Ukrajina

Distortion

#190301 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Čitalac

#190302 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Od 2.453 komponente analiziranog ruskog naoružanja i opreme, tek njih 13 proizvedeno je u Rusiji. Od 44 identifikovane komponente drona Shahed, koji se već sklapa u Rusiji, niti jedna nije proizvedena u toj zemlji.
Rusija će izgubiti sposobnost proizvodnje oružja tek kada Zapad uspostavi učinkovitu kontrolu nad sankcioniranom robom. To se još nije dogodilo. Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije (NACP) objavila je bazu podataka stranih komponenti u ruskom oružju koja se sastoji od 2453 elementa u neprijateljskim bespilotnim letjelicama, projektilima i sustavima elektroničkog ratovanja.
Prvo što upada u oči je da veliku većinu komponenti ruskog oružja proizvode američke tvrtke – 1813 ili 74% svih dijelova. U Rusiji se proizvodi desetak komponenti, uglavnom GPS i navigacijskih prijamnika za neke vrste bespilotnih letjelica, poput Orlana. Zloglasni dronovi kamikaze Shahed, koji se već sklapaju u Rusiji, imaju 44 identificirana dijela i nijedan nije proizveden u terorističkoj državi: 14 dijelova u "mopedima" proizvode tvrtke iz SAD-a i Kine. Tu su i komponente koje proizvode njemačke, švicarske, japanske i nizozemske tvrtke. U drugim vrstama ruskog oružja ima još više američkih komponenti. Najčešće ih proizvode Analog Devices i Texas Instruments.
Texas Instruments objavio je da je zaustavio prodaju u Rusiji i Bjelorusiji u veljači 2022. "Ne podržavamo niti odobravamo upotrebu naših proizvoda u aplikacijama za koje nisu namijenjeni", rekla je tvrtka. No, čini se da je to samo dio istine. Nakon što su Sjedinjene Američke Države i Europska unija uvele sankcije na proizvode dvojne namjene, među kojima su i mikroprocesori, izravna trgovina zapadnih tvrtki s Rusima doista je prestala.
Međutim, Rusija je pronašla alternativni uvoz koji nadoknađuje izgubljene robne tokove iz zemalja koje su uvele sankcije, napominje Heli Simola iz Banke Finske. Njezino istraživanje pokazuje da je izvoz iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i članice EU) značajno smanjen u svim skupinama (za 65% za luksuznu robu i za 96% za robu s dvojnom namjenom), ali izvoz iz zemalja Kavkaza, središnje Azije, jugoistočne Europe i Kine naglo je porastao...

https://www.epravda.com.ua/weeklycharts ... 13/707598/
Point.

#190303 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Republikanci i banda luđačkih, južnjačkih republikanaca bi moglo skupo koštati svijet. Pa tia stoka sitnog zuba bukvalno ne vidi dalje od nosa.
saimidin

#190304 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Point. wrote: 14/12/2023 09:43 Republikanci i banda luđačkih, južnjačkih republikanaca bi moglo skupo koštati svijet. Pa tia stoka sitnog zuba bukvalno ne vidi dalje od nosa.
Ne brinu oni o nosu ovom svijetu i sl, već o povratku jesusa da ih spasi :-) :izet:

Nego meni nisu jasna ova prepiranja jel to iko na svijetu ili u UA stvarno misli o pomoći turske, ili pak od usa + eu saveznici, da ih spasu putlerovog genocida ono wtf
Čitalac

#190305 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Koliki se novac obrće u procesu mobilizacije u Ukrajini, i dalje najbolje pokazuje slučaj Jevhena Borisova, bivšeg vojnog komesara Odese. Borisov je za manje od godinu dana agresije zaradio milione eura oslobađajući građane vojne obaveze. Pripadnici ukrajinske službe sa lokalnom policijom ušli su juče u vilu u Marbelji koju je Borisov kupio u decembru 2022, dok je zvanično bio „na rehabilitaciji“ u Turskoj, a imovina mu je i zvanično oduzeta.
Protiv bivšeg vojnog komesara pokrenut je kazneni postupak zbog nezakonitog bogaćenja. Bivši dužnosnik priveden je u srpnju 2023, a sud mu je odredio pritvor. Istog mjeseca osumnjičenik je otpušten iz vojne službe. U istrazi je, između ostalog, utvrđeno da je kupio dvije nekretnine u gradu Marbella, u pokrajini Malaga, u Kraljevini Španjolskoj. Konkretno, u prosincu 2022. organizirao je kupnju kuće vrijedne više od 4 milijuna eura, ukupne površine 857 četvornih metara, na ime svoje majke. Također, u veljači 2023. on i njegova supruga kupili su uredski prostor vrijedan više od 500 tisuća eura.
Dana 13. prosinca 2023. godine, na temelju zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć koju je uputio Državni istražni ured, Nacionalna policija Kraljevine Španjolske, uz sudjelovanje djelatnika Glavnog istražnog odjela DBI-a, izvršila je pretrese u vili i poslovnom prostoru vojnog komesara. Na temelju prikupljenih dokaza i zahtjeva DBI-a, nadležno tijelo Kraljevine Španjolske oduzelo je vilu i poslovni prostor.
Image
Image
JMGuti

#190306 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

drndalo wrote: 13/12/2023 10:57

1/2 donirane opreme UKR izgubila? Gdje to majke ti? U Informeru ili Cirilici? Jesi li javio Bajdenu da pojaca? Cujes li sebe?

UKR je sada negdje kao mi 1993, prosi i moli jer treba lakse i brze, ali i proizvodi svasta sto nije proizvodila, i sve ce vise proizvoditi. Ne ide to lako i za mjesec dana, sve i da imas milijarde.

Ne zavise ISKLJUCIVO od zapada jer se vidjelo na pocetku da bi Ruse docekali i sa molotovljevim koktelima da nije bilo sta bolje.

Velicina okupacije u poredjenju s nama je njima nebitna. Mi nemamo pojma o velicini zemlje. Oni imaju. Oni IMAJU 1/2 zemlje manje okupirano nego u maju 2022. Dakle 50% od osvojenog su vec vratili.

Nece biti ni brzo ni jeftino, ali Rusi se tamo mogu samo puno skuplje guziti nego u AFG...
Kao što sam odgovorio na to prvo pitanje, rekao sam - izgubili, koliko, pola opreme... Dakle ne tvrdim da su izgubili pola opreme, pitam, što kao što već rekoh, nije ni važno, koliko god da su izgubili u više od 5 mjeseci, koliko je prošlo od početka protuofanzive, niti jedan Leopard, Challenger, Bradley, nije pomogao da Ukrajina ostvari svoj cilj u protuofenzivi. Imali smo priliku čitati izvještaje u kojima se navodi kako su Ukrajinci u prvom danu protuofenzive trebalo očistiti 7 kilometara kod Robotina, a oni su u ovih 5 mjeseci uspjeli osloboditi 10. Sada provode samoubilačke misije na rijeci Dnjepar, bez ikakvih konkretnih rezultata.

Kad pričamo o proizvodnji, šta je to što je Ukrajina u dvije godine počela proizvoditi što nije proizvodila prije, i u kojim količinama? Do današnjeg dana, Ukrajinci koji su se očigledno opet okrenuli artiljerijskom ratovanju, nemaju proizvedenu niti jednu granatu 155mm. To je činjenica. Najavili su prije nekoliko mjeseci da će sa njemačkim firmama nekad u budućnosti pokušati početi proizvodnju. Koliko tenkova proizvedu mjesečno?

Dakle ovise isključivo o pomoći zapada. Bez zapadnih tenkova, zapadne artiljerije, zapadnih granata, zapadne PVO, skoro svega zapadnog, Ukrajinci ne mogu da vode rat. Veći dio opreme koji su uništili agresoru, uništili su čime?

Sada kada im se javljaju problemi sa mobilizacijom ljudi, nedostatkom opreme, i činjenicom da zapad ne može da proizvede dovoljno ni za sebe (frapantni su podaci o brojevima tenkova koje imaju Francuska, Engleska i druge države, da ne pričamo o artiljerijskoj municiji), postaje sasvim jasno da je Ukrajina i unatoč manjim gubicima, sasvim sigurno barem u istom sosu kao i agresor.
JMGuti

#190307 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

A_A_AKCIJA wrote: 13/12/2023 11:15 Realno, pričaš gluposti u svakom postu i iznosiš svetosavsko-ruske maštarije.

Trenutno USA vuče ručnu, jer ih je strah Kine u Kazakhstanu, Kirgistanu, čak i u Rusiji. Čak ih je i strah jake Ukrajine, jer bi sada da završi rat, uz svoju vojnu industriju, preko noći postali u top 5 vojski svijeta. Ukrajina će skuplje nego bi mogli, postići cilj i to je sve.

Bože dragi.
drug_profi

#190308 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A_A_AKCIJA wrote: 13/12/2023 22:59 Realno, meka apologetika Izraelskih zločina. Ali i dalje, apologetika, odvratna i jadna.
Izraelske zločine niko ne spori. Ne samo ove sada, već i one koji se dešavaju konstantno decenijama (istovremeno ni terorističkih napada palestinaca nije falilo).
Ali se pitam šta se tačno htjelo postići masakrima od 07.10? Niko nije toliko glup da nije znao šta će uslijediti.
Odgovor na to pitanje je obrazloženje zašto ja ne smatram palestinsku stranu čistom i ispravnom u ovom sranju.
Zločine ne sporim, i premala je riječ "zločin". Ono je genocid.
Ali se stiče dojam da su upravo to htjeli postići.

Dakle, ako šta znači moja riječ, ja ću reći da Palestina mora biti država kojoj će biti garantiran mir i razvoj od strane NATO-a, ali i obaveze da ne štite teroriste. Protektorat neki u prvo vrijeme, a zatim vremenom i suverenitet.

I to je to. Šta se god tamo desi mene dalje ne pogađa, osim emotivno.

Drugim riječima, ne znam zašto ja trebam ovdje da se pravdam radi svog stava da je Palestina samo jedna od tačaka na svijetu gdje se čine nepravde i zločini.
I svi imaju moje ljudske simpatije, ali Ukrajina jedina ratuje direktno sa mojim neprijateljem, pa sam logično involviraniji.
Da nema tog aspekta, zanimalo bi me kao što je sve njih zanimalo šta se dešava sa mnom, i mojim djetetom 92-95.
Svijet je licemjeran, i svijet ne možeš promijeniti. Možeš ga samo prihvatiti kao takvog.
Čitalac

#190309 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Putin kaže da u Rusiji neće biti drugog talasa mobilizacije te da se „dnevno javlja 1.500 dobrovoljaca“.
Nema potrebe za drugim valom mobilizacije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin sumirajući rezultate godine.
"Zašto nam treba mobilizacija? Danas za to nema potrebe", rekao je odgovarajući na pitanje o mogućnosti nove mobilizacije. Šef države je podsjetio da je tijekom djelomične mobilizacije pozvano 300 tisuća ljudi. Nakon toga, vlasti su prešle na angažovanje vojnog osoblja na temelju ugovora, planirajući regrutirati 412 tisuća ljudi u roku od godinu dana. Ali do jučer je već regrutirano 486 tisuća vojnika, rekao je Putin.
Protok ljudi koji su spremni braniti zemlju s oružjem u ruci se ne smanjuje, naglasio je predsjednik, svaki dan tisuću i pol dragovoljaca dolazi u vojne i urede za novačenje diljem zemlje. “Zajedno s dragovoljcima, to je samo uvjetna podjela, ugovor se potpisuje na dvije, tri godine, takozvani dragovoljci, iako su svi, zapravo, heroji i ratnici Domovine, samo imaju (ugovor – nap.a. ) godinu dana kraće. Ali sve zajedno do kraja ove godine bit će do pola milijuna ljudi", precizirao je šef države.
Putin je također primijetio da su se mobilizirani iz prvog vala dobro borili, njih 14 postali su heroji Rusije. Trenutačno se u zoni borbenih dejstava nalazi 244 tisuće ljudi, 41 tisuća ljudi umirovljeno je zbog navršene starosne granice, zdravstvenog stanja i drugih razloga.
drug_profi

#190310 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Point. wrote: 14/12/2023 09:43 Republikanci i banda luđačkih, južnjačkih republikanaca bi moglo skupo koštati svijet. Pa tia stoka sitnog zuba bukvalno ne vidi dalje od nosa.
Pošto tamo imaš faktički dvije stranke, desnu i lijevu, sva desnica je na desnoj, pa tako i fašisti, nacisti, radikalni klerikalci, rasisti itd.
Istovremeno tamo imaš ljude kao što su bili Bob Dole, R.Reagan...
Ne znam kako je to spojivo uopšte.
sumirprimus

#190311 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

""
sumirprimus

#190312 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

danas je putler drzao svoju pres godisnju nista nvo bla bla nema mira i nema ostupanja od agresije, sve je ok kod njih sve je u plusu sve se ispravlja. cojk bi reko raj.... :oops:

Faytuks News Δ
@Faytuks
·
10m
Putin says there will be peace with Ukraine "only when we achieve our goals", that include the "de-Nazification" and "demilitarization" of Ukraine - TASS
sumirprimus

#190313 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

"
apsidejzi

#190314 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Svaki bosnjak koji rijec kaze protiv Ukrajine zbog Palestine je glupan kakvog na Planeti nema. Mi moramo razdvojiti zlocine u Gazi od Ukrajine. Za Ukrajinu navijamo zbog vlastitog interesa, a za Palestinu nek navija ko hoce iz vjerskog i moralnog interesa. Najveca glupost koju kao bosnjak mozes uciniti jeste izjednaciti Ukrajinu I Izrael. Ukrajina jeste stala na stranu Izraela ali mi i dalje navijamo za nju.

Zasto? Zato sto imamo istog neprijatelja. Kepec je otvoren u tome:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vlad ... /231214098

OCJENA SITUACIJE U BIH SE U POTPUNOSI PODUDARA SA STAVOVIMA VODSTVA RS - Putin

Ko ovo ne razumije, on je GLUP!!!
sumirprimus

#190315 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

MAKS 23 👀🇺🇦
@Maks_NAFO_FELLA
·
2h
🇺🇦 Minister of Defense of Ukraine:

🇯🇵 "In the near future, Ukraine and Japan will hold a special conference, the purpose of which will be the creation of joint defense enterprises."
sumirprimus

#190316 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

🇺🇦Ukrainian Front
@front_ukrainian
·
16m
⚡️🇪🇪Estonia had decided to send 🇺🇦Ukraine €80 million military aid package, including Javelin anti-tank missiles.
sumirprimus

#190317 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦
@NOELreports
Speaker of the House of Representatives Mike Johnson did not support a proposal to extend the work of both houses of the US Congress for a week to approve additional funding for Ukraine before Christmas.
i to je to od republikanaca. otvoreno sprecavaju dalje naoruzavane ukrajine samim tim direktno pomazuci putina.
Point.

#190318 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Republikanska Ruska Stranka. I zvanično. Kad močvarski rednek jednostavno ne konta globalnu politiku.
drug_profi

#190319 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 14/12/2023 14:25 Svaki bosnjak koji rijec kaze protiv Ukrajine zbog Palestine je glupan kakvog na Planeti nema. Mi moramo razdvojiti zlocine u Gazi od Ukrajine. Za Ukrajinu navijamo zbog vlastitog interesa, a za Palestinu nek navija ko hoce iz vjerskog i moralnog interesa. Najveca glupost koju kao bosnjak mozes uciniti jeste izjednaciti Ukrajinu I Izrael. Ukrajina jeste stala na stranu Izraela ali mi i dalje navijamo za nju.

Dobro je što nas Putin spominje. Pale se lampice neke.
drug_profi

#190320 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 14/12/2023 14:34
NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦
@NOELreports
Speaker of the House of Representatives Mike Johnson did not support a proposal to extend the work of both houses of the US Congress for a week to approve additional funding for Ukraine before Christmas.
i to je to od republikanaca. otvoreno sprecavaju dalje naoruzavane ukrajine samim tim direktno pomazuci putina.
Biće Ukrajini teže malo jer će kasniti pomoć, ali ja ne sumnjam da će ona biti odobrena u januaru.
apsidejzi

#190321 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 14/12/2023 14:49
apsidejzi wrote: 14/12/2023 14:25 Svaki bosnjak koji rijec kaze protiv Ukrajine zbog Palestine je glupan kakvog na Planeti nema. Mi moramo razdvojiti zlocine u Gazi od Ukrajine. Za Ukrajinu navijamo zbog vlastitog interesa, a za Palestinu nek navija ko hoce iz vjerskog i moralnog interesa. Najveca glupost koju kao bosnjak mozes uciniti jeste izjednaciti Ukrajinu I Izrael. Ukrajina jeste stala na stranu Izraela ali mi i dalje navijamo za nju.

Dobro je što nas Putin spominje. Pale se lampice neke.
Ovaj link cu ostavit negdje da mi bude pri ruci u svakoj debati na ovu temu. Jbt, koliko naivan moras biti pa da ti palestina bude bitnija od bosne. Koliko sam samo puta cuo proklinjanje amerike i ukrajine i zelju da izgube... tacno cu ga isprintat i onda pod nos poturit.
sumirprimus

#190322 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

treba se okrenut istoku i podrzat pokret otpora..
sumirprimus

#190323 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

"
bub
sumirprimus

#190324 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac

#190325 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Čelnici EU planirali su da pozovu Zelenskog na samit, ali su odustali strahujući da bi njegovo prisustvo iritiralo Orbana, javlja Politico.
Čelnici Europske unije bili su spremni pozvati predsjednika Volodimira Zelenskog na summit EU u Bruxellesu, ali to nisu učinili zbog straha od reakcije mađarskog premijera Viktora Orbana. Sam Zelenski također je želio osobno biti prisutan na summitu.
Prema dvojici europskih diplomata, na sastanku predstavnika zemalja EU-a nekoliko je veleposlanika izrazilo suzdržanost glede pozivanja Zelenskog na summit. Strahovali su da bi prisutnost ukrajinskog predsjednika mogla antagonizirati mađarskog premijera Viktora Orbána i učiniti mađarski stav o Ukrajini još beskompromisnijim.
Zelenski se čelnicima EU danas obratio putem video veze.
Post Reply