A sve jer smo zarucnik i ja uzeli stan (dakle nemamo bodove na brak, niti dodatno za clanove domacinstva -za 15 dana smo aBd u braku i druga prica bi bila
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
nina133
#16651 Re: Cijene stanova All about
Obecali su i meni, pa sam 1000 i neka na listi i pojma nemam hocu li ista dobiti.
A sve jer smo zarucnik i ja uzeli stan (dakle nemamo bodove na brak, niti dodatno za clanove domacinstva -za 15 dana smo aBd u braku i druga prica bi bila
), a nije mi palo napamet prijaviti clanove porodice sa kojima trenutno jos uvijek zivim (renoviramo kupljeni stan), jer sam isla logikom nece oni zivjeti sa mnom u stanu za koji "dobivam" subvenciju.
- Haris.ba
-
Beli belcan
#16653 Re: Cijene stanova All about
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
Čudo koliko ima ovih agencija za nekretnine i koliko dobro posluju, zar je ljudima toliko mrsko da prodaju direktno. Znam da je pegla oko kupaca ali opet značajne su razlike u cijeni.
Čudo koliko ima ovih agencija za nekretnine i koliko dobro posluju, zar je ljudima toliko mrsko da prodaju direktno. Znam da je pegla oko kupaca ali opet značajne su razlike u cijeni.
- VladaFBiH
#16654 Re: Cijene stanova All about
Cijene koje agencija objavi (na koje se svi žalimo) prodavac daje/odobrava a agenciji je u interesu da što prije proda nekretninu i uzme svojih 3% i nije im interes da nabijaju cijene koliko god to neko mislio.Beli belcan wrote: ↑18/12/2023 09:18 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
-
nekome
#16655 Re: Cijene stanova All about
ubleharenje i dizanje svoje "profesije" u nebesaKlijenti koji prodaju ili kupuju nekretnine nerijetko nemaju ni znanja ni vremena provjeravati imovinsko pravnu dokumentaciju. Stručnog i edukovanog agenta uvijek prati notar i takav agent dobro je upoznat s cijelom procedurom i često su takva savjetovanja uključena u agencijsku naknadu. Kupoprodaja nekretnina jedan je od važnijih događaja u životu i u pravilu radi se o transakcijama visoke novčane vrijednosti te je nephodno znati da pogreške nisu dozvoljene u takvom procesu jer se radi o prodajama vlasništva na nekretninama.
dodju otkljucaju, malo suplja "ma moze se to" "nije to problem" "svugdje je tako" itd... a vamo lafo savjetodavno ljudima
a i ljudi su totalno neupuceni sta cini stan/nekretninu boljom ili losijom, a agenti im sigurno nece reci pravu pricu
obicno ni oni ne znaju, svi znaju samo gledati lokaciju i evenutalno pogled, i tu im se zavrsava, cast izuzetcima
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16656 Re: Cijene stanova All about
jbga sta hocete? Niste vi prodavac i ne znam zasto se brinete kako ce prodavac da oglasi i prezentuje svoju nekretninu? Vase (nase) je da se iskesira koliko zine, ja prodavac, ja agencija.
-
moimoi
#16657 Re: Cijene stanova All about
Klijent kao nema vremena da provjeri imovinsko pravnu dokumentaciju, ali zato treba da nadje vremena da provjeri legalnost agencije i agentanekome wrote: ↑18/12/2023 09:50ubleharenje i dizanje svoje "profesije" u nebesaKlijenti koji prodaju ili kupuju nekretnine nerijetko nemaju ni znanja ni vremena provjeravati imovinsko pravnu dokumentaciju. Stručnog i edukovanog agenta uvijek prati notar i takav agent dobro je upoznat s cijelom procedurom i često su takva savjetovanja uključena u agencijsku naknadu. Kupoprodaja nekretnina jedan je od važnijih događaja u životu i u pravilu radi se o transakcijama visoke novčane vrijednosti te je nephodno znati da pogreške nisu dozvoljene u takvom procesu jer se radi o prodajama vlasništva na nekretninama.
dodju otkljucaju, malo suplja "ma moze se to" "nije to problem" "svugdje je tako" itd... a vamo lafo savjetodavno ljudima
a i ljudi su totalno neupuceni sta cini stan/nekretninu boljom ili losijom, a agenti im sigurno nece reci pravu pricu
obicno ni oni ne znaju, svi znaju samo gledati lokaciju i evenutalno pogled, i tu im se zavrsava, cast izuzetcima
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#16658 Re: Cijene stanova All about
Sta imam provjeravati svoju imovinsko pravnu situaciju.
Imas pare? Daj pare, evo ti kuca, zemlja, stan, vikendica, sator.
Vise bi agencije trebale kupcu, nego prodavacu
Imas pare? Daj pare, evo ti kuca, zemlja, stan, vikendica, sator.
Vise bi agencije trebale kupcu, nego prodavacu
-
Sid the sloth
#16659 Re: Cijene stanova All about
MehmedPasaMoric wrote: ↑15/12/2023 18:15laserShow wrote: ↑15/12/2023 17:14Nije tacno. Za ovaj konkurs ti ne treba nikakva veza, vec sao da ispunis uslove koji su javni, te kao takvi definisani za svakoga. To da li ce neko lazirati pa prijaviiti 6 ljudi, to je druga stvar i nema veze sa stelom.MehmedPasaMoric wrote: ↑15/12/2023 14:59 Sta se dzaba svadjate oko subvencija kao da ne znate da se to dijeli po babi i po stricevima a ne po skolskoj spremi i kolicini uplacenog novca u budzetuopste nije vazno jel neko inzinjer ili vulkanizer, vazno je ciji je
Sada sebi mozes sracunati bodEve i vidjet ces kako si rangiran. Koliko vidim, SVI koji su zadovoljili uslove su dobili subvenciju.
Jel to hoces da me ubijedis da ako mi je dajdza visoko rangirani funkcioner XY stranke to ni malo ne utice na moje sanse da dobijem subvenciju? Da li sam ja ovo zaspao pa se probudio u nekom paralelnom univerzumu
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16660 Re: Cijene stanova All about
hrakne se jer se naviklo hrakati
- nivla
#16661 Re: Cijene stanova All about
uvjet je bio da nemas u mjestu rodjenja nekretninu na sebi i u sarajevu, isto vazi i za bracnog partnerasime_cipol wrote: ↑15/12/2023 20:18 Navodno ima ih dosta iz drugih kantona, a ciji supružnici imaju nekretnine na sebi tamo.
ovo znaci da ako si iz hnk i sad zivis u ks, mozes posjedovati nekretninu u usk, zdk,kanton 10,zdk, pk, zhk, sbk, brcko distrikt, cijeloj RS i da time nisi nista prekrsio sto se tice konkursa
za ove sto tvrde da je potrebna stela,savjetujem da procitaju uvjete konkursa, rezultate konkursa pa ce vidjeti da nije trebala nikakva stela
- xamp
#16662 Re: Cijene stanova All about
Ma bjezi. Kod nas agencije cisti ublehasi. Hoce 3%, nece ni do ZK da odu da uzmu izvadak. Vec objavi na OLXu, eventualno svojoj stranici, i eto ga... i onda hoda s kupcima i ubjedjuje da je to najbolji stan/kuca.VladaFBiH wrote: ↑18/12/2023 09:48Cijene koje agencija objavi (na koje se svi žalimo) prodavac daje/odobrava a agenciji je u interesu da što prije proda nekretninu i uzme svojih 3% i nije im interes da nabijaju cijene koliko god to neko mislio.Beli belcan wrote: ↑18/12/2023 09:18 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
U Hrvatskoj, agencije uzimaju 2% i u to je ukljuceno: troskovi notara, papirologija kljuc u ruke... kupac placa 2% na cijenu nekretnince, ali zato kad kupi, nigdje ne mora vise hodat sve sve odrade za njega.
-
gidra
#16663 Re: Cijene stanova All about
pa jeftinije kod nas po kupca. Dogovoriš cijenu stana i platiš troškove notara i spremiš keš.xamp wrote: ↑18/12/2023 14:22Ma bjezi. Kod nas agencije cisti ublehasi. Hoce 3%, nece ni do ZK da odu da uzmu izvadak. Vec objavi na OLXu, eventualno svojoj stranici, i eto ga... i onda hoda s kupcima i ubjedjuje da je to najbolji stan/kuca.VladaFBiH wrote: ↑18/12/2023 09:48Cijene koje agencija objavi (na koje se svi žalimo) prodavac daje/odobrava a agenciji je u interesu da što prije proda nekretninu i uzme svojih 3% i nije im interes da nabijaju cijene koliko god to neko mislio.Beli belcan wrote: ↑18/12/2023 09:18 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
U Hrvatskoj, agencije uzimaju 2% i u to je ukljuceno: troskovi notara, papirologija kljuc u ruke... kupac placa 2% na cijenu nekretnince, ali zato kad kupi, nigdje ne mora vise hodat sve sve odrade za njega.
Mene kao kupca ne zanima šta je agencija dogovarala sa prodavcem i koliko će mu uzeti. Prodavac donosi akteuelni ZK i komunalne potvrde kod notara (hoće li to donijeti prodavac ili agencija koju je angažovao, zaboli me), ja kao kupac nigdje ne hodam...
- Ajatolah_
#16664 Re: Cijene stanova All about
Zar stavka 6. iz obavezne dokumentacije, "Izjava podnosioca zahtjeva ovjerena kod nadležnog organa, da on i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom" ne bi trebalo da isključi vlasništvo u drugim kantonima ili državama? Ne računam to što možeš slagati u izjavi.nivla wrote: ↑18/12/2023 11:42uvjet je bio da nemas u mjestu rodjenja nekretninu na sebi i u sarajevu, isto vazi i za bracnog partnerasime_cipol wrote: ↑15/12/2023 20:18 Navodno ima ih dosta iz drugih kantona, a ciji supružnici imaju nekretnine na sebi tamo.
ovo znaci da ako si iz hnk i sad zivis u ks, mozes posjedovati nekretninu u usk, zdk,kanton 10,zdk, pk, zhk, sbk, brcko distrikt, cijeloj RS i da time nisi nista prekrsio sto se tice konkursa
Last edited by Ajatolah_ on 18/12/2023 17:26, edited 1 time in total.
-
moimoi
#16665 Re: Cijene stanova All about
Sve je to isto njasre, u Hr su mi trazili da potpisem izjavu da cu preko njih kupiti nekretninu ukoliko se odlucim, inace ne zele da je pokazuxamp wrote: ↑18/12/2023 14:22Ma bjezi. Kod nas agencije cisti ublehasi. Hoce 3%, nece ni do ZK da odu da uzmu izvadak. Vec objavi na OLXu, eventualno svojoj stranici, i eto ga... i onda hoda s kupcima i ubjedjuje da je to najbolji stan/kuca.VladaFBiH wrote: ↑18/12/2023 09:48Cijene koje agencija objavi (na koje se svi žalimo) prodavac daje/odobrava a agenciji je u interesu da što prije proda nekretninu i uzme svojih 3% i nije im interes da nabijaju cijene koliko god to neko mislio.Beli belcan wrote: ↑18/12/2023 09:18 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
- nivla
#16666 Re: Cijene stanova All about
pa nacin kako to provjeriti je vrlo upitan, posebno van bih, nema ljudskih i bilo kakvih drugih resursa da se to uradi, povlaci pokretanje procedure koja ukljucuje krivicnu odgovornost za davanje laznog iskaza, godine procesa itd, ukratko nece niko s tim da se zeza i goniAjatolah_ wrote: ↑18/12/2023 17:05
Zar stavka 6. iz obavezne dokumentacije, "Izjava podnosioca zahtjeva ovjerena kod nadležnog organa, da on i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom" ne bi trebalo da isključi vlasništvo u drugim kantonima ili državama? Ne računam to što možeš slagati u izjavi.![]()
slicno kao i sa npr sto kazu da ne moze redovni student raditi, a u praksi se bez problema moze zaposliti na puno radno vrijeme jer ne postoji mehanizam kojim bi poslodavac bio u obavezi da provjerava je li neko student kao sto je nemoguce nekom dokazati da nije student, imas bruku privatnih univerziteta u bih, nije valjda da neko ocekuje da ces u svojstvu poslodavca svakom univerzitetu u bih poslati upit da provjeris da li osoba studira na istom, eh jedino bi se ovo moglo izjavom uposlenog da nije redovni student regulisati, pa onda zaganjat krivicno za davanje lazne izjave, forma zadovoljena, sustinski problem nije rijesen
-
ing-ecc
#16667 Re: Cijene stanova All about
Cak im je veci cilj da prodaju po sto nizoj cijeni jer ide brze prodaja.VladaFBiH wrote: ↑18/12/2023 09:48Cijene koje agencija objavi (na koje se svi žalimo) prodavac daje/odobrava a agenciji je u interesu da što prije proda nekretninu i uzme svojih 3% i nije im interes da nabijaju cijene koliko god to neko mislio.Beli belcan wrote: ↑18/12/2023 09:18 https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... -8_C7h2814
- Ajs_Nigrutin
#16668 Re: Cijene stanova All about
De molim vas bilo kakav kontakt od tih agenata sto im je primarno cilj da brzo prodaju, a procenat manje vise, da i ja jednom kupim nešto dobro a jeftino majku mu.
- Haris.ba
#16669 Re: Cijene stanova All about
Ne prodaje se agent, vec nekretnina.Ajs_Nigrutin wrote: ↑18/12/2023 18:30 De molim vas bilo kakav kontakt od tih agenata sto im je primarno cilj da brzo prodaju, a procenat manje vise, da i ja jednom kupim nešto dobro a jeftino majku mu.
100 puta do sada na temi objasnjene sve pozitive i negative agenata.
Nedavno sam imao ponudu 22 milje jedan plac od vlasnika. Nesta mi se ne svidja. Proslo mozda dva mjeseca.
Javlja mi se agencija da ima ono sto trazim. Ja na lice mjesta kad ono taj plac. Kaze agent 33 milje ali moze se korigovati cijena.
I mozda naidje kupac za 25, agent uzme proviziju, vlasnik dobije sto je svakako trazio i ne mora da se trza da pokazuje nekretninu.
Dobra nekretnina ode za 5 minuta, losa se moze pumpati pa ko se zakaci, zakaci.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16670 Re: Cijene stanova All about
Hahahahha
Jesi li ih pljuno posred face
Sta to hoces pravit
Jesi li ih pljuno posred face
Sta to hoces pravit
- Haris.ba
#16671 Re: Cijene stanova All about
Ma nisam. Pustio ga da prica da vidim sta zna o placu jer sam ja vec sve to saznao.
- Ajs_Nigrutin
#16672 Re: Cijene stanova All about
Harise, znaš kad će sa 33 spustiti odmah na 25? Poslije 17 mjeseci oglašavanja, kad pukne film vlasniku i kaže, daj spuštaj to i prodaji nemam više živaca ni vremena da se oko toga zajebajem. Prvo malo na 31, pa 30, pa 28.5 itd.
Meni lično agenti smetaju. Još kad vidim da su to neki likovi koji nemaju ništa po čemu bi se izdvojili od ostalih, nisu imali nikakvu drugu opciju nego de eto daj da i ja malo lupam cijene pa ko se upeca upeca. Dođem pogledam, pričam vise ja nego agent koji samo čeka hocu li ja reci ok idemo dalje u realizaciju ili ok hvala doviđento.
Cesto se desi da odem pogledati nešto, a tamo i agent i vlasnik tako da je vlasnik lišen eventualno ponavljanja jednog te istog teksta po ko zna koji put.
Pravo malo “smetalo” eto šta su meni ti agenti.
Kad kupuješ nešto, raspitaš se dovoljno, pogotovo kad je u pitanju stotine hiljada maraka. Odeš i vidiš sviđa ti se, raspitaš se i tjt.
Meni lično agenti smetaju. Još kad vidim da su to neki likovi koji nemaju ništa po čemu bi se izdvojili od ostalih, nisu imali nikakvu drugu opciju nego de eto daj da i ja malo lupam cijene pa ko se upeca upeca. Dođem pogledam, pričam vise ja nego agent koji samo čeka hocu li ja reci ok idemo dalje u realizaciju ili ok hvala doviđento.
Cesto se desi da odem pogledati nešto, a tamo i agent i vlasnik tako da je vlasnik lišen eventualno ponavljanja jednog te istog teksta po ko zna koji put.
Kad kupuješ nešto, raspitaš se dovoljno, pogotovo kad je u pitanju stotine hiljada maraka. Odeš i vidiš sviđa ti se, raspitaš se i tjt.
- Haris.ba
#16673 Re: Cijene stanova All about
Nemam ja sta skidati cijenu. Ja odbio kad je bila 22.Ajs_Nigrutin wrote: ↑18/12/2023 19:59 Harise, znaš kad će sa 33 spustiti odmah na 25? Poslije 17 mjeseci oglašavanja, kad pukne film vlasniku i kaže, daj spuštaj to i prodaji nemam više živaca ni vremena da se oko toga zajebajem. Prvo malo na 31, pa 30, pa 28.5 itd.
Ja ti isaretim da vlasnik odlucuje. Ako vlasnik hoce muziku da dovede i to ukljuci u cijenu ima pravo.
Meni je fascinantno kad se kupac uvrijedi na cijenu. Isto kao da mora kupiti. To isto ko kad bi se prodavac naljutio na ponudu kupca.
- Ajs_Nigrutin
#16674 Re: Cijene stanova All about
Znam, jasno mi je da si odbio najnižu spomenutu cijenu oko toga, nego kažem koliko sporo ide sve kad je i agent uključen u cijeli proces - a sve iz razloga sto agent kaže:” Vidite gospodine Mujo, Vi ste malo podcijenili Vasu nekretninu. Nisu to vise cijene iz prijeratnog doba. Zato je naša agencija tu da Vasu nekretninu proda po sasvim realnoj cijeni (koja ispadne na kraju da te Bog mili sacuva, a sve zbog % naravno). Ništa se Vi ne sikirajte, mi ćemo to sve Vama završiti i bolje nego sto ste se nadali”.
I kome neće zinuti zicagu kad je u pitanju još extra.
I naravno da vlasnik određuje cijenu, ali sa nekim ko te savjetuje tako da to sto prodaješ nećeš prodati nikad po toj “realnoj” cijeni, to je već drugi par rukava.
Ja se ne ljutim ni na kakve cijene, hvala Bogu ja sto sam kupovao na kraju smatram da sam svaki put dobro prošao, nije me niko klepio po usima i nisam morao plaćati nenormalno puno vise za nešto sto mi se svidi u datom momentu.
Ali eto svako je vlasnik svoje kešovine, pa bujrum izvol’te.
I kome neće zinuti zicagu kad je u pitanju još extra.
I naravno da vlasnik određuje cijenu, ali sa nekim ko te savjetuje tako da to sto prodaješ nećeš prodati nikad po toj “realnoj” cijeni, to je već drugi par rukava.
Ja se ne ljutim ni na kakve cijene, hvala Bogu ja sto sam kupovao na kraju smatram da sam svaki put dobro prošao, nije me niko klepio po usima i nisam morao plaćati nenormalno puno vise za nešto sto mi se svidi u datom momentu.
Ali eto svako je vlasnik svoje kešovine, pa bujrum izvol’te.
- xamp
#16675 Re: Cijene stanova All about
moimoi wrote: ↑18/12/2023 17:13Sve je to isto njasre, u Hr su mi trazili da potpisem izjavu da cu preko njih kupiti nekretninu ukoliko se odlucim, inace ne zele da je pokazuxamp wrote: ↑18/12/2023 14:22Ma bjezi. Kod nas agencije cisti ublehasi. Hoce 3%, nece ni do ZK da odu da uzmu izvadak. Vec objavi na OLXu, eventualno svojoj stranici, i eto ga... i onda hoda s kupcima i ubjedjuje da je to najbolji stan/kuca.
U Hrvatskoj, agencije uzimaju 2% i u to je ukljuceno: troskovi notara, papirologija kljuc u ruke... kupac placa 2% na cijenu nekretnince, ali zato kad kupi, nigdje ne mora vise hodat sve sve odrade za njega.![]()
Kako bi se drugacije osigurali da se nece zajebavat s tobom, a ti na kraju otic kod vlasnika i direktno kupit od vlasnika? Isto tako kod nas potpisuju ugovore za prodavcima, kao u HR sa kupcima.