Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#12726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 15/12/2023 12:20

pošteno...
znači da su pazili koga primaju dosta bi bilo manje zločina
:D
Bi, evo da ti dam i po kontinentima, posto volis takve stvari, kao i ja.

Ukupno stranci(prva i druga generacija, kao i bez papira) / Europa, USA, Kanada, Australija / Azija, afrika i juzna amerika

Prevare zbog profita 18,8% / 6,4%/ 12,4%

Ostecivanje imovine 11% / 3,7%/ 7,2%

Maltretiranja 20,7% / 5,1% / 15,5%

Seksualni prijestupi 13,7% / 3,2% / 10,5%

Narkotici 14,2% / 6,2% / 8%

Ometanje reda i mira 15% / 6% / 10%

Promet(a ne saobracaj) 19,8% / 8,8% / 11%

Drugo 8,7&/ 5,3% / 3,4%
dr_Evil

#12727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 15/12/2023 12:14
I u Svedskoj isto tako??
Za drzavu kojoj vise stanovnika zivi van nje, nego u njoj, imamo jebene predrasude prema strancima.
zubi

#12728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

dr_Evil wrote: 15/12/2023 12:46
I u Svedskoj isto tako??
Za drzavu kojoj vise stanovnika zivi van nje, nego u njoj, imamo jebene predrasude prema strancima.
https://www.vecernji.hr/vijesti/nagli-p ... ti-1713002
dr_Evil

#12729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 15/12/2023 12:50
I u Svedskoj isto tako??
Da, ovo su oni sta se propucase u Sarajevu neki dan, Bosnje, Hrvati, Srbi, ALbanci, Turci, Svedjani pravi, i eto ga ;)
zubi

#12730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

dr_Evil wrote: 15/12/2023 12:57
zubi wrote: 15/12/2023 12:50

Da, ovo su oni sta se propucase u Sarajevu neki dan, Bosnje, Hrvati, Srbi, ALbanci, Turci, Svedjani pravi, i eto ga ;)
Aha, dakle migranti.

Ne stoji ti teza da su svi dosljaci zlato i ponsaju se bolje od domacih, pitaj samo Svede...
Bodkin

#12731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 15/12/2023 12:13
Truba wrote: 15/12/2023 11:57 pazi... mene više zanima zločin npr kada migrant se pobije s nekim u tramvaju predamnom ili klošar kad krade

nego kad se tamo rokaju bande zbog droge ili pucaju jedni na druge ciljano

kakvi su popisani zločini...je li krađa od države ili od lopova ili od običnih ljudi

https://tribun.hr/njemacka-imigranti-na ... sa-zemlja/
U apsolutno svim brojevima domaci prednjace, negdje manje negdje vise po svim podjelama kradja i kriminala.

Mozda neke druge drzave osim mrskog sjevera imaju drugu statistiku.
Imas li statistiku koliki postotak populacije jednih ili drugih pravi ova sranja?
dr_Evil

#12732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 15/12/2023 12:59
Ne stoji ti teza da su svi dosljaci zlato i ponsaju se bolje od domacih, pitaj samo Svede...
Nisam ja ni rekao da su svi, rekao sam samo da ono sto sam ja upoznao su ljudi koji se boje vlastite sjene u tom tudjem svijetu, prvi koji plate porez, kupe kartu u tramvaju, itd. Iz mog iskustva dakle postuju zakon bolje od domiclnih, mozda jer slabije poznaju rupe.

Naravno da ima bagre medju njima, pa eno stavili smo statistiku, a ti uporedjuj do sutra.

To sta se devri ovdje je fasizam, zeli se maksimizirati problem muslimanske migracije, a minimizirati kriminalni udio domicilnih. Kad ekonomija krene dole za sve lose optuzit cemo muslimansku migraciju, kao nekad jevreje, jel tako.
dr_Evil

#12733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 15/12/2023 13:06

Imas li statistiku koliki postotak populacije jednih ili drugih pravi ova sranja?
Iznio sam statistiku u mom sljedecem postu trubi
BiBi911

#12734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 15/12/2023 11:38
BiBi911 wrote: 15/12/2023 10:58
Bodkin wrote: 15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih

Danas ljudi ne idu da se ne vide u zapadnu evropu. Hoce bolje poslove, svoj nacin zivota i svoju kulturu. Ali domacinima to smeta.

A u to sve treba dodati imigrante sa bliskog istoka koji ne zele da budu korisne jedinke drustva nikako i imas bure baruta

kako bi se ti osjecao da ti dodje neko u goste i pocne ti sranja pravit po kuci?

70% kriminalaca su doseljenici, 65% onis sto napuste skolu su doseljenici, 50% nasilja u porodici koji se prijave su doseljenici, 90% ne prijavljenih nasilja u porodicu su doseljnici.

u ovih 7godina sam vise cuo losih rijeci od doseljinika no od lokalaca( a upoznao sam lokalaca jebo radovana kakva razmisljanja su imali).
Gdje ti zivis zapravo ?
Trenutno prijavljen u Stuttgart, mada od 30 dana 20 sam u Poljskoj Warschau(poslom). A prije toga Bielefeld I Landshut po 2,3godine
sumirprimus

#12735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ima onaj klip na twu engleskoj kad mastrubriraju zenama ispred prozora :-) strahota
BiBi911

#12736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Bodkin wrote: 15/12/2023 11:44
BiBi911 wrote: 15/12/2023 10:58
Bodkin wrote: 15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih

Danas ljudi ne idu da se ne vide u zapadnu evropu. Hoce bolje poslove, svoj nacin zivota i svoju kulturu. Ali domacinima to smeta.

A u to sve treba dodati imigrante sa bliskog istoka koji ne zele da budu korisne jedinke drustva nikako i imas bure baruta

kako bi se ti osjecao da ti dodje neko u goste i pocne ti sranja pravit po kuci?

70% kriminalaca su doseljenici, 65% onis sto napuste skolu su doseljenici, 50% nasilja u porodici koji se prijave su doseljenici, 90% ne prijavljenih nasilja u porodicu su doseljnici.

u ovih 7godina sam vise cuo losih rijeci od doseljinika no od lokalaca( a upoznao sam lokalaca jebo radovana kakva razmisljanja su imali).
Neprijavljenih*
Nemas sta meni pricati. Zivio sam u 5 zemalja koje nisu moje rodne zemlje.
Ta statistika je odakle tacno?
I avakako nista ne znaci. Ako je 100% turaka u tvojih 70% kriminalaca, onda doseljenici nisu problem

Elem ostsjem pri onome sto sam napisao u postu. Sve drugo su nijanse na individualnom nivou
Zivio sa zenom koja je radila sa zenama koje prozivljavaju taj pakao.
Ono svabe su bas haos to nekako kontam al dodje im u glavu nako posjete Policije al njene price sta druge nacionalnosti prozivljavaju I koliko straha te zene imaju da prijave.

Nisam ja rekao da su domaci zlatni ali stranci(ne svi) prave haos sranja.

U mojoj okolini od 10 krimisa koji će mi svaki dan donijeti buslicu za 20€ 7 su doseljenici, u firmi gdje radim drogu mozes kupiti vecinom kod doseljenika, prevaru sa Korona naljepnicama rusi pofatani, tipovi koji su krali zapakovanu robu za kupce nasa ekipa, evo imam ti albanca koji mi svaki put kada ga vidim nudi krompir I koji prodaje vrecama taj krompir. U banci mi zenska otvoreno trazi para da mi zaganja manju kamatnu stopu turkunja.
Mada doktorica svabica pise bolovanje ko da radi na traci, strani kada dodju na pregled ja dobijem 2 sedmice bolovanja.

Swabo mi je zaganjo ono sa Diesel Gate da dobijem vise no sto je trebalo.

Ja se ne teudim ti promjeniti misljenje. Ovu su moja neka iskustva...

I na kraju radio godinu na aerodormu 99% stranici 100% onih sto su krali iz kofera stranici
Ozimician

#12737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pitam gdje zivis, jer ocito ti okolina nije bas najbolja, cim imas toliko dodira sa migrantima/doseljenicima i takvom mrakom.

Ja licno ne smatram, ukupno gledajuci, da su doseljenici nevinasca svi, ali smatram da se medijski svaki zlocin kojeg napravi doseljenik daleko vise akcentuira i napominje da taj neko ima migrantsko porijeklo, to je ono sto nervira.
Didier

#12738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 15/12/2023 13:41 Pitam gdje zivis, jer ocito ti okolina nije bas najbolja, cim imas toliko dodira sa migrantima/doseljenicima i takvom mrakom.

Ja licno ne smatram, ukupno gledajuci, da su doseljenici nevinasca svi, ali smatram da se medijski svaki zlocin kojeg napravi doseljenik daleko vise akcentuira i napominje da taj neko ima migrantsko porijeklo, to je ono sto nervira.
Ma frajer se kreće u kriminalnim krugovima, pa i nije čudno što tako razmišlja. I on je očigledno jedan od njih, ali neće to napisati. :lol: :lol:
dr_Evil

#12739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 15/12/2023 13:41 Pitam gdje zivis, jer ocito ti okolina nije bas najbolja, cim imas toliko dodira sa migrantima/doseljenicima i takvom mrakom.

To je ono kad te policija zaustavi, kaznit ce i Skanda i tebe(nikome ne halali), ali ti ces ipak dobiti malo vise, jer jebi ga treba postavit primjer :)
Bloo
Globalna šefica

#12740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Didier wrote: 15/12/2023 13:58

Ma frajer se kreće u kriminalnim krugovima, pa i nije čudno što tako razmišlja. I on je očigledno jedan od njih, ali neće to napisati. :lol: :lol:
Izmedu trgovine roblje i dilanja heroina, kucka po forumu.
JohnnyS

#12741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Težak je kruh imigrantski
Bodkin

#12742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Sav problem sa strancima je nekompaktibilna kultura, koliko god desnicarski zvucalo. I po nama su srali u austriji i njemackoj. Radi rumuna i bugara vezali masine na gradilistima. Ali smo jako slicni evropljanima jer to jesmo i puno nas se vrati kuci i pokrene biznis

Ovi novi stranci o kojima evropa prica su malo drugaciji
detroit-mercy

#12743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 15/12/2023 10:41
moimoi wrote: 15/12/2023 09:28 Nikom na celu ne pise da tu zeli ostati zauvijek. Mozda bi neko dosao, radio par god i razligu. Zapravo vjerujem da veliki broj tako razmislja. A na kraju krajeva, s vremenim naucis i jezik.
Dok recimo oni koji apliciraju za drzavljanstvo, kao i do sada, moraju ga znati.
Dobro, veliki broj tako razmislja, ali poljaci se vrate dok nasi ostaju.
Pogledaj stope rasta poljske ekonomije i GDP zadnjih 20tak godina i samo ce ti se reci.
dr_Evil

#12744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 15/12/2023 14:04

Sav problem sa strancima je nekompaktibilna kultura, koliko god desnicarski zvucalo. I po nama su srali u austriji i njemackoj. Radi rumuna i bugara vezali masine na gradilistima. Ali smo jako slicni evropljanima jer to jesmo i puno nas se vrati kuci i pokrene biznis

PUno je diskutabilno, ali poneko jeste.
Ozimician

#12745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ma svega ima iskreno, ali ono sto domacini zaboravljaju jeste da je integracija dvosmjerna ulica, tj. ne mozes ti svoju poziciju ne pomaknuti ni za 1 mm; a ocekivati da neko ko tek dodje u zemlju govori jezik perfektno i maksimalno se uklopi u kulturu je vise nego previse.

Ljudi uvijek "seru" po "dosljacima"; pa u samoj BiH imas toliko primjera gdje lik iz Tuzle sere o liku iz Gornje Tuzle, npr.
Ovdje sam dozivio da seru i o Austrijancima u razgovorima.

Takodjer sam sreo i primjer sa bliskog istoka, gdje se porodica trudi maksimalno da se integrira, cak i vjeru promjenili, idu u crkvu, clanovi dobrovoljnog vatrogasnog drustva, otac djeci ne dozvoljava arapski u kuci da pricaju, samo njemacki i sta mislis kakav je rezultat toga ? - Otac koji je visokoobrazovan radi fizicki posao, zena ne moze da se zaposli sa fakultetom, ide na Ausbildung "po stare dane", dijete drustvo nalazi u skoli samo sa migrantskom djecom, itd.

Ovo je naravno ekstreman primjer i jedini takav kojeg sam ja sreo, vise je daleko onih drugih, ali je primjer dobar da se pokaze da integracija ne moze doci samo s jedne strane. Otac se sad maksimalno trudi, eh sta ce biti kad djeca stasaju, odrasla u okolini koja ih ne prihvata, odlicno tlo za dalja sranja.
dr_Evil

#12746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11 Ma svega ima iskreno, ali ono sto domacini zaboravljaju jeste da je integracija dvosmjerna ulica, tj. ne mozes ti svoju poziciju ne pomaknuti ni za 1 mm; a ocekivati da neko ko tek dodje u zemlju govori jezik perfektno i maksimalno se uklopi u kulturu je vise nego previse.

Ljudi uvijek "seru" po "dosljacima"; pa u samoj BiH imas toliko primjera gdje lik iz Tuzle sere o liku iz Gornje Tuzle, npr.

Takodjer sam sreo i primjer sa bliskog istoka, gdje se porodica trudi maksimalno da se integrira, cak i vjeru promjenili, idu u crkvu, clanovi dobrovoljnog vatrogasnog drustva, otac djeci ne dozvoljava arapski u kuci da pricaju, samo njemacki i sta mislis kakav je rezultat toga ? - Otac koji je visokoobrazovan radi fizicki posao, zena ne moze da se zaposli sa fakultetom, ide na Ausbildung "po stare dane", dijete drustvo nalazi u skoli samo sa migrantskom djecom, itd.

Ovo je naravno ekstreman primjer i jedini takav kojeg sam ja sreo, vise je daleko onih drugih, ali je primjer dobar da se pokaze da integracija ne moze doci samo s jedne strane. Otac se sad maksimalno trudi, eh sta ce biti kad djeca stasaju, odrasla u okolini koja ih ne prihvata, odlicno tlo za dalja sranja.
Svaka ti ko iz citaba :)
detroit-mercy

#12747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11

Ma svega ima iskreno, ali ono sto domacini zaboravljaju jeste da je integracija dvosmjerna ulica, tj. ne mozes ti svoju poziciju ne pomaknuti ni za 1 mm; a ocekivati da neko ko tek dodje u zemlju govori jezik perfektno i maksimalno se uklopi u kulturu je vise nego previse.

Koje visoko obrazovanje imaju :mrgreen: i kako to da nasi sa visokim obrazovanjem dobijaju poslove tamo a oni ne mogu?
Govorim ti sa pozicije da je masa npr. doktora ovdje iz Sirije i Iraka i sl. O inzinjerima i Kine i Indije da ti ne pricam.
A znam i za ovog naseg jednog lika, masinskog inzinjera koji je radio ovdje kao tehnicar jer pod jedan nije mu se ucio jezik "pod stare dane", pod dva hvalio se kako je imao dobar posao kao inzinjer u bivsoj drzavi. Nista se nije radilo, samo gledo u ekran posto je sve bilo automatizovano :skoljka:.
Naravno da integracija dolazi sa obje strane ali veoma cesto cujemo od druge strane, znas ti ko sam ja bio i sta sam radio u mojoj zemlji :mrgreen:. Who gives a shit, sta si radio u svojoj zemlji. Pokazi sta mozes ili zelis da radis sad i ovdje.
Drugi primjer iz firme, lik pobjegao iz Argentine sa porodicom, inzinjer, poceo kod nas da radi na liniji za montiranje, zavrsio kao direktor inzinjeringa. Ili pak lik iz Iraka, radio na liniji, usput se obrazovao, stepenica po stepenica skoro promovisan u direktora proizvodnje (plant manager/director).
Ono sto sam ja primijetio je da dosta puta ljudi dolaze sa limitiranim znanjima i vjestinama (emigranti) ali imaju jako visoka ocekivanja sto se tice primanja i pod dva, misle da su svi ljudi na Zapadu bogati samo onako, onda tu imamo raskorak izmedju zelja i mogucnosti.
Ozimician

#12748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Promasio si poentu mog posta, slazem se ja s ovim sto si ti napisao.

Govorim ti da maksimalno moguca integracija s jedne strane, kulturna, obrazovna i radna. Dakle porodica koja radi i privredjuje i obrazuje se i maksimalno trudi da se prilagodi sredini, ne vidi apsolutno nikakvu drustvenu prednost tog truda u odnosu na jednu slicnu porodicu koja je isto tako doselila iz iste zemlje, ne zeli da nauci jezik, zivi na socijali i ne zeli da se prilagodi sredini. Sredina u koju su dosli ih posmatra (skoro) jednako.

O priznavanju stranih kvalifikacija u Njemackoj smo vec potrosili nekoliko stranica i nije istina da nasi bas svi rade u struci za koju imaju BH diplomu.
Integracija u neko drustvo valjda podrazumjeva mnogo vise od integracije na trzistu rada.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

detroit-mercy wrote: 15/12/2023 16:03
Ozimician wrote: 15/12/2023 15:11

Koje visoko obrazovanje imaju :mrgreen: i kako to da nasi sa visokim obrazovanjem dobijaju poslove tamo a oni ne mogu?
Govorim ti sa pozicije da je masa npr. doktora ovdje iz Sirije i Iraka i sl. O inzinjerima i Kine i Indije da ti ne pricam.
A znam i za ovog naseg jednog lika, masinskog inzinjera koji je radio ovdje kao tehnicar jer pod jedan nije mu se ucio jezik "pod stare dane", pod dva hvalio se kako je imao dobar posao kao inzinjer u bivsoj drzavi. Nista se nije radilo, samo gledo u ekran posto je sve bilo automatizovano :skoljka:.
Naravno da integracija dolazi sa obje strane ali veoma cesto cujemo od druge strane, znas ti ko sam ja bio i sta sam radio u mojoj zemlji :mrgreen:. Who gives a shit, sta si radio u svojoj zemlji. Pokazi sta mozes ili zelis da radis sad i ovdje.
Drugi primjer iz firme, lik pobjegao iz Argentine sa porodicom, inzinjer, poceo kod nas da radi na liniji za montiranje, zavrsio kao direktor inzinjeringa. Ili pak lik iz Iraka, radio na liniji, usput se obrazovao, stepenica po stepenica skoro promovisan u direktora proizvodnje (plant manager/director).
Ono sto sam ja primijetio je da dosta puta ljudi dolaze sa limitiranim znanjima i vjestinama (emigranti) ali imaju jako visoka ocekivanja sto se tice primanja i pod dva, misle da su svi ljudi na Zapadu bogati samo onako, onda tu imamo raskorak izmedju zelja i mogucnosti.
:thumbup:
Klasika nepismenih, ne uce jezik, ne obrazuju se, ne prilagodjavaju se kzlturoloski, ne trude se i onda "nece me sto sam stranac" "njemci mrze strance" "isto ko i na socijali" "porez ionako pojede vecu platu" itd
swanfilter

#12750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Kriminal na visem nivou, to je u domeni domacih. Bez obzira na panogu. Jer je malo stranaca napredovalo do tog kruga ljudi.

Svaki drugi vid kriminala ide u prilog dosljacima od danas, il da su tu od malih nogu.

Malo se vremena mijenjaju, pa i dosljaci pojedini na razne nacine napreduju na ljestvici, al onaj olos od crne kronike i dalje je rezervisan, zna se za koga.

U Slo se Rastoder i Derby banane povezuju trgovinom kokaina, nakon sto je Saric pao. A njegovim padom i Tosic, koji ima u vlasnistvu pola Ljubljane.

Kako je Jankovic gradonacelnik, juznjaci su se izdigli da je to i preocito svakom Slovencu zadnji njegov mandat.

Ljubljana je postala biznis jesi li na IĆ i domacim ta cinjenica ide toliko na k, da su sada svi od dole krivi.

Stvara se lazna slika, a obican covjek ni kriv, ni duzan.

Jos gore, oce i migracija od tamo negdje do posla na ulici.

Oni iznad ih ne snadbjevaju resursima jer ne bendaju pravila igre i sve nesto hoce sami, da budu svoje gazde. A jos uvijek malobrojni i bez veza. Pa pokusavaju agresivno iznuditi, a domaci zbog posla oklijevaju jer do sada su radili posao u miru i rahatluku.

Kako Saric, a i njegov Tosic ovdje padose, pojavili se CG klanovi i migracija u borbi za trziste.

Od tada u Slo pucacine na raskrsnicama i trupla po sumana.

Paljevine Metelkove jer su migranti krenuli od dna.

Danas po cesti viđam vise crnaca i Arapa na heroinu, nego prije sve ostale zajedno.

Prije neki dan sretnem druga sa faksa nakon toliko. Pitam ga, jesi jos u Lj. Kaze, tu sam al ta Ljubljana me sve vise i vise tjera van.

Odgovaram mu, da ni meni kao strancu nije ni blizu grada u koji sam dosao 2004.

O zadnjih 5-7 godina da ne govorim.

A, meni licno bio jedan vrlo ućuperan grad za zivjeti ...
Post Reply