Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
geralt

#12501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 11:27 Malo je ko cuo za jedan Daorson, malo je ko cuo za Butmirsku kulturu.
Realno, malo ko je i kod nas za njih cuo. Proglasi te mahala cudakom i ekscentrikom ako hodas po Daorsonu. Sta ces tamo, idi u SCC i BBI ko sav normalan svijet.
swanfilter

#12502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

geralt wrote: 12/12/2023 17:00
dr_Evil wrote: 12/12/2023 11:27 Malo je ko cuo za jedan Daorson, malo je ko cuo za Butmirsku kulturu.
Realno, malo ko je i kod nas za njih cuo. Proglasi te mahala cudakom i ekscentrikom ako hodas po Daorsonu. Sta ces tamo, idi u SCC i BBI ko sav normalan svijet.

Neki dan otvorio buteljku crnog imena Daorson
melac

#12503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 12/12/2023 11:23
Melbourne_Australia wrote: 12/12/2023 10:34
Malo ko ti se vratio iz Australije sa ozbiljnim kapitalom.Tesko je vani zaraditi ozbiljan kapital i ako si vss..Jer su kuce barem u Melb u milionima,,krediti veliki.Sve je skupo i jos kad imas djecu onda je bas tesko i zivot je bas zara.Nesto poput Norveske. A Sarajlije i nisu bas poznati kao stekeri.Ono zivis vani i stekas svaki dolar..Ljudi su u Sarajevu napravili uglavnom pare.Neki su iz IT sektora, doktori i inzinjeri itd..Ja kad bi ti rekao da najveci lovatori koje znam u Australiji ( nasi ljudi) su vlasnici firmi "moleraj" "gradjevina" "keramicari".I svi oni nisu iz Sarajeva ali su kupili stanove u Sarajevu i provedu cijelo ljeto vamo.I onda nazad u Australiju.
Ove koji se u Sarajevo vracaju u zadnje vrijeme vecina su USA ili Australija (ovi koje sam ja sreo).

Neki kapital, pa ono, imaju otplacen stan u Sarajevu i jos negdje neku vikendicu, dakle sasvim dovoljno da nesto raduckas stress-free.

Djeca koja su im zavrsila skole u Australiji rade po Sarajevu uglavnom po nekim NGO, stranim firmama ili UNDP recimo i imaju bolje poslove i drustveni status nego sto su imali u Australiji.

A sto se tice firmi - isto je i u Njemackoj, obogatili su se oni koji imaju firme za takve poslove, montaza grijanja, klima uredjaja, itd. Od VSS i rada za platu se moze jako komotno zivjeti, ali jos ne poznajem nikog od VSS ko je u zadnje vrijeme (5 god.) pokrenuo neku svoju firmu u svojoj bransi u Njemackoj.

Uglavnom su zanati + ugostiteljstvo + firme za ciscenje i odrzavanje objekata.
Imam ja prijatelja u Mincenu pokrenuo svoj biznis ove godine. Mozda bi se vas dvojica mogli spojiti, mogli bi biti kompatibilni :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sta radi
Tusi neku robu?
sumirprimus

#12505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 12/12/2023 10:57
sumirprimus wrote: 12/12/2023 10:54
sto je opet za veicnu samo pola mostara, jer zapadni se ne racuna?
Ne bih ti znao reci, "zapadni" je ipak moj dio. Mada u zadnje slabo budem u gradu, samo kad pijemo.
Imas stan u zapadnom jel?
Bodkin

#12506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Pa realno je da najvise nasih radi u usluznim djelatnostima pa i ima smisla da otvore te biznise. A plus sto ti treba caddy i jedan segrt ili cak sam mozes raditi. Pocetno ulaganje klikeri. Ja jos manjak toga na trzistu

Masa ih otvori restoran ili kafic

Mada znam par nasih koji imaju svoju racunovodstvenu agenciju.

Ali jedno je otvoriti moleraj sa dvije osobe, a drugo data science consulting
dr_Evil

#12507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 13/12/2023 10:52 Pa realno je da najvise nasih radi u usluznim djelatnostima pa i ima smisla da otvore te biznise. A plus sto ti treba caddy i jedan segrt ili cak sam mozes raditi. Pocetno ulaganje klikeri. Ja jos manjak toga na trzistu

Masa ih otvori restoran ili kafic

Mada znam par nasih koji imaju svoju racunovodstvenu agenciju.

Ali jedno je otvoriti moleraj sa dvije osobe, a drugo data science consulting
Istina, ali zato ih ima vec dobar dio koji otvore u domovini i rade za inostranstvo.

Realno govoreci, pa i nema nesto aman zaman malih biznisa inace u inzinjerskim oblastima vani, to sta i postane brzo se otkupi i uklopi u nesto vece.
Thorgerson

#12508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

konoplja wrote: 12/12/2023 10:00
dr_Evil wrote: 12/12/2023 08:55
Thorgerson wrote: 12/12/2023 08:46
Pretjerujete.

Mi nemamo nista specijalno, a da to nemaju neke druge zemlje.

Kad vec govoris o sjeveru Evrope, pa jbt Finska u jednoj pokrajini ima vise jezera nego pola evrope. Wtf?

O ostaloj netaknutoj prirodi na sjeveru evrope da ne pricam. Nema mi nista gore nego kad kod nas krenu srat o netaknutoj prirodi. Kojoj? Pa daj mi evo jedno jezero, rijeku da je nismo sjebali? Boracko, prokosko, jablanicko...pa na sto sada lici. I to malo obale sto imamo umjesto da se sredilo i napravio jedan lijep mediteranski gradic. Qrcina. Neum je nepovratno unisten. Gore to nije moguce. Zna se gdje se smije graditi. I kraj price. Jbt imamo nekoliko jezera i dicimo se tim, a kazem ti u Finskoj u radijusu od 5km ih imas takvih na desetine.

Blizina mora je danas fkt relativna stvar. Kazu nama more blizu. Pa blizu je i norvezaninu, fincu? Sjedne u avion za 2h je Hrvatskoj.

Blizina skijalista. Cool stvar. Medjutim, koliko ljudi uopste skija ovdje? Broje se u promilima.

Da ne govorim o Holandiji, Francuskoj, Austriji, Svicarskoj, Italiji kakve tamo prirode ima.

Kazem, samo pretjerujemo s tom pricom. Nigdje kao kod nas. To nema veze s vezom. Imamo lijepih mjesta, zanimljiva smo zemlja, ali iskreno nemojmo se lazno uzdizati bez neke potrebe. Plus treba i raditi da se iskoristi potencijal koji imamo. I raditi to planski. A ne hulji prepustiti da stihijski unistava lokaciju po lokaciju.
Pa eto onda ti idi u Finsku, obuci tri sloja na sebe, jer kod grijanja je vazno imati slojeve, i obavezno ponesi jos presvlakaj kad se dobro namocis, i setaj kraj tih jezera.

NIsam ja ni spomenuo netaknutu prirodu, kod nas je priroda sve samo netaknuta, ali sve to nadoknadi se klimom kakvu nemas nigdje iznad Austrije. Avion norvezaninu traje 3 sata, sto samo po sebi nije strasno, ali ja na more iz Mostara sam isao tako da izadjem malo ranije sa posla ili jednostavno odem i popijem kafu, a on mora da planira sedmicu godisnjeg za to i da potrosi pofin iznos. Njemu je to dogadjaj godine, a ja sam to uzimao zdravo za gotovo.

Citav mediteran je predivan, od Turske do Portugala, sve sta je preko 4-5 sati voznje iznad mediterana nabijem na na qrc, ko voli da je mokar i da mu je hladno, a da su i takvi ljudi oko njega nek izvoli.

I ja sam u svom postu naglasio bio mediteran :) pa ti tumaci kao Italiju ako hoces.

Uzmes onu papriku glavu razbit sa njom, nit okusa nit mirisa, ali zato je 4KM po komadu. Smokva 4KM po komadu, ne znas sta si stavio u usta bolje ti je ne uzimat, samo se otrujes. I mi sa uvozom idemo u tom smjeru.
Kad čovjek ovako nešto pročita mora da pita zašto još uvijek živiš u Norveškoj?
Teško mi je razumjeti da je to samo zbog šake kruna. Ima li još nešto da je dobro u Norveškoj pa da je prevagnulo na tu stranu?
U suprotnom, možda bi mnogo sretniji bio da se vratiš.
Ma lika, kao i vecinu dijaspore, puca nostalgija. Pa tako vidi neke stvari, koje mi koji zivimo u BiH ne vidimo, jer ne postoje. Ali eto, oni bolje od nas znaju valjda.

Kakvom ba klimom? Pa pola Francuske ima npr sto puta bolju klimu.

I da, kad vec pises, vise mi i odgovara ta sjevernija klima, koja je haman najslicnija nasoj nekadasnjoj. Tj. Hladne zime, i topla ljeta. Ok, nisu bas kao kod nas. Ali se barem zna kad je zima zima je.

A ne ovo 13. decembar u Sarajevu 14 stepeni? A sutra ce biti -7 bubam. Kome to moze biti normalna i ok klima? Rasponi po 20 i kusur stepeni se mijenjaju u dan-dva. To moze biti ok nekome ko dodje ovdje kad je ljeto na godisnji ili potrefi zimovanje.
dr_Evil

#12509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 13/12/2023 12:59
Ma lika, kao i vecinu dijaspore, puca nostalgija. Pa tako vidi neke stvari, koje mi koji zivimo u BiH ne vidimo, jer ne postoje. Ali eto, oni bolje od nas znaju valjda.

I da, kad vec pises, vise mi i odgovara ta sjevernija klima, koja je haman najslicnija nasoj nekadasnjoj. Tj. Hladne zime, i topla ljeta. Ok, nisu bas kao kod nas. Ali se barem zna kad je zima zima je.

A ne ovo 13. decembar u Sarajevu 14 stepeni? A sutra ce biti -7 bubam. Kome to moze biti normalna i ok klima? Rasponi po 20 i kusur stepeni se mijenjaju u dan-dva. To moze biti ok nekome ko dodje ovdje kad je ljeto na godisnji ili potrefi zimovanje.
Pa onda je mozda vrijeme da probas se ostvariti u Francuskoj ili Finskoj kad vec volis vlagu i zimu. Ne razumijem, ali postujem da ima ljudi koji to vole.
Thorgerson

#12510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

dr_Evil wrote: 13/12/2023 13:02
Thorgerson wrote: 13/12/2023 12:59

Pa onda je mozda vrijeme da probas se ostvariti u Francuskoj ili Finskoj kad vec volis vlagu i zimu. Ne razumijem, ali postujem da ima ljudi koji to vole.
Pa joj tebe, ne vrti mi se zivot samo oko klime. Kao ni vecini svijeta. Da mi je to toliko bitno otisao bih valjda.

Samo sam rekao da malo pretjerujemo (ne konkretno samo ti) nego generalno o tome da smo najljepsa zemlja, da imamo sve more, planine, bla bla...priroda, voda, ljepota...a to nije ni blizu tacno.

Evo citam jutros u Bihacu kuhaju vodu za pice jer nije sigurna. U Bihacu. Koji lezi na Uni.

U Sarajevu od javnih cesmi imas na carsiji se mozes napiti vode u tjt. Na vrelu bosne vise nije za pice. S drugr strane imas ne znam Bec sa hrpom javnih cesmi gdje se mozes napiti vode.

Opet kazem, nemojmo se zavaravati bezveze. Imamo potencijal, to je nepobitno. Ali kakva ti korist ako imas izvor mozda najbolje vode na svijetu, ako iznad tog izvora posjeces sumu, zagadis ga ili imas azbestne cijevi. Dakle, nemas onda tu vodu. Mozes da je imas. Ali je nemas.
dr_Evil

#12511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Thorgerson wrote: 13/12/2023 13:22
Pa joj tebe, ne vrti mi se zivot samo oko klime. Kao ni vecini svijeta. Da mi je to toliko bitno otisao bih valjda.

Samo sam rekao da malo pretjerujemo (ne konkretno samo ti) nego generalno o tome da smo najljepsa zemlja, da imamo sve more, planine, bla bla...priroda, voda, ljepota...a to nije ni blizu tacno.

Evo citam jutros u Bihacu kuhaju vodu za pice jer nije sigurna. U Bihacu. Koji lezi na Uni.

U Sarajevu od javnih cesmi imas na carsiji se mozes napiti vode u tjt. Na vrelu bosne vise nije za pice. S drugr strane imas ne znam Bec sa hrpom javnih cesmi gdje se mozes napiti vode.

Opet kazem, nemojmo se zavaravati bezveze. Imamo potencijal, to je nepobitno. Ali kakva ti korist ako imas izvor mozda najbolje vode na svijetu, ako iznad tog izvora posjeces sumu, zagadis ga ili imas azbestne cijevi. Dakle, nemas onda tu vodu. Mozes da je imas. Ali je nemas.
Ja generalno pricam o mediteranu uvijek, ne bas lokalno o BiH. Volim mediteran, narod, kuhinju, klimu, historiju, mitomansku historiju(za bloo), i volim nase zene.

A sto se tice BiH, to je sve problem onog IMT(imal mene tu) gena, taj gen unistava sve oko sebe. Taj gen vodi i svim ostalim nedacama.
512MB

#12512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Al Norveška izgleda ipak za pinku bolja :D
swanfilter

#12513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Voda se prokuhava jer su vodovodne cijevi iz AU perioda.

I ono sto je obnovljeno, boga pitaj kako ...
mali_balon

#12514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Opet se na temi izgubio dodir sa realnoscu....ko i na svakoj temi....prosetajte malo po bosanskim gluhim bukovicama.....vama mejrilo zivotnog standarda u bih sarajevo i scc....
broj dva

#12515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Mogo si komotno i u biblioteku ako te vec stare stjene interesuju, jednako beskorisno u poredjenju sa sisa barom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 14/12/2023 06:39 Opet se na temi izgubio dodir sa realnoscu....ko i na svakoj temi....prosetajte malo po bosanskim gluhim bukovicama.....vama mejrilo zivotnog standarda u bih sarajevo i scc....
Pa koliko ljudi zivi u gluhim bukovicama a koliko u Sarajevu, Banja Luci, Tuzi, Zenici, Mostaru?

Moja je procjena da u gore nabrojanim gradovima zivi vise od 50% stanovnistva, a u gluhim bukovicama vrlo mali procenat.

Sto bi onda bile one mjerilo?

Sto zapadnu Evropu ne mjerimo po hordama onih jadnika sto kampuju ispod mostova?
Thorgerson

#12517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 08:50
mali_balon wrote: 14/12/2023 06:39 Opet se na temi izgubio dodir sa realnoscu....ko i na svakoj temi....prosetajte malo po bosanskim gluhim bukovicama.....vama mejrilo zivotnog standarda u bih sarajevo i scc....
Pa koliko ljudi zivi u gluhim bukovicama a koliko u Sarajevu, Banja Luci, Tuzi, Zenici, Mostaru?

Moja je procjena da u gore nabrojanim gradovima zivi vise od 50% stanovnistva, a u gluhim bukovicama vrlo mali procenat.

Sto zapadnu Evropu ne mjerimo po hordama onih jadnika sto kampuju ispod mostova?
A to svi zive bajno u Sarajevu?

Sarajevo ima 500k stanovnika sigurno. I imas 2-3 trzna centra. Scc, Bingo i BBI. Broj restorana, kafica itd isto tako nije veliki. Obzirom na broj stanovnika, turista. Samo je skoncetrisano na jednom manjem prostoru, pa se cini da je to nesto vau. Imas evo Cvilu, Hrasno, Otoku, alipasino, Dobrinju...pa brate na prste dvije ruke se mogu nabrojati iole normalna mjesta za jesti i popiti kafu.

I opet kakvo je to mjerilo za trzne centre. Ja budem x puta i nista ne kupim. Prohodam, ne svidi mi se nista i izadjem.

Realnost dozivis kad sta ja znam, uciteljica se ustrucava da trazi 7-8 KM od roditelja za neki izlet i sl. I tu vidis da ne zivi bas svako ni ovdje nekim lagodnim zivotom.

Ne kazem, ima raje da ima novca i da zivi normalno, neko i bas luksuzno. Ipak mislim da vecina i u Sarajevu i ostalim vecim gradovima zivotari. Tipa ljetovanje na kredit i slicno.
Melbourne_Australia

#12518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Thorgerson wrote: 14/12/2023 09:04

Sarajevo ima 500k stanovnika sigurno. I imas 2-3 trzna centra. Scc, Bingo i BBI. Broj restorana, kafica itd isto tako nije veliki. Obzirom na broj stanovnika, turista. Samo je skoncetrisano na jednom manjem prostoru, pa se cini da je to nesto vau. Imas evo Cvilu, Hrasno, Otoku, alipasino, Dobrinju...pa brate na prste dvije ruke se mogu nabrojati iole normalna mjesta za jesti i popiti kafu.

I opet kakvo je to mjerilo za trzne centre. Ja budem x puta i nista ne kupim. Prohodam, ne svidi mi se nista i izadjem.

Realnost dozivis kad sta ja znam, uciteljica se ustrucava da trazi 7-8 KM od roditelja za neki izlet i sl. I tu vidis da ne zivi bas svako ni ovdje nekim lagodnim zivotom.

Ne kazem, ima raje da ima novca i da zivi normalno, neko i bas luksuzno. Ipak mislim da vecina i u Sarajevu i ostalim vecim gradovima zivotari. Tipa ljetovanje na kredit i slicno.
A znas li ti da velika vecina ljudi u Australiji a pogotovu nasih po 10 godina ne odu na odmor negdje.??Znas li ti da je misaona imenica za penzionera u Australiji da jede meso 3 puta mjesecno.Znas li ti da nasi ljudi kad trebaju doci u BIH dolaze na kredit ili od usta odvajaju da dodju..Kredit je svugdje i sve je na kredit.
Last edited by Melbourne_Australia on 14/12/2023 09:45, edited 1 time in total.
dr_Evil

#12519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 14/12/2023 08:33
Mogo si komotno i u biblioteku ako te vec stare stjene interesuju, jednako beskorisno u poredjenju sa sisa barom
Stare stijene su fantasticne :) odes tamo i satima dumas kako ga postavi, i kako ga onako obradi majka mu stara, a onda krenes tim putem prema Mostaru i vidis sve te stare unistene fortifikacije, i gomile(gromile), i jednostavno znas da pripadas tom kamenu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote: 14/12/2023 09:04

Ne tvrdim nista od toga sto si napisao.
Karikaturist

#12521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Melbourne_Australia

#12522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Karikaturist wrote: 14/12/2023 09:23 Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Ti ocigledno slabije citas.Ja sam rekao da se ne vracaju za kapitalom (velikim) uglavnom..Sanse nema da zaradis veliki kapital na zapadu ako kupis kucu i skolujes dvoje djece..A sve je to na kredit i plus auta da kupis.Velika vecina ljudi zivi tako da ima pojesti i popiti..A socijalno se puno losije zivi nego u Sarajevu...Pricam o prosjecnom nasem covjeku..Ne pricam o Doktorima i advokatima i naravno ne pricam o ljudima koji imaju svoje firme..Evo sad da nazovem 10 ljudi u Australiji mojih prijatelja i da ih pitam da mi posude 10 milja,mozda 2 covjeka to mogu uraditi..Prije cu to moci u Sarajevu uraditi od raje..Kila tresanja u Aus kosta $45 a neki da je kila smokvi bila $99..Plata veca 3 do 4 puta nego u BIH ali je sve ostalo 3-4 puta skuplje.A obicna supa od kuce i to 50km od grada je milion dolara.Da dvoje ljudi ode u kino treba 60- i 80 dolara.Kebab je 22-25 dolara..U Becu sam neki dan platio dva burgera sa pomfritom u novom nekom burger restoranu 45 eura.
Last edited by Melbourne_Australia on 14/12/2023 09:52, edited 1 time in total.
elcaliente

#12523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:43
Karikaturist wrote: 14/12/2023 09:23 Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Ti ocigledno slabije citas.Ja sam rekao da se ne vracaju za kapitalom (velikim) uglavnom..Sanse nema da zaradis veliki kapital na zapadu ako kupis kucu i skolujes dvoje djece..A sve je to na kredit i plus auta da kupis.Velika vecina ljudi zivi tako da ima pojesti i popiti..A socijalno se puno losije zivi nego u Sarajevu...Pricam o prosjecnom nasem covjeku..Ne pricam o Doktorima i advokatima i naravno ne pricam o ljudima koji imaju svoje firme..Evo sad da nazovem 10 ljudi u Australiji mojih prijatelja i da ih pitam da mi posude 10 milja,mozda 2 covjeka to mogu uraditi..Prije cu to moci u Sarajevu uraditi od raje..Kila tresanja u Aus kosta $45 a neki da je kila smokvi bila $99..Plata veca 3 do 4 puta nego u BIH ali je sve ostalo 3-4 puta skuplje.A obicna supa od kuce i to 50km od grada je milion dolara.Da dvoje ljudi ode u kino treba 60- i 80 dolara.Kebab je 22-25 dolara..U Becu sam neki dan platio dva burgera sa pomfritom u novom nekom burger restoranu 45 eura.
Da si otisao u Burger King platio bi 25 eur.
konoplja

#12524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:43
Uhvati korak s vremenom. :mrgreen:
Dobar ovaj Internet. Ne mogu ljudi više ofirno lagati i podmetati.
Image
Image
Post Reply