Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Ozimician

#1102 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

mayab wrote: 17/12/2023 07:51
Ozimician wrote: 16/12/2023 23:33 Cuj sta rade subotom, pa nije mi se jednom desilo da sam zaglavio subotom negdje i nista nisam stigao obaviti sto sam planirao i sutra se mahmuran budis u podne u nedjelju i vidis prazan frizider.... i nemas gdje otici da ga napunis.

Kome treba taj dodatni stres u zivotu. :-) :-) :-)

+ zasto bas nedjelja u BiH, uvijek sam se pitao, i to samo u FBIH, u RS mogu svi da rade i niko i ne poteze to pitanje. Koja glupost na kvadrat. :run:
Ako ti tek u nedjelju u podne skontaš da ti je frižider prazan , nema tebi pomoći... :lol:
Inače, u eRS , tj.konkretno u Istočnom Sarajevu tj. Lukavici , nedjeljom je u 13 sati "kapak" , ne znam jel to tako u cijelom entitetu
Nije tako u cijelom entitetu, istina je da ovo ide na stetu malih, a pogoduje velikim trznim centrima, koji nece osjetiti gubitak prometa.

Takodjer ide u korist naftnom lobiju koji ce haman otvoriti i mesnicu na benzinskoj pumpi.

Jednostavno se pravi problem i diskriminacija na vise nivoa tamo gdje ga nije bilo.

I da, na kraju, zasto od toliko dana - bas nedjelja? Zar ne bi bilo fer dopustiti da svaki radnik odabere dan kad zeli biti slobodan?

I dalje napominjem, rad nedjeljom treba nagraditi (dodatno platiti) a ne zabranjivati i drzati se toga kao pijan plota bez ikakvih valjanih argumenata.
elcaliente

#1103 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:17
mayab wrote: 17/12/2023 07:51
Ozimician wrote: 16/12/2023 23:33 Cuj sta rade subotom, pa nije mi se jednom desilo da sam zaglavio subotom negdje i nista nisam stigao obaviti sto sam planirao i sutra se mahmuran budis u podne u nedjelju i vidis prazan frizider.... i nemas gdje otici da ga napunis.

+ zasto bas nedjelja u BiH, uvijek sam se pitao, i to samo u FBIH, u RS mogu svi da rade i niko i ne poteze to pitanje. Koja glupost na kvadrat. :run:
Ako ti tek u nedjelju u podne skontaš da ti je frižider prazan , nema tebi pomoći... :lol:
Inače, u eRS , tj.konkretno u Istočnom Sarajevu tj. Lukavici , nedjeljom je u 13 sati "kapak" , ne znam jel to tako u cijelom entitetu
Nije tako u cijelom entitetu, istina je da ovo ide na stetu malih, a pogoduje velikim trznim centrima, koji nece osjetiti gubitak prometa.

Takodjer ide u korist naftnom lobiju koji ce haman otvoriti i mesnicu na benzinskoj pumpi.

Jednostavno se pravi problem i diskriminacija na vise nivoa tamo gdje ga nije bilo.

I da, na kraju, zasto od toliko dana - bas nedjelja? Zar ne bi bilo fer dopustiti da svaki radnik odabere dan kad zeli biti slobodan?

I dalje napominjem, rad nedjeljom treba nagraditi (dodatno platiti) a ne zabranjivati i drzati se toga kao pijan plota bez ikakvih valjanih argumenata.
Rad nedjeljom samo ako i drzavne sluzbe budu radile.
Koliko puta sam zaglavio subotom, pa onako mahmuran ustanem nedjeljom i skontam da trebam izvaditi cips.
Ozimician

#1104 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 17/12/2023 13:25 Rad nedjeljom samo ako i drzavne sluzbe budu radile.
Koliko puta sam zaglavio subotom, pa onako mahmuran ustanem nedjeljom i skontam da trebam izvaditi cips.
Sto se mene tice, ja sam apsolutno ZA.

Samo to u prevodu znaci - vise uhljeba na pozicijama. Da li stvarno to zelis ?
Recimo bilo bi super da se postojeci sluzbenici rasporede na svih 7 dana, to bi bila idealna solucija i slazem se s tobom.
Bilo bi odlicno recimo nedjeljom imati termin u uredu za strance, da ne moram ostajati od posla inace kad mi oni bubnu termin. :thumbup:
Podrska.

Ja bih to ovako formulisao - Nerad nedjeljom DA! - samo ako nece raditi ni kafici, ni restorani,ni kladionice, ni praonice, ni benzinske, ni mediji, ni zdravstvo, ni vatrogasci, ni policija...
no_sekirli

#1105 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by no_sekirli »

Posto imam mladuncad u kuci, ne smije se desiti da je frizider prazan. Dijete ne pita ima li, samo kaze daj :D

Ja sam navikao skroz, i podrzavam neradnu nedjelju, kao i neradne drzavne praznike, sto bih extra rigorozno kaznjavao.

Ona situacija kad ne radi gradska uprava i ostali "organi", i onda vidis uposlenike Komunalnog koje je u vlasnistvu grada, kako regularno metu ceste, kupe lisce. Ili firme kako asfaltiraju te iste gradske ulice, jer je praznikom manja guzva.
Ozimician

#1106 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

no_sekirli wrote: 17/12/2023 13:33

Posto imam mladuncad u kuci, ne smije se desiti da je frizider prazan. Dijete ne pita ima li, samo kaze daj :D

Ja sam navikao skroz, i podrzavam neradnu nedjelju, kao i neradne drzavne praznike, sto bih extra rigorozno kaznjavao.

Ona situacija kad ne radi gradska uprava i ostali "organi", i onda vidis uposlenike Komunalnog koje je u vlasnistvu grada, kako regularno metu ceste, kupe lisce. Ili firme kako asfaltiraju te iste gradske ulice, jer je praznikom manja guzva.
Pa da, o toj diskriminaciji i pricam.
howdy

#1107 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:29
elcaliente wrote: 17/12/2023 13:25 Rad nedjeljom samo ako i drzavne sluzbe budu radile.

Recimo bilo bi super da se postojeci sluzbenici rasporede na svih 7 dana, to bi bila idealna solucija i slazem se s tobom.
Bilo bi odlicno recimo nedjeljom imati termin u uredu za strance, da ne moram ostajati od posla inace kad mi oni bubnu termin. :thumbup:
Podrska.

Ja bih to ovako formulisao - Nerad nedjeljom DA! - samo ako nece raditi ni kafici, ni restorani,ni kladionice, ni praonice, ni benzinske, ni mediji, ni zdravstvo, ni vatrogasci, ni policija...

znači bolje više roblja nego uhljeba :lol:
Ozimician

#1108 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

howdy wrote: 17/12/2023 13:34

Podrska.

Uhljebima roblje daje platu svojim robovanjem.

A roblje samo sebi zaradjuje platu.

Koji ekonomski analfabeti na temi.
mishic

#1109 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mishic »

Ni jedno od ponuđenih obrazloženja s ciljem opravdanja uvođenja neradne nedjelje ne stoji.
Ozimician

#1110 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

mishic wrote: 17/12/2023 13:35 Ni jedno od ponuđenih obrazloženja s ciljem opravdanja uvođenja neradne nedjelje ne stoji.
Naravno da ne stoji, ali ovo je izgleda postala neka sekta ispranih umova, koja nikakvu argumentaciju ne prihvata, nego sve komentariše sa: šta fali ? ... misli unaprijed...

Za svaki argument u korist uvođenja neradne nedjelje treba ti 5 sekundi da ga demontiraš
howdy

#1111 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:35
howdy wrote: 17/12/2023 13:34

Podrska.

Uhljebima roblje daje platu svojim robovanjem.

A roblje samo sebi zaradjuje platu.

Koji ekonomski analfabeti na temi.
Dobro ekonomisto, propala Njemacka radi neradne nedjelje.
Ozimician

#1112 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

To su ti "argumenti" o kojima pricam. :D
howdy

#1113 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:36
mishic wrote: 17/12/2023 13:35 Ni jedno od ponuđenih obrazloženja s ciljem opravdanja uvođenja neradne nedjelje ne stoji.
Naravno da ne stoji, ali ovo je izgleda postala neka sekta ispranih umova, koja nikakvu argumentaciju ne prihvata, nego sve komentariše sa: šta fali ? ... misli unaprijed...

Za svaki argument u korist uvođenja neradne nedjelje treba ti 5 sekundi da ga demontiraš
Mene čudi kako tu korist u Njemackoj nisi demontiro.
howdy

#1114 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:38 To su ti "argumenti" o kojima pricam. :D
Naprđuješ bezveze, narod se zajebava s tobom.
Ozimician

#1115 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

howdy wrote: 17/12/2023 13:38

Nemam politicka prava u Njemackoj, a ovdje je crkva itekako jaka svakako, pa me to u Njemackoj i ne cudi.

Bolji primjer mi je svakako Nizozemska i Svedska od Njemacke. :thumbup:
Ozimician

#1116 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

https://liberal.hr/zabrana-rada-nedjelj ... itanja-307

Evo dobar tekst na temu, koga tema stvarno zanima.
howdy

#1117 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

Ozimician wrote: 17/12/2023 13:40
howdy wrote: 17/12/2023 13:38

Nemam politicka prava u Njemackoj, a ovdje je crkva itekako jaka svakako, pa me to u Njemackoj i ne cudi.

Bolji primjer mi je svakako Nizozemska i Svedska od Njemacke. :thumbup:
Takav stručnjak bi ekspresno trebo dobit politicku moć
rimano

#1118 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by rimano »

Demontiraju samo oni koji ne rade nedjeljom ili oni koje ce i dalje raditi ako se promijeni zakon.
Nerad nedeljom da, zbog nekih nasih biznismena gladnih para koji daju ljudima samo samo svaku drugu nedelju slobodnu ili zbog bracnih parova koji rade u smjenama 6 dana sedmicno te jedva potrefe jednom u mjesec dana da su vikendom slobodni na isti dan.

P.S Ne radim vikendom
tramvajtrojka

#1119 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

Kaze covjek koji radi na budzetu i koji ima slobodan vikend :lol: :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1120 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 16/12/2023 21:11
Ja iskreno ne znam kome normalnom pada napamet da uopste zabranjuje nekome rad ?
Znas da ti drzava zabranjuje da radis radis svih 7 dana u komadu, da ti zabranjuje da imas pauzu kracu od 10 sati izmedju dva radna dana. Kako je nekome palo na pamet da takve zabrane uvede. Kome je normalnom palo na pamet da te tjera 10 sati da odmaras izmedju dva radna dana. To samo u nenormalnim drzavama ima
howdy

#1121 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by howdy »

izvrsni direktor wrote: 17/12/2023 14:04
Ja iskreno ne znam kome normalnom pada napamet da uopste zabranjuje nekome rad ?
Znas da ti drzava zabranjuje da radis radis svih 7 dana u komadu, da ti zabranjuje da imas pauzu kracu od 10 sati izmedju dva radna dana. Kako je nekome palo na pamet da takve zabrane uvede. Kome je normalnom palo na pamet da te tjera 10 sati da odmaras izmedju dva radna dana. To samo u nenormalnim drzavama ima
Čisti teror. Čuj godišnji odmor?
Hakiz

#1122 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 16/12/2023 22:06
no_sekirli wrote: 13/12/2023 19:50 Kod nas je neradna nedjelja, tj.zabrana rada trgovinama vec vise od 2 godine. Sto netko gore napisa, najgore ljeti kad se organizira neki iznenadni rostilj. Sve ostalo je stvar navike i organiziranosti.

Inace, benzinske pumpe su najvise profitirale, tako da su sve ubacile firizidere sa salamama, suhovinom, kobajama, kruh pakirani na policama pored prve pomoci i h7 sijalica, a Hifa je otisla tako daleko da kod njih ima kupiti cak i makarona, juha u vrecicama i fanta za punjene paprike :D

Ljudi uposleni na benzinskim govore da se vise slome nedjeljom za dan, nego za preostalu cijelu radnu sedmicu.
Zamisljam situaciju u kojoj moras po salamu na BP...
Sta ljudi rade subotom?
Odu u planinu. U planinu se ne ide nedjeljom jer trebaš sebi dati dan da se odmoriš i opereš opremu itd prije odlaska na posao u ponedjeljak. Tako da se u subotu radi radnja koja više umara, ide u planinu (ne autom, to nije odlazak u planinu), a nedjeljom lakša radnja, kupovina.

A to znači da oni koji kažu da će se u neradnu nedjelju šetati debelo griješe.
tramvajtrojka

#1123 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

izvrsni direktor wrote: 17/12/2023 14:04
Al meni je jako on gore u njemačkoj bez pogovora postuje neradnu nedjelju, a nama bi ostavio radnu :mrgreen: :mrgreen:
BiBi911

#1124 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BiBi911 »

Jos me mogu da skontam kako svijet godinma živi u Njemackoj, austriji, Luxemburg sa neradnom nedeljom samo napaceni bosnjo ne moze da skota da je to dobro za njega al dobro valjda je vaznije se boriti za prava nekih serva u palestini,arabaiji, turskoj.
Ozimician

#1125 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Odlicna debata, ali ovo je stvarno vrhunski - ne zabranjuje se rad radnicima, nego objektima. :D :D

Dakle poslodavcima ce biti ostavljena mogucnost da rasporede radnike koji rade na kasi - da rade u centralnom skladistu.

:run:

Dakle razlog je isti kao i u Njemackoj, nema veze sa pravima radnika (jer mogu biti rasporedjeni u centralnom skladistu), nego sa dubljom desnicarskom politikom. :D

Takodjer ovaj kaze da postoje opcinske sluzbe u nekim opcinama koje rade i vikendom. :thumbup: To nisam znao.
Locked