Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#22401 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

citroen xm wrote: 10/12/2023 11:11 To je klasa telefona koja je po meni taman za prosječnog korisnika. U suštini i jedno 90% korisnika premijum uređaja su prosječni pa ne koriste ni dio tih mogućnosti.

Znam X slučajeva gdje ljudi nose telefone sa najboljim kamerama na tržištu, a ne znaju dobru fotku napraviti.

Redmi Note Pro su telefoni koji su u svemu daleko od najboljih, ali imaju solidan procesor koji neće štopati, imaju bateriju koja neće brzo izdati, solidan i ugodan displej i kameru koja je u stanju da zabilježi trenutak, ali i napravi dobru fotku ko zna šta radi.

Zato po meni nikada ne vrijedi izvaljivati 1500+ KM za telefon sem ako ne želiš da si uvijek u trendu i ako nisi teški zaljubljenik u tehnologiju.
Ma da.

Ja sam kupio 2019. Redmi Note 7. Telefon je tada bio 2-3 godine star model, kod mene je evo 4 godine i zadovoljava moje potrebe.

Ono šta neko želi ne mora biti ono šta mu realno treba.
Quaresma

#22402 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

Tananarive wrote: 10/12/2023 14:43
ferratilis wrote: 10/12/2023 14:36
n+1 wrote: 10/12/2023 14:31

Čega ba. Evo ja na laptopu imam 16 GB, i u svakom trenutku imam nekoliko stotina Chrome tabova otvorenih, pored toga što posao radim na istom. Nikada zaštopao nije. :D
Tako sam i ja govorio dok nisam presao na 32, onda skontas koliko brze radi browser. Ali ok, razumijem da je vecini ljudi dovoljno 16, samo hocu da kazem moze bolje. Pogotovo ko je jos i gamer. :)
nekoliko stotina tabova hahahaha :skoljka:
zajebo se, vjerovatno je mislio nekoliko tisuca

al sta ja znam.
fortaleza

#22403 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Hakiz wrote: 10/12/2023 14:46
citroen xm wrote: 10/12/2023 11:11 To je klasa telefona koja je po meni taman za prosječnog korisnika. U suštini i jedno 90% korisnika premijum uređaja su prosječni pa ne koriste ni dio tih mogućnosti.

Znam X slučajeva gdje ljudi nose telefone sa najboljim kamerama na tržištu, a ne znaju dobru fotku napraviti.

Redmi Note Pro su telefoni koji su u svemu daleko od najboljih, ali imaju solidan procesor koji neće štopati, imaju bateriju koja neće brzo izdati, solidan i ugodan displej i kameru koja je u stanju da zabilježi trenutak, ali i napravi dobru fotku ko zna šta radi.

Zato po meni nikada ne vrijedi izvaljivati 1500+ KM za telefon sem ako ne želiš da si uvijek u trendu i ako nisi teški zaljubljenik u tehnologiju.
Ma da.

Ja sam kupio 2019. Redmi Note 7. Telefon je tada bio 2-3 godine star model, kod mene je evo 4 godine i zadovoljava moje potrebe.

Redmi Note 7 i jest iz 2019te, ali dobra poanta.

Ja sam koristio HTC Desire 816 oko tri godine, pa proslijedio dalje i opet se koristio preko tri godine za wap/Viber kod skroz nezahtjevnog starijeg korisnika.

Sve do 2022ge. Sad je tu ASUS sa SD630 kod tog korisnika i ne fali mu ništa.

Ja koristim Sony XZ2 Premium iz 2018te sa SD845 i brz je, flagship star pet godina. Čak daje bolje i realnije slike nego novi telefoni srednje klase.
Hakiz

#22404 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

fortaleza wrote: 10/12/2023 16:42
Hakiz wrote: 10/12/2023 14:46

Ma da.

Redmi Note 7 i jest iz 2019te, ali dobra poanta.

Ja sam koristio HTC Desire 816 oko tri godine, pa proslijedio dalje i opet se koristio preko tri godine za wap/Viber kod skroz nezahtjevnog starijeg korisnika.

Sve do 2022ge. Sad je tu ASUS sa SD630 kod tog korisnika i ne fali mu ništa.

Ja koristim Sony XZ2 Premium iz 2018te sa SD845 i brz je, flagship star pet godina. Čak daje bolje i realnije slike nego novi telefoni srednje klase.
Zar jeste? Ja sam ga kupio u Septembru, čini mi se da je barem jedan novi model već izašao.

Izgledao mi je jeftin za novi model, ja sam ga platio 350 KM za verziju 4/64 GB.

Vjerovatno sam zbog toga pogriješio.
citroen xm

#22405 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

I ja sam toliko platio RN8 koji koristim 4 godine. Doduše nakon kupovine je ubrzo predstavljena serija 9 pa je ovaj bio na zalasku.
fortaleza

#22406 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Hakiz wrote: 10/12/2023 20:24 Zar jeste? Ja sam ga kupio u Septembru, čini mi se da je barem jedan novi model već izašao.

Izgledao mi je jeftin za novi model, ja sam ga platio 350 KM za verziju 4/64 GB.

Vjerovatno sam zbog toga pogriješio.
Xiaomi izbacuje dva modela godišnje, ovaj je izišao u prvom mjesecu, a 8 možda u devetom.
ferratilis

#22407 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

Ma i Redmi Note 12 je sasvim funkcionalan telefon i mozda isplativiji nego cekati 13, ali 13 ima tako lijep dizajn da se nosi sa daleko skupljim telefonima. Toliko su tanke ivice da izgleda skuplji nego sto jeste. :D
Hakiz

#22408 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

citroen xm wrote: 10/12/2023 22:50 I ja sam toliko platio RN8 koji koristim 4 godine. Doduše nakon kupovine je ubrzo predstavljena serija 9 pa je ovaj bio na zalasku.
Provjerio sam na onom sajtu, 7 u februaru, 8 u oktobru. Ja svoj 7 takođe koristim 4 godine. Još je dobar, ni baterija ne pravi problem.
citroen xm

#22409 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Moj je već počeo da zastajkuje, malo mi je islušalica oslabila pa lošije čujem sagovornika ako ima imalo buke. Baterija je na 75%. Ali uzevši cijenu u obzir, godine i nimalo pažnje ovo je odlično. Za svo vrijeme samo je jednom vraćen na fabrička podešavanja.
fortaleza

#22410 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Slušalica se često začepi od prašine, može se očistiti.

Isto tako nabaciš custom aosp ROM I ubrza se, a vremenom se može i baterija zamijeniti.
citroen xm

#22411 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Trebalo bi da može, ali ne znam čim. Baterija je još uvijek sasvim ok za moje potrebe. Iskreno, instaliranjem drugih ROM-ova se nisam nikada bavio i ne znam kako se to radi pa mi se ne pegla, a nekada nisam bio baš duduk za računare. :mrgreen:

Dođe nekada malo i do zasićenja, jbg, dosta 4 godine. Pokloniću ga nekome od rodbine kome bude potreban, a ako ne nikome, prodaću ga za neku siću. Vjerovatno vrijedi 100-tinjak markica.
zippoo87

#22412 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

citroen xm wrote: 11/12/2023 15:31 Moj je već počeo da zastajkuje, malo mi je islušalica oslabila pa lošije čujem sagovornika ako ima imalo buke. Baterija je na 75%. Ali uzevši cijenu u obzir, godine i nimalo pažnje ovo je odlično. Za svo vrijeme samo je jednom vraćen na fabrička podešavanja.
To sa slusalicom rijesis za 10 sekundi.Nakupilo se prljavstine tu i zacepilo one micro rupice (mrezicu) i zvuk ne moze prolaziti.Ja to cistim haman na svakom polovnom telefonu...od zacepljenja 90%,mahnem par puta alkoholom i bum,opet kao nov,zvuk 100% :D
Prva opcija...uzmi vatu ili tufer i 95-96% alkohol...stavi malo na vaticu i trljaj gore po zvucniku,mrezici...odradi 2-3 puta,da alkohol razbije masnocu i prljavstinu.
Druga opcija...uzmes tanku iglu za sivenje i lagano ubodes u sto vise onih sitnih rupica...pa opet ocistis alkoholom.(nemoj jako gurati,jer ces probiti onda,treba samo da mrezicu ocistis a ne da probijes zvucnik) :lol:
Javi jesi li rijesio (a hoces 100%)...ja na svakom telefonu to rjesavam i cim kupim telefon (polovan),prvo prolazi hemijsko ciscenje...sve ocistim alkoholom i dezinfikujem ga komplet...sve rupe i rupice,vata,tuferi,stapici za usi i sve ocistim...bude kao nov a i funkcionalnost popravim,sa tim slabijim zvukom na slusalici.
Adapter za punjenje isto ocistim detaljno a najprljavii dio kod svakog telefona je usb kabel ...tu potrosim najvise vate i alkohola :lol:
citroen xm

#22413 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Važi, evo pokušaću koliko je večeras. :mrgreen: Zahvaljujem :thumbup:
zippoo87

#22414 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

citroen xm wrote: 11/12/2023 20:36 Važi, evo pokušaću koliko je večeras. :mrgreen: Zahvaljujem :thumbup:
Zaboravih reci da i propuses jako u te rupice,nakon ciscenja alkoholom :lol:
ferratilis

#22415 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

Ipak sam se odlucio za Redmi Note 12 Pro verziju i mogu reci da sam zadovoljan. Jeftinije sam prosao nego da uzmem nov 13 Pro, a solidan je telefon za moje potrebe.

Samo mi jedna stvar fali sa Note 5, automatsko snimanje poziva. Na tom telefonu su svi pozivi koje sam obavljao bili automatski snimani, sto nekad moze biti korisno. Na Note 12 uopce nema opcije za to. Je li tako na svim novijim modelima ili samo kod mene fali?
citroen xm

#22416 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Tako je, nema toga više na globalnim verzijama uređaja. :thumbup:

Sa srećom! Koju si verziju kupio, 4G ili 5G?
ferratilis

#22417 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

citroen xm wrote: 13/12/2023 20:36 Tako je, nema toga više na globalnim verzijama uređaja. :thumbup:

Sa srećom! Koju si verziju kupio, 4G ili 5G?
Steta, to je bio bas dobar feature.

4G. Znam da 5G verzija ima bolji cipset i kameru, ali to mi nije toliko bitno. Bitan mi je dobar odziv interfejsa, dobra autonomija, ergonomija, i naravno da nudi dosta za ulozeno. AMOLED izgleda fino, doduse drzim ga na 60hz, 120 mi je gimmick. Za racunar koristim monitor od 165hz, na mobitelu mi je svejedno. Baterija je bitnija. Sve u svemu, zadovoljan sam. Iskreno, MIUI se i nije toliko promijenio od Note 5, to mi se i svidja jer se ne moram privikavati na novo sucelje. :D
Hakiz

#22418 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

ferratilis wrote: 13/12/2023 20:30 Ipak sam se odlucio za Redmi Note 12 Pro verziju i mogu reci da sam zadovoljan. Jeftinije sam prosao nego da uzmem nov 13 Pro, a solidan je telefon za moje potrebe.

Samo mi jedna stvar fali sa Note 5, automatsko snimanje poziva. Na tom telefonu su svi pozivi koje sam obavljao bili automatski snimani, sto nekad moze biti korisno. Na Note 12 uopce nema opcije za to. Je li tako na svim novijim modelima ili samo kod mene fali?
Ako hoćeš snimanje morat ćeš ili neki sa softverom za Aziju ili neki custom ROM. Vidi ovdje: https://xiaomi.eu/community/threads/red ... ing.70240/

EU ne dozvoljava da mobiteli koji se prodaju na njenoj teritoriji mogu snimati razgovore preko linije.

I Google je morao sa Playa skinuti sve aplikacije koje bi to omogućile, kao i ograničiti Android da spriječi takve aplikacije da mogu raditi na telefonima za EU.

Imaš aplikacije koje snimaju preko mikrofona.
citroen xm

#22419 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

ferratilis wrote: 13/12/2023 20:50
Steta, to je bio bas dobar feature.

4G. Znam da 5G verzija ima bolji cipset i kameru, ali to mi nije toliko bitno. Bitan mi je dobar odziv interfejsa, dobra autonomija, ergonomija, i naravno da nudi dosta za ulozeno. AMOLED izgleda fino, doduse drzim ga na 60hz, 120 mi je gimmick. Za racunar koristim monitor od 165hz, na mobitelu mi je svejedno. Baterija je bitnija. Sve u svemu, zadovoljan sam. Iskreno, MIUI se i nije toliko promijenio od Note 5, to mi se i svidja jer se ne moram privikavati na novo sucelje. :D
Jedino bitno je da si zadovoljan. Radiće i taj sve za šta ti treba. :thumbup:
zippoo87

#22420 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

ferratilis wrote: 13/12/2023 20:30 Ipak sam se odlucio za Redmi Note 12 Pro verziju i mogu reci da sam zadovoljan. Jeftinije sam prosao nego da uzmem nov 13 Pro, a solidan je telefon za moje potrebe.

Sretno sa novom igrackom...solidan je to telefon.
Sto se tice 120 Hz...uradi ovako i nece ti guliti bateriju...ukljucis onu prvi razinu ustede baterije (narandzasta baterija kada bude) a onda u postavkama stavis rucno na 120 Hz...tako dobijes i fluidnost i ustedu baterije.
Ja tako radim evo 2 godine,baterija osjetno duze traje nego kada ne ukljucim ustedu baterije a opet imam i 120 Hz,jer ja cesto pretrazujem i scroolam,pa meni to igra ulogu.
A i ti,ako imas funkciju,sto je ne bi koristio ?
Doduse kod mene je bas jak chipset,pa se ne osjeti nista kada se ukljuci usteda baterije...jer ona u biti smanji snagu procesora za nekih 30% a ti testiraj pa vidi sta ti je bolje...ako osjetis da usporava sta,onda iskljuci ustedu i vozi ga tako :D
ferratilis

#22421 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

zippoo87 wrote: 13/12/2023 22:36

Sto se tice 120 Hz...uradi ovako i nece ti guliti bateriju...ukljucis onu prvi razinu ustede baterije (narandzasta baterija kada bude) a onda u postavkama stavis rucno na 120 Hz...tako dobijes i fluidnost i ustedu baterije.
Ja tako radim evo 2 godine,baterija osjetno duze traje nego kada ne ukljucim ustedu baterije a opet imam i 120 Hz,jer ja cesto pretrazujem i scroolam,pa meni to igra ulogu.
Doduse kod mene je bas jak chipset,pa se ne osjeti nista kada se ukljuci usteda baterije...jer ona u biti smanji snagu procesora za nekih 30% a ti testiraj pa vidi sta ti je bolje...ako osjetis da usporava sta,onda iskljuci ustedu i vozi ga tako :D
Dobra ideja, probacu. :thumbup:
ferratilis

#22422 Re: Xiaomi mobiteli

Post by ferratilis »

Uradio sam ovo sto je zippoo preporucio, samo sa ostavio displej na 60hz. Jutros napunio, cijeli dan koristim telefon, 4G ukljucen, stalno cackam, baterija sad na 80%. Dobar. Sreca, nemam problema s notifikacijama, jer na proslom telefonu se znalo desiti da ne dolaze neke notifikacije kad ukljucim battery saver. Sljedecih par dana cu ostaviti 120hz da vidim kako se ponasa, ali zasad je autonomija jako dobra.

I nemam problema s Viberom, znam da hejteri Xiaomija to najvise zamjeraju. :D
hamo1977

#22423 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

zippoo87 wrote: 13/12/2023 22:36

Probam i ja ovo na svom F5. Pravi li ovo neki problem sa notifikacijama, ili nekim drugim važnim stvarima u korisštenju telefona ili samo smanji performanse procesora?
citroen xm

#22424 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ja bih da sam na vašem mjestu koristio sve maksimalno što telefon pruža. Čemu onda služi noviji model ako ću mu performanse oboriti na nivo nekog iz iste klase od prije 2-3 godine? A baterija će i onako izdržati čitav dan, još sa ovim modernim brzim punjačima napuni se za pola sata za novi dan korišćenja. Meni ne treba baterija da traje duže od dan.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22425 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

citroen xm wrote: 14/12/2023 17:14 Ja bih da sam na vašem mjestu koristio sve maksimalno što telefon pruža. Čemu onda služi noviji model ako ću mu performanse oboriti na nivo nekog iz iste klase od prije 2-3 godine? A baterija će i onako izdržati čitav dan, još sa ovim modernim brzim punjačima napuni se za pola sata za novi dan korišćenja. Meni ne treba baterija da traje duže od dan.
Bas tako :thumbup:
Post Reply