Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2776 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by laserShow »

Samo podjela na tri dijela. Neka ravnopravo kradu, a narod neka zateze zubima koske. Ja nemam nista protiv da ga metnem bilo kome kad mi namjesti gujicu, pa bio to bilo ko iz konstutitivnog naroda.

Prema tome, bejha gas, crohabe gas, milors gas, moze. Moze i republika rajvoaa gas.
BHCluster

#2777 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

laserShow wrote: 11/12/2023 14:34 Samo podjela na tri dijela. Neka ravnopravo kradu, a narod neka zateze zubima koske. Ja nemam nista protiv da ga metnem bilo kome kad mi namjesti gujicu, pa bio to bilo ko iz konstutitivnog naroda.

Prema tome, bejha gas, crohabe gas, milors gas, moze. Moze i republika rajvoaa gas.
Tako je! Imas para gradi...
Novak20

#2778 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Jordan1961 wrote: 11/12/2023 14:09
Novak20 wrote: 11/12/2023 13:09
Jordan1961 wrote: 11/12/2023 12:09

Ako prenos nadleznosti sa FBiH na nize nivoe nije razvlascivanje drzave, ja ne znam sta je. I ne vidim razlog zasto jedan strateski energent davati u ruke politickoj stranci kojoj je BiH zadnja rupa na svirali (osim ako je ne vidis onako kako je oni vide a to je ocito) i gdje se oko toga niko drugi pitati nece osim jedan uski jednonacionalini krug ljudi oko Covica.
Nego ovdje konkretno,
Da pojasnim, Vlada FBiH sada treba formirati novu transportnu plinsku kompaniju sa sjedistem u Mostaru, na nju prenijeti sve ono sto je BH Gas realizirao do urbanisticke saglasnosti (cije izdavanje btw blokira HDZ), donijeti odluku da je po ovom prijedlogu zakona Investitor bude “Juzna plinska interkonekcija”, te omoguciti da se investicija realizuje ukljucivanjem nepostojecih distributivnih poduzeca iz Hercegovine i, najbitnije, putem javno-privatnog partnerstva.
Ovdje je naime radi se o firmi ERO plin sa sjedištem u Mostaru ciji je osnivac i vlasnik Ivica Nuic inace clan Predsjednistva Matice Hrvatske. Ta firma je osnovana u decembru 2021. a vec od januara 2022. gle cuda, HDZ krece sa aktivnoscu osporavanja BH Gasu da bude investitor na realizaciji projekta i blokiranja u parlamentu usvajanja Zakona o Juznoj interkonekciji.
Znaci ocito je da je cilj da se ovdje uvedu privatne jednonacionalne firme u projekat, te da se formira nova transportna plinska kompanija u FBiH. BH Gas koji je godinama radio na ovom projektu (ne kako ti kazes "trebao bi preuzeti projekt" - vec je aktivno participirao u njemu) se uklanja na racun HDZ firmi i onda dolazis u situaciju da se nakon naftnog biznisa koji je vec prepusten stranim kompanijama, struje koji propada pod okriljem JP EPBIH sada dolazimo i do plinskog dijela koji treba prepustiti HDZ-u i privatnim kompanijama u vlasnistvu osoba bliskim Covicu. K'o da se veli, kad je sve podjeljeno na tri, hajde i ovo malo sto je preostalo da se izdjeli ali tako da Bosni (i Bosnjacima) ostane qurac od ovce.
I ne radi se ovdje o tome da HDZ plinom pokrije Hercegovinu i druge dijelove BiH koje smatraju exluzivno svojima. Radi se o tome da se dokopaju zapadne slavine i pristupa gasu bez uticaja prodrzavnih snaga kako bi bili u poziciji da imaju jos jedno sredstvo ucjene za svoje dalje politicke ciljeve (ako oni nekome nisu ociti, zao mi je - takav ne zasluzuje bolje od onoga sto mu ti isti spremaju).

p.s. mislim da oko drzavne imovine i pominjanja Dodika u ovom kontekstu mijesas kruske i jabuke i navodis analogiju kojoj nije mjesto (javna poduzeca vs. poljoprivredno zemljiste, vode, sume itd.)
BH-Gas nije privatna ali je također jednonacionalna firma. :D

I kada se već raspravlja o ovim stvarima, uvijek treba imati na umu da je zapadna "pipa" u rukama RH pa se vjerojatno i ta strana treba nešto pitati.
BH je u vlasnistvu FBiH, zna se kakav uticaj i nadproporcionalnu vlast u FBiH imaju HDZ i stranke oko njega.
I onda se nadje neki mrsomud spocitavati "jednonacionalost". Kakav je nacionalni sastav EP HZHB, HT Mostar itd? Hajmo malo o zastupljenosti i zaposlenosti konstitutivnih naroda u drzavnim organima u odnosu na udio u stanovnistvu? Sto se upire prstom u samo jednu firmu? To mi se (kad se vec zapinje) moralo rijesiti sveobuhvatno.
Ovo sto se tice RB i zapadne "pipe". Vjerovatno si se nesvjesno otkrio. Tako to kod hulja ide. Ako je neko imao ikakve iluzije glede zadnjih namjera garniture koja je trenutno na vlasti u RH i upravlja ovom lokalnom garniturom kvislinga, ima priliku da se uvjeri o cemu se ovdje u stvari radi.
Čekaj malo.

Ti si prvi postavio u svom postu članak koji je spomenuo "privatne jednonacionalne firme". Privatna firma ima pravo biti jednonacionalna ali je ovdje napisano da ta i takva firma (ERO-plin) treba nositi projekt Južne interkonekcije na uštrb BH-Gasa što nije točno.

S druge strane, točno je da je kompletna upravljačka struktura i menadžment "državnog" BH-gasa jednonacionalna ili je to bila u momentu kada sam prije manje od godinu dana gledao njihovu stranicu. Nije nešto bolje niti u EP BiH, BH Telecomu itd. Političke elite su davno podijelile "plijen" i sada svi možemo mahati ušima.

Zastupljenost i zaposlenost u organima izvršne i sudske vlasti je regulirana Ustavom prema popisu iz 1991. što također treba promijeniti izmjenama Ustava. Nije mi problem priznati da pojedine sredine sa hrvatskom većinom ovo nisu nažalost provele ali realno, to nije nitko uradio onako kako je trebao.

I da ponovim, moja politika ne ide dalje od čitanja vijesti i piskaranja po forumu. Nemam kontakt ni izvor informacija da bih nešto "nesvjesno otkrio" ali mogu pretpostavljati neke stvari kao i bilo tko od forumaša.

U posljednje vrijeme RH nije baš naklonjena bošnjačkoj politici i to je to. Izbor Komšića četiri puta, njegov pokušaj osporavanja gradnje Pelješkog mosta i povremene bombastične izjave vezane za RH mi govore da politika RH nema razloga da povlađuje bošnjačkoj politici time što preostale Hrvate u BiH pušta na milost ili nemilost političkom Sarajevu.

:run:
Novak20

#2779 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: 11/12/2023 14:28
Novak20 wrote: 11/12/2023 13:54
BHCluster wrote: 11/12/2023 13:47

Unatoč gubitcima EP BiH i dalje ima akumuliranu dobit od preko 151 milijun KM. :bih:
E moj ti.

Nisi ni svjestan svoje nesvijesti kao ni stanja u EP BiH i rudnicima. Valjda će te skoro poskupljenje struje malo osvijestiti.
Fino ti pise: Unatoč gubitcima EP BiH i dalje ima akumuliranu dobit od preko 151 milijun KM. Sad sto tebi to smeta je za drugu raspravu.
:lol:

Pa neka onda plate rudarima ugalj po 100 KM/t kao hercegovačkom privatniku. Što su cicije ?
Jordan1961

#2780 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Jordan1961 »

Novak20 wrote: 11/12/2023 15:03
Jordan1961 wrote: 11/12/2023 14:09
Novak20 wrote: 11/12/2023 13:09

BH-Gas nije privatna ali je također jednonacionalna firma. :D

I kada se već raspravlja o ovim stvarima, uvijek treba imati na umu da je zapadna "pipa" u rukama RH pa se vjerojatno i ta strana treba nešto pitati.
BH je u vlasnistvu FBiH, zna se kakav uticaj i nadproporcionalnu vlast u FBiH imaju HDZ i stranke oko njega.
I onda se nadje neki mrsomud spocitavati "jednonacionalost". Kakav je nacionalni sastav EP HZHB, HT Mostar itd? Hajmo malo o zastupljenosti i zaposlenosti konstitutivnih naroda u drzavnim organima u odnosu na udio u stanovnistvu? Sto se upire prstom u samo jednu firmu? To mi se (kad se vec zapinje) moralo rijesiti sveobuhvatno.
Ovo sto se tice RB i zapadne "pipe". Vjerovatno si se nesvjesno otkrio. Tako to kod hulja ide. Ako je neko imao ikakve iluzije glede zadnjih namjera garniture koja je trenutno na vlasti u RH i upravlja ovom lokalnom garniturom kvislinga, ima priliku da se uvjeri o cemu se ovdje u stvari radi.
Čekaj malo.

Ti si prvi postavio u svom postu članak koji je spomenuo "privatne jednonacionalne firme". Privatna firma ima pravo biti jednonacionalna ali je ovdje napisano da ta i takva firma (ERO-plin) treba nositi projekt Južne interkonekcije na uštrb BH-Gasa što nije točno.

S druge strane, točno je da je kompletna upravljačka struktura i menadžment "državnog" BH-gasa jednonacionalna ili je to bila u momentu kada sam prije manje od godinu dana gledao njihovu stranicu. Nije nešto bolje niti u EP BiH, BH Telecomu itd. Političke elite su davno podijelile "plijen" i sada svi možemo mahati ušima.

Zastupljenost i zaposlenost u organima izvršne i sudske vlasti je regulirana Ustavom prema popisu iz 1991. što također treba promijeniti izmjenama Ustava. Nije mi problem priznati da pojedine sredine sa hrvatskom većinom ovo nisu nažalost provele ali realno, to nije nitko uradio onako kako je trebao.

I da ponovim, moja politika ne ide dalje od čitanja vijesti i piskaranja po forumu. Nemam kontakt ni izvor informacija da bih nešto "nesvjesno otkrio" ali mogu pretpostavljati neke stvari kao i bilo tko od forumaša.

U posljednje vrijeme RH nije baš naklonjena bošnjačkoj politici i to je to. Izbor Komšića četiri puta, njegov pokušaj osporavanja gradnje Pelješkog mosta i povremene bombastične izjave vezane za RH mi govore da politika RH nema razloga da povlađuje bošnjačkoj politici time što preostale Hrvate u BiH pušta na milost ili nemilost političkom Sarajevu.

Nisam ni napisao da ce ERO plin nositi projekt. A sta ce projekt June Interkonekcije nositi BH Gas?
Ti ozbiljno mijesas upravljacku i vlasnicku strukturu.
Evo konkretno, dzaba to sto su u BH Gasu u upravljackoj strukturi kada se izbacuju iz projekta upravo zbog vlasnicke strukture i nadproporcionalnog utjecaja HDZ-a. Uostalom da je "jednonacionalna" upravljacka struktura BH Gasa problem to bi se lako rijesilo ili promjenama postojece strukture ili povecanjem upravnog odbora. Medjutim HDZ-u takvo logicno rjesenje "ne pada" na pamet. Sto li?
A tek ovo boldano. Cuj u posljednje vrijeme?! Grohotom!!!!!
Zeljko kriv iz za Cvjetkovic-Macek i za rahmetli HZHB i za Dretelj i za UZP i za ....... (nastavi niz).
Novak20

#2781 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

... Ako krenem nizati mogu do stoljeća sedmog.

Jordan1961

#2782 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Jordan1961 »

Novak20 wrote: 11/12/2023 15:20 ... Ako krenem nizati mogu do stoljeća sedmog.

Mozes sto se mene tice. Samo do polovine 19. stoljeca neces naci pomen Hrvata na geografskim prostorima na vecem dijelu onoga sto se danas zove BiH.
Katolike da, Hrvate ni lupom.
BHCluster

#2783 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 11/12/2023 15:12
BHCluster wrote: 11/12/2023 14:28
Novak20 wrote: 11/12/2023 13:54

E moj ti.

Nisi ni svjestan svoje nesvijesti kao ni stanja u EP BiH i rudnicima. Valjda će te skoro poskupljenje struje malo osvijestiti.
Fino ti pise: Unatoč gubitcima EP BiH i dalje ima akumuliranu dobit od preko 151 milijun KM. Sad sto tebi to smeta je za drugu raspravu.
:lol:

Pa neka onda plate rudarima ugalj po 100 KM/t kao hercegovačkom privatniku. Što su cicije ?
Nisu cicije nego kriminalci.
Point.

#2784 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Ja sam uvjeren da sve što dolazi iz Kutije Prijedloga HNS je štetno za državu BiH. Fino je Čović rekao u onome videu, bitno je zaokružavanje teritorije a nebitno hoće li biti treći entitet ili ne. Ovo je samo još jedan korak ka tome.
Jordan1961

#2785 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Jordan1961 »

Point. wrote: 11/12/2023 17:54 Ja sam uvjeren da sve što dolazi iz Kutije Prijedloga HNS je štetno za državu BiH. Fino je Čović rekao u onome videu, bitno je zaokružavanje teritorije a nebitno hoće li biti treći entitet ili ne. Ovo je samo još jedan korak ka tome.
Zato je tu Novalija da nam objasni da to nije tako.
swanfilter

#2786 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by swanfilter »

Point. wrote: 11/12/2023 17:54 Ja sam uvjeren da sve što dolazi iz Kutije Prijedloga HNS je štetno za državu BiH. Fino je Čović rekao u onome videu, bitno je zaokružavanje teritorije a nebitno hoće li biti treći entitet ili ne. Ovo je samo još jedan korak ka tome.
Naravno. Samo sto jos sami ne znaju gdje bi crte povlacili. Osim male prcije u Hercegovini, po pitanju ostalog nisu sigurni.

Mostar, kao Mili Banja Luka je jos uvijek predalek san. A takav centar im fali.

Koci njih Rvacka u EU i kao dio civilizacijskih vrijednosti, pa ih ne mogu preocito gurati. Ta ideja jos uvijek nije dobrodosla. Inace bi mi vec imali savez Herceg opstina ...
DonieBrasco

#2787 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DonieBrasco »

Sad cemo ih vidjeti u parlamentu sa ovim tehnickim djelom izbornog procesa tu ako obore neka se ne javljaju vise sa svojim europskim vrijednostma.

A samo im stranci mogu dozvoliti to crtanje linija i neko zaokruzivanje teritorija, naravno da se ne radi o trecem uvijek su apetiti visi. Ista prica kao sa Dodikom i secesijom, zamisljenom enitetskom granicom.
BHCluster

#2788 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BHCluster »

Zastupnici hdZ/uZp-a Bosne i Hercegovine u Komisiji za odbranu i sigurnost PS Bosne i Hercegovine napustili su sjednicu Komisije kako bi blokirali usvajanje odluke o imenovanju generala Oružanih snaga BiH koju je prethodno usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. :bih:
DonieBrasco

#2789 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DonieBrasco »

Sad idu blokade i ucjene, stanadarno dok ne dobiju sto oni traze.
Novak20

#2790 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

DonieBrasco wrote: 20/12/2023 15:18 Sad idu blokade i ucjene, stanadarno dok ne dobiju sto oni traze.
Ma kakvi.

Kmetovi treba da sjede i gledaju kako ih ljubitelj Blaža Kraljevića pravi budalama i mimo procedure imenuje svoje ljude preskačući rangove u činovima.
Point.

#2791 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Baš me čudi da Čovićev forumski potrčko ima nešto protiv Blaža.
JohnnyS

#2792 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

Očekivano da će navijač fašističkog Lazija veličati pokojnog ustašu :D
Login77777

#2793 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Login77777 »

Meni je ovo najdrazi duel na forumu. Pointic protiv Novcica. :mrgreen:
Point.

#2794 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

JohnnyS wrote: 20/12/2023 23:11 Očekivano da će navijač fašističkog Lazija veličati pokojnog ustašu :D
Reče navijač fašističkog Reala.

Možemo diskutovati o Blažovim političkim stavovima do besvijesti ali za njegova mandata nije bilo otvorenog sukoba na relaciji Bošnjaci- Hrvati, pa su ga ove druge ustaše u vidu bojovnika HVO ubile i poslije toga okrenuli cijevi protiv ARBiH, te ustaše su Kordić, Tihomir, Prlić, Praljak i ostala haška ekipica koje današnji stožerni vrh okupljeni u HNS veličaju kao heroje. Pričaj mi više o ujkama Ðoni.
kakabanja213

#2795 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by kakabanja213 »

Point. wrote: 21/12/2023 07:28
JohnnyS wrote: 20/12/2023 23:11 Očekivano da će navijač fašističkog Lazija veličati pokojnog ustašu :D

Možemo diskutovati o Blažovim političkim stavovima do besvijesti ali za njegova mandata nije bilo otvorenog sukoba na relaciji Bošnjaci- Hrvati, pa su ga ove druge ustaše u vidu bojovnika HVO ubile i poslije toga okrenuli cijevi protiv ARBiH, te ustaše su Kordić, Tihomir, Prlić, Praljak i ostala haška ekipica koje današnji stožerni vrh okupljeni u HNS veličaju kao heroje. Pričaj mi više o ujkama Ðoni.
:D
Naleti majke mi.
JohnnyS

#2796 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by JohnnyS »

Point. wrote: 21/12/2023 07:28

Slušaj, ako ti želiš veličati osobu koja bi te smatrala cvijećem svoga naroda, a ne Bošnjakom, samo naprijed.

Ja mogu navijati za koga hoću, svakako za većinu forumaša po definiciji ne mogu biti među antifašističkim graDŽanstvom :D
Novak20

#2797 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Jako inspirativan naslov članka u nekada Slobodnoj Bosni - "JEDAN USTAO - SVI USTAŠE".

Naročito kada se vidi da sa tekstom nema nikakve veze.

EK se izvinila zbog pogrešne zastave RH, Slobodnoj Bosni neće pasti na pamet da se izvinjava zbog šovinističkog naslova jer nema dana kada ovi likovi ne urade nešto protiv Hrvata ili bolje rečeno nešto na trajnom narušavanju bošnjačko - hrvatskih odnosa.

Ne mogu reći da im ne zamjeram na ovakvim šovinističkim za.ebancijama ali još više zamjeram nazovi hrvatskim (i drugim) političarima, udrugama novinara i RAK-e što ne rade protiv ovakvih pisanja.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/33 ... stave.html
JEDAN USTAO - SVI USTAŠE: Europska komisija se izvinila zbog objavljivanja pogrešne hrvatske zastave...
Riječ je o dokumentu u kojem Evropska komisija ocjenjuje hrvatski nacrt ažuriranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP)
dr_Evil

#2798 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 21/12/2023 12:33 Jako inspirativan naslov članka u nekada Slobodnoj Bosni - "JEDAN USTAO - SVI USTAŠE".

EK se izvinila zbog pogrešne zastave RH, Slobodnoj Bosni neće pasti na pamet da se izvinjava zbog šovinističkog naslova jer nema dana kada ovi likovi ne urade nešto protiv Hrvata ili bolje rečeno nešto na trajnom narušavanju bošnjačko - hrvatskih odnosa.

Ne mogu reći da im ne zamjeram na ovakvim šovinističkim za.ebancijama ali još više zamjeram nazovi hrvatskim (i drugim) političarima, udrugama novinara i RAK-e što ne rade protiv ovakvih pisanja.

JEDAN USTAO - SVI USTAŠE: Europska komisija se izvinila zbog objavljivanja pogrešne hrvatske zastave...
Riječ je o dokumentu u kojem Evropska komisija ocjenjuje hrvatski nacrt ažuriranih Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP)
Zna se ko je bio prvi Ustasa. Nisam ja to rekao nego neki svecenici :)
kakabanja213

#2799 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by kakabanja213 »

Novak20 wrote: 21/12/2023 12:33 Jako inspirativan naslov članka u nekada Slobodnoj Bosni - "JEDAN USTAO - SVI USTAŠE".

Znaci po tebi je vece narusavanje naslov u Slobodnoj Bosni nego i naslov i par hiljada strana presude u Hagu za koju se ni Hrvati iz Hrvatske a ni Hrvati iz Bosne i Hercegovine ne izvinise.
sajber87

#2800 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sajber87 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/minka-k ... /231221058

Ode ranko dodje minka, nista sad trojka vratila bosnjaka na funkciju umjesto nebosnjaka sto su sda i df prodale :mrgreen: . Pitam se hoce li informer avdo uputiti izvinjenje javnosti sto je otvoreno lagao i manipulisao naivnom i lakovjernom rajom koja jos nije skontala koliko izmislja manipulise i koliko radi za interese mrzitelja bosne.
Mogao se i koji sda df bot oglasiti jer da je slucajno bio onaj sudija davorin jukic sto su sda novinari portali i botovi trovali sad bi se orilo na sva zvona. Ima li bar mrva stida kajanja i morala
Post Reply