Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
Jugoslavija je za njih sve bila moderna kapitalistička država, a dok su oni hljeb kupovali na tačkice 50-60 godina, kod nas je toga bilo samo s gorivom, i to vrlo kratko, što se dešavalo i u Zapadnoj Evropi. Imali smo sve što i Njemačka, od Coca-Cole, do privatnih biznisa, a državne kompanije su nam bile prejake, i radile su u dijelovima svijeta oko kojih će se kasnije voditi krvavi ratovi.
Može pričati ko šta hoće, Jugoslavija je bila civlizacija na desetu u odnosu i na neke države današnje EU, a kamoli u odnosu na tadašnju Bugarsku. Pa ljudi dragi, i dan danas u Bugarskoj imate dijelova gdje nema struje i vode, a kamoli tada.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- n+1
#12351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#12352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ko priča o periodu prije Drugog rata?n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:29Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
Jugoslavija je za njih sve bila moderna kapitalistička država, a dok su oni hljeb kupovali na tačkice 50-60 godina, kod nas je toga bilo samo s gorivom, i to vrlo kratko, što se dešavalo i u Zapadnoj Evropi. Imali smo sve što i Njemačka, od Coca-Cole, do privatnih biznisa, a državne kompanije su nam bile prejake, i radile su u dijelovima svijeta oko kojih će se kasnije voditi krvavi ratovi.
Može pričati ko šta hoće, Jugoslavija je bila civlizacija na desetu u odnosu i na neke države današnje EU, a kamoli u odnosu na tadašnju Bugarsku. Pa ljudi dragi, i dan danas u Bugarskoj imate dijelova gdje nema struje i vode, a kamoli tada.
-
sumirprimus
#12353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sta ti je sssr i rusija i koliko su ojadili sve te drzave.
-
sumirprimus
#12354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesi li ti licno putovao u te zemlje prije eu i poslije eu?n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:29Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
- n+1
#12355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi. Mi pričamo.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:30Pa ko priča o periodu prije Drugog rata?n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:29Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
- JohnnyS
#12356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osvojila je i Steaua.
Zato je reprezentacija bila nigdje, a i klubovi osim par polufinala i taj Zvezdin naslov kao i Dinamov Kup velesajamskih gradova, ništa. Puno malo za "evropski Brazil"
Česi su mogli preći pola Europe da bi u nas točali jaja u moru, Jugoslaveni nisu putovali nigdje, pasošu unatoč, osim na bauštelu.
Da se još nadovežem na onaj upis, nepošteno je Bugarima pripisivati da negdje nemaju vode, kad je to bio slučaj i s olimpijskim Sarajevom do prije par godina, a redukcije vode su nerijetke na EU Jadranu. O raznoraznim sirotinjskim selima na Kosovu ili Makedoniji da ne pričamo, ali hej, ipak je to bila zemlja s četvrtom vojnom silom u Europi, najjačom rok scenom i elitnim nogometom
- Thorgerson
#12357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Budimo realni malo. Zapad je i tada bio zapad za nas.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
Mi istina jesmo bili fkt potencijal, malo je falilo da se presaltamo u jednu modernu drzavu.
Medjutim, napravimo sranje onda kad je bio najgori period da se to desi. A to su 90te. Boom tehnologije, modernizacuja industrije, elektronike, interneta...nevidjen boom do tada.
Od svih mogucih decenija u 20 stoljecu definitvno smo odabrali ubjedljivo najgoru po nas.
Mislim, "odabrali". Zna se ko je krivac. Mogli smo se rastati kao ljudi i svakako bi opet bili u nekoj vrsti unije do kraja 90ih. Mada mislim da bi do kraja 90ih bili uveliko clan EU. Sve drzave koje su bile nastale od Juge. Al dzaba, kad imas srpsku mitomaniju koji i dan danas zive u tom svijetu.
- n+1
#12358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uloga EU fondova je važna, ali se tipično prenaglašava. Pisao sam na temi o Poljskoj zanimljiv podatak: od 2004. do danas Poljska je od EU dobila 232 milijarde eura, a uplatila 77 milijardi. Razlika je 155 milijardi, koje je Poljska "dobra". Tih 155 milijardi, za ovih 19 godina, čine cca 23% onoga što Poljska proizvede u JEDNOJ godini.sumirprimus wrote: ↑11/12/2023 22:31Jesi li ti licno putovao u te zemlje prije eu i poslije eu?n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:29Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
-
swanfilter
#12359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozes ga svugdje okrenuti.
Razlika u Pragu je ta, da pajdo nema dovoljno mahalasa svojih, koji ce ga podrzati u tom naumu.
- Didier
#12360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moji su roditelji s radničkim platama proputovali autom pola Evrope, a išli su nekoliko puta i preko Bare, te u Afriku. Ljetovanja jesu bila u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali barem jedno putovanje godišnje je bilo van zemlje, i tu ne računam šoping u Mađarskoj.
Ostali nisu imali tu naviku. Ne bih rekao da je bilo do para.
-
swanfilter
#12361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je mit i danas aktualan.Ozimician wrote: ↑11/12/2023 22:09To je to, update podataka, mainstream narativ - u glavama prosjecnog BH zitelja su Cesi neka sirotinja koja dolazi na Jadran na more.![]()
Eh mene onako bas zanima da li je to istina ili mit, tj. da li su tadasnji Cesi imali losiji standard do ExYu (ja nesto sumnjam), al eto.
Ceska jaca. Sa Mađarskom i Poljskom tu negdje. Jaci od Slovaka.
-
swanfilter
#12362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisu oni bas imali slobodu ici u zapadne drzave, a zbog Sluzbe. Juga im nije bila neprijateljska drzava, pa im se dozvolilo.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:38Moji su roditelji s radničkim platama proputovali autom pola Evrope, a išli su nekoliko puta i preko Bare, te u Afriku. Ljetovanja jesu bila u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali barem jedno putovanje godišnje je bilo van zemlje, i tu ne računam šoping u Mađarskoj.
Ostali nisu imali tu naviku. Ne bih rekao da je bilo do para.
Sta sam cuo, mi smo bili slobodno drustvo i drzava. Uprkos Udbi, KOSu, Golom otoku.
Nama su nasi vladali.
- 512MB
#12363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Porediti Prag sa jednim Bečom mogu samo neznalice.n+1 wrote: ↑11/12/2023 19:01 Grad sa najviše muzeja u Evropi, prava kulturna prijestolnica kontinenta. Koncerti svakodnevno, od Taylor Swift preko underground technical progressive death metal bendova pa do klasike u izvođenju filharmonije. Pozorišta bukvalno obložena zlatnom patinom, a sam grad je, sa svojim ulicama i zgradama, muzej na otvorenom, i lekcija iz historije.
I ka'e ja sam otišao u selo kraj Gelsenkirchena jer mi fali kulturnog života.
-
detroit-mercy
#12364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I poslije drugog su imali jaci GDP i razvijenost od nas.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:30Pa ko priča o periodu prije Drugog rata?n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:29Šuplja priča. Češka je pred WWII imala ekonomiju koja je bila bara-bara sa austrijskom. Industrijski gigant kakav Jugoslavija nikada nije bila. Jedini razlog zašto danas nisu na nivou Njemačke/Austrije jeste to što ih je komunizam desetkovao. But they are getting there.Didier wrote: ↑11/12/2023 22:27 Statistika svašta može reći, ali BDP nije jedino mjerilo bogatstva.
https://data.un.org/Data.aspx?q=gdp+per ... crID%3A200
Evo ti UN data pa rastabiri. Problem naseg GDP je u rasporedjenosti, tako da si imao jako velike razlike u regijama/republikama. Pa je tako Slovenija, sjeverozapad Hrvatske bio jako razvijen ali zato, Kosova, Makedonia, BIH, velahavle.
Na stranu opsta obrazovanost Ceha i drugi srednjoevropaljana. Njih je jebao Rus i nista drugo a ne to sto smo mi bilu ultra, mega, giga uspijseni.
Za Rumuniju i Bugarsku smo bili svemiriski brod, za ove druge, ne bas.
-
sumirprimus
#12365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ja pisem sa stsnovista ex yu. U odnosu na te zemlje , pogotovu 80ih. Juga je bila drzava.n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:35Uloga EU fondova je važna, ali se tipično prenaglašava. Pisao sam na temi o Poljskoj zanimljiv podatak: od 2004. do danas Poljska je od EU dobila 232 milijarde eura, a uplatila 77 milijardi. Razlika je 155 milijardi, koje je Poljska "dobra". Tih 155 milijardi, za ovih 19 godina, čine cca 23% onoga što Poljska proizvede u JEDNOJ godini.
Ne umnjujuci drugima nista pogotovu cesima.
Sada smo mi cosak evrope ali sa druge strane grancie i bez fondova.
P.
S dakle nisi isao?
- n+1
#12366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si, Prag je daleko iznad.512MB wrote: ↑11/12/2023 22:47Porediti Prag sa jednim Bečom mogu samo neznalice.n+1 wrote: ↑11/12/2023 19:01 Grad sa najviše muzeja u Evropi, prava kulturna prijestolnica kontinenta. Koncerti svakodnevno, od Taylor Swift preko underground technical progressive death metal bendova pa do klasike u izvođenju filharmonije. Pozorišta bukvalno obložena zlatnom patinom, a sam grad je, sa svojim ulicama i zgradama, muzej na otvorenom, i lekcija iz historije.
I ka'e ja sam otišao u selo kraj Gelsenkirchena jer mi fali kulturnog života.
-
sumirprimus
#12367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I prag i bec su za bilo sta u bih metropole
- Ozimician
#12368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prag je svakako daleko iznad Beca, tako da i ne mogu u istu recenicu nikako, slazem se.

(je*e mi se za "socijalne/drzavne" stanove i 14 plata
)
(je*e mi se za "socijalne/drzavne" stanove i 14 plata
- 512MB
#12369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobar vic.n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:51U pravu si, Prag je daleko iznad.512MB wrote: ↑11/12/2023 22:47Porediti Prag sa jednim Bečom mogu samo neznalice.n+1 wrote: ↑11/12/2023 19:01 Grad sa najviše muzeja u Evropi, prava kulturna prijestolnica kontinenta. Koncerti svakodnevno, od Taylor Swift preko underground technical progressive death metal bendova pa do klasike u izvođenju filharmonije. Pozorišta bukvalno obložena zlatnom patinom, a sam grad je, sa svojim ulicama i zgradama, muzej na otvorenom, i lekcija iz historije.
I ka'e ja sam otišao u selo kraj Gelsenkirchena jer mi fali kulturnog života.![]()
Po jeftinoj mindži možda...
-
swanfilter
#12370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al, kad Arapi klanjaju namaze na Vrelu Bosne, onda se gledamo i cudimo ...moimoi wrote: ↑11/12/2023 21:45 Ma ne slazem se. Upravo u Pragu imas ljude raznih drustvenih i inih profila. Ono sto cini grad gradom. Nejse, ni okretanje “raznja” u centru nije nista cudno ukoliko taj razanj nema glavu i noge:D ono da poplasi svu djecu… koliko god da to bilo licemjerno.. tako je, i drzi se toga.
-
detroit-mercy
#12371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem nasih usporedbi je sto mi uzmemo nekih 20tak dobrih godina i na osnovu njih pravimo usporedbe. Sticajem okolnosti, malo geopolitika, malo kreiditi, malo ni tam ni vam ali i tam i vam pa smo imali jedno 20tak dobrih godina. Kad pogledas duzi period, nema nas nigdje, ljudi bili civilizacija za nas kao sto su i dan danas.sumirprimus wrote: ↑11/12/2023 22:50I ja pisem sa stsnovista ex yu. U odnosu na te zemlje , pogotovu 80ih. Juga je bila drzava.n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:35Uloga EU fondova je važna, ali se tipično prenaglašava. Pisao sam na temi o Poljskoj zanimljiv podatak: od 2004. do danas Poljska je od EU dobila 232 milijarde eura, a uplatila 77 milijardi. Razlika je 155 milijardi, koje je Poljska "dobra". Tih 155 milijardi, za ovih 19 godina, čine cca 23% onoga što Poljska proizvede u JEDNOJ godini.
P.
S dakle nisi isao?
-
swanfilter
#12372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Juga krenula u industrijalizaciju poslije ww rata. Oni to bili jos za Monarhije ...detroit-mercy wrote: ↑11/12/2023 22:56Problem nasih usporedbi je sto mi uzmemo nekih 20tak dobrih godina i na osnovu njih pravimo usporedbe. Sticajem okolnosti, malo geopolitika, malo kreiditi, malo ni tam ni vam ali i tam i vam pa smo imali jedno 20tak dobrih godina. Kad pogledas duzi period, nema nas nigdje, ljudi bili civilizacija za nas kao sto su i dan danas.sumirprimus wrote: ↑11/12/2023 22:50I ja pisem sa stsnovista ex yu. U odnosu na te zemlje , pogotovu 80ih. Juga je bila drzava.n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:35
Uloga EU fondova je važna, ali se tipično prenaglašava. Pisao sam na temi o Poljskoj zanimljiv podatak: od 2004. do danas Poljska je od EU dobila 232 milijarde eura, a uplatila 77 milijardi. Razlika je 155 milijardi, koje je Poljska "dobra". Tih 155 milijardi, za ovih 19 godina, čine cca 23% onoga što Poljska proizvede u JEDNOJ godini.
P.
S dakle nisi isao?
-
detroit-mercy
#12373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I jebali bi im mater i govnjivim motkama pretukli. Jos se Bosnje cude sta su Svedjani i Zapadnjaci dopustili da im migranti rade od drzava.swanfilter wrote: ↑11/12/2023 22:55Al, kad Arapi klanjaju namaze na Vrelu Bosne, onda se gledamo i cudimo ...moimoi wrote: ↑11/12/2023 21:45 Ma ne slazem se. Upravo u Pragu imas ljude raznih drustvenih i inih profila. Ono sto cini grad gradom. Nejse, ni okretanje “raznja” u centru nije nista cudno ukoliko taj razanj nema glavu i noge:D ono da poplasi svu djecu… koliko god da to bilo licemjerno.. tako je, i drzi se toga.
Al nedaj boze da ovi sta kazu za migrante, odmah ide ona fasiti, licemjeri, vaki naki
- n+1
#12374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da, bordel je manje-više tvoj kulturni domašaj, pa s te pozcije jedino možeš i uspoređivati.
-
sumirprimus
#12375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno, nas u bih nema nigdje, mi smo svakako vukojebina, ali sa jugom se pokazalo da smo imali sansu biti ravnopravna clan euro zajednice i primjer drugimadetroit-mercy wrote: ↑11/12/2023 22:56Problem nasih usporedbi je sto mi uzmemo nekih 20tak dobrih godina i na osnovu njih pravimo usporedbe. Sticajem okolnosti, malo geopolitika, malo kreiditi, malo ni tam ni vam ali i tam i vam pa smo imali jedno 20tak dobrih godina. Kad pogledas duzi period, nema nas nigdje, ljudi bili civilizacija za nas kao sto su i dan danas.sumirprimus wrote: ↑11/12/2023 22:50I ja pisem sa stsnovista ex yu. U odnosu na te zemlje , pogotovu 80ih. Juga je bila drzava.n+1 wrote: ↑11/12/2023 22:35
Uloga EU fondova je važna, ali se tipično prenaglašava. Pisao sam na temi o Poljskoj zanimljiv podatak: od 2004. do danas Poljska je od EU dobila 232 milijarde eura, a uplatila 77 milijardi. Razlika je 155 milijardi, koje je Poljska "dobra". Tih 155 milijardi, za ovih 19 godina, čine cca 23% onoga što Poljska proizvede u JEDNOJ godini.
P.
S dakle nisi isao?
Taj voz je davno prosao.
Sad bih nema kviza postenog na tvu, kamoli muzicke scene, liste, koncerata svjetski renomira ih imena, kutlurni i drustveno sprtski zivot skoro neposotjeci u rangu kantonalnih kulturnih veceri i liga
Itd etc.zabokrecina, tako da pricat o prqgu becu iz nase perspektive je bas ono ... Ljudi ne hodaju van bih kamol sta drugo. Cast izuzecima.