Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Isner wrote: ↑10/12/2023 19:23
Nije to toliko do loženja, mora tu nešto drugo biti.. I prije rata se ložio ugalj i hajcalo se na max od novembra pa sve do kraja marta, zime su bile jače... Sve toplane grijale na mazut i ugalj, željezara u Ilijašu radila, bilo fabrika koliko ti volja.. Pa moji su zimi koristili 5 tona uglja i 5-6 metara drva..
Pa nije bilo ovoliko smoga, niti zagađenja u ovolikoj mjeri..
A koliko je lozista bilo na Buca potoku, Boljakovom, Pofalicima itd...?
Tada svaka kuća nije imala kotlovnicu u garaži od najmanje 28 KW. Tada se ložilo po sobama ali se gledalo da ne ložiš baš ugalj ili se stavljalo minimalno uglja.
Sad kad je u garaži samo guraj i trpaj. I ostalo kao kese stiropor i ostalo otpada što ima u garaži i što ne bi nikad u sobnoj pećici iskoristio.
Neplanska gradnja je razlog i ko god misli da je nesto drugo razlog, dizelasi, ugalj, ovo ono, vara se... Jednostavno poremetili smo neke prirodne procese koji su se u ovoj kotlini odvijali hiljadu godina unazad i tu pomoci nema. Jugoslavija nije napunila Otoku i Stup neboderima ne zato sto nije imala para ni zato sto nije imao ko zivjeti u njima nego zato sto su umni ljudi tog vremena rekli da tako ne treba.
Zalud posao, taman da je akciza i dvije milje.. Ja se ne sjecam kad sam vidio istovaren ugalj kod nekog u dvoristu, sve u komšiluku je prešlo na pelet.. Uglja vazda imaš na stanju i u prodaji, za pelet ne garantujem.. Nekad su prodavali s kamiona, vozili i vikali "ugalj, ugalj" nema više ni tih..
Nikad se u Sarajevu nece rijesiti problem lozenja - uglja, drva, da ne pisem dalje sta se sve lozi, drugim rijecima nikad se nece vecinom preci na plin, palet, grijanje na struju, toplotne pumpe.
DonieBrasco wrote: ↑10/12/2023 21:15
Nikad se u Sarajevu nece rijesiti problem lozenja - uglja, drva, da ne pisem dalje sta se sve lozi, drugim rijecima nikad se nece vecinom preci na plin, palet, grijanje na struju, toplotne pumpe.
Isto su pricali prije nego je izvrsena plinafikacija pred olimpijadu.
Sve se moze kad se hoce.
Ponavljam, za pocetak inspektorima dati ovlasti za kucna lozista.
P.S.
U jednoj novogradnji koju ne bih reklamirao gospodja kupila drva i poslagala po stubistu. Jos mokra. Nemas se kome zaliti.
Zgrada ima podno grijanje na struju.
Ama lažu na nas bezveze jer smo muslimani i krstaška evropa ne može gledati da jedna muslimanska država u srcu evrope ima čist zrak pa nam onda dodaju po 200 poena na naš rezultat i prskaju nas pm 2 česticama kroz bill gatesove vakcine
Kako imam cejf uzeti kakvu dvicu na otpadu pa joj nasuti lozuke a bos pumpu odvrnuti do kraja, i onda prozujati pored ovih stanica za mjerenje prvo mjesto u svijetu zagarantovano svaki dan
BadBoy wrote: ↑11/12/2023 20:01
Ama lažu na nas bezveze jer smo muslimani i krstaška evropa ne može gledati da jedna muslimanska država u srcu evrope ima čist zrak pa nam onda dodaju po 200 poena na naš rezultat i prskaju nas pm 2 česticama kroz bill gatesove vakcine