Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#12701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rekla bih da je problem Evrope sto se drzi svoga kao pijan plota. Nisu oni otvoreni koliko se zele prodati. Za razliku od USA ili cak Istoka. Vjerovatno iz straha da ne izgube vlastiti identitet.
I upravo je najveci problem trazenje stana i primoravanje ucenja jezika, gdje najveci broj dozivi prvi samar. Nakonntoga se pocinju nizati drugi problemi.
Kad tad ce morati popustiti. Ako nista da eng priznaju i to u bilo kojoj bransi… ako svijet vec postaje globalno selo.
I upravo je najveci problem trazenje stana i primoravanje ucenja jezika, gdje najveci broj dozivi prvi samar. Nakonntoga se pocinju nizati drugi problemi.
Kad tad ce morati popustiti. Ako nista da eng priznaju i to u bilo kojoj bransi… ako svijet vec postaje globalno selo.
- Thorgerson
#12702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hm, da bas je problem to sto hoces da pricas maternji jezik u sopstvenoj drzavi.moimoi wrote: ↑14/12/2023 18:17 Rekla bih da je problem Evrope sto se drzi svoga kao pijan plota. Nisu oni otvoreni koliko se zele prodati. Za razliku od USA ili cak Istoka. Vjerovatno iz straha da ne izgube vlastiti identitet.
Mene uzasno npr nerviraju pojedini stranci ovdje u Sa, za koje znam da znaju nesto bosanskog. Al qrcina. Ne bi ga progovorili.
E pa tako vjerovatno i svabu, francuza nervira engleski. Doso si tu, prilagodi se.
Pa to su drzavetine sa hiljadu godisnjim historijama, znaju da su krv pisali za jezik, zastavu, identitet, drzavu...nece se olako odreci toga.
To porediti sa amerikom cija historija je ultra smijesna, ne znam. Istok. To je druga stvar. Njima trebaju hamali i robovi, jer oni ne zele i nece da rade. Niti trebaju.
Zato eu i jeste takva labilna tvorevina. A ti migranti, jedan dva zakona, da zele, to ce vratiti sve kucama sad pa sad.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#12703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moraš naučiti jezik. Zapravo, u tome ni jedna država nije baš puno liberalna, pitaj Amerikanca šta misli o useljenicima koji samo znaju španski.moimoi wrote: ↑14/12/2023 18:17 Rekla bih da je problem Evrope sto se drzi svoga kao pijan plota. Nisu oni otvoreni koliko se zele prodati. Za razliku od USA ili cak Istoka. Vjerovatno iz straha da ne izgube vlastiti identitet.
Istok (pretpostavljam da misliš na zaljevske zemlje) je nešto drugo, radi se o sasvim drugom konceptu. Ti si kod njih došao da radiš, zaradiš dobru lovu i vratiš se. Ti si samo gost tu, i cijeli sistem te gledao kao takvog, teoretski ti dijete tamo može biti rođeno i živjeti 100 godina, opet ne bi imalo njihovo državljanstvo i moglo biti vraćeno u "matičnu zemlju" ako iz bilo kojeg razloga napusti državu duže od par mjeseci.
Zapad na imigrante gleda kao potencijalne nove građane, stanovnike. Od prvog dana manje-više imaš ista prava kao domaći, ali se zato i traži više. Mogli bi i oni kao arapske zemlje, ali bi onda trebali nuditi veći novac (odnosno lakše uslove za ulazak).
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#12704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa i Amerika nije baš poznata da se olako odriče svog identiteta. Probaj naći američku školu a da nije državna zastava ispred nje.Thorgerson wrote: ↑15/12/2023 01:14Hm, da bas je problem to sto hoces da pricas maternji jezik u sopstvenoj drzavi.moimoi wrote: ↑14/12/2023 18:17 Rekla bih da je problem Evrope sto se drzi svoga kao pijan plota. Nisu oni otvoreni koliko se zele prodati. Za razliku od USA ili cak Istoka. Vjerovatno iz straha da ne izgube vlastiti identitet.
Mene uzasno npr nerviraju pojedini stranci ovdje u Sa, za koje znam da znaju nesto bosanskog. Al qrcina. Ne bi ga progovorili.
E pa tako vjerovatno i svabu, francuza nervira engleski. Doso si tu, prilagodi se.
Pa to su drzavetine sa hiljadu godisnjim historijama, znaju da su krv pisali za jezik, zastavu, identitet, drzavu...nece se olako odreci toga.
To porediti sa amerikom cija historija je ultra smijesna, ne znam. Istok. To je druga stvar. Njima trebaju hamali i robovi, jer oni ne zele i nece da rade. Niti trebaju.
Zato eu i jeste takva labilna tvorevina. A ti migranti, jedan dva zakona, da zele, to ce vratiti sve kucama sad pa sad.
Ono što se po meni ističe kod Amerike je više to što će te veoma lako prihvatiti, naročito drugu generaciju, a ujedno nećeš biti zakinut u smislu porijekla.
U zemljama kontinentalne evrope će i peta generacija imati još problema kod nekih grupa stanovništva. U SAD-u je valjda svako bivši useljenik, pa nikoga nije briga, a istovremeno neko isticanje svog backgrounda nije negativno. U Njujorku ili drugim gradovima redovno imaš parade npr. koji otvoreno na ulicama provslavljaju npr. dan hispano-Amerikanaca, italijanske kulture i tkd. Zamisli da neki Marokanci u Montpeilleru naprave paradu na otvorenom, budu u fesovima ili nošnjama. Nezamislivo.
Amerika sigurno ima dosta mana, ali smatram da je njihov model glede integracije imigranata u svoje društvo način na koji se zapadna društva najbolje mogu ugledati, pogotovo kada uzmemo u obzir potrebe za novom radnom snagom.
- dr_Evil
#12705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kako sad to, zar ne rece @512MB aka esad plavi da cim imas pasos da si pravi svabo i da te niko drugacije ne gleda, aman.sehohari wrote: ↑15/12/2023 02:18
Pa i Amerika nije baš poznata da se olako odriče svog identiteta. Probaj naći američku školu a da nije državna zastava ispred nje.
Ono što se po meni ističe kod Amerike je više to što će te veoma lako prihvatiti, naročito drugu generaciju, a ujedno nećeš biti zakinut u smislu porijekla.
U zemljama kontinentalne evrope će i peta generacija imati još problema kod nekih grupa stanovništva. U SAD-u je valjda svako bivši useljenik, pa nikoga nije briga, a istovremeno neko isticanje svog backgrounda nije negativno. U Njujorku ili drugim gradovima redovno imaš parade npr. koji otvoreno na ulicama provslavljaju npr. dan hispano-Amerikanaca, italijanske kulture i tkd. Zamisli da neki Marokanci u Montpeilleru naprave paradu na otvorenom, budu u fesovima ili nošnjama. Nezamislivo.
Amerika sigurno ima dosta mana, ali smatram da je njihov model glede integracije imigranata u svoje društvo način na koji se zapadna društva najbolje mogu ugledati, pogotovo kada uzmemo u obzir potrebe za novom radnom snagom.
Inace sve si upravu sto se mene tice
- dr_Evil
#12706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moimoi wrote: ↑14/12/2023 18:17 Rekla bih da je problem Evrope sto se drzi svoga kao pijan plota. Nisu oni otvoreni koliko se zele prodati. Za razliku od USA ili cak Istoka. Vjerovatno iz straha da ne izgube vlastiti identitet.
Ali realno iako engleski jeste odlican alat za laksi ulazak i boravak prve 2-3 godine, jednostavno te zivot primora da naucis lokalni jezik, jer djeca idu u skolu, vrtic, socijalizacija, i tome slicno.
Ja sam dosao u sredinu gdje engleski je sasvim super, uz sve ostale nedace sa narodom, i nisam imao potrebe da ucim, ali jesam zbog zene jer ona je bila slaba sa engleskim. Kad sam ga svario puno mi se vise vrata otvorilo, a i zivot je postao jednostavniji.
I dan danas dozivim da kad progovorim vide da sam stranac i prebace se na engleski, kad sam dosao to mi je bilo super, danas shvatim kao uvredu skoro, i ja sam malo plitak(emocionalno) izgleda
-
moimoi
#12707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nikom na celu ne pise da tu zeli ostati zauvijek. Mozda bi neko dosao, radio par god i razligu. Zapravo vjerujem da veliki broj tako razmislja. A na kraju krajeva, s vremenim naucis i jezik.
Dok recimo oni koji apliciraju za drzavljanstvo, kao i do sada, moraju ga znati.
Dok recimo oni koji apliciraju za drzavljanstvo, kao i do sada, moraju ga znati.
-
Bodkin
#12708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih
Danas ljudi ne idu da se ne vide u zapadnu evropu. Hoce bolje poslove, svoj nacin zivota i svoju kulturu. Ali domacinima to smeta.
A u to sve treba dodati imigrante sa bliskog istoka koji ne zele da budu korisne jedinke drustva nikako i imas bure baruta
Danas ljudi ne idu da se ne vide u zapadnu evropu. Hoce bolje poslove, svoj nacin zivota i svoju kulturu. Ali domacinima to smeta.
A u to sve treba dodati imigrante sa bliskog istoka koji ne zele da budu korisne jedinke drustva nikako i imas bure baruta
- Ozimician
#12709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih
Negdje sam procitao da je samo mali djelic Turaka koji su prosli kroz Njemacku ostao za stalno u Njemackoj.
I recimo oni su odlican primjer integracije, ali nikad ni u 5. generaciji nece biti Njemci.
Last edited by Ozimician on 15/12/2023 10:42, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#12710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, veliki broj tako razmislja, ali poljaci se vrate dok nasi ostaju.moimoi wrote: ↑15/12/2023 09:28 Nikom na celu ne pise da tu zeli ostati zauvijek. Mozda bi neko dosao, radio par god i razligu. Zapravo vjerujem da veliki broj tako razmislja. A na kraju krajeva, s vremenim naucis i jezik.
-
BiBi911
#12711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih
kako bi se ti osjecao da ti dodje neko u goste i pocne ti sranja pravit po kuci?
70% kriminalaca su doseljenici, 65% onis sto napuste skolu su doseljenici, 50% nasilja u porodici koji se prijave su doseljenici, 90% ne prijavljenih nasilja u porodicu su doseljnici.
u ovih 7godina sam vise cuo losih rijeci od doseljinika no od lokalaca( a upoznao sam lokalaca jebo radovana kakva razmisljanja su imali).
-
BiBi911
#12712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
50% poljaka je ostalo u Zapadnoj Njemackoj. oni koji su se vratili je sto su se Firme sa zapada preseslile u Poljsku( ako znas za Dr. Oetker, Miele.... sve Poljaka sto je zivilo u Bielefed su sa fabrikom otisli nazad za Poljsku).dr_Evil wrote: ↑15/12/2023 10:41Dobro, veliki broj tako razmislja, ali poljaci se vrate dok nasi ostaju.moimoi wrote: ↑15/12/2023 09:28 Nikom na celu ne pise da tu zeli ostati zauvijek. Mozda bi neko dosao, radio par god i razligu. Zapravo vjerujem da veliki broj tako razmislja. A na kraju krajeva, s vremenim naucis i jezik.
a Poljska sada i prije nekih 20godina je nebo i zemlja.
- dr_Evil
#12713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina je to sta pricas, ali isto dosta ih se jednostavno vratilo i ponijelo poslove sa sobom, otvorilo firme, ili naslo poslove u nekim jacim poljskim kompanijama.BiBi911 wrote: ↑15/12/2023 11:00
50% poljaka je ostalo u Zapadnoj Njemackoj. oni koji su se vratili je sto su se Firme sa zapada preseslile u Poljsku( ako znas za Dr. Oetker, Miele.... sve Poljaka sto je zivilo u Bielefed su sa fabrikom otisli nazad za Poljsku).
Prije 10 godina ih bilo ko rokica, sada cujem sve rjedje poljski.
Jebi ga, EU i NATO. A i drzava radi svoj posao, mada su jos uvijek daleko od zapada. Ima neke nade.
-
BiBi911
#12714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
do 2020 zivio u Bilefeld-u i kada je Miele presilio fabriku grad se ispraznio,dr_Evil wrote: ↑15/12/2023 11:05Istina je to sta pricas, ali isto dosta ih se jednostavno vratilo i ponijelo poslove sa sobom, otvorilo firme, ili naslo poslove u nekim jacim poljskim kompanijama.BiBi911 wrote: ↑15/12/2023 11:00
50% poljaka je ostalo u Zapadnoj Njemackoj. oni koji su se vratili je sto su se Firme sa zapada preseslile u Poljsku( ako znas za Dr. Oetker, Miele.... sve Poljaka sto je zivilo u Bielefed su sa fabrikom otisli nazad za Poljsku).
Prije 10 godina ih bilo ko rokica, sada cujem sve rjedje poljski.
Jebi ga, EU i NATO. A i drzava radi svoj posao, mada su jos uvijek daleko od zapada. Ima neke nade.
A2 se u zajebanciji zove Warssava alle
malo ih hebe postivanje prava i to ali od svih ti slavenskih drzava su najnapredniji. trecu godinu radim sa njima i kada smo se skonatli da je Poljska najveca kraljica Bosanka eh to je ljepota. naravno svugdje ima losih ljudi
- dr_Evil
#12715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da to sam i ja skontao sa svojim poljacima, ima kaze njezin kip veliki na univerzitetu jel ono bjase krakowu. Elizabeta Kotromanic.BiBi911 wrote: ↑15/12/2023 11:12
do 2020 zivio u Bilefeld-u i kada je Miele presilio fabriku grad se ispraznio,
A2 se u zajebanciji zove Warssava alle
malo ih hebe postivanje prava i to ali od svih ti slavenskih drzava su najnapredniji. trecu godinu radim sa njima i kada smo se skonatli da je Poljska najveca kraljica Bosanka eh to je ljepota. naravno svugdje ima losih ljudi
Elizabeta od Bosne, ili elizabeta od madjarske, to ne kontam tu vezu. @Benjaminsky ti si bog za ove stvari(ako si vjernik halali na izrazu), koja je veza sa madjarskom?
- Ozimician
#12716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje ti zivis zapravo ?BiBi911 wrote: ↑15/12/2023 10:58Bodkin wrote: ↑15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih
kako bi se ti osjecao da ti dodje neko u goste i pocne ti sranja pravit po kuci?
70% kriminalaca su doseljenici, 65% onis sto napuste skolu su doseljenici, 50% nasilja u porodici koji se prijave su doseljenici, 90% ne prijavljenih nasilja u porodicu su doseljnici.
u ovih 7godina sam vise cuo losih rijeci od doseljinika no od lokalaca( a upoznao sam lokalaca jebo radovana kakva razmisljanja su imali).
-
Bodkin
#12717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neprijavljenih*BiBi911 wrote: ↑15/12/2023 10:58Bodkin wrote: ↑15/12/2023 10:33 Problem evrope je sto zeli imigrante da rade i ne vide se. Sve je ok dok ne moraju svoj zivotni stol i kulturu prilagoditi ni sekunde jedne. I to dolazi iz iskutva sa gasterbajterima 60-80ih
Nemas sta meni pricati. Zivio sam u 5 zemalja koje nisu moje rodne zemlje.
Ta statistika je odakle tacno?
I avakako nista ne znaci. Ako je 100% turaka u tvojih 70% kriminalaca, onda doseljenici nisu problem
Elem ostsjem pri onome sto sam napisao u postu. Sve drugo su nijanse na individualnom nivou
- dr_Evil
#12718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav je ovo orbanovski post bio.
Iz mog iskustva doseljenici najvise postuju zakon i najpovuceniji su.
Za mrski sjever:
Od ovih 20%, njih 68% su bili oni koji nemaju prebaviliste, znaci ili neka vrsta nelegalnih neprijavljenih imigranata ili samo dosle odnekle(mogu biti svedjani) da ukradu i da bjeze.
Najlakse with tudjim cock gloginje mlatit
Iz mog iskustva doseljenici najvise postuju zakon i najpovuceniji su.
Za mrski sjever:
20,5% svih uhapsenih su stranci, a 80% su domicilni.Av i gjennomsnitt 78 000 siktede personer årlig i Norge i de tre årene 2015-2017, var nesten 18 prosent innvandrere og 2,5 prosent norskfødte med innvandrerforeldre. Øvrig bosatt befolkning utgjorde 68 prosent av de siktede, mens personer som ikke var formelt bosatt i Norge utgjorde 12 prosent. Disse andelene varierer imidlertid mye etter hva slags type lovbrudd man ser på.
Od ovih 20%, njih 68% su bili oni koji nemaju prebaviliste, znaci ili neka vrsta nelegalnih neprijavljenih imigranata ili samo dosle odnekle(mogu biti svedjani) da ukradu i da bjeze.
Najlakse with tudjim cock gloginje mlatit
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
šta znači domicilni
belac rođen tu
ili migrant druge generacije?
znamo da statistike muljaju
kakvi su zločini tih 20 a kakvi 80
teži manji?
belac rođen tu
ili migrant druge generacije?
znamo da statistike muljaju
kakvi su zločini tih 20 a kakvi 80
teži manji?
- dr_Evil
- Truba
#12721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pazi... mene više zanima zločin npr kada migrant se pobije s nekim u tramvaju predamnom ili klošar kad krade
nego kad se tamo rokaju bande zbog droge ili pucaju jedni na druge ciljano
kakvi su popisani zločini...je li krađa od države ili od lopova ili od običnih ljudi
https://tribun.hr/njemacka-imigranti-na ... sa-zemlja/
kakvi su popisani zločini...je li krađa od države ili od lopova ili od običnih ljudi
- dr_Evil
#12722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E ovako za mog druga @Truba , bio bi to pravi clan KPJ!
Krada u nekretninama 8744 ukupno, 1642 doseljenici - 5517 domicilni.
20 podstavki necu pojedinacno
Prevare zbog profita 5457 / 1136 / 3234
Ostecivanje imovine 1518 / 166 / 1267
Silovanja i maltretiranja 8267 / 1707 / 6062
Seksualni prijestupi 1503 / 206 / 1184
Narkotici 17265 / 2446 / 12778
Ometanje reda i mira 9796 / 1549 / 6900
Promet(a ne saobracaj) 24104 / 4783 / 16853
Drugo 1397 / 122 / 1132
https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-k ... erbakgrunn
Eto, samo za tebe
Drugo 1397 / 122 / 1132
Eto, samo za tebe
- dr_Evil
#12723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U apsolutno svim brojevima domaci prednjace, negdje manje negdje vise po svim podjelama kradja i kriminala.Truba wrote: ↑15/12/2023 11:57 pazi... mene više zanima zločin npr kada migrant se pobije s nekim u tramvaju predamnom ili klošar kad krade
Mozda neke druge drzave osim mrskog sjevera imaju drugu statistiku.
- zubi
#12724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I u Svedskoj isto tako??dr_Evil wrote: ↑15/12/2023 12:13U apsolutno svim brojevima domaci prednjace, negdje manje negdje vise po svim podjelama kradja i kriminala.Truba wrote: ↑15/12/2023 11:57 pazi... mene više zanima zločin npr kada migrant se pobije s nekim u tramvaju predamnom ili klošar kad krade
Mozda neke druge drzave osim mrskog sjevera imaju drugu statistiku.
- Truba
#12725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dr_Evil wrote: ↑15/12/2023 12:07 E ovako za mog druga @Truba , bio bi to pravi clan KPJ!
Drugo 1397 / 122 / 1132
Eto, samo za tebe
pošteno...