SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
PM72
#73651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
91-ve je upaljeno svjetlo demokratije pa su se počele dešavati stvari koje su bile nezamislive u ono "mračno" doba...
-
Sid the sloth
#73652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neka demokratije, kakva je da je bolja je od diktature.
-
internazionale
#73653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 08:45Prije rata je normala bila u Sarajevu da ti klošari skinu nove tene i farmerke, uzmu biciklo i sl.
Ali stroga normala. Pored Sarajke se trčalo da te ne zaustave i ne traže ti pare.
Zimski bazar na Skenderiji? Samo su najhrabriji išli.
Bilijar i slično? Bio si pokraden ako si novi automatski.
Dan danas mogu pobrojati poimenice sve starije likove koji su presretali djecu i uzimali im pare, svakom im facu znam.
Dosta ih je poginulo braneći Sarajevo, a jedan od njih je bio i Saša Karadžić, sin zločinačkog oca.
I dalje te niko nije vozao od kuće do škole.
S druge strane, otimanje para je bilo "normala".
Postojala je još jedna zajebana stvar a to je što si morao biti update-ovan koje naselje i koja "raja" je s kim u zavadi. Ako si iz "pogrešnog" naselja u trenutku presretanja onda si u belaju.
- drug_profi
#73654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Patike su otimane i u Vilsonovom.
Za farmerice nisam čuo, ali ima logike.
Dobre tole nisu bile jeftine tada.
Otimane su i montuše, ali obično to nije bilo pametno jer su uočljive bile i vlasnici su uglavnom djeca uticajnih ljudi.
Za farmerice nisam čuo, ali ima logike.
Dobre tole nisu bile jeftine tada.
Otimane su i montuše, ali obično to nije bilo pametno jer su uočljive bile i vlasnici su uglavnom djeca uticajnih ljudi.
-
BiBi911
#73655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 08:45Prije rata je normala bila u Sarajevu da ti klošari skinu nove tene i farmerke, uzmu biciklo i sl.
Ali stroga normala. Pored Sarajke se trčalo da te ne zaustave i ne traže ti pare.
Dan danas mogu pobrojati poimenice sve starije likove koji su presretali djecu i uzimali im pare, svakom im facu znam.
Dosta ih je poginulo braneći Sarajevo, a jedan od njih je bio i Saša Karadžić, sin zločinačkog oca.
Postojala je još jedna zajebana stvar a to je što si morao biti update-ovan koje naselje i koja "raja" je s kim u zavadi. Ako si iz "pogrešnog" naselja u trenutku presretanja onda si u belaju.
Amidza lezao u zatvoru zbog toga. jbga SVR je poseban
-
Dimu1927
#73656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci legitimno je zbrisati poslije nesrece ne pruziti pomoc povrijedjenom zato sto ljudi svasta pisu u komentarima ?Laplace wrote: ↑14/12/2023 09:14Juče sam čitao komentare na instagram profilu Crne hronike. Čitajući komentare jasno je zašto je čovjek pobjegao. Maltene atmosfera linča.
Kod naših ljudi (i ne samo kod naših, što je još tužnije tako je i u mnogim evropskim zemljama) stav je da je pješak uvijek u pravu, da nikad nije kriv i da je uvijek vozač kriv. Zakone prirode ćemo zanemariti da bismo vozaču upakovali krivicu a pješaka (naročito ako je u pitanju dijete) oslobodili svake odgovornosti.
Zato pješaci bauljaju kao muhe bez glave i zaista je skoro pa nemoguće promašiti ih.
Na snimku se vidi da nema nikakvog napada
- Haris.ba
#73657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako ga je bilo strah napada mogao je laganini do policijske stanice sa autom. 2 minuta udaljenost iste.
Covjek mislio da nema kamera i da ga niko nece skontati.
Last edited by Haris.ba on 15/12/2023 12:01, edited 1 time in total.
-
last mohicans
#73658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na kosevskom Samir i drugi poznati klošari otimali patike za sport, drugu iz razreda ispred škole uzeli tene ispred škole gdje su ordinirali.Uzimali pare, čak i petarde su se otimale. Ako si imao damu da se pobiješ i ne daš, mozda ti i ne bi uzeli.internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 08:45Prije rata je normala bila u Sarajevu da ti klošari skinu nove tene i farmerke, uzmu biciklo i sl.
- skrbavi-admin
#73659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
neka loša švercerska kopija arizona stajl
-
zdruzdjo
#73660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jesu otimane tene. To je bilo bas u zamahu u vrijeme pred rat. Pocele se aktivnije uvlaciti bolje marke tena od onih iz borova, jugoplastike, sarjka robne kuce...
Tu i tamo tole su mogle zaplatiti. Jer su tada se pocele nosati levi's 501 koje su bile dosta skupe kod nas. Od jakni si mogao lako nastradati za mont jakne i za dobre kozne mc-loud. I to je bilo rezervisano vecinom za svrakino i neke djelove alipasinog. Mogao si i najeeee gore na onom prolazu sa zeljeznicke prema danasnjoj halida kajtaza. U to doba je bilo svakakvih likova oko nekadasnje higijene, i onuda u starim barakama i radnickim kucicama oko danasnjeg twist-tower.
Na alipasinom je Jozo drot znao ko ordinira takve stvari po naselju, i ako je on se prihvatio toga, sansa za povrat ukradenih tena ili jakne je bila velika. Jedino ako nije prodata vruca roba, onda nista. Ali je vinovnik otimanja tu i tamo znao biti modar nakon razgovora sa jozom.
Oko druge gimnazije u ulici sutjeska, malo ko je zalazio od raje koja su znala ko tu ordinira. Ekipa iz koreje koju je stitio juka je bila tuda dezurna. Ruku na srce znali su vecinom raju iz kralja tomislava, skreliceve i tuda...i slabo su koga dirali. Mogli su najeee vozari koji su se zajebali pa prompustili autobus za vogoscu, hotonj.... pa se vrtili tuda cekajuci drugi. Tek kad je pocela se vrtiti tu milicija koja je bila.zaduzena za cuvanje karadzica jer je tu zivio, malo su primirili. Ali najcesce ih je bolio kurac za bilo sta osim za zastitu. Mati mi je radila u ex njegosevoj u hemijskoj cistioni pa sam cesto bio tu i upoznao sam tu ekipu onako "na oko", i nisu dirali jer su znali da sam njen.
Jedne prilike joj je neki novi klinac iz koreje uletio na trkaca i iskoristio njenu nepaznju i klepio joj nesto love iz dnevnog pazara. Gazda alarmirao situaciju. Za kratko vrijeme se pojavila jukina mati i donjela svu lovu izvinjavajuci se, a juka je cekao napolju. Mali nije znao jer je bio novi kolacic.
Tu i tamo tole su mogle zaplatiti. Jer su tada se pocele nosati levi's 501 koje su bile dosta skupe kod nas. Od jakni si mogao lako nastradati za mont jakne i za dobre kozne mc-loud. I to je bilo rezervisano vecinom za svrakino i neke djelove alipasinog. Mogao si i najeeee gore na onom prolazu sa zeljeznicke prema danasnjoj halida kajtaza. U to doba je bilo svakakvih likova oko nekadasnje higijene, i onuda u starim barakama i radnickim kucicama oko danasnjeg twist-tower.
Na alipasinom je Jozo drot znao ko ordinira takve stvari po naselju, i ako je on se prihvatio toga, sansa za povrat ukradenih tena ili jakne je bila velika. Jedino ako nije prodata vruca roba, onda nista. Ali je vinovnik otimanja tu i tamo znao biti modar nakon razgovora sa jozom.
Oko druge gimnazije u ulici sutjeska, malo ko je zalazio od raje koja su znala ko tu ordinira. Ekipa iz koreje koju je stitio juka je bila tuda dezurna. Ruku na srce znali su vecinom raju iz kralja tomislava, skreliceve i tuda...i slabo su koga dirali. Mogli su najeee vozari koji su se zajebali pa prompustili autobus za vogoscu, hotonj.... pa se vrtili tuda cekajuci drugi. Tek kad je pocela se vrtiti tu milicija koja je bila.zaduzena za cuvanje karadzica jer je tu zivio, malo su primirili. Ali najcesce ih je bolio kurac za bilo sta osim za zastitu. Mati mi je radila u ex njegosevoj u hemijskoj cistioni pa sam cesto bio tu i upoznao sam tu ekipu onako "na oko", i nisu dirali jer su znali da sam njen.
Jedne prilike joj je neki novi klinac iz koreje uletio na trkaca i iskoristio njenu nepaznju i klepio joj nesto love iz dnevnog pazara. Gazda alarmirao situaciju. Za kratko vrijeme se pojavila jukina mati i donjela svu lovu izvinjavajuci se, a juka je cekao napolju. Mali nije znao jer je bio novi kolacic.
- muha_sa
#73661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sve vika i kojekakvi tracevi po čaršiji a odrastoh na čaršiji i nema u koju se rupcagu od birtije nako mladjan momak nisam zavuko i NIKAD ama baš nikad nikakvih problema nisam imo nit znam da je neko nekog iz cista mira nalemo 
- drug_profi
#73662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kad si zajebanog izgleda jbg.
Ja sam imao problema, fasovao i batina, ponekad i podijelio, ali nikad nikom nisam dopustio da me opljačka.
Doduše i nije se imalo šta.
jednom imao para za nove tene, dali mi starci.
Prepriječi mi put nakav da me prerovi.
I tu se pomaramo, meni slomi zub, ali sam se uspio odbraniti da me ne izbunari.
- muha_sa
#73663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
drug_profi wrote: ↑15/12/2023 12:10kad si zajebanog izgleda jbg.
Ja sam imao problema, fasovao i batina, ponekad i podijelio, ali nikad nikom nisam dopustio da me opljačka.
Uopšte nisam zajeban nit belajsuz
- skrbavi-admin
#73664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ovo sam nazalost dozivio s tim sto sam ja izvuko bolji kraj.... najtuznije je sto se to desilo u ratu kod pivare dje se islo zbog najosnovnije potrebe - vode....internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52 Postojala je još jedna zajebana stvar a to je što si morao biti update-ovan koje naselje i koja "raja" je s kim u zavadi. Ako si iz "pogrešnog" naselja u trenutku presretanja onda si u belaju.
kao da nije rat kao da belaja nije bilo dosta - imao sam susret sa nekom bagricom kod skole do Careve dz. koja je pretukla 2 mostarca u sljivama ko Roki zavrsili, pa da se to vise ne bi ponavljalo ja rijesim da po cijenu zivota to zavrsim jer mi je i tako u ratu bio pun kurac svega... da ne bi prico markove konake, ubode mene najglasniji "heroj" s nozem u nogu u trenutku nepaznje i dok nozinu nije pustio iz ruke posaljem ga za to na duzi odmor u bolnicu .... popio sam batina od te "raje" dok sam rjesavo tog parmaka, poslije sam cuo da je kao vojna policija dolazila da me trazi picke materne - uglavnom cica mica -dok ne pokazes zube jebavace te......
-
PM72
#73665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni su prvi dan u mašinskoj tehničkoj oteli sadašnjih 10 KM.Nakon par dana me jedan upitao odakle sam.Na odgovor Alipašino polje malo je iskrivio facu i pitao me:
-Znaš li Juku?
-Kako ne znam,iz iste smo zgrade...lažem ja.
Više mi nikad niko nije tražio ni kifle...a ja i Juka dva svijeta,ni blizu nismo stanovali...
Bio je dobar za CV
-Znaš li Juku?
Više mi nikad niko nije tražio ni kifle...a ja i Juka dva svijeta,ni blizu nismo stanovali...
Bio je dobar za CV
- muha_sa
#73666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
PM72 wrote: ↑15/12/2023 12:15 Meni su prvi dan u mašinskoj tehničkoj oteli sadašnjih 10 KM.Nakon par dana me jedan upitao odakle sam.Na odgovor Alipašino polje malo je iskrivio facu i pitao me:
-Znaš li Juku?
Bio je dobar za CV![]()
Tamo su Campo i ekipa s Gorice ordinirala
- DaysleepeR
#73667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čuj izmišljotina... Ako ti nisi čuo, ne mora značiti da se nije desilo.internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 08:45Prije rata je normala bila u Sarajevu da ti klošari skinu nove tene i farmerke, uzmu biciklo i sl.
-
sumirprimus
#73668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
danas i kad pratis dijete nisi siguran...
"
"
-
internazionale
#73669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U ovom gradu se nažalost desilo mnogo toga, malo nas je šta mašilo.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 12:17Čuj izmišljotina... Ako ti nisi čuo, ne mora značiti da se nije desilo.internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 08:45
Prije rata je normala bila u Sarajevu da ti klošari skinu nove tene i farmerke, uzmu biciklo i sl.
Ali da je bila imalo redovnija pojava otimanje tena i farmerki, niđe veze
- DaysleepeR
#73670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Drugi su ti napisali.internazionale wrote: ↑15/12/2023 14:27U ovom gradu se nažalost desilo mnogo toga, malo nas je šta mašilo.DaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 12:17Čuj izmišljotina... Ako ti nisi čuo, ne mora značiti da se nije desilo.internazionale wrote: ↑15/12/2023 10:52
Takođe rođen i odrastao u Sa. Ali nikad nisam čuo da su nekome oteli patike a naročito farmerke, baš nikad. Izmišljotina.
Ali da je bila imalo redovnija pojava otimanje tena i farmerki, niđe veze
Nisam ja balavac da se bavim izmišljotinama.
-
kleja
#73671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa nećemo se ubjeđivati, bilo je presretanja po Alipašinom i ako ne znaš za cigle nemaš onda pojma o Alipašinu.PM72 wrote: ↑15/12/2023 09:54kleja wrote: ↑15/12/2023 09:48ti onda nisi odrastao na Alipašinom ili si odrastao u novije doba poslije Sanela, Dalibora , Đoze i sličnih.PM72 wrote: ↑15/12/2023 09:15
Ja sam odrastao na Alipašinom polju i nisam čuo za slučaj da je neko presretnut i da su mu skinute patike i farmerke.Bicikla moguće ali ti je bilo vraćeno.Dovoljno je bilo da odeš u stanicu milicije u Švrakinom,javiš se šefu smjene Marinku ili Hasi,oni pozovu Jozu Andžića i taj koji ti je uzeo bilo šta hem je fasovo hem morao vratiti.
Sad ograđena škola,video nadzor,metal detektori...
Ti su redovno presretali na putu do škole.
Onda ne znaš koliko je cigli na Alipašinom prodano. Moglo se naselje napraviti.![]()
Nećemo se raspravljat i ubjeđivat...u moje doba bio je jedan Juka,Kruško,Škore,Faruk jaje,Brne,Buzdo,Stanić...kakve cigle...
-
zdruzdjo
#73672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hahahah
Onaj ko ne zna za cigle na alipasinom, taj je vjerovatno samo autom dolazio na alipasino kod tetke, ili je prolazio pored alipasinog teolejbusom kad ide na dobrinju. Slabo je ko pricao o kupovini cigli. Cisto iz ofira.
- DaysleepeR
#73673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cigla se prodavala po cijelom gradu.
Na Alipašino su taj stari zanat odnijeli oni koji su dobili novoizgrađene stanove u tom naselju a prije toga su živjeli po barakama na Gorici i Crnom Vrhu.
Na Alipašino su taj stari zanat odnijeli oni koji su dobili novoizgrađene stanove u tom naselju a prije toga su živjeli po barakama na Gorici i Crnom Vrhu.
-
PM72
#73674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovatno nemam pojma....živio tamo od 1981 do 2003...kakve cigle,mani se šuplje
-
PM72
#73675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne lupaj...nikad nisu barake bile po Gorici a ako nisi znao čitavo naselje zove se Gorica,ima i ulica a vrh brda je Crni vrh radi firaunaDaysleepeR wrote: ↑15/12/2023 16:00 Cigla se prodavala po cijelom gradu.