ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#9926 Re: ZOBS

Post by Ateista »

preludezalude wrote: 08/12/2023 02:09 Naduravao sam se s policajce..on ne moze, ja moze. Epilog...nalog sa kaznom 100KM i oduzimanje vozacke na mjesec dana
Nasvrljao sam situaciju pa valja skontate. Najsmjesnije je sto ja to godinama tako radim.
Image

Plava zvjezdica je okrugli plavi znak "obavezno skretanje desno"
Crvena zvjezdica je cetvrtasti plavi znak obavjesti "cesta s jednosmjernim saobracajem"
Hajmo sad misljenja... Narancasta strelica sam ja i izlazim s parkinga... nema znaka nikakvog... Da li smijem skrenut desno i da se ukljucim na glavnu cestu?
I ja mislim da mora biti znak zabrane desno sa tvog parkinga ili obavezan smjer lijevo, vec su navedeni razni razlozi iz kojih ne moras znati da je to jednosmjerna, niko ne moze ocekivati da pamtimo znakove ulica kojim smo prosli i oni moraju biti jasno vidljivi.
Kad pogledam ovu skucu, ako imaju parking mjesta lijevo od parkinga a nemaju desno, to znaci da vjerovatno cesta ina dvije trake od kojih je jedna parking na lijevoj strani, te oosto desno nema parking mjesta sasvim bi normalno bilo da taj mali dio ceste bude dvosmjeran, ima slicnih slucajeva.
Tu se postavlja pitanje tacne pozicije znaka jednosmjerne ulice, da li je odmah na pocetku ulice ili na mini raskrsnici sa tvojim parkingom,ako je tek kod tvog parkinga onda je tek odatle jednosmjerna.
Ako je i na pocetku,to opet ne znaci da neko nije pogrijesio sto nije stavio znak na izlazu sa parkinga i ne znaci da ti moras pamtiti da sa druge strane ima zbak za jednosmjernu, tako da bih i ja na tvom mjestu probao sa sudskim odlucivanjem.
Last edited by Ateista on 08/12/2023 10:31, edited 1 time in total.
vjeshalica

#9927 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Caterpilar wrote: 07/12/2023 21:40

Ma inspekcija to sad skoro i ne pogleda ,ono vide reda radi jel postoji ,barem na vozilima s digtalnim tahografom to im je svetinja. Mene skoro kantonala, samo te šutne na suvozacevo sjediste , očita podatke sa tahografa ,prense na svoj laptop i vidi unazad sve zivo sta si radio, kaznjava za unazad 28 dana. Ja probio voznju 26 minuta , 150 KM odd hladno
Heh u RSu naseg vozaca u firmi zaustavili, nije imao lisrice za 28 dana. Miljonerka kazna. Policija kaznjava po svojim zakonima.
vjeshalica

#9928 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

preludezalude wrote: 08/12/2023 02:09 Naduravao sam se s policajce..on ne moze, ja moze. Epilog...nalog sa kaznom 100KM i oduzimanje vozacke na mjesec dana
Nasvrljao sam situaciju pa valja skontate. Najsmjesnije je sto ja to godinama tako radim.
Image

Plava zvjezdica je okrugli plavi znak "obavezno skretanje desno"
Crvena zvjezdica je cetvrtasti plavi znak obavjesti "cesta s jednosmjernim saobracajem"
Hajmo sad misljenja... Narancasta strelica sam ja i izlazim s parkinga... nema znaka nikakvog... Da li smijem skrenut desno i da se ukljucim na glavnu cestu?
Iz tvoje pozicije udesno se ako dobro vidim skrece u raskrsnicu?
Morala bi tu,ako doista je nekad bio znak,biti onda puna linija da se ne mozes ukljuciti.
Ovako slicna situVacija ima u Dzemala Bijedica kad se izlazi kod stometarke. Ne mozes se ukljuciti ima puna, a dole nize u ulicici obavezno udesno
Last edited by vjeshalica on 08/12/2023 10:32, edited 1 time in total.
Laplace

#9929 Re: ZOBS

Post by Laplace »

EFD22 wrote: 08/12/2023 10:09 Je li to jedini ulaz na parking?

Ako jeste, kada si dolazio na parking vidio si da je ulaz sa ulice koja je jednosmjerna, i zato i nema posebnog znaka na ulazu/izlazu sa parkinga.

Ima ovakvih situacija svugdje.

Samo prometnica/parking na koju možeš doći s neke druge a da nisi vidio da je ova na koju izlaziš jednosmjerna mora na tom izlazu imati znak, ako je to jedan jedini način da uđeš i izađeš s tog parkinga, onda ne mora, jer se podrazumijeva da si upoznat sa situacijom, nisi pao s neba na parking.
Možda mu je žena došla autom na parking a on na parkingu preuzeo auto i krenuo. Žena mu zaboravila reći za jednosmjernu. Ono, ako će se vaditi na sudu.
drug_profi

#9930 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ako jeste, kada si dolazio na parking vidio si da je ulaz sa ulice koja je jednosmjerna, i zato i nema posebnog znaka na ulazu/izlazu sa parkinga.

Samo prometnica/parking na koju možeš doći s neke druge a da nisi vidio da je ova na koju izlaziš jednosmjerna mora na tom izlazu imati znak, ako je to jedan jedini način da uđeš i izađeš s tog parkinga, onda ne mora, jer se podrazumijeva da si upoznat sa situacijom, nisi pao s neba na parking.
Pa zašto na drugom parkingu koji je malo niže ima taj znak?
ZoomZoomKiwi

#9931 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

drug_profi wrote: 08/12/2023 10:32

Pa zašto na drugom parkingu koji je malo niže ima taj znak?
Možda se na taj drugi parking može doći s druge strane ?
Ateista

#9932 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 08/12/2023 10:19 Na susjedni parking se može ući s druge strane.

Vjeruj mi ovo nije jedini parking sa izlazom u jednosmjernu saobraćajnicu koji nema nikakav znak osim možda STOP na izlazu.

Isto je pravilo i sa ograničenjima brzine, znak se mora ponoviti samo nakon raskrsnice/križanja.

Kad izlaziš s parkinga na koji si mogao doći samo tom jednom jedinom cestom, nema ponovo znaka ograničenja brzine, jer se podrazumijeva da si njome i došao na parking i da nisi pao s neba.

Da nije tako, bilo bi znakova više nego ljudi na cesti.
Stoji da treba optimalno stavljati znakove, ali ne moze se ocekivati da pamtimo znakove cesta kojima smo prosli. Ako sam prvi put negdje i ne poznajem ulice, gledam znakove i na osnovu toga vozim, sve mi je novo i ne mogu pamtiti znakove ulica koje sam prosao i koje ne poznajem, cak ni znak od prije par minuta jer gledam nove znakove, ako sam jos parkirao na duze vrijeme onda je tek to nerealno za ocekivati da zapamtim.
Ne mogu tvrditi kako je zakonski to definisano, ali sam poprilicno uvjeren da ovo moze pasti na sudu ako nema nesto drugo zbog cega se iz njegovog ugla vidi da se ne smije desno, puna linija ili tako nesto.
drug_profi

#9933 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Znak obaveznog smjera mora postojati ako se uključuješ na jednosmjernu ulicu.
Jer apsolutno ista osoba ne mora dovesti i odvesti auto.
ZoomZoomKiwi

#9934 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma nećeš pamtiti kilometre cesta i znakova, ovdje se radi o metru jednom i morao si proći tu da dođeš do parkinga čiji je ulaz odmah na početku te jednosmjerne ceste.
kuli1961

#9935 Re: ZOBS

Post by kuli1961 »

Ako je ovaj izlaz sa parkinga jedini izlaz i ako nema plave strelice- "obavezan smjer lijevo", vozač se smije kretati nadesno
Ateista

#9936 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 08/12/2023 10:45 Ma nećeš pamtiti kilometre cesta i znakova, ovdje se radi o metru jednom i morao si proći tu da dođeš do parkinga čiji je ulaz odmah na početku te jednosmjerne ceste.
Nebitno jeli metar ili 100m, ne moze se ocekivati da pamtis, ko zna sta si u medjuvremenu radio, koliko je proslo,a sto kazu moze i neko drugi dovesti auto a ti odes, ili neko vozio dotle a ti dalje u slicno.
Pitanje je i pozicije znaka jednosmjerne ulice, moguce da taj mali dio nije jednosmjerna.
drug_profi

#9937 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

A može li nam se reći tačno gdje je ova situacija, grad, mjesto?
ZoomZoomKiwi

#9938 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Ajmo sad jedna hipotetička situacija

Na početku ove jednosmjerne ulice ispod znaka da se radi o jednosmjernoj ulici se nalazi znak ograničenja brzine od 40 km/h.

Ja izlazim s ovog prvog parkinga, čiji je to ujedno i jedini ulaz/izlaz, skrećem lijevo i vozim 53 km/h do sljedećeg križanja, dok vozim uslika me radar i evidentira prekršaj. A ja vozio po podrazumijevanom ograničenju od 50 km/h jer nisam vidio i nisam mogao vidjeti onaj znak na početku ulice, žena dovezla auto, a ja nisam odavle.

Šta sad?
drug_profi

#9939 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

EFD22 wrote: 08/12/2023 10:55 Ajmo sad jedna hipotetička situacija

Na početku ove jednosmjerne ulice ispod znaka da se radi o jednosmjernoj ulici se nalazi znak ograničenja brzine od 40 km/h.

Ja izlazim s ovog prvog parkinga, čiji je to ujedno i jedini ulaz/izlaz, skrećem lijevo i vozim 53 km/h do sljedećeg križanja, dok vozim uslika me radar i evidentira prekršaj. A ja vozio po podrazumijevanom ograničenju od 50 km/h jer nisam vidio i nisam mogao vidjeti onaj znak na početku ulice, žena dovezla auto, a ja nisam odavle.

Šta sad?
ŠBBKBB.
Jbg to bi bila ista stvar kao i ovdje. Lov policije u mutnom.
Činjenica je da se zabrana ne podrazumjeva.
Zabrana mora biti istaknuta, inače se primjenjuju opšta pravila, kao i za ograničenje brzine.
Ateista

#9940 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 08/12/2023 10:55 Ajmo sad jedna hipotetička situacija

Šta sad?
Po nekoj logici bi morali staviti znak i nakon izlaza, ne bi smjelo nista da se podrazumijeva.
ZoomZoomKiwi

#9941 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo u Zenici ima najmanje 50 primjera gdje je izlaz na neku od cesta jedini (parking, avlija) i nakon njega nema ponovljenog znaka ograničenja brzine a različito je od općeg za tu vrstu saobraćajnice. Tronožac se postavlja i na tim cestama, još nisam čuo da se neko vadio na “nisam znao” “nisam odavdje” itd. Buraz nisi pao s neba kako je auto došlo tu? Morao si proći pored znaka prilikom dolaska.

Neće stavljati znakove nakon svake jebene avlije i parkinga.

Samo nakon križanja, i tako i piše, znak zabrane vrijedi do sljedećeg križanja/raskrsnice. Izlaz sa parkinga nije raskrsnica.
Ateista

#9942 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Image

Evo i od mene nesto za razmisljanje. :D
Raskrsnica kod groblja Bare, ko ima prednost, zelena ili zuta putanja?
Nema nikakvog znaka vezanog za prvenstvo ni sa jedne strane, ali imaju linije na kolovozu koje pokazuju da se cesta zelene putanje prostire kao jedna ulica i pored toga sto mota desno pa lijevo i ovaj krak ulice sa zutom putanjom se ukljucuje u zelenu, ali zuta dolazi sa desne strane i nema nikakvog znaka prvenstva? :D
azdralovic

#9943 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

ista situacija je u Franca Lehara kad izlazis sa parkinga crvene jabuke, i tu tabla stoji obavezno lijevo
Ateista

#9944 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 08/12/2023 11:01 Samo u Zenici ima najmanje 50 primjera gdje je izlaz na neku od cesta jedini (parking, avlija) i nakon njega nema ponovljenog znaka ograničenja brzine a različito je od općeg za tu vrstu saobraćajnice. Tronožac se postavlja i na tim cestama, još nisam čuo da se neko vadio na “nisam znao” “nisam odavdje” itd. Buraz nisi pao s neba kako je auto došlo tu? Morao si proći pored znaka prilikom dolaska.

Neće stavljati znakove nakon svake jebene avlije i parkinga.

Samo nakon križanja, i tako i piše, znak zabrane vrijedi do sljedećeg križanja/raskrsnice. Izlaz sa parkinga nije raskrsnica.
Ne znam, ne mogu tvrditi kako sud gleda na to, mojom logikom se ne bi smjelo podrazumijevati da nesto pamtimo i da smo vidjeli ranije i znakovi bi morali biti jasno i precizno postavljeni da nema dileme i oslanjanja na to sta smo ranije vidjeli.
ZoomZoomKiwi

#9945 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

A podrazumijeva se da pamtiš ograničenja po kategoriji ceste pa čim nema drugog znaka gas?

Bošnjo pamti samo šta mu odgovara :mrgreen:
Ateista

#9946 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 08/12/2023 11:15 A podrazumijeva se da pamtiš ograničenja po kategoriji ceste pa čim nema drugog znaka gas?

Bošnjo pamti samo šta mu odgovara :mrgreen:
To moramo znati da bismo vozili, kao i razna saobracajna pravila, znakova na cestama je previse i to se ne ocekuje da pamtimo gdje je koji vec vidimo i po tome vozimo. :D
Laplace

#9947 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 08/12/2023 11:05 Image

Nema nikakvog znaka vezanog za prvenstvo ni sa jedne strane, ali imaju linije na kolovozu koje pokazuju da se cesta zelene putanje prostire kao jedna ulica i pored toga sto mota desno pa lijevo i ovaj krak ulice sa zutom putanjom se ukljucuje u zelenu, ali zuta dolazi sa desne strane i nema nikakvog znaka prvenstva? :D
Žuta putanja je izlazak sa parkinga, koliko se ja sjećamovog mjesta. Sa druge strane ima izlazak na glavnu cestu blizu benzinske Gazprom i Betanije.
Ateista

#9948 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Laplace wrote: 08/12/2023 11:41

Žuta putanja je izlazak sa parkinga, koliko se ja sjećamovog mjesta. Sa druge strane ima izlazak na glavnu cestu blizu benzinske Gazprom i Betanije.
Ne bih rekao da se ovo vodi kao parking, jer evo pise bar na gmaps da se i to vodi kao krak jukiceve ulice.
Ima izlaz i na drugu stranu.
Ovo se koristi kao veza Alipasine i Bara ova cesta.
Inace nisam siguran na koji se nacin definise da li je nesto parking i ne? Ima i glavna ulica negdje parking mjesta uz ulicu.
Pitanje se odnosi i na slucaj koji je napisao Preludezalude jer neki tvrde da ne mora biti znak na ukljucenju sa parkinga pa me zanima po cemu se nesto tretira kao parking a po cemu ulica sa parking mjestima, te da li je negdje navedeno to da ulaz ili izlaz sa parkinga nije raskrsnica i da tu ne treba stavljati nove znakove?
azdralovic

#9949 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Ateista wrote: 08/12/2023 12:10

Ne bih rekao da se ovo vodi kao parking, jer evo pise bar na gmaps da se i to vodi kao krak jukiceve ulice.
Inace nisam siguran na koji se nacin definise da li je nesto parking i ne? Ima i glavna ulica negdje parking mjesta uz ulicu.
Pitanje se odnosi i na slucaj koji je napisao Preludezalude jer neki tvrde da ne mora biti znak na ukljucenju sa parkinga pa me zanima po cemu se nesto tretira kao parking a po cemu ulica sa parking mjestima, te da li je negdje navedeno to da ulaz ili izlaz sa parkinga nije raskrsnica i da tu ne treba stavljati nove znakove?
ako ces se voditi gmaps, svaki krak te ceste je oznacen jednosmjerno tamo, tako da to ocigledno nije relevantno
Ateista

#9950 Re: ZOBS

Post by Ateista »

azdralovic wrote: 08/12/2023 12:32
Ateista wrote: 08/12/2023 12:10

ako ces se voditi gmaps, svaki krak te ceste je oznacen jednosmjerno tamo, tako da to ocigledno nije relevantno
Ok, to mozda nije relevantno, ali opet stoji pitanje kako se zna da li ovo tretira kao parking ili ulica, i da li izlaz sa parkinga mora imati trokut ili stop?
Post Reply