, najveci "krivac" ovolikom zagadjenju su kucna lozista na ugalj (usout se svasta nesto ubaci). Aposlutno sam za da se zabrani korstenje uglja za kucna lozista, uz steoge kontrole i rigorozne kazne. Pocrkacemo ivako svi natenane. Drva su ok, nek se ljudi griju na drva sta fali. Jebo "komoditet" ako je rizik ogroman za razlicite vrste oboljenja svih nas. Mada i nema bas komoditeta u grijanju na cumur, unesi, iznsesi, ocisti, iznesi pepeo, ubacuj 3-4 puta cumur u pec. Nekad sam i ja koristio cumur za centralno, al patnja je to. Sad je kombinacija, struja, drva, plin. Ja mislim da svi mogu nesti alicno, dakle alrernativa cumuru postoji.
insaneinthebrain

#4900 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

laik1981 wrote: 19/12/2023 18:29 Ma svake godine istu pricu pricamo. Rjesenja nema. Moze se situacija popraviti al za nekih plafon 20-30% sto je opet za top 5 na ovim listama. Pravo rjesenje je seliti odavde.

Pomazu li one ffp2 maske kod ovog kijameta?
samo FFP3, i to nositi cim izadjes iz kuce/stana. jedino sam sebe mozes zastitit. nikad mi necemo docekati da se nesto promijeni na bolje
Post Reply