Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#12576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

konoplja wrote: 14/12/2023 10:15
Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:43
Karikaturist wrote: 14/12/2023 09:23 Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Ti ocigledno slabije citas.Ja sam rekao da se ne vracaju za kapitalom (velikim) uglavnom..Sanse nema da zaradis veliki kapital na zapadu ako kupis kucu i skolujes dvoje djece..A sve je to na kredit i plus auta da kupis.Velika vecina ljudi zivi tako da ima pojesti i popiti..A socijalno se puno losije zivi nego u Sarajevu...Pricam o prosjecnom nasem covjeku..Ne pricam o Doktorima i advokatima i naravno ne pricam o ljudima koji imaju svoje firme..Evo sad da nazovem 10 ljudi u Australiji mojih prijatelja i da ih pitam da mi posude 10 milja,mozda 2 covjeka to mogu uraditi..Prije cu to moci u Sarajevu uraditi od raje..Kila tresanja u Aus kosta $45 a neki da je kila smokvi bila $99..Plata veca 3 do 4 puta nego u BIH ali je sve ostalo 3-4 puta skuplje.A obicna supa od kuce i to 50km od grada je milion dolara.Da dvoje ljudi ode u kino treba 60- i 80 dolara.Kebab je 22-25 dolara..U Becu sam neki dan platio dva burgera sa pomfritom u novom nekom burger restoranu 45 eura.
Uhvati korak s vremenom. :mrgreen:
Dobar ovaj Internet. Ne mogu ljudi više ofirno lagati i podmetati.
Image
Image
Kebab u Melburnu 12$ tojest 7€

:D

Image
dr_Evil

#12577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

vernes81 wrote: 14/12/2023 12:26
Ma i prva je solidna, hvala na zeljama.
Zivio sam neko vrjeme u hercegovini ni meni nije jasno da dole jagoda nije popularna
Ma bila je jako, 20 godina se to oko mene sadi ko mahnito. Samo nesto je sada palo ima 2 godine, mada dolaze nove generacije koje nisu vicne radit. Draze im prodat dulum babovine za 40-50 hiljada i landarat onom stvari dok se pare ne potrose.
moimoi

#12578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

512MB wrote: 14/12/2023 12:12
moimoi wrote: 14/12/2023 12:04
Dope_Man wrote: 14/12/2023 11:58

Svaki. Donio kolega indijac svoje hrane u firmu - svi navalili da vide.
Donio hrvat nakon svadba nekih ovih klasicnih balkanskih stvarcica - svi navalili (mada to i probaju svakako kad ljetuju u Slo/Hr.

Smijesno je tvrditi da bosanci il ex-yu ekipa opcenito ima otvoreniji um za internacionalne stvari, a niko osim pite i cevapa ne zeli nista da proba jer sve je to odvratno. De ba, malo realnosti, a ne nostalgicnog pogleda sa drugog kraja kontinenta gdje se, po sopstvenoj prici iz nekih ranijih diskusija, i ne trudis bas druziti sa domacim ljudima koje tako spremno opisujes gorima.
Ma opste poznato je da nas svijet voli da jede po indijskim, meksickim, kineskim, japanskim i inim restoranima… nemoj tako :D

Jest da je realnost da je vecini domet italijanski i turski restoran.
Indijska kuhinja je predobra, i priuštiva, barem sam 3-4 mjesečno kod Indijca sa porodicom.

A u životu nisam bio u "turskom" restoranu. Kebab birtije ne ubrajam u to.
Ma mi jedemo sve. A kamo li kada odputujemo negdje… tada mi i jeste primarno probati hranu u orginalu.
Jest nam dijete zajebavalo do neke 8god… al uvijek je bio neki fast-food za njega. Ako nista-pomfrit.
Ozimician

#12579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evil je u pravu sa pitanjem - sta se smatra putovanjem?

Ako samo egzoticna putovanja smatrate putovanjima, onda je naravno prednost uvijek apsolutno na strani bogatih zemalja. Premisa je bila ta da se i u BIH putuje itekako, ali na lokalne/regionalne destinacije vecinom. Kultura putovanja modernih mladih Bosanaca i Hercegovaca nije nista drugacija od mladih na zapadu Evrope, samo se svako pruza koliko mu je jorgan dug.

Evo npr. mladima odavdje nije problem otici na neki Festival na Zrce i sprziti 1500€ za 7 dana.
Nas neki ce umjesto na Zrce na Festival otici na Peljesac i proci dosta jeftinije.
I jedan i drugi su bili u Hrvatskoj na moru.

Sto se probanja hrane tice, to je individualno na svim stranama.

Ne mozes reci ni da zapadnjaci vole indijsku kuhinju, kad ja od indijca cujem da ova indijska kuhinja u Evropi nije ni blizu pravoj indijskoj kuhinji, tj. da je podobro prilagodjena lokalnim ukusima. Ja nisam kompetentan da licno komentarisem da li je upravu ili nije.
JanuaryJones

#12580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

dr_Evil wrote: 14/12/2023 12:18
vernes81 wrote: 14/12/2023 12:13
Sta to kod tebe familija trpa u jagode ? :D
Ne znam druze vjeruj mi, veliki plasticni kazan ima 500 litara, u njemu voda i 3-4 vrece nekog kurca, i to se salje u navodnjavanje, i tako milion puta dok se ne uberu.
Za maline znam da je kristalon u pitanju (na znam jel isto i za jagode). Povecanje maligniteta kod odraslih i djece uzrokovano je koristenjem kristalona za brze dozrijevanje malina.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 14/12/2023 12:08
izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 12:07
Znaci i ti stavljas bosnu u sami svjetskih vrh po broju putovanja? U ravan sa prvom u europi i tri u svijetu?
Gdje nestala realnost majku mu..
Ne, ja samo pitam sta je putovanje. Jel putovanje otici meni do najblizeg Zaostroga?
Sta ti mislis, da svaki njemac kad ide kod prijatelja u holandiju prvo ode u zavod za statistiku da prijavi to putovanje?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kao i obicno ima puno refleksa za price iz davnine.

Nije ovo vrijeme do 2010. kad nismo mogli nigdje.

I tad se putovalo, vize se vadile, jebiga.
izvrsni direktor

#12583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 13:11 Kao i obicno ima puno refleksa za price iz davnine.

Ne prica niko da je vrijeme do 2010.te, ali slozit ces se da je na granici ludila tvrditi da su bosanci u evropskom i svjetskom apsolutnom vrhu po kolicini putovanja u inostranstvo :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 13:16
_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 13:11 Kao i obicno ima puno refleksa za price iz davnine.

Ne prica niko da je vrijeme do 2010.te, ali slozit ces se da je na granici ludila tvrditi da su bosanci u evropskom i svjetskom apsolutnom vrhu po kolicini putovanja u inostranstvo :-)
Ne znam ko je to tvrdio.
Da nam je dosta drzava blizu i da se jeftino moze otici, to jeste.
Da je to dokaz blagostanja samo po sebi naravno da nije.
Ali nismo Bušmani pobogu.
dr_Evil

#12585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 13:04
dr_Evil wrote: 14/12/2023 12:08
izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 12:07
Znaci i ti stavljas bosnu u sami svjetskih vrh po broju putovanja? U ravan sa prvom u europi i tri u svijetu?
Gdje nestala realnost majku mu..
Ne, ja samo pitam sta je putovanje. Jel putovanje otici meni do najblizeg Zaostroga?
Sta ti mislis, da svaki njemac kad ide kod prijatelja u holandiju prvo ode u zavod za statistiku da prijavi to putovanje?
Ne, nije mi to bila namjera uopste da pitam. Jednostavno te pitam sta je putovanje i jel putovanje do Zaostroga.

Bez da mislis da imam neku skrivenu namjeru ovdje, jednostavno je, BiH gradjani, a pogotovo omladina putuje koliko im budzet nalaze, a to je najvise autom do mora skoknu, jel to noc, dvije, sedmica ili na dan, ali ide se i putuje se. Ko ima para ide i dalje, nadam se da ce svi moci malo dalje uskoro.

Njemci putuju mnogo dalje i skuplje, jer jebi ga mogu. Istovremeno u Njemackoj zivi 14 miliona stranaca koji vecinom napustaju NJemacku za vrijeme odmora, koliko se i to gleda u tu statistiku ne znam - ti ako znas kazi.

Sigurno koriste vise agencije, nego sto mi to radimo, jer mi ne treba nista da odem do Hvara i nadjem smjestaj.
Ozimician

#12586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Niko nije tvrdio da smo u vrhu po putovanjima, nego se ovdje postovi citaju priozvoljno ocito.

Ja sam napisao da mogu tvrditi da u godini 2023 jedan Bosanac putuje jednako cesto kao i njegov parnjak po godinama i socijalnom statusu na Zapadu.

Eh sad gdje taj neko putuje, koliko placa putovanja, to je svakako bespredmetno raspravljati i porediti. Jednostavno veci standard znaci i vece mogucnosti za putovanja, ali kultura putovanja u godini 2023 se ne razlikuje previse.

Na Zapadu statistiku popravravljaju bogati penzioneri (boomeri), kakvih je kod nas jako malo, ali i u toj kategoriji se lagano izjednacava situacija.
Last edited by Ozimician on 14/12/2023 13:25, edited 2 times in total.
izvrsni direktor

#12587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 13:18

Ne znam ko je to tvrdio.
U zadnjem desetljecu je putovanje postalo nikad lakse i jeftiniji u historiji, nikad se vise nije letilo kao zadnjih 10 godina, nikad vise putovanja...booking, bnb, wizz, ryan su doveli do toga. Dodaj na to da je nama ukinuta viza tacno pred taj bum, naravno da je stanje bolje nego ikad
izvrsni direktor

#12588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 14/12/2023 13:24 Niko nije tvrdio da smo u vrhu po putovanjima
Niko osim tebe. I to ne u vrhu, vec na prvom mjestu!
Ozimician wrote: 14/12/2023 11:21
Ono sto ja mogu da tvrdim, u godini 2023, Bosanac u BiH putuje jednako cesto kao i Njemac u Njemackoj - istih godina i socijalnog staleza. Razlikuju se samo destinacije, npr. Bosanac ce otici u Istanbul i Crnu Goru, dok ce Njemac radije na Majorku ili sjever Italije.
moimoi

#12589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nas svijet mahom ne voli promjene… kako u svakodnevnom zivotu tako i u putovanjima. Uvijek se drze vec provjerenog. Cak i kada putuju negdje tipa Hr na more, idu godinama na jednu te istu lokaciju. Tako isto zivi i dijaspora, barem ona starija, vjerujem da mladji koriste priliku da obidju susjedne drzave.. stariji se drze poznatog. Tj.. onaj u Australiji nece maknuti godinama nigdje dok ne usteka dovoljno love da dodje kuci ili eventualno ode u Hr/CG iako su mu pred nosom drzave koje su mnogima nedostizne.

Dok ce recimo prosjecan Nijemac koji se odselio u Australiju iskoristiti priliku da obidje sto vise, pa cak i peMzioner.
broj dva

#12590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Dope_Man wrote: 14/12/2023 12:09
moimoi wrote: 14/12/2023 12:04 Ma opste poznato je da nas svijet voli da jede po indijskim, meksickim, kineskim, japanskim i inim restoranima… nemoj tako :D

Jest da je realnost da je vecini domet italijanski i turski restoran.
Pod italijanski restoran se naravno misli narucio margeritu :lol:
I kaze stavi ekstra kukuruza na nju :D
Mada ako cemo iskreno, nasa hrana je fantasticna u odnosu na velike djelove evrope i svjeta, samo sto se vise i kod nas malo kome da motat japrak ili filovat paprike. Meni vaza bilo zao mame, zena pravi rucak 2-3 sata dodjemo mi divljaci, pojedemo sve za 15 minuta i ostavimo prljave tanjire...
Ozimician

#12591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sto se refleksa za price iz davnine tice, sam sam sebe nedavno uhvatio u istom.

Oduvijek sam smatrao da je u USA gorivo drasticno jeftinije nego kod nas, pa zato oni voze onakve automobile.
Sok i nevjerica kad sam preracunao da je trenutno u nekim saveznim drzavama dizel samo ca. 20% jeftiniji nego u BiH.
Dope_Man

#12592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Kod omladine zaista jeste drugacije. Ajde, po godinama sam jos blize 20tim nego 50tim pa znam da je i moja generacija kako se krenulo na faks krenula i putovati, ko i koliko je mogao naravno. Al mislim da nema ipak osnova za ravnati se sa omladinom iz jedne Njemacke, i da je to debelo pretjerivanje.

I za starije vazi uglavnom ovo idu vjecno na isto mjesto, i obavezno na isti granicni prelaz, nemoj slucajno zalutati. Sa mladjima se to naravno mijenja, al trebace jos vode Drinom proteci da se moze govoriti o nekakvim slicnim navikama izmedju Bosanaca koji tek zandjih 20tak godina dobijaju priliku da masovnije putuju, i ljudi iz Njemacke koji su jos 40tih godina proslog stoljeca proputovali komplet Evropu, malo po Rusiji pa sve do Sjeverne Afrike :D
dr_Evil

#12593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/12/2023 13:30 Nas svijet mahom ne voli promjene… kako u svakodnevnom zivotu tako i u putovanjima. Uvijek se drze vec provjerenog. Cak i kada putuju negdje tipa Hr na more, idu godinama na jednu te istu lokaciju. Tako isto zivi i dijaspora, barem ona starija, vjerujem da mladji koriste priliku da obidju susjedne drzave.. stariji se drze poznatog. Tj.. onaj u Australiji nece maknuti godinama nigdje dok ne usteka dovoljno love da dodje kuci ili eventualno ode u Hr/CG iako su mu pred nosom drzave koje su mnogima nedostizne.

Dok ce recimo prosjecan Nijemac koji se odselio u Australiju iskoristiti priliku da obidje sto vise, pa cak i peMzioner.
OK, sad zanemarimo sto sam ja govnar i sto odbijam ljude od sebe - parafraziram neke kolege forumase o meni.

Ti imas uzasne predrasude o nasem narodu. Pa patak ti tvoj moji nena i dedo su 70ih zajedno sa prijateljima putovali Turska, Grcka, Italija, Ceska, Madjarska, a nasu obalu da ne spominjem. Osim sto je dedo znao ruski, nista drugo nisu mogli progovoriti. Moji roditelji iza rata osim poslom nisu putovali, ali ne jer nisu htjeli nego jer nisu imali sredstava, na more kad smo isli bio je dogadjaj - a to nije jer su supci nego jer se moralo skolovat djecu.

Vecina ljetovanja se svodi na ono sta mozes odvojiti novcano kad si u domovini. Kad nisi u domovini tebi je isto para otisao na kanarska ostrva ili u Bosnu, moras da prioritet stavis na svoju guzicu ili obici familiju i prijatelje.
Last edited by dr_Evil on 14/12/2023 13:37, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 13:25

Ne znam ko je to tvrdio.
U zadnjem desetljecu je putovanje postalo nikad lakse i jeftiniji u historiji, nikad se vise nije letilo kao zadnjih 10 godina, nikad vise putovanja...booking, bnb, wizz, ryan su doveli do toga. Dodaj na to da je nama ukinuta viza tacno pred taj bum, naravno da je stanje bolje nego ikad
Vazda se za Bosnu moraju traziti obrazlozenja zasto je nesto tako. :D
izvrsni direktor

#12595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 13:37
izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 13:25

Ne znam ko je to tvrdio.
Jesi naporan jbt :D
dr_Evil

#12596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 13:37
Jebi ga avion Svedska Bosna 50 eura, hotel u Bosni 100KM, hotel u Svedskoj 300KM. Uporedimo standard da vidimo hoce li bosanac skoknut do Malma na par dana. Naravno da ima ko hoce i moze, ali generalno?

Nego najlakse reci kod nas narod je zaostao :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Voljeli bi pojedini da smo i dalje Burundi Budjumbura
moimoi

#12598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 14/12/2023 13:36
moimoi wrote: 14/12/2023 13:30 Nas svijet mahom ne voli promjene… kako u svakodnevnom zivotu tako i u putovanjima. Uvijek se drze vec provjerenog. Cak i kada putuju negdje tipa Hr na more, idu godinama na jednu te istu lokaciju. Tako isto zivi i dijaspora, barem ona starija, vjerujem da mladji koriste priliku da obidju susjedne drzave.. stariji se drze poznatog. Tj.. onaj u Australiji nece maknuti godinama nigdje dok ne usteka dovoljno love da dodje kuci ili eventualno ode u Hr/CG iako su mu pred nosom drzave koje su mnogima nedostizne.

OK, sad zanemarimo sto sam ja govnar i sto odbijam ljude od sebe - parafraziram neke kolege forumase o meni.

Ti imas uzasne predrasude o nasem narodu. Pa patak ti tvoj moji nena i dedo su 70ih zajedno sa prijateljima putovali Turska, Grcka, Italija, Ceska, Madjarska, a nasu obalu da ne spominjem. Osim sto je dedo znao ruski, nista drugo nisu mogli progovoriti. Moji roditelji iza rata osim poslom nisu putovali, ali ne jer nisu htjeli nego jer nisu imali sredstava, na more kad smo isli bio je dogadjaj - a to nije jer su supci nego jer se moralo skolovat djecu.

Vecina ljetovanja se svodi na ono sta mozes odvojiti novcano kad si u domovini. Kad nisi u domovini tebi je isto para otisao na kanarska ostrva ili u Bosnu, moras da prioritet stavis na svoju guzicu ili obici familiju i prijatelje.
Govorim o vecini :D
Znas ono, uhvatis po 100 ljudi u par gradova pa ih pitas- koliko ste do sad obisli drzava?
dr_Evil

#12599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/12/2023 13:44
Govorim o vecini :D
Znas ono, uhvatis po 100 ljudi u par gradova pa ih pitas- koliko ste do sad obisli drzava?
Ne govoris ti o vecini. Pitanje treba da glasi koliko ste % sredstava koji vam ostanu nakon sto platite sve rezije i hranu izdvojili za putovanja - jer opet je novac, a ne jer neko ne zeli da putuje u Italiju. Imam druga putuje u Bar godinama, ali ima nekog druga tamo ima apartman dobije ga za male pare i kaze pokrije tako odmor za familiju, inace bi umjesto sedmice isao 3 dana.

Ja jednostavno mislim da si ti druga generacija dijaspore, gdje je prva porijeklom iz manjeg mjesta u BiH i dosla tamo starija. Sudis zemlju prema tome. Bez namjere da se svadjamo ili vrijedjamo, samo vidio sam to vec prije.
sale07

#12600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sale07 »

Ovo sto se tice putovanja ima milion faktora. Evo i spanija je zapadna evropa pa sigurno kad bi se pogledali statisticki podaci, njemci vise putuju nego spanci.
Al opet ne kontam kakve to veze ima s ovom temom :D
Ako je u fazonu ono bolje zivjeti u Njemackoj nego u BiH jer ces vise putovati(tj imat ces mogucnost radi standarda) to stoji, al opet isto stoji da cu ja u BiH imati bolji drustveni zivot nego onaj u Njemackoj jer ja cu danas poslije posla otici kod prijatelja na "kafu", pa cu za vikend obici roditelje, a onda sljedece sedmice od sestre mali slavi rodjendan pa cemo kupit neku jeftinu tortu i puhati svijece a dan poslije toga idem na babine kod kolege jer je dobio dijete itd.
Zivot kako ovdje tako i vani ima i prednosti i mane. Ako covjek ima normalna primanja sve se onda svodi na subjektivni aspekt sta ti vise odgovara.
Post Reply