SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
irconbih
#73476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sva auta koja se mogu vidjeti na snimku su nepropisno parkirana. Na početku ove ulice, 50 m dalje, ima parking, kao i 50 m niže, na kraju, ima parking.
-
laik1981
#73477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozis li ti druze? Sta je vozac mogao uraditi u ovoj situaciji? Dijete mu bukvalno u ponom trku izletilo pred auto izmedju parkiranih automobila, tako da ga nije ni mogao ranije uociti. Vozio prilagodjenom brzinom inace bi ovo dijete odletilo desetak metara i spasa mu ne bi bilo. Ne daj boze nikome, ni biti u ulozi vozaca, ni djeteta, a ni roditelja tog djeteta kada su ovakve situacije u pitanju. Ovdje vozac nije kriv. Sto se tice bjezanja, to je drugi par cipela. Nadam se da je dijete proslo sa laksim povredama, a sigurno je da ce ubuduce paziti svaki put.Zoooka wrote: ↑13/12/2023 10:01Mozes ga ti do sutra učiti, djeca su brzopleta. Preci ce 1000 puta ulicu kako treba, ali jednom nece
-
Zoooka
#73478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozim i vozač nije kriv, ali samo bjezanje sa mjesta mi je za zatvora i zbog toga nema moju empatiju.laik1981 wrote: ↑13/12/2023 10:07Vozis li ti druze? Sta je vozac mogao uraditi u ovoj situaciji? Dijete mu bukvalno u ponom trku izletilo pred auto izmedju parkiranih automobila, tako da ga nije ni mogao ranije uociti. Vozio prilagodjenom brzinom inace bi ovo dijete odletilo desetak metara i spasa mu ne bi bilo. Ne daj boze nikome, ni biti u ulozi vozaca, ni djeteta, a ni roditelja tog djeteta kada su ovakve situacije u pitanju. Ovdje vozac nije kriv. Sto se tice bjezanja, to je drugi par cipela. Nadam se da je dijete proslo sa laksim povredama, a sigurno je da ce ubuduce paziti svaki put.
- Laplace
#73479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"Djeca su nepromišljena..." - ali su zato zakoni fizike neumoljivi. Pri brzini 36 km/h vozilo za jednu sekundu pređe deset metara. Ako ti dijete između dva auta istrči između dva auta, vidiš ga sa koliko daljine? Metar ili dva? Neka ti je vrijeme reakcije pola sekunde (vjerovatnije je oko sekunde, ali hajde da budemo optimisti), dok počneš da kočiš prešao si već pet metara. Dodaj put kočenja, par metara pri toj brzini za dobre kočnice i dobra auta. Nemaš ni teoretske šanse da zakočiš na vrijeme (a u okviru si ograničenja, čak i ispod ograničenja koje je ovdje vjerovatno 40). Jedino ako si vidovit.
- Ateista
#73480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Djeca danas jesu generalno razmazena i to stoji, ali ja se trudim da svoje odgojim kako treba da ne bude razmazeno i nikad ga necu braniti ako je samo zajebalo. To zavisi i od godina, trenutno je jos mali da bih ga pustio da samostalno prelazi ulicu i sad je to moja odgovornost ili onoga sa kim je, te bi ta osoba bila kriva koja je pustila da tako trci preko uluce, ali kad bude isao samostalno tada cu smatrati da je odgovoran i u ovakvoj situaciji bih njega smatrao odgovornim da to uradi a ne vozaca.Zoooka wrote: ↑13/12/2023 09:58Bi đavola, djeca nikad razmaženija nisu bila, ali to je drugi par opanaka. Da ti se dijete teže povrijedi qrac bi ti mislio kako je dijete krivo
Da je povrijedjen prvo bih uradio sve sto mogu da mu pomognem, kad bude bolje onda bi fasovao sto je uradio glupost, sigurno ne bih napao vozaca ako covjek nije kriv.
-
laik1981
#73481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A i ja sam osudio bjezaniju jer je to po meni i tezi prekrsaj od same nesrece, al eto treba ispitati okolnosti za svaki slucaj. Mozda su ga ove maconje zaganjale. Retardirano bi bilo i pomisliti bjezati sa mjesta koje je prepuno svjedocima.Zoooka wrote: ↑13/12/2023 10:10Vozim i vozač nije kriv, ali samo bjezanje sa mjesta mi je za zatvora i zbog toga nema moju empatiju.laik1981 wrote: ↑13/12/2023 10:07Vozis li ti druze? Sta je vozac mogao uraditi u ovoj situaciji? Dijete mu bukvalno u ponom trku izletilo pred auto izmedju parkiranih automobila, tako da ga nije ni mogao ranije uociti. Vozio prilagodjenom brzinom inace bi ovo dijete odletilo desetak metara i spasa mu ne bi bilo. Ne daj boze nikome, ni biti u ulozi vozaca, ni djeteta, a ni roditelja tog djeteta kada su ovakve situacije u pitanju. Ovdje vozac nije kriv. Sto se tice bjezanja, to je drugi par cipela. Nadam se da je dijete proslo sa laksim povredama, a sigurno je da ce ubuduce paziti svaki put.
- auspuhc
#73482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma pogjegao da ga kockaste glave ne pretuku. Mislim i da je ustanovio da je dijete relativno ok prije nego je otisao.
I ne moze se uvijek okriviti vozac. Ovdje je jasno da je dijete iznenada istrcalo. Sreca nije vozio brzo.
- Ateista
#73483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Laplace wrote: ↑13/12/2023 10:11 "Djeca su nepromišljena..." - ali su zato zakoni fizike neumoljivi. Pri brzini 36 km/h vozilo za jednu sekundu pređe deset metara. Ako ti dijete između dva auta istrči između dva auta, vidiš ga sa koliko daljine? Metar ili dva? Neka ti je vrijeme reakcije pola sekunde (vjerovatnije je oko sekunde, ali hajde da budemo optimisti), dok počneš da kočiš prešao si već pet metara. Dodaj put kočenja, par metara pri toj brzini za dobre kočnice i dobra auta. Nemaš ni teoretske šanse da zakočiš na vrijeme (a u okviru si ograničenja, čak i ispod ograničenja koje je ovdje vjerovatno 40). Jedino ako si vidovit.
-
laik1981
#73484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja u ovakvim uslovima, kada je usko i nepregledno, ne vozim ni 20 na sat. Bukvalno kao puz. Meni se ovakvi scenariji uvijek motaju po glavi. Bolje nervirati vozaca iza nego se naci u ovakvoj situaciji kao sto je ovaj vozac.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#73485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U mojoj ulici je ograničenje 20, to postavljeno prošle godine a dosta je prometna i ne sjecam se da iko ikog udario još je škola na 1o metara.Vecina ulica oko škole imaju 20 ograničenje, makar u Zenici.A da, vozi se 30-40-50..kako kome prahne.
- Laplace
#73486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je 5,55 m/s ili 2,78 m za pola sekunde. Ako ti istrči na sva metra il manje, opet ga udaraš prije nego štoi počneš da kočiš, naravno pri manjoj brzini. Da bi stigao da počneš kočiti u manje od dva metra, morao bi voziti brzinom 10 km/h. Za to vrijeme bi se cijeloj tvojoj nužoj i široj familiji štucalo.
- Haris.ba
-
laik1981
#73488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Manje su sanse da dodje do ovakvih situacija ako nista. A sto se stucanja tice, bolje da familija stuca nego da ja stucam dok gledam u plafon zatvorske celijeLaplace wrote: ↑13/12/2023 10:29To je 5,55 m/s ili 2,78 m za pola sekunde. Ako ti istrči na sva metra il manje, opet ga udaraš prije nego štoi počneš da kočiš, naravno pri manjoj brzini. Da bi stigao da počneš kočiti u manje od dva metra, morao bi voziti brzinom 10 km/h. Za to vrijeme bi se cijeloj tvojoj nužoj i široj familiji štucalo.
Na kraju krajeva, uvijek postoji mogucnost za nesrecu, al eto treba je minimizirati maksimalno. Mene su ucili da kada sjednem u auto da sam jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru. Ja to doslovno shvatio
- oldtajmer
#73489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
na stranu sve ali jebem mu mater kad vidim na ulici dijete da se spotaklo i palo pridjem mu da vidim je li dobro a ne ovdje, ovaj magarac je za kakvog dobrog psihijatra
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#73490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Covjek se bukvalno zaustavio u 10m, znaci Isao je 20-30 na sat. Nezgodno je kad ti ovako izleti, ali srecom koliko mogu vidjeti dijete je udarilo u njega s boka.
Za bjezanje nema opravdanja. Ovdje ide barem uslov na 6 mjeseci plus kazna.
Za bjezanje nema opravdanja. Ovdje ide barem uslov na 6 mjeseci plus kazna.
- Haris.ba
- nepass1
#73492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja svom samo govorim pazi auto, gledaj, ne trci itd i neki dan parkiram. Izadje iz auta i preleti preko ulice, mahalska ulica, pa reko vidis da auto ide. Auto vozilo ispod 30 i bilo sigurno 70-80m od nas. I ja to govorim, mala se vrati meni opet preko ulice. Pa reko sta ti je kad si vec presla cekaj mene. Kaze pa rekao si pazi auto, sto si presla. Do tad naravno vozac je vidio nju i usporio na 5 na sat. Ne razmisljaju djeca kao mi. Ja se izvinuo vozacu, mislim nije bilo ni blizu incidenta da je udari. Ali tako mala sitnica i bude belaj. Ne moze se vozac kriviti nikako.Ateista wrote: ↑13/12/2023 10:12Djeca danas jesu generalno razmazena i to stoji, ali ja se trudim da svoje odgojim kako treba da ne bude razmazeno i nikad ga necu braniti ako je samo zajebalo. To zavisi i od godina, trenutno je jos mali da bih ga pustio da samostalno prelazi ulicu i sad je to moja odgovornost ili onoga sa kim je, te bi ta osoba bila kriva koja je pustila da tako trci preko uluce, ali kad bude isao samostalno tada cu smatrati da je odgovoran i u ovakvoj situaciji bih njega smatrao odgovornim da to uradi a ne vozaca.
Da je povrijedjen prvo bih uradio sve sto mogu da mu pomognem, kad bude bolje onda bi fasovao sto je uradio glupost, sigurno ne bih napao vozaca ako covjek nije kriv.
- drug_profi
#73493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedino sto kazu da nije pocelo sa nekim prijetnjama pa se pokupio da se spasi.
Ali tad je treba sam pred policiju otici i prijaviti se da je otisao radi vlastite sigurnosti.
- Ateista
- Ateista
#73495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To bi bilo ispravno u toj situaciji, da pokaze da ne bjezi od odgovornosti vec od budala koje hoce da ga prebiju.drug_profi wrote: ↑13/12/2023 11:00Jedino sto kazu da nije pocelo sa nekim prijetnjama pa se pokupio da se spasi.
Ali tad je treba sam pred policiju otici i prijaviti se da je otisao radi vlastite sigurnosti.
Ko zna, mozda i jeste tako bilo, nasi novinari znaju samo senzacionalisticki objaviti clanak i rijetko poslije isprate nove detalje.
- oldtajmer
#73496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- auspuhc
#73497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako je dijete rodjeno da bude kreten nista ti ne mozes uraditi. Toliko primjera imas da djeca iz istih porodica ispadnu totalno razlicita. Dakle nije do odgoja.Ateista wrote: ↑13/12/2023 10:12Djeca danas jesu generalno razmazena i to stoji, ali ja se trudim da svoje odgojim kako treba da ne bude razmazeno i nikad ga necu braniti ako je samo zajebalo. To zavisi i od godina, trenutno je jos mali da bih ga pustio da samostalno prelazi ulicu i sad je to moja odgovornost ili onoga sa kim je, te bi ta osoba bila kriva koja je pustila da tako trci preko uluce, ali kad bude isao samostalno tada cu smatrati da je odgovoran i u ovakvoj situaciji bih njega smatrao odgovornim da to uradi a ne vozaca.
- vjeshalica
#73498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Shvatili smo o cemu govoris, ali i u slucaju kao ovome ne postoji opravdanje za ovakvo ponasanje.Laplace wrote: ↑13/12/2023 10:11 "Djeca su nepromišljena..." - ali su zato zakoni fizike neumoljivi. Pri brzini 36 km/h vozilo za jednu sekundu pređe deset metara. Ako ti dijete između dva auta istrči između dva auta, vidiš ga sa koliko daljine? Metar ili dva? Neka ti je vrijeme reakcije pola sekunde (vjerovatnije je oko sekunde, ali hajde da budemo optimisti), dok počneš da kočiš prešao si već pet metara. Dodaj put kočenja, par metara pri toj brzini za dobre kočnice i dobra auta. Nemaš ni teoretske šanse da zakočiš na vrijeme (a u okviru si ograničenja, čak i ispod ograničenja koje je ovdje vjerovatno 40). Jedino ako si vidovit.
- Laplace
#73499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa i on je prišao, pogledao, vidio grmalje i zbrisao.
Dođoh, vidjeh, pobjegoh.
Last edited by Laplace on 13/12/2023 11:38, edited 1 time in total.
- Laplace
#73500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas ni odrasli nekoriste mozak a kamoli djeca. Zato mi je obično noga spremna na kočnici kad vidim pješaka blizu ceste.nepass1 wrote: ↑13/12/2023 10:53Ja svom samo govorim pazi auto, gledaj, ne trci itd i neki dan parkiram. Izadje iz auta i preleti preko ulice, mahalska ulica, pa reko vidis da auto ide. Auto vozilo ispod 30 i bilo sigurno 70-80m od nas. I ja to govorim, mala se vrati meni opet preko ulice. Pa reko sta ti je kad si vec presla cekaj mene. Kaze pa rekao si pazi auto, sto si presla. Do tad naravno vozac je vidio nju i usporio na 5 na sat. Ne razmisljaju djeca kao mi. Ja se izvinuo vozacu, mislim nije bilo ni blizu incidenta da je udari. Ali tako mala sitnica i bude belaj. Ne moze se vozac kriviti nikako.Ateista wrote: ↑13/12/2023 10:12Djeca danas jesu generalno razmazena i to stoji, ali ja se trudim da svoje odgojim kako treba da ne bude razmazeno i nikad ga necu braniti ako je samo zajebalo. To zavisi i od godina, trenutno je jos mali da bih ga pustio da samostalno prelazi ulicu i sad je to moja odgovornost ili onoga sa kim je, te bi ta osoba bila kriva koja je pustila da tako trci preko uluce, ali kad bude isao samostalno tada cu smatrati da je odgovoran i u ovakvoj situaciji bih njega smatrao odgovornim da to uradi a ne vozaca.