Kolega,A_A_AKCIJA wrote: ↑13/12/2023 23:25Mislim, možeš ti meni do besvijesti odgovarati na pitanje koje nije postavljeno.kluz franjo wrote: ↑13/12/2023 23:10 Interesantno...
SR Njemačka (podrazumjeva se u ovom kontekstu da govorim o vladi i državnim sredstvima, a ne o poslovno-komercijalnim ugovorima sa Rheinmetal i sl.) je nakon neupitnih i dokazanih početnih lutanja i nesnalaženja u prvih mjesec dana invazije (kritike i razlozi istih nisu tema ovog upisa) u međuvremenu za 180 stepeni promjenila svoju politiku.
Danas po ukupnom iznosu stoji kao drugi najznačajniji donator Ukrajine sa 38 mlrd. EUR. (Najveći je SAD sa nešto preko 71 mlrd).
Što 21 direktnih (bilateralnih) i 17 mlrd indirektnih (preko EU-institucija i fondova) sredstava.
Taj iznos u međuvremenu odgovara iznosu sljedeća 3 velika "kontributora" zajedno (FR, UK i IT).
Ovo se naravno odnosi na zbir humanitarne, finansijske i vojne pomoći Ukrajini.
Po istim parametrima državna pomoć Republike Turske Ukrajini do danas iznosi "fenomenalnih" 68 miliona EUR (oni Kirpi-ji i jedna narodna kuhinja).
Samo navođenje raspoloživih i provjerljivih podataka će specifični ljudi, specifičnih karakteristika proglasiti germano- ili turko- ili čak islamofobijom.
Ne daj Bože da sam spomenuo raspoložive i provjerljive podatke o tome kako je uvoz zapadne, vojno-senzitivne tehnologije u Tursku u prvih 9 mjeseci ove godine porastao za 60% u odnosu na isti period prošle godine, a da se izvoz iste iz Turske u Rusiju i five "former Soviet countries" suspected of acting as intermediaries for Moscow utrostručio u istom periodu (a 6 puta veći u odnosu na prosjek istih u periodu 2015-2021).
Mogu samo zamisliti kakvu bih tek onda titulu i etiketu "zaradio".
A samo zbog iznošenja raspoloživih i povjerljivih navoda.
Ali evo. Od straha da me se ne proglasi sinofobom, a ne daj Bože turko- ili islamofobom, priznajem da je Turska jedna od "pouzdanih saveznika" Ukrajine.
A Erdogan je najsuper i najnelicemjerniji državnik.
Može?
Ja pričam o relevantnosti, suštini odbrane.
Kada ti neko gurne glavu pod vodu, imaš tri minute života. Ko ti pomogne tada, spasio ti je život.
To što ti je poslije neko drugi dodao Hugo Boss peškir i zakleo se nanom da će ti sljedeći put pšomoći, nema baš puno veze sa tom relevantnosti. Ima veze sa pragmom, jer sada kontaju da si živ, pa moraju i s tobom fino.
Njemačka je došla sebi, kada je vidjela da Rusi gube.
Do tada je blokirala isporuke Leoparda trećih zemalja, Geparde, kao što sada USA blokra F-ove. Blokirala MiG29, koje su Poljaci kupili od njih, mjesecima.
Nemamo svi pamćenje zlatne ribice.
Turska je u momentu kada je bila pod sankcijama zapada za kamere na Bayrama i Rotax motore, iste isporučivala Ukrajini, jer su imali dogovor o strateškoj saradnji. Nisu rekli, znaaaš, trebaće nama, nema motora, kamera, nećemo sebi moći napraviti...
Možeš ti porediti statistike do besvijesti, ali i to loše radiš. Confirmation bias, jarane.
Sve to što si naveo za uvoz, izvoz, ubaciš istu tu Njemačku, koja se pravi luda na izvoz dijelova za mašine koje prizvode granate u Rusiji. Dok ovo pišemo, izvoze dijelove u Rusiju.
Ili možda njihovu školu za tenkiste u Kazanu, koju su napravili za vakta sankcija Rusiji.
Ili možda milijarde kršenja sankcija članica EU, od Thalesovih nišana, do špijunskih softvera koje su od 2018. isporučene Rusima.
E onda bi bio fer. Do tada, confirmation bias, at it's finest.
prije nego moje bias propituješ, pogledaj kako je priča krenula.
TI si, sam od sebe" naveo Tursku kao "pouzdanog saveznika" Ukrajine u borbi protiv ruske agresije i stavio je u istu ravan sa baltičkim i skandinavskim zemljama.
Ja sam se samo "drznuo" da upitam na bazi kojih konkretnih podataka TI tu POMOĆ i PODRŠKU u tom rangu konstatuješ.
Očigledno sam samim tim "drskim" pitanjem "zaslužio" sve epitete sa kojima si me "nagradio".
Ja bih više volio da smo konkretne činjenice razmjenili.
Ali to očigledno nisi u stanju.
Ali nema veze.
Neću da budem islamofob. Erdogan je najbolji!