A_A_AKCIJA wrote: ↑13/12/2023 22:59
Izraelske zločine niko ne spori. Ne samo ove sada, već i one koji se dešavaju konstantno decenijama (istovremeno ni terorističkih napada palestinaca nije falilo).
Ali se pitam šta se tačno htjelo postići masakrima od 07.10? Niko nije toliko glup da nije znao šta će uslijediti.
Odgovor na to pitanje je obrazloženje zašto ja ne smatram palestinsku stranu čistom i ispravnom u ovom sranju.
Zločine ne sporim, i premala je riječ "zločin". Ono je genocid.
Ali se stiče dojam da su upravo to htjeli postići.
Dakle, ako šta znači moja riječ, ja ću reći da Palestina mora biti država kojoj će biti garantiran mir i razvoj od strane NATO-a, ali i obaveze da ne štite teroriste. Protektorat neki u prvo vrijeme, a zatim vremenom i suverenitet.
I to je to. Šta se god tamo desi mene dalje ne pogađa, osim emotivno.
Drugim riječima, ne znam zašto ja trebam ovdje da se pravdam radi svog stava da je Palestina samo jedna od tačaka na svijetu gdje se čine nepravde i zločini.
I svi imaju moje ljudske simpatije, ali Ukrajina jedina ratuje direktno sa mojim neprijateljem, pa sam logično involviraniji.
Da nema tog aspekta, zanimalo bi me kao što je sve njih zanimalo šta se dešava sa mnom, i mojim djetetom 92-95.
Svijet je licemjeran, i svijet ne možeš promijeniti. Možeš ga samo prihvatiti kao takvog.
Ono sto je Hamas postigao je da je svjesno zrtvovao svoje stanovnistvu u zamjenu za njihov povratak na dnevni red medjunarodne zajednice.
Palestinci su do 7. Oktobra 2023 mirno nestajali, zatvarani, bili ubijani (samo do tog datuma preko dvjesto ubijenih u 2023 od cega preko 40 djece), zemlja je otimana, novi izraelski kolonisti naseljavani itd. Nista se od toga spominjalo nigdje nije. Mirovni proces je bio mrtav a oni osudjeni na mirno nestajanje naocigled cijele zemaljske kugle.
Izrael je polako ali sigurno vrsio ono sto mnogi autori nazivaju "inkrementalnim genocidom". Mimo kamera CNN-a, mimo medija, daleko od ociju javnosti. Sirili su svoje posjede na okupiranim teritorijama i priblizavali se cilju aneksiranja cijele Zapadne obale ali bez Palestinaca. Vec su i najveci prijatelji Palestine bili digli ruke od njih (Norman Finkelstein je to otvoreno priznao).
Ako nista drugo, sada su opet na dnevno redu i mozda ce i dobit priliku da se ovaj visedecenijski sukob konacno rijesi nekim pravednim mirovnim ugovorom da im se konacno da odrziva drzava zbog kojeg ce se biti vrijedno odreci dalje borbe. Takvo rjesenje medjutim ne zavisi samo od njih nego prvenstveno od medjunarodne zajednice (citaj sa USA na celu koji jedini mogu izrsiti ucinkovit pritisak na Izrael da odustane od svojih dugogodisnjih primarnih ciljeva). Trebace tu podrska i EU, Kine, Rusije, Irana itd. Samo to moze na dugi rok rijesiti ovu situaciju.