Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Tako im i treba
Ljubljanska banka
Stigle ih suze
swanfilter

#12752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

_BataZiv_0809 wrote: 15/12/2023 17:34 Tako im i treba
Ljubljanska banka
Stigle ih suze
To je slucaj koji im definitivno nije trebao.

Imao sam polemike sa rajom ovdje i stajao iza toga da su izvarali obican narod.

To je bila prevara na drzavnom nivou i misljenja sam da je i sama BiH pridonijela tome, prepustajuci narod na milost i nemilost.

Jeste Europski sud presudio u korist stedisa al mizerno, koliko se sjecam.

Drugi put su Slovenci ispali lopovi u vrijeme one globalne ekonomske krize.

Drzavne građevinske firme ostale duzne najvise nasim ljudima prije propadanja. Ne znam kako to zavrsi na sudovima.

Al se sjecam, isto sam govorio, nije vam ovo fino jer vam Bosanci nikada vise nece vjerovati, a boljih radnika necete nikada naci. Kada vam dođu Bugari, Rumuni, ...

Tada o migrantima izvan Europe nije price bilo.

I to se desava danas.

Mada je nasih u jos vecem broju, to su oni, koji ne mogu iz prve do Austrije i dalje doci.

Posljedice su vidljive.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

To je drzavni projekat od prvog dana.
Sta su jadnim ljudima napravili i koliko su sudbina unistili.
Ma goni ih u picku materinu :evil:
swanfilter

#12754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

_BataZiv_0809 wrote: 15/12/2023 17:58 To je drzavni projekat od prvog dana.
Sta su jadnim ljudima napravili i koliko su sudbina unistili.
Ma goni ih u picku materinu :evil:
Kao i privatizacija.

Al, pazi. Dođem u Slo i ovdje moji vrsnjaci meni govore kako imaju dionice Petrola, Leka, Krke, Gorenje, ....

Ja, vrativsi se na nasu pricu o privatizaciji kontam, pa jel moguce ...

A tek danas kontas, pa jel stvarno se izdesava sve to ...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 15/12/2023 17:56
Ljubljanska banka
Stigle ih suze

To je bila prevara na drzavnom nivou i misljenja sam da je i sama BiH pridonijela tome, prepustajuci narod na milost i nemilost.

Drzavne građevinske firme ostale duzne najvise nasim ljudima prije propadanja. Ne znam kako to zavrsi na sudovima.

Al se sjecam, isto sam govorio, nije vam ovo fino jer vam Bosanci nikada vise nece vjerovati, a boljih radnika necete nikada naci. Kada vam dođu Bugari, Rumuni, ...

I to se desava danas.

Mada je nasih u jos vecem broju, to su oni, koji ne mogu iz prve do Austrije i dalje doci.

Posljedice su vidljive.
Mislim da je to, plus što jednostavno i nemaš radi čega ići u Sloveniju.
Plate su veće i standard jači, ali je opet znatno ispod Austrije na primjer, koja je samo stotinjak kilometara dalje, ili južne Njemačke.
swanfilter

#12756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

sehohari wrote: 15/12/2023 18:59
swanfilter wrote: 15/12/2023 17:56
Ljubljanska banka
Stigle ih suze

I to se desava danas.

Posljedice su vidljive.
Mislim da je to, plus što jednostavno i nemaš radi čega ići u Sloveniju.
Plate su veće i standard jači, ali je opet znatno ispod Austrije na primjer, koja je samo stotinjak kilometara dalje, ili južne Njemačke.

Znas kako kod nas ide, svako nekog svog povuce. A onda je papirologija laksa.

U Slo danas ide onaj, koji za prvi put nema izbora, a mora ici da bi zaradio.

Fakat je, sami su si krivi.
Bodkin

#12757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11
Bodkin wrote: 15/12/2023 14:04
Ozimician wrote: 15/12/2023 13:41 Pitam gdje zivis, jer ocito ti okolina nije bas najbolja, cim imas toliko dodira sa migrantima/doseljenicima i takvom mrakom.

Ja licno ne smatram, ukupno gledajuci, da su doseljenici nevinasca svi, ali smatram da se medijski svaki zlocin kojeg napravi doseljenik daleko vise akcentuira i napominje da taj neko ima migrantsko porijeklo, to je ono sto nervira.
Sav problem sa strancima je nekompaktibilna kultura, koliko god desnicarski zvucalo. I po nama su srali u austriji i njemackoj. Radi rumuna i bugara vezali masine na gradilistima. Ali smo jako slicni evropljanima jer to jesmo i puno nas se vrati kuci i pokrene biznis

Ovi novi stranci o kojima evropa prica su malo drugaciji
Ma svega ima iskreno, ali ono sto domacini zaboravljaju jeste da je integracija dvosmjerna ulica, tj. ne mozes ti svoju poziciju ne pomaknuti ni za 1 mm; a ocekivati da neko ko tek dodje u zemlju govori jezik perfektno i maksimalno se uklopi u kulturu je vise nego previse.

Ljudi uvijek "seru" po "dosljacima"; pa u samoj BiH imas toliko primjera gdje lik iz Tuzle sere o liku iz Gornje Tuzle, npr.
Ovdje sam dozivio da seru i o Austrijancima u razgovorima.

Takodjer sam sreo i primjer sa bliskog istoka, gdje se porodica trudi maksimalno da se integrira, cak i vjeru promjenili, idu u crkvu, clanovi dobrovoljnog vatrogasnog drustva, otac djeci ne dozvoljava arapski u kuci da pricaju, samo njemacki i sta mislis kakav je rezultat toga ? - Otac koji je visokoobrazovan radi fizicki posao, zena ne moze da se zaposli sa fakultetom, ide na Ausbildung "po stare dane", dijete drustvo nalazi u skoli samo sa migrantskom djecom, itd.

Ovo je naravno ekstreman primjer i jedini takav kojeg sam ja sreo, vise je daleko onih drugih, ali je primjer dobar da se pokaze da integracija ne moze doci samo s jedne strane. Otac se sad maksimalno trudi, eh sta ce biti kad djeca stasaju, odrasla u okolini koja ih ne prihvata, odlicno tlo za dalja sranja.
Naravno. Vec sam napisao, evropljani i dalje misle da je 60-70a i da stranci trebaju fizikanerske poslove raditi i nakon toga nazad u geto
moimoi

#12758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sasvim je logicno da se ljudi na margini drustva bave kriminalom. Pa nece bogati?! (Barem ne ovim sitnim koji se hefteri :D) Tako da ne znam sta je cudo da su uglavnom stranci povezani sa kriminalom… parola “snadji se”.
akcija007

#12759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Ja sam proteklih mjesec dana bio na 3 razgovora u Austriji po konkursima na kojima sam se prijavio. Ne znam njrmacki. Na engleskom su bili. Nigdje nisam dobio posao. Plate su pocetne 2300 eur .
Stan 1000 eur. Neko placa troskove selidbe drugi ne.
Bloo
Globalna šefica

#12760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11 Takodjer sam sreo i primjer sa bliskog istoka, gdje se porodica trudi maksimalno da se integrira, cak i vjeru promjenili, idu u crkvu,
Kako ti uvijek sreces interesantne slucajeve...koje fakultete/struke imaju muz i zena?
swanfilter

#12761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

akcija007 wrote: 15/12/2023 20:11 Ja sam proteklih mjesec dana bio na 3 razgovora u Austriji po konkursima na kojima sam se prijavio. Ne znam njrmacki. Na engleskom su bili. Nigdje nisam dobio posao. Plate su pocetne 2300 eur .
Stan 1000 eur. Neko placa troskove selidbe drugi ne.
2300 neto pocetna?
akcija007

#12762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by akcija007 »

Da pocetna netto 2300 - 2500 eur u ove tri kompanije u kojima sam bio na razgovoru.
Ozimician

#12763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 15/12/2023 20:56
Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11 Takodjer sam sreo i primjer sa bliskog istoka, gdje se porodica trudi maksimalno da se integrira, cak i vjeru promjenili, idu u crkvu,
Kako ti uvijek sreces interesantne slucajeve...koje fakultete/struke imaju muz i zena?
Pa trudim se da imam koliko-toliko aktivan drustveni zivot, clan sam i nekih lokalnih udruzenja.
Daleko vise srecem onih manje interesantnih, ali oni nisu interesantni za prepricavanje :-D

Otac navodno ima bachelor iz gradjevine a master iz politickih nauka, bavio se politikom, navodno se zamjerio vladajucim u toj zemlji (Irak) i da je morao otici, navodno da mu prijeti i zatvor ako se vrati, zena ima bachelor iz ekonomije.

Prica mi ima smisla, cim se ovoliko trudi da se integrira, jer za njega gubitak prebivalista i eventualna deportacija znace bas s*anje.
Na covjeku se vidi da je intelektualac, navodno pise online i za neke opozicione novine tamo, njemacki govori dobro i trudi se da ga usavrsi.
Last edited by Ozimician on 15/12/2023 22:10, edited 1 time in total.
Ozimician

#12764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 15/12/2023 21:37 Da pocetna netto 2300 - 2500 eur u ove tri kompanije u kojima sam bio na razgovoru.
Pa to je sasvim dobra pocetna plata, posebno za nekog ko ne zna jezik, racunaj da u Austriji imas 14 plata.
Bloo
Globalna šefica

#12765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 15/12/2023 22:05
Bloo wrote: 15/12/2023 20:56
Pa trudim se da imam koliko-toliko aktivan drustveni zivot, clan sam i nekih lokalnih udruzenja.
Daleko vise srecem onih manje interesantnih, ali oni nisu interesantni za prepricavanje :-D

Otac navodno ima bachelor iz gradjevine a master iz politickih nauka, bavio se politikom, navodno se zamjerio vladajucim u toj zemlji (Irak) i da je morao otici, navodno da mu prijeti i zatvor ako se vrati, zena ima bachelor iz ekonomije.

Prica mi ima smisla, cim se ovoliko trudi da se integrira, jer za njega gubitak prebivalista i eventualna deportacija znace bas s*anje.
Na covjeku se vidi da je intelektualac, navodno pise online i za neke opozicione novine tamo, njemacki govori dobro i trudi se da ga usavrsi.
Pa sa gradevinom i jezikom tipa B2, moze naci normalniji posao, jos ako mu firma pomogne u priznavanju diplome..
Ozimician

#12766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 15/12/2023 22:11 Pa sa gradevinom i jezikom tipa B2, moze naci normalniji posao, jos ako mu firma pomogne u priznavanju diplome..
Pa vjerujem da moze, ali ocito da nije radio u struci nikad, da se bavio tim politickim temama, pa ga je i strah da se upusti u sve to.
Ja sam mu to vec rekao, rekao je da ce vidjeti za to. Mada opet koliko su priznate diplome iz Iraka, sta bi sve morao da uradi, nisam se raspitivao.

Eh sad ima i taj faktor zarade, ovako vjerovatno trenutno moze vise da zaradi nego da krene od pocetka, a nije bas da ima luksuz, zena na Ausbildungu za Bankkauffrau, dvoje djece u skoli. U ranim 40im su.

Ali eto, on mi je dobar i zanimljiv primjer integracije, sinu bukvalno brani da se druzi sa djecom iz tog podneblja, ali mali nema neki izbor.
Last edited by Ozimician on 15/12/2023 22:19, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 15/12/2023 22:14
Bloo wrote: 15/12/2023 22:11 Pa sa gradevinom i jezikom tipa B2, moze naci normalniji posao, jos ako mu firma pomogne u priznavanju diplome..
Pa vjerujem da moze, ali ocito da nije radio u struci nikad, da se bavio tim politickim temama, pa ga je i strah da se upusti u sve to.
Ja sam mu to vec rekao, rekao je da ce vidjeti za to. Mada opet koliko su priznate diplome iz Iraka, sta bi sve morao da uradi, nisam se raspitivao.

Eh sad ima i taj faktor zarade, ovako vjerovatno trenutno moze vise da zaradi nego da krene od pocetka, a nije bas da ima luksuz, zena na Ausbildungu za Bankkauffrau, dvoje djece u skoli.
Znaci vise zaraduje kao baustelac gdje radi po 10 sati dnevno i lomi leda, nego da pokusa naci neki pocetni posao u struci...u kojoj nikad nije radio vec zavrsio MASINSKI fakultet pa upisao politicke nauke...interesantno.
Pa priznaju diplome iz Sirije i Sandzaka, barem djelomicno. :D
Ozimician

#12768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 15/12/2023 22:19

Eh sad ima i taj faktor zarade, ovako vjerovatno trenutno moze vise da zaradi nego da krene od pocetka, a nije bas da ima luksuz, zena na Ausbildungu za Bankkauffrau, dvoje djece u skoli.
Znaci vise zaraduje kao baustelac gdje radi po 10 sati dnevno i lomi leda, nego da pokusa naci neki pocetni posao u struci...u kojoj nikad nije radio vec zavrsio MASINSKI fakultet pa upisao politicke nauke...interesantno.
Gradjevinski fakultet - Bachelor i Master iz politickih nauka - tako mi on veli.

Zanimljivo jeste svakako, ali nije uopste cudno da neko sa nekim fizickim poslom i (polu)zanatom vise zaradjuje nego neko na pocetnoj poziciji sa fakultetom. Pa mislim da je i u BiH odavno vec tako, da ti diploma ne garantuje neka top primanja, posebno kao pocetniku ?
A za fakultetske poslove su ocekivanja ogromna u svakom smislu, kao sto detroit napisa - ne padaju dobre plate na Zapadu s neba.

Postoji i mogucnost da je on meni slagao sve to naravno, ali covjek djeluje pismen, uredan, vidi se da se trudi, sad dalje u razloge nisam s njim rasclanjivao ni blizu ovoliko kao sad na forumu. :D Svakom svacije.

Ali svakako je dobar primjer da ga domaci i pored tolikog truda, nikad nece prihvatiti kao nekog svog, dijete ne moze naci "njemacke" prijatelje, druzi se s ostalim migrantima, u teoriji je svakako sve moguce, ali praksa je nesto drugo. Tako da kad povuces paralelu izmedju njega i nekog ko sve to odbija, zivi od socijale.... nije velika razlika.
Bloo
Globalna šefica

#12769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 15/12/2023 22:27 Gradjevinski fakultet - Bachelor i Master iz politickih nauka - tako mi on veli.

Zanimljivo jeste svakako, ali nije uopste cudno da neko sa nekim fizickim poslom i (polu)zanatom vise zaradjuje nego neko na pocetnoj poziciji sa fakultetom. Pa mislim da je i u BiH odavno vec tako, da ti diploma ne garantuje neka top primanja, posebno kao pocetniku ?
A za fakultetske poslove su ocekivanja ogromna u svakom smislu, kao sto detroit napisa - ne padaju dobre plate na Zapadu s neba.

Postoji i mogucnost da je on meni slagao sve to naravno, ali covjek djeluje pismen, uredan, vidi se da se trudi, sad dalje u razloge nisam s njim rasclanjivao ni blizu ovoliko kao sad na forumu. Svakom svacije.

Ali svakako je dobar primjer da ga domaci i pored tolikog truda, nikad nece prihvatiti kao nekog svog, dijete ne moze naci "njemacke" prijatelje, druzi se s ostalim migrantima, u teoriji je svakako sve moguce, ali praksa je nesto drugo. Tako da kad povuces paralelu izmedju njega i nekog ko sve to odbija, zivi od socijale.... nije velika razlika.
Pa ako zeli bolji posao onda treba krenuti od pocetka opet. Naravno kao nekom koje je to PRVI posao u struci i nije za ocekivati veliku platu ali od necega se treba poceti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

I kad se vratimo na pocetak, ovaj primjer je naveden kao njemacka ga ne prihvata i ne dozvoljava mu integraciju iako je on cak i vjeru promijenio :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 15/12/2023 14:01 Težak je kruh imigrantski
:lol: :lol:
BiBi911

#12772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

@Bloo
[/quote]
Pa sa gradevinom i jezikom tipa B2, moze naci normalniji posao, jos ako mu firma pomogne u priznavanju diplome..
[/quote]

Zato bi mu firma pomagala oko priznavanja. Nek ode do ihk uplati 700e I za 3 mjeseca diploma priznata osima ako nije sa neke ustanove tipa gorazde, sokolac.
Treba ti samo dokaz da si kao odradila Ausbildung u Bosni(isla u skolu I negdje radila poslije. Nazoves firmu I kažeš sta da ti I zasto ti treba to da napisu).
Bodkin

#12773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

BiBi911 wrote: 16/12/2023 00:29 @Bloo
[/quote]

Zato bi mu firma pomagala oko priznavanja. Nek ode do ihk uplati 700e I za 3 mjeseca diploma priznata osima ako nije sa neke ustanove tipa gorazde, sokolac.
Treba ti samo dokaz da si kao odradila Ausbildung u Bosni(isla u skolu I negdje radila poslije. Nazoves firmu I kažeš sta da ti I zasto ti treba to da napisu).
[/quote]

Zato sto svugdje na svijetu pomazu ako zele radnu snagu
dr_Evil

#12774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Sefice, mislim da je ovo za mene pravi put, sta mislis da upisem politicke nauke ili historiju kao master :D
Last edited by dr_Evil on 16/12/2023 10:30, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

BiBi911 wrote: 16/12/2023 00:29 Zato bi mu firma pomagala oko priznavanja. Nek ode do ihk uplati 700e I za 3 mjeseca diploma priznata osima ako nije sa neke ustanove tipa gorazde, sokolac.
Pa zato sto firme pomazu prilikom priznavanja kvalifikacija za zaposlenike koji su im potrebni.
Post Reply