Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15501 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Bobi »

AMD CPU Ryzen 5 1500X 0,22 €/day
AMD CPU Ryzen 5 7600X 0,84 €/day
AMD CPU Ryzen 9 7900X 1,63 €/day
Dinostula

#15502 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dinostula »

Bobi wrote: 05/12/2023 11:18
Dinostula wrote: 05/12/2023 10:54
Bobi wrote: 04/12/2023 22:26

Monero.
0.30$ za 24h neka hvala i da pregori procesor. :D
Koji ti je CPU, a je jucer je bas nesto down bas gledam a i monero je pao nekih 5% ?
Ryzen 5 ma gledao sam tamo kad mi sve izracuna 30 centi izadje vise cu struje potrositi :D
vernes81

#15503 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by vernes81 »

Dinostula wrote: 05/12/2023 11:28
Bobi wrote: 05/12/2023 11:18
Dinostula wrote: 05/12/2023 10:54

0.30$ za 24h neka hvala i da pregori procesor. :D
Koji ti je CPU, a je jucer je bas nesto down bas gledam a i monero je pao nekih 5% ?
Ryzen 5 ma gledao sam tamo kad mi sve izracuna 30 centi izadje vise cu struje potrositi :D
Neces ako se na komsijinu banderu nakacis :D .
Kako sad stoji onaj ltc to sam nekad davno majnao sa 2 x 7950 ?
Dominika

#15504 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dominika »

Pozdrav raja, izvinjavam se ako je vec bilo isto pitanje. Ima li jos neko problem sa depositom na binance sa advcash?
Sada uopste ne nudi mogucnost toga
_Reds_

#15505 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by _Reds_ »

Nimsa odavnoulazio na Kucoin, i usao i vidim vise Bosna nije podržana. Ima li neki način verifikacije ?
Dozer

#15506 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Na ovoj temi se vise ne iznose detalji o nacinima uplate/isplate vezano za crypto. Banke prate, i odmah ukidaju uplate prema tim servisima. Nelegalno, naravno, jer time direktno onemogucavaju svoje klijente, tj. gradjane da raspolazu vlastitim sredstvima kako zele.

Raiffeisen je radi toga presudjen sa 250.000 odstete prema bcx.ba.

Naravno, nacina uvijek ima, i ne mogu bankari bas svemu dohakati jer bi time potpuno odsjekli BiH od ostatka svijeta (vec su to prilicno uspjesno odradili, i opet ponavljam - nelegalno, i svako ko ih tuzi dobice ih na sudu, uz odstetu). Istrazujte malo, ali i kad nadjete neku opciju - ne pisite o njoj ovdje i ne odajite to nepoznatima.
zigzag

#15507 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by zigzag »

pa vi ste ilegalci bre!!

još će vas početi hapsiti.
Dozer

#15508 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

n+1 wrote: 22/11/2023 00:57 Majko draga šta ste naškrabali ovdje.

Prvo, prodao sam Pi, trebale mi pare. Malo sam se osjećao kao da momka orobljavam i pljačkam, ali čini se pametan lik, vjerujem da i on nekome preprodaje, pa je bilo OK. Gledao sam 15 minuta pare na suncu da vidim jesu li isprintane u kućnoj radinosti, jer ne mogu pojmiti da bi neko dao keš za jebeni Pi.

Znači, kome nije dosad jasno, da nešto razjasnimo. Kad upišeš prvi razred srednje ekonomske škole, prvo polugodište, naučiš zakon ponude i potražnje. Pojednostavljeno, ako u ponudi imaš 100 miljardi Pi coina, jedini način da cijena istog raste, jeste da potražnja premaši ponudu, odnosno da postoje tamo neki ljudi koji potražuju VIŠE od 100 milijardi Pijeva. Ako se desi obrnuto, cijena će padati. Ko su ti ljudi, gdje su ti ljudi, i zašto se ne otimaju za naše Pijeve?

Uzimimo ovaj Dozerov primjer da će 50% ljudi koji kopaju Pi kupovati isti (mada neće ni 1%, jer je svima u glavi - iskopaj besplatno i zaradi na budalama; zašto bi ga kog qrza kupovali?), ali HIPOTETIČKI neka bude tako, to bi još uvijek bio frtalj ukupne Pi ponude, i cijena bi još uvijek bila u slobodnom padu.

To, naravno, ljudi iza Pija razumiju, zbog čega u posljednje vrijeme svojski se trude da polome ponudu, i ne žele izaći na tržište dok to i ne urade: svi imamo zaglavljene coine jer referal našeg referala, kojeg nikad nismo ni vidjeli ni čuli u životu, nije napravio KYC. Ili ovo puštanje coina na mainnet na kašićicu, kako bi se ponuda tempirala.

Ali sve je to uzalud. I ova prva tura što je otišla na mainnet, pokazuje neminovno: cijena samo ide dole. Kada su coini tek prebačeni na mainnet, mogli su se prodati za 0.5 KM. Sada cijena varira između 0.2 - 0.3 KM, ako uopće nađete nekoga ko kupuje. Meni je momak s ovog foruma dao kontakt lika kojem je prodao za 0.5 KM prije godinu dana, a taj lik mi sada veli: ne kupujem ja to više druže. Većina oglasa na OLX je mrtva.

Što nas dovodi do sljedećeg zaključka: ako mislite prodavati Pi, window of opportunity se zatvara, uskoro neće vrijediti NIŠTA, jer i najveći optimisti shvataju koliko je sati. Svima koji pričaju da Pi nešto vrijedi samo ponudite da kupi vaše coine, i to će pokazati šta STVARNO misle o istom.

Eh, da ne reklamiram ovdje, ali ima ovaj nova kriptovaluta slična Pi, koja isto tako ne vrijedi pišljiva boba, ali je treba kopati klikanjem, jer greška bi bila podcijeniti ljudsku glupost, i mogućnost da ćemo je prodati sutra nekom optimisti, i potom gledati 15 minuta pare na suncu. Javite se u PP za referal link da nam stopa majnanja bude veća. :D
Kad se samo sjetim prica o BTC prije 6-7+ godina...sve pa haman isto ovako.... :D

Da ne citiram redom... Ja poznajem 90% svojih referala, a 90% njih je proslo KYC.
Mislim da se u "analizi" ravnas po sebi, a to, vjeruj mi, nije nacin razmisljanja ljudi koji su u cryptu godinama. Zakon ponude i potraznje je jasan, ali BiH nije relevatna za to po bilo kojem osnovu, a pogotovo ne u cryptu. Pa ovdje 99,99% ljudi nema pojma da crypto uopste postoji, a jos manje sta je to :lol: :lol: U ovo spada i 90% mojih referala, da se ne lazemo.
I dok je cijena Pi u BiH 0,5 KM, ili manje, na HTX mjenjacnici su IOU varijante oko 35$. Naravno, ne treba to raditi jer ima puno prevaranata, ali je svakako lijep indikator.

A, kao i uvijek u zivotu, vrijeme pokaze sve, pa ce tako biti i s Pi. Da na kraju ne vrijedi nista - svejedno je svakome jer niko nista nije ni ulozio (kao sto ni u BTC nisu ulagali 2009-10, nego ga djeca dobijala igrajuci igrice, a 1$ vrijedio tek 2011 kad se pojavio Coinbase), ali ako bude vrijedio i pratio trendove raznih coina koji isto tako u fazi razvoja nisu vrijedili nista, pa su sad na desetinama i stotinama $, onda...jbg... :D
Dozer

#15509 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

zigzag wrote: 13/12/2023 12:32 pa vi ste ilegalci bre!!

Nope. Banke ilegalno zabranjuju te transakcije, jer u BiH ne postoji ni jedan jedini zakonski ili podzakonski akt, kao ni odluka Agencije za bankarstvo, o tome da su crypto valute u BiH nelegalne. Ljudi su jednostavno blokirali svima transakcije od/prema svim crypto portalima i servisima za koje znaju da su vezani za to, ukljucujuci i mnoge finansijske procesne online servise koji uopste ne sluze za to, nego su samo indirektno vezani (kao sto je cijeli svijet sve povezaniji u crypto).
Takodjer su blokirali i sve vezano za online kladionice, loto i kasina izvan BiH.
Opravdanje za to, ako ih se pita, glasi (nakon gomile petljavine i lazi vezano za pozivanje na zakon i sl.) - Interna pravila banke.

Naravno, niko nikad nije napismeno dobio bilo kakvu informaciju o takvoj "internoj odluci" i promjeni kojom se gradjani ogranicavaju u raspolaganu svojim vlastitim sredstvima, sto su banke obavezne po zakonu da urade, a jos manje listu zabranjenih portala i servisa. Niti cete to naci na portalu bilo koje banke. Jednostavno se prave budale, sute dok ih se ne pita, a onda slijezu ramenima, petljaju i lazu, i na kraju kazu "interno pravilo".

Cilj je jasan - zadrzavanje love u BiH i primoravanje ljudi koji se time zabavljaju da svoj novac trose iskljucivo na takvim portalima u BiH, poput Premier klaidonica koje imaju i online kockarnicu i kladjenje, ili BH Loto, ili BCX.ba mjjenjacnicu. Logicno, sve je to vezano za domace talove i pljacku ljudi.

Dakle, jedini kriminalci u ovoj prici su - banke.
n+1

#15510 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Dozer wrote: 13/12/2023 12:46
n+1 wrote: 22/11/2023 00:57 Majko draga šta ste naškrabali ovdje.

Prvo, prodao sam Pi, trebale mi pare. Malo sam se osjećao kao da momka orobljavam i pljačkam, ali čini se pametan lik, vjerujem da i on nekome preprodaje, pa je bilo OK. Gledao sam 15 minuta pare na suncu da vidim jesu li isprintane u kućnoj radinosti, jer ne mogu pojmiti da bi neko dao keš za jebeni Pi.

Znači, kome nije dosad jasno, da nešto razjasnimo. Kad upišeš prvi razred srednje ekonomske škole, prvo polugodište, naučiš zakon ponude i potražnje. Pojednostavljeno, ako u ponudi imaš 100 miljardi Pi coina, jedini način da cijena istog raste, jeste da potražnja premaši ponudu, odnosno da postoje tamo neki ljudi koji potražuju VIŠE od 100 milijardi Pijeva. Ako se desi obrnuto, cijena će padati. Ko su ti ljudi, gdje su ti ljudi, i zašto se ne otimaju za naše Pijeve?

Uzimimo ovaj Dozerov primjer da će 50% ljudi koji kopaju Pi kupovati isti (mada neće ni 1%, jer je svima u glavi - iskopaj besplatno i zaradi na budalama; zašto bi ga kog qrza kupovali?), ali HIPOTETIČKI neka bude tako, to bi još uvijek bio frtalj ukupne Pi ponude, i cijena bi još uvijek bila u slobodnom padu.

To, naravno, ljudi iza Pija razumiju, zbog čega u posljednje vrijeme svojski se trude da polome ponudu, i ne žele izaći na tržište dok to i ne urade: svi imamo zaglavljene coine jer referal našeg referala, kojeg nikad nismo ni vidjeli ni čuli u životu, nije napravio KYC. Ili ovo puštanje coina na mainnet na kašićicu, kako bi se ponuda tempirala.

Ali sve je to uzalud. I ova prva tura što je otišla na mainnet, pokazuje neminovno: cijena samo ide dole. Kada su coini tek prebačeni na mainnet, mogli su se prodati za 0.5 KM. Sada cijena varira između 0.2 - 0.3 KM, ako uopće nađete nekoga ko kupuje. Meni je momak s ovog foruma dao kontakt lika kojem je prodao za 0.5 KM prije godinu dana, a taj lik mi sada veli: ne kupujem ja to više druže. Većina oglasa na OLX je mrtva.

Što nas dovodi do sljedećeg zaključka: ako mislite prodavati Pi, window of opportunity se zatvara, uskoro neće vrijediti NIŠTA, jer i najveći optimisti shvataju koliko je sati. Svima koji pričaju da Pi nešto vrijedi samo ponudite da kupi vaše coine, i to će pokazati šta STVARNO misle o istom.

Eh, da ne reklamiram ovdje, ali ima ovaj nova kriptovaluta slična Pi, koja isto tako ne vrijedi pišljiva boba, ali je treba kopati klikanjem, jer greška bi bila podcijeniti ljudsku glupost, i mogućnost da ćemo je prodati sutra nekom optimisti, i potom gledati 15 minuta pare na suncu. Javite se u PP za referal link da nam stopa majnanja bude veća. :D
Kad se samo sjetim prica o BTC prije 6-7+ godina...sve pa haman isto ovako.... :D

Da ne citiram redom... Ja poznajem 90% svojih referala, a 90% njih je proslo KYC.
Mislim da se u "analizi" ravnas po sebi, a to, vjeruj mi, nije nacin razmisljanja ljudi koji su u cryptu godinama. Zakon ponude i potraznje je jasan, ali BiH nije relevatna za to po bilo kojem osnovu, a pogotovo ne u cryptu. Pa ovdje 99,99% ljudi nema pojma da crypto uopste postoji, a jos manje sta je to :lol: :lol: U ovo spada i 90% mojih referala, da se ne lazemo.
I dok je cijena Pi u BiH 0,5 KM, ili manje, na HTX mjenjacnici su IOU varijante oko 35$. Naravno, ne treba to raditi jer ima puno prevaranata, ali je svakako lijep indikator.

A, kao i uvijek u zivotu, vrijeme pokaze sve, pa ce tako biti i s Pi. Da na kraju ne vrijedi nista - svejedno je svakome jer niko nista nije ni ulozio (kao sto ni u BTC nisu ulagali 2009-10, nego ga djeca dobijala igrajuci igrice, a 1$ vrijedio tek 2011 kad se pojavio Coinbase), ali ako bude vrijedio i pratio trendove raznih coina koji isto tako u fazi razvoja nisu vrijedili nista, pa su sad na desetinama i stotinama $, onda...jbg... :D
U analizi se ravnam ekonomskim zakonitostima. Očekivati da Pi ima vrijednost je ekvivalent očekivanju da vrijednost ima fiat valuta koju je monetarna vlast odlučila štampati bez pokrića, onako na klik, iz ničega. I mada iza takve obezvrijeđene valute stoji cjelokupna jedna ekonomija, i mada milioni potražuju takvu valutu, jer im ista još uvijek treba za plaćanje svakodnevnih potreba, kada se ponuda jedne valute posve odvoji od ekonomske stvarnosti, monetarni slom je neminovan, a vrijednost valute neumoljivo teži nuli.

A iza Pija ne stoji ni država, niti je milioni potražuju. Iza Pija stoji nekoliko likova s ambicijom da se obogate preko reklama koje tuše prije klika na rudarenje. Ni najveća finansijska manija, kakva je vladala svojevremeno za Bitcoin, ne može Pi učiniti vrijednim pišljiva boba. Vrijednost na HTX (ili bilo kojoj drugoj mjenjačnici) nije indikator apsolutno ničega, jer je ponuda na mjenjačnici 0 (slovima: nula), valuta se na istoj ne može ni kupiti ni prodati, nego je neko bukvalno rukom upisao iznos od 30 i kusur dolara.

Tamo gdje se Pi zapravo prodaje, vrijednost se kreće između 10 i 30 centi po coinu, zavisno od tržišta. A to je, kako sam gore već objasnio, vrijednost zasnovana na frtalju frtalja ponude, onom malom dijelu ukupnih coina koji su prošle godine prebačeni na mainnet, i koje je potom još manji dio korisnika odlučio staviti na prodaju, zbog nepostojanja infrastrukture da se to uradi drugačije doli ličnom razmjenom.

Ako Pi ikada izađe na berzu, vrijednost kojom će dotaknuti nulu bit će spektakularna. Što je jedini (jedini!) razlog zašto nakon svih ovih godina još uvijek nije ne berzi, mada već i djeca iz svoje spavaće sobe uspješno i trivijalno lansiraju ICOs. Kada se to desi, neće biti "nikom ništa", jer smo godinama slušali šarlatane koji pričaju isto ovo što ti pričaš. Neki su u to povjerovali, pa još i danas otkupluju Pi, nadajući se kako će se obogatiti.

Dakle, vaše neznanje pravi opipljivu materijalnu štetu. A čak i da ne pravi, neznanje je štetno po definiciji. I zbog toga stalno treba naglašavati: Pi ne može vrijediti ništa!
Dozer

#15511 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Hajd' sad sve isto primijeni na BTC, ETH, ili bilo koji drugi coin :D
Sta stoji iza njih, koja drzava, ko ih je "stampao", s kojim pokricem, itd.

Btw, reklame u Pi app nozes iskljuciti jednostavim klikom u profilu. :D

Kazes da se vodis ekonomskim zakonitostima, pa eto...primijeni ih na BTC, koji trenutno vrijedi 42.870 $. Zivo me zanima objasnjenje...

P.S. Bez ljutnje, ali ovo kako postavljas stvari mi lici na onog "ekonomistu" koji je prije par godina ovdje tvrdio da nista ne moze imati rast vrijednosti vise od 100%, i to jos podvodio pod "procesni racun" :lol:
Last edited by Dozer on 14/12/2023 10:30, edited 1 time in total.
n+1

#15512 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

Onome kome moraš objašnjavati razliku između Bitcoina i Pi, ne vrijedi ništa objašnjavati. :D

P.S. Imam za tebe povoljno Pi coina. Pošto kažeš da vrijede 30+ dolara, upola cijene za tebe, bagatela. Pokaži snagu svog ubjeđenja praktično. :thumbup:
armelinho

#15513 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by armelinho »

Prodajem usdt ,samo lično
Ozimician

#15514 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Ozimician »

armelinho wrote: 14/12/2023 07:15 Prodajem usdt ,samo lično
Posto?
armelinho

#15515 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by armelinho »

Pisao sam ti u inbox
xPaco1337

#15516 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by xPaco1337 »

Dozer wrote: 13/12/2023 12:58
zigzag wrote: 13/12/2023 12:32 pa vi ste ilegalci bre!!

Nope. Banke ilegalno zabranjuju te transakcije, jer u BiH ne postoji ni jedan jedini zakonski ili podzakonski akt, kao ni odluka Agencije za bankarstvo, o tome da su crypto valute u BiH nelegalne. Ljudi su jednostavno blokirali svima transakcije od/prema svim crypto portalima i servisima za koje znaju da su vezani za to, ukljucujuci i mnoge finansijske procesne online servise koji uopste ne sluze za to, nego su samo indirektno vezani (kao sto je cijeli svijet sve povezaniji u crypto).
Takodjer su blokirali i sve vezano za online kladionice, loto i kasina izvan BiH.
Opravdanje za to, ako ih se pita, glasi (nakon gomile petljavine i lazi vezano za pozivanje na zakon i sl.) - Interna pravila banke.

Naravno, niko nikad nije napismeno dobio bilo kakvu informaciju o takvoj "internoj odluci" i promjeni kojom se gradjani ogranicavaju u raspolaganu svojim vlastitim sredstvima, sto su banke obavezne po zakonu da urade, a jos manje listu zabranjenih portala i servisa. Niti cete to naci na portalu bilo koje banke. Jednostavno se prave budale, sute dok ih se ne pita, a onda slijezu ramenima, petljaju i lazu, i na kraju kazu "interno pravilo".

Cilj je jasan - zadrzavanje love u BiH i primoravanje ljudi koji se time zabavljaju da svoj novac trose iskljucivo na takvim portalima u BiH, poput Premier klaidonica koje imaju i online kockarnicu i kladjenje, ili BH Loto, ili BCX.ba mjjenjacnicu. Logicno, sve je to vezano za domace talove i pljacku ljudi.

Dakle, jedini kriminalci u ovoj prici su - banke.
Pa Starbucks ti je najveca banka na svijetu, ne mozes podignut pare. Vecina ljudi zaboravi da su uplatili ikad ista, imaju milijarde u tome. Procijean je od prilike 1.8 Milijardi u cashu da imaju, sto rijetko koja banka ima u likvidnosti.
VladaFBiH

#15517 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by VladaFBiH »

n+1 wrote: 13/12/2023 22:05 Onome kome moraš objašnjavati razliku između Bitcoina i Pi, ne vrijedi ništa objašnjavati. :D

P.S. Imam za tebe povoljno Pi coina. Pošto kažeš da vrijede 30+ dolara, upola cijene za tebe, bagatela. Pokaži snagu svog ubjeđenja praktično. :thumbup:
:thumbup: htjedoh napisati ovo isto što si ti napisao u gornjem postu ali si me pretekao :D - u svakom slučaju ljudi mogu da vjeruju u šta god žele ali neka ne ubijeđuju druge jer je to već prevara
Dozer

#15518 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

n+1 wrote: 13/12/2023 22:05 Onome kome moraš objašnjavati razliku između Bitcoina i Pi, ne vrijedi ništa objašnjavati. :D

Ne treba, hvala na poonudi. Imam sasvim dovoljno :D

A, ipak bih volio vidjeti to objasnjenje i odgovore na gornja pitanja :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15519 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by izvrsni direktor »

Kad bi nasli profil pod kojim je n+1 prije pisao, prilicno sam siguran da bi nasli kako pise da bitcoin ide na nulu, i isto ovako u tonu "ja sam pokupio svu pamet svijeta tako da za vas nije ostalo nista i zato ste glupi svi"
joma64

#15520 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by joma64 »

Pored BCX.ba sada imate mogućnost da i putem ACX.ba kupite ili prodate crypto za BAM uz proviziju od 1.5% u oba smjera.Uskoro mogućnost kupovine sa karticama...
n+1

#15521 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by n+1 »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 10:35 Kad bi nasli profil pod kojim je n+1 prije pisao, prilicno sam siguran da bi nasli kako pise da bitcoin ide na nulu, i isto ovako u tonu "ja sam pokupio svu pamet svijeta tako da za vas nije ostalo nista i zato ste glupi svi"
Lažeš, naravno. Citiraj i dokaži da nisi lažov.
Dozer

#15522 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Daj nam stari profil, da provjerimo :D

A usput i koji odgovor/analizu na gornja pitanja :D
Ozimician

#15523 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Ozimician »

Ima li ko normalan na ovoj temi, cuj da vama lik dokazuje nesto sto je pisao prije XY godina, cak i da jeste, za koji vam k** to treba?
epik

#15524 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by epik »

Citajuci unazad komentare sad kontam zasto ne mogu da uplatim depozit na Skrill sa Raiffeisena ... kazu ''Korištenje kartica na online portalima za klađenje u inostranstvu nije moguće.'' Takodjer su mi onemogucili uplate depozita za forex trgovinu, jer je to ''stranica'' kako oni kazu gdje se trguje kriptovalutama...
Ima li neka banka koja prolazi na Skrill? Zna li neko
Dozer

#15525 Re: Bitcoin & crypto svijet

Post by Dozer »

Nema vise.
Post Reply