Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
BHCluster

#13276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Obnovljiva energija? :(
svi u napad

#13277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by svi u napad »

Dragi Evile ja nisam nikakav padobranac nego iskusni covjek koji dosta dobro poznaje politiku. Prozvao sam neke forumase koji pisu tj prozivaju rahmetli Bijedica oko velikog M a vecina se nije ni rodila. Mislim da ti trebas pratiti sta raja pise. Nemoj sta hatoriti i molim te ne odgovaraj na ovaj komentar jer ne trebamo se prepucavati i umarati raju. Ziv i zdrav mi bio.
swanfilter

#13278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Investirati putem nepostojecih poduzeca?
Point.

#13279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 08/12/2023 14:55
Prpa.ba wrote: 08/12/2023 12:46 Da se okrenemo zivotnim pitanjima.
HDZ je dostavio Zakon o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” Vladi FBiH na usvajanje.
Vlada FBiH sada treba formirati novu transportnu plinsku kompaniju sa sjedištem u Mostaru, treba na nju prenijeti sve ono sto je BH-Gas realizirao do urbanističke saglasnosti, a čije izdavanje blokira HDZ, donijeti odluku da je po ovom prijedlogu zakona Investitor “Južna plinska interkonekcija”, te omogućiti da se investicija realizuje uključivanjem nepostojećih distributivnih poduzeća iz Hercegovine i, najbitnije, putem javno-privatnog partnerstva.
:mrgreen:
odlicno, vrijeme je da se konacno krene u realizaciju.
I nisi cvijeće kažeš. Ti i takvi bi sutra potpisali Herceg Bosnu. Fuj.
Hakiz

#13280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 08/12/2023 14:47 Ljudi uvelike precijenjuju važnost ovog foruma, da se svi koji redovno sudjelujemo na političkim temama nađemo da u živo popričamo, bilo bi nas manje nego na prosječnoj sesiji Kruga 99 :D
:thumbup:
sumirprimus

#13281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Point. wrote: 08/12/2023 20:52
Prpa.ba wrote: 08/12/2023 12:46 Da se okrenemo zivotnim pitanjima.

:mrgreen:
Pointe dje zivis ti? Ja u tuzli ,evo za 30 i kusur godina sta ja imam od bh gasa? Krčinu!
Kada prioritet treba biti plinifikacija citave bih. Nulti prioritet uz putovno povezivanje urbanih centara. Nisu metra jazavci mrdnuli, dobro im je i jeb im se za ostatak drzave.
Samo refa i dat poso onima koji hoce sirit mrezu.
Plus u skladi sa eu direktivom juzna interkonelcika da se izbjegne ruski plin, treba biti probih stav i prioritet . Bosnjacka zakasnjela politika reakcije daje krčinu za vlastitu populaciju i krčina treba i da im se i vrati.
SmokingMan

#13282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by SmokingMan »

E što bi ja to volio, evo sada, majke mi, da vas pogledam u oči. :D
Hakiz

#13283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

palermo wrote: 08/12/2023 14:56
JohnnyS wrote: 08/12/2023 14:47 Ljudi uvelike precijenjuju važnost ovog foruma, da se svi koji redovno sudjelujemo na političkim temama nađemo da u živo popričamo, bilo bi nas manje nego na prosječnoj sesiji Kruga 99 :D
Vaznos svakako. Mislim precijenjena.

Ali je dobar indikator procesa.odnosa i smjerova kojim se krece politcka misao, kako ona dnevno-politicka tako i strateska.
Ali samo među budžetlijama i eventualno dijadporom.

Ovi koji stvarno rade, radnici, seljaci i poštena inteligencija, nemaju vremena za forumanje, pa ne znamo šta misle.

Zato nas znaju rezultati izbora ponekada iznenaditi.
sumirprimus

#13284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Sad se vratite na temu zagadjenost zraka u bih gradovima danas je rak u zraku samo pitanje koji i tako danima mjesecima godinama.
Bh gas je pusi smouk sta bi sve trebalo dekretom ukinut kod nas.
Ovo se nece rijesit izborima.nazalost.
Hakiz

#13285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Ljudi se skidaju sa Toplana u Sarajevu, među forumašima na temi o struji se zagovara poskupljenje struje duplo, a ti bi da nema zagađenja u sezoni grijanja?

Neće moći.
sumirprimus

#13286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Hakiz wrote: 08/12/2023 21:07 Ljudi se skidaju sa Toplana u Sarajevu, među forumašima na temi o struji se zagovara poskupljenje struje duplo, a ti bi da nema zagađenja u sezoni grijanja?

Neće moći.
Odgovor na zagadjenost zraka je plinifikacija komplet drzave i zabrana lozenja uglja guma i ostalog smeca. I naravno da nije ruski plin. Nista sto evropa nije rijesila u proslom vijeku
Hakiz

#13287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote: 08/12/2023 21:36
Hakiz wrote: 08/12/2023 21:07 Ljudi se skidaju sa Toplana u Sarajevu, među forumašima na temi o struji se zagovara poskupljenje struje duplo, a ti bi da nema zagađenja u sezoni grijanja?

Neće moći.
Odgovor na zagadjenost zraka je plinifikacija komplet drzave i zabrana lozenja uglja guma i ostalog smeca. I naravno da nije ruski plin. Nista sto evropa nije rijesila u proslom vijeku
Čuj, riješila. Počela je rješavati tek sa ratom Rusije i Ukrajine.

Ako nam to nije primjer da se ne smijemo osloniti većinski na uvozne energente, nikada ništa naučiti nećemo.

Dok Island i slični razvijaju sopstvene načine dolaska do energije, i to ne ni na nivou dtžave, nego neki farmer razvije ekološki prihvatljiv način dolaska do energije za svoju farmu, kod nas niko ništa. Ne vjerujem da je samo zbog nedostatka para. Nego, nemamo ni volje, a ni znanja.

Ljudi skladištd CO2 u zemlju da smanje zagađenje. Ko bi se kod nas toga sjetio, ko ima znanje za takve ideje?

Sve je ovo jadno.
Point.

#13288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

sumirprimus wrote: 08/12/2023 21:02
Point. wrote: 08/12/2023 20:52

Pointe dje zivis ti? Ja u tuzli ,evo za 30 i kusur godina sta ja imam od bh gasa? Krčinu!
Kada prioritet treba biti plinifikacija citave bih. Nulti prioritet uz putovno povezivanje urbanih centara. Nisu metra jazavci mrdnuli, dobro im je i jeb im se za ostatak drzave.
Samo refa i dat poso onima koji hoce sirit mrezu.
Plus u skladi sa eu direktivom juzna interkonelcika da se izbjegne ruski plin, treba biti probih stav i prioritet . Bosnjacka zakasnjela politika reakcije daje krčinu za vlastitu populaciju i krčina treba i da im se i vrati.
Ma ja standardna priča a gdje sam ja tu. Jesi siguran da živiš u Tuzli, sa tim proHDZ stavovima bi prije rekao Posušje ili Široki.

Eto HDZ drži ceste, javi da čujemo koliko su oni cm puteva izgradili od i do Tuzle.
mishic

#13289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by mishic »

Popustljivost i kompromis pravljen od strane probosanskih snaga s ciljem da se ne osvrćemo nazad nego da konačno krenemo naprijed i kao država i društvo pokušamo uhvatiti korak sa svijetom i integrisati se u progresivna društva u Bosni i Hercegovini je pogrešno protumačen, pogrešno shvaćen i na njega se odgovorilo dizanjem glave antidržavnih elemenata, ratnih snaga, politika i ciljeva i umjesto kompromisa nastavilo se sa realizacijom ratnih ciljeva i planova, blokiranjem i rastakanjem države i njenih institucija, ratnom retorikom, prijetnjama, secesijom...

Dobra volja shvaćena je kao kukavičluk, nemoć, slabost i nova prilika da se u miru ostvari ono što se nije uspjelo u ratu. Zaboravlja se da je svijet već bio otpisao i halalio Bosnu i Hercegovinu. Da je embargo na uvoz oružja išao tome u korist. Da su planovi o podjeli i nestanku BiH postali legitimne teme i da je još mnogo toga bilo posloženo i dočekano drugačije od onoga kako je Armija Republike Bosne i Hercegovine mislila. Njeno jedinstvo, njena moć i inat sve su to pobrkali, presložili i krenuli ka tome da poraze one koji su razbijali ovu zemlju. U tom pohodu su zaustavljeni i prevareni.

Pristali su na nagodbe radi zaustavljanja krvoprolića i ne sluteći da će se ka realizaciji ratnih planova i ciljeva nastaviti drugim sredstvima. I danas je taj proces uzeo riličnog maha. Njegovi nosioci su zaboravili da ono što nisu mogli silom neće moći ni "milom" uzeti, podijeliti, raskomadati, oteti...
Jasno je da je to nemoguće i zbog toga se pomalo oklijeva, oteže, taj proces se razvlači i opipava puls... To igranje vatrom ma koliko se nekome činilo bezazlenim opasno je i može imati nesagledive posljedice. Inertnost MZ pri tome neke sokoli.

No ako ponovo proradi inat, ako se drskost i bezobrazluk nastve koristiti kao pritisak na višestruku žrtvu koja je sve ostavila po strani radi budućnosti, radi odmaka od barbarizma ka civilizaciji, onda su na ovim prostorima izvjesne neke nove oluje a oni koji ih provociraju očito su mnogo toga zaboravili uključujući i činjenicu da je žrtva lekciju naućila i da više nikome niti bi vjerovala niti oprostila. Zbog tog je bolje pamet u glavu a sirovine u stranu!!!
swanfilter

#13290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Sve nekako, al naci Island kao primjer kako do energije sami doci ...

Nije problem. Ima se rijeka, moze se hidrocentrala stancati za izvoza, al jel jeftina struja vrijedna onog sto imamo u vodi za u buduce ...
Jordan1961

#13291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

Sve sto se pokusavalo napraviti vezano uz gasne konekcije (i sve ostalo) je SNS(H)D(Z) blokirao blokadom citave vlade do ovih zadnjih izbora.
Ucjenjivao da bi dosli do ovoga sto imamo danas. I sada prohodnost zakona nula bodova dok im se ne da to sto traze (evo upravo gledamo).
Ali hajde ti to Geniusu objasni.
Point.

#13292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Drži ih Čović za muda i ne pušta. Al to je cijena ulaska u vlast sa đavolom.
svi u napad

#13293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by svi u napad »

Postovani Misicu kao i uvijek imas dobre komentare i analize. Ovaj pu imam opasku na kraj tvog komentara. Ja sam ranije nekoliko puta pisao o ispipavanju pulsa tj. da li postoji 100 000 ljudi koji bi branili ovu drzavu. Sadasnji odliv stanovnistva ide nasim dusmanima na ruku. Pored toga situacija u svijetu je veoma cudna i nepogodna za nas. Dusmani su uspjeli u mnogim stvarima posljednjih godina. Jedna od vecih gresaka nase politike je ne sluzenje vojske. To se mora vratiti sto prije. Zbog ekonomije to ne treba biti duze od 3 mjeseca koliko je dovoljno da se omladina nauci rukovati sa oruzjem i osnovnim taktickim zahtjevima. Ovo sve pisem jer u drustvu je zavladala letargija i beznadje tako da nisam siguran u tvoj optimizam na kraju komentara. Volio bih da si ti u pravu i da grijesim vjeruj mi no nisi ti i tebi slicni ljudi u rukovodstvu pa da imam optimizma u sebi. Sve najbolje ti zelim i nastavi sa komentarima jer su zaista dobri i analiticki. Ziv i zdrav mi bio.
zavrzlama

#13294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by zavrzlama »

Ne treba sluzenje vojnog roka,nego svaka opstina da ima savremenu streljanu,zato sto za sluzenje vojnog roka ide veto od antibih snagasl a streljanu moze bez problema otvorit ko hoce+ imas u svakoj opstini kvalitetno i legalno pjesadijsko oruzje da ne cekas tesku proceduru da dobijes oruzje OSBIH...
PM72

#13295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

svi u napad wrote: 09/12/2023 15:50 Postovani Misicu kao i uvijek imas dobre komentare i analize. Ovaj pu imam opasku na kraj tvog komentara. Ja sam ranije nekoliko puta pisao o ispipavanju pulsa tj. da li postoji 100 000 ljudi koji bi branili ovu drzavu. Sadasnji odliv stanovnistva ide nasim dusmanima na ruku. Pored toga situacija u svijetu je veoma cudna i nepogodna za nas. Dusmani su uspjeli u mnogim stvarima posljednjih godina. Jedna od vecih gresaka nase politike je ne sluzenje vojske. To se mora vratiti sto prije. Zbog ekonomije to ne treba biti duze od 3 mjeseca koliko je dovoljno da se omladina nauci rukovati sa oruzjem i osnovnim taktickim zahtjevima. Ovo sve pisem jer u drustvu je zavladala letargija i beznadje tako da nisam siguran u tvoj optimizam na kraju komentara. Volio bih da si ti u pravu i da grijesim vjeruj mi no nisi ti i tebi slicni ljudi u rukovodstvu pa da imam optimizma u sebi. Sve najbolje ti zelim i nastavi sa komentarima jer su zaista dobri i analiticki. Ziv i zdrav mi bio.
Samo si zaboravio da i kod "njih" ljudi i omladina odlazi i da nema ko ratovat,isto kao i kod nas
Najmlađi koji zna pušku rastavit i koji ima osnovnu pješadijsku obuku sad ima 40 godina...a sa tim ljudima se ne planira rat i to "oslobodilačke" akcije.
Omladina :lol: da im ugase konekciju na internet ne bi znali u autobus ući...
Uvesti služenje vojske nit možemo nit imamo šta da im damo da obuku i da jedu...
PM72

#13296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

zavrzlama wrote: 09/12/2023 17:10 Ne treba sluzenje vojnog roka,nego svaka opstina da ima savremenu streljanu,zato sto za sluzenje vojnog roka ide veto od antibih snagasl a streljanu moze bez problema otvorit ko hoce+ imas u svakoj opstini kvalitetno i legalno pjesadijsko oruzje da ne cekas tesku proceduru da dobijes oruzje OSBIH...
Niđe veze...odeš u streljanu,dobiješ ispucaš sanduk metaka i kao sposoban si za rat :lol:
Vi baš zamišljate da je stvarni belaj i sukob ko igrice na plejki? Pogineš,resetuješ igricu i opet kreneš gdje si poginuo...
Haris.ba

#13297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Meni nije nista jasno. Kanton Sarajevo planira spalionicu da ne koriste Toplane gas. Bez toplana ekonomska racunica za gas u Sarajevu postaje sumorna.

Tuzla isto nece gas. Zenica isto nece gas.

Jedino industriji je zanimljiv.

Je li Mostar spreman da pravi elektranu na gas?
PM72

#13298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 09/12/2023 17:24 Meni nije nista jasno. Kanton Sarajevo planira spalionicu da ne koriste Toplane gas. Bez toplana ekonomska racunica za gas u Sarajevu postaje sumorna.

Tuzla isto nece gas. Zenica isto nece gas.

Jedino industriji je zanimljiv.

Je li Mostar spreman da pravi elektranu na gas?
Na smetljištu imaš prikupljanje plina...
Haris.ba

#13299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

PM72 wrote: 09/12/2023 17:26 Na smetljištu imaš prikupljanje plina...
Ma to je vise radi sigurnosti da gasovi ne potruju po smetljistu ljude. Mislim da oni to na licu mjesta pale.

Nema od toga neke velike fajde za grijanje i industriju.
Hakiz

#13300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

PM72 wrote: 09/12/2023 17:22
zavrzlama wrote: 09/12/2023 17:10 Ne treba sluzenje vojnog roka,nego svaka opstina da ima savremenu streljanu,zato sto za sluzenje vojnog roka ide veto od antibih snagasl a streljanu moze bez problema otvorit ko hoce+ imas u svakoj opstini kvalitetno i legalno pjesadijsko oruzje da ne cekas tesku proceduru da dobijes oruzje OSBIH...
Niđe veze...odeš u streljanu,dobiješ ispucaš sanduk metaka i kao sposoban si za rat :lol:
Vi baš zamišljate da je stvarni belaj i sukob ko igrice na plejki? Pogineš,resetuješ igricu i opet kreneš gdje si poginuo...
Prašinari koji služe kao topovsko meso su spremni.

Ovi što koriste komplikovanu tehniku svakako idu u vojne škole.

To jeste, običnom pješadincu je za sve šta treba znati dovoljno 4 sedmice obuke. Pa, ko preživi.
Locked