Mobing na radnom mjestu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hurmasica

#1 Mobing na radnom mjestu

Post by hurmasica »

Ima li ko iskustva sa mobingom? Kome se obratiti odakle početi? Ima li ko kakvo iskustvo podijeli sa sretnim zavrsetkom?
nlt

#2 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by nlt »

Može li se mobingom smatrati ako poslodavac službeno auto koje duži osoba A prebaci na korištenje osobi B
Dok osobi A uvali nekog krša
Da bude lakše uzme golfa 8, uvali golfa 4
zigson

#3 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by zigson »

nlt wrote: 14/12/2023 18:44 Može li se mobingom smatrati ako poslodavac službeno auto koje duži osoba A prebaci na korištenje osobi B
Ima li opravdanje za to? Je li osoba b bolji radnik nego osoba a.
Ili je to uradjeno iz sujete.
Kakogod ne moze se smatrati mobingom, poslodavac ima pravo da raspolaze sa svojom imovinom kako on misli da treba.

Odg postavljacu teme - jako tesko se dokazuje mobing kod nas.
Imas na fb grupu pravni savjeti i pitanja gdje pravnici/advokati odgovaraju i ljudi sa iskustvima, mozes i anonimno post objaviti, tako da mislim da bi dobro bilo tu da se uclanis i upitas sa konkretnim slucajem.
Last edited by zigson on 14/12/2023 18:53, edited 1 time in total.
skrbavi-admin

#4 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by skrbavi-admin »

mobing je tesko dokaziva materija, i kao takav predstavlja zlostavljanje.....
nas zakon jedva regulise zlostavljanje prebijanje i ubijanje zena a kamo li nesto tako "benignije".... onaj krmak sto je prebio curu kad je trazila platu se setao slobodan pozadugo nakon dogadjaja i tek su ga priveli kad je pritisak javnosti prerastao u bunt i proteste......

mos mislit kad bi olos koji je na vlasti pisao zakone koji bi bili protiv njih samih.....

uglavnom da nekom dokazes zlostavljanje na radnom mjestu moras imat snimke, podatke, ostampano, snimljeno kamerom, snimljeno diktafonom i tako dalje.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by _BataZiv_0809 »

Angazuj advokata
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by Bobi »

nlt wrote: 14/12/2023 18:44 Može li se mobingom smatrati ako poslodavac službeno auto koje duži osoba A prebaci na korištenje osobi B
100% mobing :mrgreen:
mali_balon

#7 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by mali_balon »

hurmasica wrote: 14/12/2023 17:57 Ima li ko iskustva sa mobingom? Kome se obratiti odakle početi? Ima li ko kakvo iskustvo podijeli sa sretnim zavrsetkom?
Psiholog zbog papira pa advokat
nepass1

#8 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by nepass1 »

skrbavi-admin wrote: 14/12/2023 18:52 mobing je tesko dokaziva materija, i kao takav predstavlja zlostavljanje.....
nas zakon jedva regulise zlostavljanje prebijanje i ubijanje zena a kamo li nesto tako "benignije".... onaj krmak sto je prebio curu kad je trazila platu se setao slobodan pozadugo nakon dogadjaja i tek su ga priveli kad je pritisak javnosti prerastao u bunt i proteste......

mos mislit kad bi olos koji je na vlasti pisao zakone koji bi bili protiv njih samih.....

uglavnom da nekom dokazes zlostavljanje na radnom mjestu moras imat snimke, podatke, ostampano, snimljeno kamerom, snimljeno diktafonom i tako dalje.....
Kako su nas ucili po seminarima i radionicama moras imati svjedoka za mobing. Inace ne prolazi. Sad da li je istina pojma nemam
skrbavi-admin

#9 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by skrbavi-admin »

nepass1 wrote: 16/12/2023 11:25
skrbavi-admin wrote: 14/12/2023 18:52 mobing je tesko dokaziva materija, i kao takav predstavlja zlostavljanje.....

Kako su nas ucili po seminarima i radionicama moras imati svjedoka za mobing. Inace ne prolazi. Sad da li je istina pojma nemam
na zapadu je to recimo drugacije - uopste nije nista manje mobinga na zapadu nego sto je kod nas - stvar je u tome da korporativna kultura funkcionise tako da se 2 jedinkama koje su dio problema da sansa popricaju nadju zajednicki jezik a ako ne moze - noga oboma.... jer koliko toliko ozbiljna kompanija nece sebi dozvolit takav ispad i potezanje sudskih elemenata.... mobing je puno vise sofisticiran na nacin da te sef ne uzima u obzir, ne daje ti rijec, prigovara ti za svaku mogucu sitnicu bilo kvalitativnu bilo kvantitativnu bilo vremensku , ne uzima u razmatranje ista od tvojih prijedloga, nije zadovoljan tvojim performansama pa te stavlja u "programe za usavrsavanje", promovise likove koji su dosli prije koju sedmicu (a ti ih vadio iz govana kad je bio firefighting) i ono najgore je kad ti daje zadatke u takvoj kolicini i takvoj kompleksnosti da se jednostavno pogubis od huje, tuge sto ne mozes ili ne znas, sa zadanim rokovima..... sto je u biti jebanje familije suptilnim metodama....... :run:

ja sam imo problem sa jednom kalasturom koja je pokusavala na sve nacine da me se rijesi jer sam joj podrivo autoritet na nacin da sam joj ukazivo na sranja njenog menadzmenta timom / jebi ga jebo me je moj jezik za svasta u zivotu al eto - no naisla je na tvrd orah pa sam poceo glasno o tome pricat - prije mene je odletila iz firme a ja ostah - karma je qrwa :mrgreen:

a dodje ti jednostavno se liku ne svidjas zbog ovog onog, sto si malo ruzniji, sto si malo ljepsi, sto si raja sto bolje anticipiras situaciju i stvari i tako milion razloga i onda marva pocne prekopavat KPIs da ti nadje dlaku u jajetu i turi ti PERFORMANCE IMPROVEMENT PLAN kao nacin da te drzi za jaja..... ili ti poturi WARNING LETTER koji u biti jedva da ima blage veze sa realnoscu, ali naprave predstavu takvu da se ti sjebes i potpises da si saglasan sa tim uglavnom fabrikovanim napakovanim sranjima.....

u drugom slucaju sam nakon sto smo dobili mejl da treba ici na neki kurs koji je izvan radnog vremena - jedini ja drznuvsi se upitao hoce li biti prekovremeno upisano i placeno - lik sa HR dept iz rukava izvadio ODMAH IZA TOGA SATI KOLIKO SAM DUZAN FIRMI ODRADIT KAKO BI NAMIRIO PLACU KOJA MI JE ISPLACENA :lol: to je bio prvi dio - druga etapa je na moje zalbe po tom pitanju i da sam to prvi put vidio u zivotu da retroaktivno namirujes sate i dane jer eto kao nisi dovoljno naradio u proslim mjesecima - iskopo kako trebam proci kroz neke certifikacijske (neam papire jebi ga samo znanje) kurseve da bih nastavio biti u toj firmi - e onda sam tu puko poceo lajat svasta i podlego pritisku - da sam im reko da eto ako oce da me se rijese daju nekoliko plata pa cu se zanogetat i tako je i bilo :run:

u oba slucaja se radilo o firgosima / jedno govno je bilo rumunsko a drugo indijsko :lol:

mobing se moze rijesiti samo:

a) prijetnjom - da nazalost time
b) zasjedom - da ga snimis, sabotiras, skrinsotiras, video snimis i slicno
goredole

#10 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by goredole »

sve ovisi o kojoj vrsti mobinga se radi ali za pocetak uspostaviti granice sa osobom koja vrsi mobing i prozvati ga za takvo ponasanje jer uglavnom ljudi koji vrse mobing toga nisu ni svjesni. znam situacije gdje je bilo dovoljno pitati osobu da li je svjesna da to sto radi je mobing ili da li to sto ponizava i omalovazava ljude radi sa namjerom da bi takvo ponasanje prestalo.

ako je u pitanju neki gazda kabadahija mislim da tu nikakav razgovor ne pomaze.
dr_Evil

#11 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by dr_Evil »

Nema tu hajra, bjezi na vakat ako nisu u stanju da se izboris. Radio u firmi gdje je bio konstanti mobing, pobjegao, burn out, trebalo mi da dodjem sebi, iako je prema meni jer nisam ni slabe konstrukcije a ni labilna licnost to bilo mnogo blaze nego prema kolegicama. Kolegice koje su ostale tamo danas kad pricam sa njima su dosle u neku novu fazu, razvile su stokholmski sindrom gdje je sve divno i krasno i ne znaju o cemu ja, svi oni dani kad su plakale i dok sam ih tjesio se zaboravilo - nije se desilo, danas zive sa tim pod normalno i ne znaju drugacije.

Evo jedna sta je pobjegla bila na vakat se sad vratila, iskreno ne mogu je vise posmatrati kao osobu poslije tog povratka, para busi gdje burgija nece.
semsasuljakovic

#12 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by semsasuljakovic »

Da, mobing je jako teško dokaziv. Ništa bez svjedoka.
Ali sam nekad negdje pročitao ili vidio da je jako bitno voditi pismene evidencije kad se šta desilo, da se može stvoriti slika tog nekog mobinga. I ako ti imaš hronološki zapisano kad se šta desilo, lupam zadnjih godinu dana, i ko je prisustvovao toj sceni - onda se mogu ganjati ti neki svjedoci, ali je malo vjerovatno da će svjedočiti. Osim ako su već radnici neke druge firme.
ShnjaZZZ

#13 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by ShnjaZZZ »

hurmasica wrote: 14/12/2023 17:57 1. Ima li ko iskustva sa mobingom? 2. Kome se obratiti odakle početi? 3. Ima li ko kakvo iskustvo podijeli sa sretnim zavrsetkom?
1. Imam.
2. Kome god da se obratiš neće ti pomoći jer je mobing kod nas i dalje jako delikatno pitanje, kolege neće da se mješaju jer ih se vjerovatno ne tiče, a ovi iznad po pravilu stanu na stranu šefa ili koga već, a ne osobe koja se žali na mobing.
3. Ja njemu zagorčavo život van posla, on meni na poslu. Njemu prije dosadilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by Truba »

Vako je moj tata u hidrogradnji nakon rasprave sa sefom ostao bez sluzbenog auta

Golf 2 :lol:

Tako da jeste...to je mobing
n+1

#15 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by n+1 »

Treba biti precizan. To može biti jedan od manifestacionih oblika mobinga, ali svakako nije na sudu dokaziv oblik mobinga.
profatr

#16 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by profatr »

Ako nemaš partijsko zaleđe ili rodbinu na funkcijama možeš se *ebat, traži firmu gdje je klima zdravija pa makar primanja bila manja.
dr_Evil

#17 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by dr_Evil »

profatr wrote: 16/12/2023 14:22 Ako nemaš partijsko zaleđe ili rodbinu na funkcijama možeš se *ebat, traži firmu gdje je klima zdravija pa makar primanja bila manja.
Dolazi vakat da ljudi sve manje cijene svoj rahatluk a stavljaju materijalno ispred zdravlja.
nota1969

#18 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by nota1969 »

ShnjaZZZ wrote: 16/12/2023 14:07
hurmasica wrote: 14/12/2023 17:57 1. Ima li ko iskustva sa mobingom? 2. Kome se obratiti odakle početi? 3. Ima li ko kakvo iskustvo podijeli sa sretnim zavrsetkom?
1. Imam.
2. Kome god da se obratiš neće ti pomoći jer je mobing kod nas i dalje jako delikatno pitanje, kolege neće da se mješaju jer ih se vjerovatno ne tiče, a ovi iznad po pravilu stanu na stranu šefa ili koga već, a ne osobe koja se žali na mobing.
bravo majstore :thumbup: degenek
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by Truba »

Nadamnom vrse mobing jedna rasistkinja iz hercegovine i jedna zidovka iz sredisnje bosne
Da sam srbin me vrijedjaju
Razmisljam o prelasku u spc

Al inace su ok :mrgreen:
Samo da ih udamo i bice to ok
ShnjaZZZ

#20 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by ShnjaZZZ »

nota1969 wrote: 16/12/2023 14:29
ShnjaZZZ wrote: 16/12/2023 14:07
1. Imam.
bravo majstore :thumbup: degenek
Nije bio degenek :D ali jest svega drugog. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 16/12/2023 15:07 Nadamnom vrse mobing jedna rasistkinja iz hercegovine i jedna zidovka iz sredisnje bosne
Da sam srbin me vrijedjaju
Razmisljam o prelasku u spc

Al inace su ok :mrgreen:
Samo da ih udamo i bice to ok
A ti samo Paleolog.
ZoomZoomKiwi

#22 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by ZoomZoomKiwi »

:lol:
korisnicki

#23 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by korisnicki »

Kako komentirate "mentalni sklop" većene koja promatra mobing kada se isti događa. Nepisano pravilo je da uvijek većina to mirno gleda ili se pokunji da i oni ne zapadnu u oko zlostavljača dok se neki pridružuju moberu. Kada bi mobing nailazio na jasno neodobrenje većine, nebih ni bio moguć.
korisnicki

#24 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by korisnicki »

Žrtve su u pravile osjetljive osobe koje odudaraju od mediokritetstva većine. I za koje procjene da se neće ili nemogu braniti. Ni ja ne uspjevam do kraja shvatiti te psihološke mehanizme. Nesumnjivo su u pitanju iskonski životinjski instikti. Tolerancije ima prema onima koji su nekorektni, nanose stvarnu štetu ali odudarenje od kruga njihovog mediokritetstva se ne oprašta.

Mnogo je lakša situacija kada te direktno šef mobinguje. Treba žaliti se njegovim šefovima i dalje do boga . Biti u tome odlučan i uporan. Jako je nezgodno kada se čopor udruži i koristi se perfidnim metodama.Životinjski instikti. Toga uvijek bilo, uslovno rečeno intencija ka prirodnom poretku stvari.

Mobing su kao problem koji šteti produktivnosti u radu prepoznali zapadnjaci zbog svoje pragmatičnosti.
Mobing nije napad na rad, nerad, nesposobnost, propuste itd. , već direktni napad i neprijateljstvo prema ličnosti mobingovanog. A povod nije profesionalnost mobera već problemi u njegovoj glavi.
dulekrele

#25 Re: Mobing na radnom mjestu

Post by dulekrele »

Bobi wrote: 14/12/2023 19:00
100% mobing :mrgreen:
Prije ce biti da tog vise voli nego tebe :D
Post Reply