Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#12401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

swanfilter wrote: 11/12/2023 23:32
Kazem domacim, je...ji ga braco, cijena manjka radne snage :lol:
To je mala cijena manjka radne snage, ipak stranci u Sloveniji se dobro drze pod kontrolom. Cak im je i popis stanovnistva zestoko reduciran (cak i vise nego u Njemackoj) kako se ne bi otkrilo koliko koga ima u Sloveniji, pa da ne bi kome naumpalo da trazi neka prava i autonomije. :D
detroit-mercy

#12402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 11/12/2023 23:13 Za 20-30 min si u nekom jacem urbanom centru, nije Njemacka velicine Slovenije. :-) :-) :-)

EDIT: Prica o Pragu je dosla kao pitanje - kako to da ipak ljudi idu u Gelsenkirchen, a ne u Prag ? :D

A lafo odlaze radi "kulturnih sadrzaja"
Ti si opet bukvalista kakvog nema :-) . Vecina nasih ljud vani zivi ili u vecim centrima ili pak u relativno kratkom dometu od tih vecih centara. Posto, 99% posto iseljenika iz BiH dolazi pak sa poteza MarinDvor/Carsija, logicno ce biti da se ismijavaju nekoj vukojebini oko Gelsenkirchena. To sto svako i najmanje selo oko Gelsenkirchena ima zatvoreni bazen a sto je jos uvijek nedosanjani san za veliku vecini naih vecih centara je pak drugi par opanaka :skoljka:. Nek smo sme mi nasli ismijavat svapskim i inim vukojebinama :skoljka:.
512MB

#12403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 11/12/2023 23:27
_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2023 23:25
Ozimician wrote: 11/12/2023 23:19

Tako nekako, a i u tom fu*cking Becu ljudi od kulturnih sadrzaja posjecuju balkanske kafane, jbg i Busmanima gdje god da odu nedostaje busmanske kulture. :D
Ugledam ti ja tako lokal u centru Becha, ondje oko Stepansplaca, izlazi par strahobalnih picicha, velim mojim beckim domacinima hajmo vamo. Kazu ma tu samo Rusi i prostitutke izlaze :lol:

I odvedu me u neki kafic, cekas da neko ustane, sjedis haman na trotoaru, a sluzi te cigos iz Rume :D

Neki Turchin kruzi Panamerom, napravio je pored nas jedno 50 krugova.

:lol:
Eh to su ti dozivljaji, jbg uzorak je prevelik da statistika ne bude relevantna.

Ovamo ti onda pricaju o kulturnom sadrzaju, a sve neko nazor napinjanje. Zbog tog mi je Prag fino legao, daje priliku da budes ono sto jesi bez "laznog meraka". :-D

Ali nisu samo nasi takvi i ovi domaci su vrlo slicni.
Ne bi vam škodilo da ste posjetili Albertinu ili Hofburg. Al jebo to, treba to poznavat a još imat interesa. Lakše u cigansku birtiju otić :)
detroit-mercy

#12404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote: 11/12/2023 23:35
Ozimician wrote: 11/12/2023 23:33 Jeste, isto tako vazi onda i za Istanbul, sto i dalje ne znaci da nije ciganski grad nahajpan marketingom (oba grada na svoj nacin) :D
Odakle si ti tscno iz bosne otisao vani?
Ozmice, 20tak minuta od Novog Sehera :mrgreen:.
swanfilter

#12405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 11/12/2023 23:35
To je mala cijena manjka radne snage, ipak stranci u Sloveniji se dobro drze pod kontrolom. Cak im je i popis stanovnistva zestoko reduciran (cak i vise nego u Njemackoj) kako se ne bi otkrilo koliko koga ima u Sloveniji, pa da ne bi kome naumpalo da trazi neka prava i autonomije. :D

Kako mislis, reduciran?

Mislim da nema manipulacija.

Mađari i Talijani su manjina.

Nasi Jugovici mogu do neba brojem, al oni Ustav nece mijenjati.

A, kome padne na pamet traziti bilo sta, imaju podsjetnik u Izbrisanim i kako su se proveli. Dok EU nije malo urgirala.

Inace bi i danas bez dokumenata bili.
Ozimician

#12406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 11/12/2023 23:38
Ozimician wrote: 11/12/2023 23:13 Za 20-30 min si u nekom jacem urbanom centru, nije Njemacka velicine Slovenije. :-) :-) :-)

EDIT: Prica o Pragu je dosla kao pitanje - kako to da ipak ljudi idu u Gelsenkirchen, a ne u Prag ? :D

A lafo odlaze radi "kulturnih sadrzaja"
Ti si opet bukvalista kakvog nema :-) . Vecina nasih ljud vani zivi ili u vecim centrima ili pak u relativno kratkom dometu od tih vecih centara. Posto, 99% posto iseljenika iz BiH dolazi pak sa poteza MarinDvor/Carsija, logicno ce biti da se ismijavaju nekoj vukojebini oko Gelsenkirchena. To sto svako i najmanje selo oko Gelsenkirchena ima zatvoreni bazen a sto je jos uvijek nedosanjani san za veliku vecini naih vecih centara je pak drugi par opanaka :skoljka:. Nek smo sme mi nasli ismijavat svapskim i inim vukojebinama :skoljka:.
Pazi, mozda jesam bukvalista, ali kako drugacije da shvatim da je svako selo 20-30min od velikog urbanog centra i jos jace ovo - da svako selo u svapskoj vukojebini ima zatvoren bazen. :D :D :D

Ok, svaki grad 30 000 + stanovnika ima sigurno zatvoreni bazen, ali to vec nije selo. :D

Ne ismijavamo se mi ovdje svapskim vukojebinama, nego narativu koji se prenaglasava, da ljudi idu vani zbog "nedostatka kulturnog sadrzaja" u BiH, a najmanje 90% iseljenika nisu bili neki konzumenti kulturnog sadrzaja ni u BiH ni bilo gdje drugo. O tome se radi.

I da, kad smo vec kod tih stvari - kad se ljudi zale kako su kirije u Minhenu ogromne, svi im kazu - pa zar morate svi u Minhen, moze se naci na selu i do 3x jeftinije. :D ... ali dostupnost kulturnih sadrzaja ipak ima cijenu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Zivi u provinciji u blizini njemacke metropole, ali ismijava one koji zive u provinciji u blini njemacke metropole.
Odselio iz bosne u njemacku ali ismijava one koji su odselili iz bosne u njemacku.
Kaze da je zbog para u njemackoj, ali ismijava one koji idu zbog para u njemacku.
U potrazi za boljim otisao u njemacku, ali ismijava one koji u potrazi za boljim idu u njemacku.

:-)
Ozimician

#12408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

swanfilter wrote: 11/12/2023 23:44

Kako mislis, reduciran?

A, kome padne na pamet traziti bilo sta, imaju podsjetnik u Izbrisanim i kako su se proveli. Dok EU nije malo urgirala.

Pa reduciran da ne pitaju za etnicku i religijsku pripadnost, vjerovatno ni zemlju rodjenja ?

Pa kazem, sve je to mala cijena - dok se ne utice na politiku.
Haris.ba

#12409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

512MB wrote: 11/12/2023 23:38 Ne bi vam škodilo da ste posjetili Albertinu ili Hofburg. Al jebo to, treba to poznavat a još imat interesa. Lakše u cigansku birtiju otić
Becki muzeji i poznati objekti su nesta sto se moze pofino obilaziti. Ali, mislim da nije ono sto cini grad udobnim za zivot samo po sebi.

U Becu je fazon sto sve do nivoa dosade funkcionise (naravno nace se neki primjer gdje nesta nije idelano). Od odvoza smeca, i javnog prevoza, i ciscenja ulica, do grijanja i rasporeda prodavnica do raznih izbora od kafica do restorana.

Iskren da budem, meni je njihova kultura u pogledu predstava dosadna. Imaju puno posjeta od Japana do Australije. Pa imas opciju vidjeti te neke egzotike koju inace ne bi vidio.
Ali, to je mozda do mene. Meni su i nase predstave koje nisu komedija dosadne, jer ne mogu jos crnila i na predstavi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Eh to su ti dozivljaji, jbg uzorak je prevelik da statistika ne bude relevantna.

Ovamo ti onda pricaju o kulturnom sadrzaju, a sve neko nazor napinjanje. Zbog tog mi je Prag fino legao, daje priliku da budes ono sto jesi bez "laznog meraka". :-D

Ma da se razumijemo ima se sta vidjeti. Centar velike carevine stotinama godina i jedne od najvecih vladarskih dinastija. Ali jebiga neces sve vrijeme obilaziti dvorce i muzeje, de mi malo da osjetim duh grada i kako se tu izlazi, druzi i provodi.

Tu je ovako kako sam napisao. A domacini su 50% oridjidji Austrijanci 50% nasi ljudi koji su godinama tamo, pa ne mozes reci da je izbor bio suzen na jedne ili druge.

Drugu noc odemo u restoran na krovu sa kojeg se pruza lijep pogled na grad, isto sami centar, cekas biftek 2 sata, dodje neka Riken guma od bifteka, da ne bi buratte i maslinovog ulja osto bi gladan, a ceh da se smrznes.

Tacno mi je jasno sto oni dodju vamo da hadzijaju :D
detroit-mercy

#12411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

512MB wrote: 11/12/2023 23:38
_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2023 23:25

Ugledam ti ja tako lokal u centru Becha, ondje oko Stepansplaca, izlazi par strahobalnih picicha, velim mojim beckim domacinima hajmo vamo. Kazu ma tu samo Rusi i prostitutke izlaze :lol:

I odvedu me u neki kafic, cekas da neko ustane, sjedis haman na trotoaru, a sluzi te cigos iz Rume :D

Neki Turchin kruzi Panamerom, napravio je pored nas jedno 50 krugova.

Ne bi vam škodilo da ste posjetili Albertinu ili Hofburg. Al jebo to, treba to poznavat a još imat interesa. Lakše u cigansku birtiju otić :)
Al fakat, satro ganjaju kulturne sadrzaje al nekako zaglave ili u kupleraju ili u nekoj jeftinoj kafncugi.
swanfilter

#12412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 11/12/2023 23:46
swanfilter wrote: 11/12/2023 23:44

Kako mislis, reduciran?

Pa reduciran da ne pitaju za etnicku i religijsku pripadnost, vjerovatno ni zemlju rodjenja ?

Pa kazem, sve je to mala cijena - dok se ne utice na politiku.

Jankovic je gradonacelnik godinama, prije svega zbog Bosnjaka i drugih muslimana. Razlog je dzamija nakon decenija otpora.

Glavni u policije u Slo je Senad nesto.

Nisu oni odbojni dok postujes, da kazem ustavni red i poredak. Ima komentara, al nije za iznenaditi.

Shvatili su i oni zadnjih godina kako ima i gorih, nego sto su mislili o nama ...
Haris.ba

#12413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2023 23:52 Drugu noc odemo u restoran na krovu sa kojeg se pruza lijep pogled na grad, isto sami centar, cekas biftek 2 sata, dodje neka Riken guma od bifteka, da ne bi buratte i maslinovog ulja osto bi gladan, a ceh da se smrznes.
To onaj neboder sav u staklu, nesta dres kod ima.

Htjeli su i mene prevariti, ali se nisam dao. Otisao u iranski restoran i ubio se telecom koljenicom sa pola tone rize.
Ozimician

#12414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 11/12/2023 23:52

Ma da se razumijemo ima se sta vidjeti. Centar velike carevine stotinama godina i jedne od najvecih vladarskih dinastija. Ali jebiga neces sve vrijeme obilaziti dvorce i muzeje, de mi malo da osjetim duh grada i kako se tu izlazi, druzi i provodi.

Tu je ovako kako sam napisao. A domacini su 50% oridjidji Austrijanci 50% nasi ljudi koji su godinama tamo, pa ne mozes reci da je izbor bio suzen na jedne ili druge.

Drugu noc odemo u restoran na krovu sa kojeg se pruza lijep pogled na grad, isto sami centar, cekas biftek 2 sata, dodje neka Riken guma od bifteka, da ne bi buratte i maslinovog ulja osto bi gladan, a ceh da se smrznes.

Tacno mi je jasno sto oni dodju vamo da hadzijaju :D
Naravno da se ima sta vidjeti, ali eto moj licni utisak je da je sve nekako previse izhajpano u tom gradu, o cijenama naravno nisam htio ni da pricam. :D

Bec je dobar brend, sam po sebi, vijekovima vec. Treba znati i to unovciti.
Rockefeller

#12415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Hos fensi kae..
512MB

#12416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ma ja Bata bio tamo vamo, ne zna niti jedno ime od objekta gdje je bio.

Mensečini da neko ovde prosipa šuplju :skoljka:
Rockefeller

#12417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Mirrrraannn..

Logy da je bio, ja mi vjerujem.
Ozimician

#12418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

swanfilter wrote: 11/12/2023 23:54 Jankovic je gradonacelnik godinama, prije svega zbog Bosnjaka i drugih muslimana. Razlog je dzamija nakon decenija otpora.

Nisu oni odbojni dok postujes, da kazem ustavni red i poredak. Ima komentara, al nije za iznenaditi.

Shvatili su i oni zadnjih godina kako ima i gorih, nego sto su mislili o nama ...
Ma dobro, ne sporim ja to, ali oficijelno nema podataka koliko tacno imas npr. Bosnjaka, Srba, Hrvata u Sloveniji ? Koliko imas koje religije?

Pa dok postujes i radis i ne pitas puno, nije niko odbojan, problem uvijek nastaje kod politickih tema.

I imigracija je politicka tema, vrlo aktuelna.
512MB

#12419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

2022 noćenja:

Prag 5,9 Miliona
Beč 15 Miliona.

(Beč ima dva više ako uračunamo Batu i Ozimicana :D )
n+1

#12420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Još uvijek brat pokušava da ubode šta je to što grad čini gradom. Nakon bordela, prešao je na broj turističkih noćenja. Keep going.
512MB

#12421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Rockefeller wrote: 11/12/2023 23:57 :lol:

Mirrrraannn..

Ma vjerujem i ja, bio čova odma tamo pored neke zgrade u staklu kod njakog turčina u birtiji sa cigom konobarom, no sikiriki
512MB

#12422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

n+1 wrote: 12/12/2023 00:03 Još uvijek brat pokušava da ubode šta je to što grad čini gradom. Nakon bordela, prešao je na broj turističkih noćenja. Keep going.
I nikako da pojasniš u čemu je Prag ispred Beča. Valjda imaš neki argumenAt? :)
n+1

#12423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

512MB wrote: 12/12/2023 00:04
Rockefeller wrote: 11/12/2023 23:57 :lol:

Mirrrraannn..

Ma vjerujem i ja, bio čova odma tamo pored neke zgrade u staklu kod njakog turčina u birtiji sa cigom konobarom, no sikiriki
Jok, samo si ti bio u Beču koji je nepunih sat vremena leta od Sarajeva. :lol: Ne pričamo o jebenom Jupiterovom mjesecu.
Ozimician

#12424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hong Kong i Bangkok svakako predvode listu po tom kriteriju. :D

....a i 10 drugih evropskih gradova je ispred.
swanfilter

#12425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 11/12/2023 23:58
swanfilter wrote: 11/12/2023 23:54 Jankovic je gradonacelnik godinama, prije svega zbog Bosnjaka i drugih muslimana. Razlog je dzamija nakon decenija otpora.

Ma dobro, ne sporim ja to, ali oficijelno nema podataka koliko tacno imas npr. Bosnjaka, Srba, Hrvata u Sloveniji ? Koliko imas koje religije?

Pa dok postujes i radis i ne pitas puno, nije niko odbojan, problem uvijek nastaje kod politickih tema.

I imigracija je politicka tema, vrlo aktuelna.

Znaju se podaci. Da ne trazim, iz BiH je oko 80 hiljada. Ostalih nas dole je mnogo manje. I ne znam prelazi li 200 hiljada ukupno.

Jos uvijek minoran broj.

I pojedinacno mnogo vise od Mađara koji su manjina.
Post Reply