Cini mi se da je ovdje bitniji cilj nego sredstvo.
Boli me ku... Za navedenim likovima, ili se slazemo sa trenutnim izbornim zakonom.
Ili je bolje da nam plenkovic izdiktira izborni zakon?
Cini mi se da je ovdje bitniji cilj nego sredstvo.
s prve stranice
Izborni zakon ce se mjenjati u svim aspektima, moze plenkovic da izdiktira ali nece takav biti usvojen, kompromis je tu kljucan, svi jednako zadovoljni ili nezadovoljni kako zelisvernes81 wrote: ↑18/12/2023 12:20Cini mi se da je ovdje bitniji cilj nego sredstvo.
Boli me ku... Za navedenim likovima, ili se slazemo sa trenutnim izbornim zakonom.
Ili je bolje da nam plenkovic izdiktira izborni zakon?
U svom hiru da budeš in i dodvoriš tramvajčićima tricama, fulaš loptu ko i obično. Ovdje je riječ o sasvim ok zahtjevima oko regularnosti izbora i izbornog procesa.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 11:36Hajd brate bice tu velikani nase SDF Komsic, Begic, Maha Mesalic, Muhamed Gracic itd.
A nece sigurno ni nedostajati velikani iz bratske stranke poput Hareta Z.![]()
![]()
, Jahije, Linge…
![]()
Pa to sad imamo.sajber87 wrote: ↑18/12/2023 12:54Izborni zakon ce se mjenjati u svim aspektima, moze plenkovic da izdiktira ali nece takav biti usvojen, kompromis je tu kljucan, svi jednako zadovoljni ili nezadovoljni kako zelis
Znaci nista od zakona po nekim eu standardima ?sajber87 wrote: ↑18/12/2023 12:54Izborni zakon ce se mjenjati u svim aspektima, moze plenkovic da izdiktira ali nece takav biti usvojen, kompromis je tu kljucan, svi jednako zadovoljni ili nezadovoljni kako zelis
Nemamo to sada, treba implementirati sve presude evropskog suda za ljudska prava, a i sadasnji izborni zakon omogucava izborne kradje, novi ce te mogicnosti svesti na minimum. Kljucni problem je mogucnost veta (dejton)tamo gdje su srbi u manjini dok tamo gdje su vecina ide jedan covjek jedan glas. To dugorocno nece biti moguce jer je neodrzivo i produkuje sukobe i nepravdusime_cipol wrote: ↑18/12/2023 13:12Pa to sad imamo.![]()
Zasto praviti nesto novo, a ustvari isto?
Da bi se neko zajebao, npr Bosnjaci.
A gdje ja spominjem tramvajtrojku? Jel ima kod tebe komentara bez tramvajtrojke?Point. wrote: ↑18/12/2023 13:04U svom hiru da budeš in i dodvoriš tramvajčićima tricama, fulaš loptu ko i obično. Ovdje je riječ o sasvim ok zahtjevima oko regularnosti izbora i izbornog procesa.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 11:36Hajd brate bice tu velikani nase SDF Komsic, Begic, Maha Mesalic, Muhamed Gracic itd.
![]()
, Jahije, Linge…
![]()
Zašto bi ovo bio ključni kriterij?sajber87 wrote: ↑18/12/2023 12:54Izborni zakon ce se mjenjati u svim aspektima, moze plenkovic da izdiktira ali nece takav biti usvojen, kompromis je tu kljucan, svi jednako zadovoljni ili nezadovoljni kako zelis
Mjesas babe i zabe, jedan primjer sa drugim nema veze. Kljucni kriterijum je kompromis kojim ce biti implementirane sve presude evropskog suda za ljudska prava kao i domaceg ustavnog suda. Zadovoljni ili nezadovoljni zavisi samo od toga kako ce politike predstaviti rjesenje. Naprimjer recimo hdz sda i df preko svoje medijske masinerije sutra jedno te isto rjesenje mogu predstaviti kao odlicno ili kao katastrofalno u zavisnosti od toga kako im uskostranacki odgovara. Jedini kriterijum za te stranke je licna korist i prema tome se ravnaju. Oni sa boljitkom za drzavu i gradjane nemaju nista niti im je bitna koliko zrnoHD_2015 wrote: ↑18/12/2023 14:01Zašto bi ovo bio ključni kriterij?
Da ti neko provali u kuću, opljačka je i zapali. Policija uhvati počinioca. Bi li volio da se sudija rukovodi pravilom da ti i počinioc budete jednako (ne)zadovoljni?
DonieBrasco wrote: ↑18/12/2023 14:41 Najverovatnije da ce Šmit prvo da poziva na kompromis a onda ce zbog toga sto nema dogovora nametnuti Covicevo sto je skroz pogresno.
I samim time jos vise proubiti eticko zbog legitimnog, presude suda se nikad nece desiti kompromisom jer ne odgovara dvjema stranama a opet ce tu Šmit da produbi problem.
Doci ce u međuvremenu i ona Angelina da dodatano zakomplikuje, jednostavno stranci ne zele dobro njima treba status quo.
O zahtjevima komentariši, pusti sad prpu i tramvajtrojčicu.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 13:54A gdje ja spominjem tramvajtrojku? Jel ima kod tebe komentara bez tramvajtrojke?Point. wrote: ↑18/12/2023 13:04U svom hiru da budeš in i dodvoriš tramvajčićima tricama, fulaš loptu ko i obično. Ovdje je riječ o sasvim ok zahtjevima oko regularnosti izbora i izbornog procesa.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 11:36
Hajd brate bice tu velikani nase SDF Komsic, Begic, Maha Mesalic, Muhamed Gracic itd.
![]()
, Jahije, Linge…
![]()
Fazliju sam pitao jel ide na proteste, nista vise. Tramvaja si ti spomenuo.Point. wrote: ↑18/12/2023 15:02O zahtjevima komentariši, pusti sad prpu i tramvajtrojčicu.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 13:54A gdje ja spominjem tramvajtrojku? Jel ima kod tebe komentara bez tramvajtrojke?
Opet ti o njima., pusti bolan. Šta kažeš za zahtjeve?Login77777 wrote: ↑18/12/2023 15:11Fazliju sam pitao jel ide na proteste, nista vise. Tramvaja si ti spomenuo.Point. wrote: ↑18/12/2023 15:02O zahtjevima komentariši, pusti sad prpu i tramvajtrojčicu.Login77777 wrote: ↑18/12/2023 13:54
A gdje ja spominjem tramvajtrojku? Jel ima kod tebe komentara bez tramvajtrojke?
Makar da se usvoje postene tehnicke izmjene. I neka se kroz posteno glasanje osigura legitimnost izabranih.DonieBrasco wrote: ↑19/12/2023 17:07 Naravano da parlament nece usvojiti izmjene tehnickog djela zna se ko ce oboriti, a onda ce ovaj da nametne polovicno nakaradno rijesenje.
Kad ti neko ukrade novcanik, ne trazi se kompromis nego primjena zakona za takve situacije.HD_2015 wrote: ↑18/12/2023 14:01Zašto bi ovo bio ključni kriterij?
Da ti neko provali u kuću, opljačka je i zapali. Policija uhvati počinioca. Bi li volio da se sudija rukovodi pravilom da ti i počinioc budete jednako (ne)zadovoljni?
Opet kazem babe i zabe, ali hajde ovako. U slucaju koji opisujes postoje dvije grupe, svaka tvrdi da je njoj ukraden novcanik. Ukoliko se dogovore odlicno ali ukoliko ne sta onda, ko je nadlezan da utvrdi sta se desilo i kako, vidis da ti primjer nije dobar.Jordan1961 wrote: ↑19/12/2023 18:12Kad ti neko ukrade novcanik, ne trazi se kompromis nego primjena zakona za takve situacije.
Nije to bas tako. Moze tvrditi ko sta hoce. Kao HNS da su zakinuti izbornim zakonom. Ili Sejdic, Finci, Pudaric itd. da im je ograniceno pravo biti biran itd. U takvoj situaciji (kao i za "novcanik uostalom), postoje sudovi, kako domaci (Ustavni sud BiH) ili medjunarodni (Evropski sud za ljudska prava itd.). Isto tako postoje tijela kao Venecijanska komisija koja nije sud ali cije bi se misljenje trebalo pratiti. I onda se povinujes odlukama suda, komisije i to primijenis u praksi.sajber87 wrote: ↑19/12/2023 19:07Opet kazem babe i zabe, ali hajde ovako. U slucaju koji opisujes postoje dvije grupe, svaka tvrdi da je njoj ukraden novcanik. Ukoliko se dogovore odlicno ali ukoliko ne sta onda, ko je nadlezan da utvrdi sta se desilo i kako, vidis da ti primjer nije dobar.Jordan1961 wrote: ↑19/12/2023 18:12Kad ti neko ukrade novcanik, ne trazi se kompromis nego primjena zakona za takve situacije.
U slucaju izbornog zakona doci ce do implementacije svih presuda ESLJP kao i naseg ustavnog suda jednostavno, moze svako pricati sta god zeli i sta mu godi uhu prosjecnog gradjanina koji u vecini nema pojma nego upija ono kako ga informisu obicno zlonamjerni prema njemu a da on toga nije svjestan i misli da radi za "pravu" stvar.