Ukrajina

drndalo

#189726 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Dimu1927 wrote: 07/12/2023 13:12
drndalo wrote: 07/12/2023 12:04 Navodno je ovo snimak sa lokacije koja je juce u Donjetsku gorila kvalitetno...
Spoiler
Show
Nemoguce himars je hackovan, zarobili su jedan sistem i hakovali i sad presrecu rakete kako pozele... :D
Naravno, svaku HIMARS raketu uspjesno uniste jednim svojim komadom opreme, ili zgradom, nekada cak i skladistem, aerodromom...

Samonavodeci aerodrom na signal HIMARS reakete... EW na vrhuncu.
Last edited by drndalo on 07/12/2023 17:11, edited 1 time in total.
Čitalac

#189727 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Organizacija "Druga Ukrajina", čedo Putinovog kuma Medveščuka, registrovala je svoje predstavništvo u Srbiji.
Predstavništvo ruske organizacije „Druga Ukrajina“, prema registru pravnih lica Srbije, otvoreno je u kolovozu 2023. Prema podacima iz službenog izvatka, podružnica proglašava za cilj svojih aktivnosti „uspostavljanje obostrano korisne saradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine“, a ovlašćeno lice predstavništva je Dragan Stanojević .
Stanojević je proruski srpski javni djelatnik i političar. Od lipnja 2021. nalazi se pod sankcijama ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu i od tada mu je zabranjen ulazak u Ukrajinu.
Stanojević je više puta javno izrazio divljenje politici ruskog predsjednika Vladimira Putina, odobrio stav mađarskog premijera Viktora Orbana, a također je podržao rusku vojnu agresiju u Ukrajini, radovao se ruskom granatiranju središta Kijeva i bio ogorčen zbog pritvaranje Viktora Medvedčuka od strane sigurnosne službe Ukrajine 2022. godine.
Bossona

#189728 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#189729 Re: Ukrajina

Post by pici »

Iranske mule, velika žgadija.
drndalo

#189730 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Da se vratimo u vedrije raspolozenje...

drndalo

#189731 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Rustem izvjestava...

no_sekirli

#189732 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Dok Putler pod svoje skute skuplja sve moguce ojebine, diktatore i zlocince, mlohavi Zapad ozbiljno razmislja o priznanju okupiranih teritorija i obustavljanju naoruzavanja Rusije. Da mi je ovo netko rekao prije godinu dana, proglasio bih ga ludim.

Cuj podatka da je komplet Nato poslao 20 raketa. Smijesni su.

Samo neka se Zapad ne iznenadi kad bude morao ili poljubiti prsten Velikom Caru, ili slati svoje woke oruzane snage u sva 3 roda. Razocaran sam potezima i podmetanju klipova Ukrajincima. Kad se stavi ovo sve u razmjer prema nama u BIH, sretni smo da nam drzava, kakva-takva, uopce i postoji.
Last edited by no_sekirli on 07/12/2023 18:52, edited 1 time in total.
Čitalac

#189733 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski putuje u Argentinu na inauguraciju Javiera Mileia, javljaju tamošnji mediji.
Očekuje se da će Zelenski stići ujutro 10. prosinca. Ovo će biti njegovo prvo putovanje u Latinsku Ameriku od početka ruske invazije na Ukrajinu, što je "snažna politička gesta prema regiji".
Poziv Zelenskom također je jasna gesta novog predsjednika prema Ukrajini i znači odstupanje od neutralne pozicije koju je zauzela administracija prethodnog predsjednika Fernandeza.
Milei snažno podržava Ukrajinu, a ranije je najavio da će se u prvim mjesecima svog mandata sigurno sastati s Volodimirom Zelenskim. Dvojica predsjednika prvi put su razgovarali 22. studenog, kada mu je Zelenski čestitao na pobjedi i pozvao ga u Ukrajinu.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#189734 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajina: Osvrćući se na pomoć SAD-a i što iz nje možemo naučiti.

Petera Olandta za Daily Kos
Četvrtak, 07. decembra 2023.

Image

U jesen 2022. vidjeli smo uspjeh ofenzive u Harkovu i uspjeh plana oko Hersona. Rusija je bila van ravnoteže i teturala se. Ukrajinski prodor u Zaporizhzhia u to je vrijeme mogao biti nokaut. Ruske obrambene linije još nisu bile postavljene, a mnoge trupe iz Hersona bile su bez opreme i vrlo neorganizirane. Nažalost, Ukrajina je ostala bez goriva i morala je pričekati isporuke vozila. Samo 2 ili 3 svježe brigade mogle su biti dovoljne da krenu prema jugu. Umjesto toga, morali su čekati, i čekati, i čekati. Ovo nije posve retrospektiva. Zagovarao sam to od početka 2022. i vidio sam potrebu. I imam naprstak pun znanja o raspoređivanju ukrajinskih trupa u usporedbi s američkim čelnicima. Iskreno se nadam da je vodstvo vojske zastupalo ono što predlažem. Ako nije, nešto ozbiljno nije bilo u redu.

U ratu, brze odlučne operacije mogu pobijediti. Ne nepromišljena ili impulzivna, ali zdrava taktika izvedena na vrijeme puno je bolja od vječne pripreme. Jer kao što smo vidjeli, Rusija je prešla put od neuravnotežene i gubitničke, do izgradnje čvrstih obrambenih linija i stabilizacije svoje pozicije, a sve zato što je američka sporo hodajuća oprema koju je svaki kompetentni general trebao vidjeti da će im trebati. Ali nije postojao glavni plan i pomoć je dolazila postupno, nevoljko i bez korištenja svih alata koji su nam bili na raspolaganju.

Sjećate li se sve one lend-lease opreme koju smo im poslali prema zakonu o lend-leasingu iz 2022.? Ne? To je zato što nismo koristili akt. Niti jedan predmet nije poslan putem leand leasa. Umjesto toga, sve je došlo iz 3 različita zakona o financiranju, što je u redu s obzirom na to da Ukrajina neće morati vratiti ono što su primili. Ali prilično sam siguran da bi više voljeli velike zajmove s niskim kamatama s neodređenim rokom otplate i već poslali dodatnih 10 brigada u uniformnoj opremi. Rano sam shvatio da preferiram druge rute kada su događaji bili nepredvidljiviji. Ali do lipnja 2022. tijek rata trebao je biti očit. Znam da sam i sam predviđao brzi rat, ali pretpostavljao sam da SAD radi iza kulisa na IFV-ovima, tenkovima i svim ostalim potrebnim artiklima i najavio ih je danima prije upotrebe, baš kao što su učinili s topništvom i HIMARS-om. Nije mi palo na pamet da će ispustiti loptu na ovaj epski način. Neka odgađanja bila bi neizbježna za takvu operaciju. Ali probna brigada do listopada 2022. trebala se dogoditi sa pratećim brigadama što je više moguće.

Ali najveći neuspjeh dogodio se u rujnu 2023. Kevin McCarthy očito je bio politički na udaru oko financiranja Ukrajine. Biden je već imao odobrena gotovo neograničena sredstva financiranja putem Lend-Leasea i nijedna stavka nije stavljena u knjige za slanje prije nego što je zakon istekao početkom listopada. Opasnost od republikanskog opstrukcionizma je ogromna i dopustiti da svi kanali financiranja Ukrajine isteknu pod pretpostavkom da će nekoliko racionalnih republikanaca popustiti bila je čista ludost. Životi Ukrajinaca već su izgubljeni jer smo djelovali sporo, sada će biti izgubljeno više jer nismo uspjeli djelovati kada je sredstvo bilo pri ruci.

Znam da su republikanci dovoljno bešćutni da ih nije briga, ali znam da je Bidenu stalo. I ako je išta naučio ove jeseni, nadamo se da je to da se ne može računati na republikance da će učiniti nešto dobro. Mora si utuviti u glavu da su republikanci sada svi ruski agenti. Oni ne služe nikome osim Putinu i američkim oligarsima koji nemaju interesa za demokraciju u Ukrajini ili Sjedinjenim Državama. Oni su spremni pustiti ljude da umru za vlastitu korist i to su pokazali opet i opet. I tu čak ne mislim na Trumpa. Mislim na gotovo sve republikance osim Liz Cheney i sličnih pojedinaca.

Iako bi pomoć Ukrajini na kraju mogla proći, oslanjamo se na pohlepu izvršnih direktora obrambene industrije da izvrše pritisak na republikance da potpišu. To nije dobro mjesto za biti. Osobno mislim da je u domeni mogućeg da bi se američka pomoć Ukrajini mogla izvršiti i završiti, barem u velikoj mjeri normalnim sredstvima. Mogu se samo nadati da je Biden voljan biti kreativniji (iako je još legalan) u nabavi zaliha tamo i da to shvaća sada, a ne čeka dok ne bude jasno da republikanci neće popustiti.

I nadam se da Biden neće povući Obamu kada su u pitanju izbori 2024. Obamina administracija vidjela je manipulaciju izbora od strane Putina u stvarnom vremenu i nije imala učinkovitu protumjeru. Biden mora shvatiti da nijedan princip sada nije svet za republikance. Mora imati učinkovite mjere i planove prije nego što republikanci i Putin učine sve što imaju na umu za 2024. Mora se proaktivno boriti protiv njihove taktike. Mora razumjeti izopačenost svojih protivnika i ne precijeniti njihov interes za pridržavanje tradicionalnih normi. Republikanci su voljni napustiti američkog saveznika usred rata s našim zajedničkim neprijateljem.

Biden je reagirao umjesto da bude proaktivan i prema Ukrajini i prema republikancima. Molim vas predsjedniče Bidene, molim vas da shvatite da je sada vrijeme da postanete proaktivni s obojicom. Prijetnja objema zemljama je ogromna i nije dovoljno čekati njihov sljedeći potez. Molimo naučite iz onoga što se događa s pomoći Ukrajini je minorno u usporedbi s onim što će republikanci pokušati sljedeće godine. I molim vas pripremite se za to.
--

Tijekom Reaganove vladavine došlo je do velikog skoka u vojnoj proizvodnji. Ali to je postignuto ispuštanjem milijardi dolara privatnim korporativnim izvođačima koji su istovremeno bili angažirani na razbijanju sindikata i najnižim mogućim troškovima kako bi maksimizirali profit dioničara. Čim bi se završila proizvodnja, radna bi snaga bila raspršena ili otpuštena, proizvodna traka rastavljena, a alati prodani ili pretopljeni. U osnovi je to bila kejnzijanska potrošnja koja je bila šećerno visoka za gospodarstvo bez ikakve dugoročne koristi.
--

Ovo mi se prije mnogo godina učinilo stvarno glupim, glupim, glupim. Do te mjere da su SAD morale nabavljati borbene čizme iz Kine. Postoje obrambene politike koje se odnose na strateške proizvodne kapacitete i ono što bi se još trebalo proizvoditi u SAD-u, ali to je erodirano, odabrano tijekom godina sve dok nisu ostale samo stvarno visokotehnološke stvari, a njihova tajnost je, naravno, ugrožena do opasnog stupnja, pa čak i ako se vrhunske, najsuvremenije stvari drže u SAD-u, tehnološke informacije se i dalje kradu. Milijarderi su postigli svoje, kratkoročni profiti, proračun za obranu SAD-a mogao bi se rastegnuti, a uvoznici su poduzeli veliki rez, a SAD je previše ovisan o proizvodnji u moru i vremenu potrebnom za obnovu domaćih proizvodnih kapaciteta, znanja itd. predugo. Kina je bez sumnje svjesna toga.
--

*Google prevod (umoran sam).
sumirprimus

#189735 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#189736 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nista od pomoci ove godine ide tri hefte pauze :-)
Republikanci politiziraju ocekivano, mada je za ovo i bajden kriv trebo je odmah poslati t sve odjednom imo je lend and lease.
Last edited by sumirprimus on 07/12/2023 20:43, edited 1 time in total.
sumirprimus

#189737 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Republikanci definitnvo idu rusima na ruku.
Pobijedi li trump sta da vam kazem
HarTar

#189738 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

sumirprimus wrote: 07/12/2023 20:43 Republikanci definitnvo idu rusima na ruku.
Go Trump 💪💪💪
sumirprimus

#189739 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bogme crnjak medju pro ukr stranom :-)
mishic

#189740 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Mnogo nejasnoća o ciljevima i namjerama Zapada glede Ukrajine se nagomilalo. Kada iz ove perspektive pogledamo količine naoružanja i opreme koji su dostavljeni to i nije tako malo, ali... Prvo, isporuka nije bila blagovremena i to se pravdalo namjerom da se Rusija iscrpi. To se pokazalo potpunim promašajem. Pauza napravljena s ciljem priprema ukrajinske protuofanzive višestruko se negativno odrazila na tok rata. Niti je dostavljeno ono što se obećavalo da bi kontraofanziva krenula na vrijeme a to je odgađalo sam njen početak ali je i dalo ogromnu prednost rusiji koja se utvrdila, minirala i osujetila tu akciju. I sama Ukrajina je u toj pauzi i preustroju jedinica napravila niz grešaka od kojih su mnoge već pobrojane.

Sada ponovo imamo situaciju koja ide u korist samo Rusiji. Pomoć sa Zapada je ozbiljno posustala, Poljska dodatno komplikuje dostavu, Rusi su čvrsto odlučili uzeti Avdivku... Ukrajina sa onim čime raspolaže dobro koristi ovaj period ali neki ozbiljniji zahvat njenih snaga teško se može očekivati. Iscrpljivanje postaje sve češći termin koji se koristi a on obje zaraćene strane tjera da privredu prilagode dugogodišnjem ratu. A to je krupan zalogaj. Na njemu se već radi ali to mora i potrajati. Oni koji se uzdaju u odlučnost Ukrajine i njeno neodustajanje vide da broj vojnika i raspodjela tereta rata ne idu baš željenim i uspješnim tokom. A to onda pravi i probleme u ukrajinskom društvu što je posebno opasno. Bilo kakve podjele unutar Ukrajine a ima ih na pretek, posebno zbog dolijevanja ulja na vatru kako iz Rusije tako i sa Zapada, ozbiljno će koštati Ukrajinu.

U ovom trenutku Zapad bi se morao presabrati i shvatiti da ako eskaliraju problemi u Ukrajini a ne pristizanje pomoći im ide na ruku, svi bi se mogli dobro zadeverati. Kao što je sve skupa i Zapad i Ukrajinu koštala ranija neblagovremenost u pristizanju pomoći tako bi i ova pauza mogla biti još skuplja. Pretvaranje sukoba u višegodišnje iscrpljivanje nikome ne ide u korist sem Rusiji kojoj je to sada postao jedini izlaz. Bojim se gubljenja optimizma u samoj Ukrajini i turbulencija u njenom društvu. Rusija svoje najveće šanse vidi baš u tome i svim silama i uz brojne pomagače radi na tome. Zapad kao da to ne vidi i kao da ne sluti koja opasnost iz toga može proisteći.
melac

#189741 Re: Ukrajina

Post by melac »

HarTar wrote: 07/12/2023 20:44
Go Trump 💪💪💪
I tu nije kraj, izjavu treba dopuniti: "Go trump i napisidera koju na twitter-u o turskoj liri". :D
HarTar

#189742 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

melac wrote: 07/12/2023 21:06
Go Trump 💪💪💪
I tu nije kraj, izjavu treba dopuniti: "Go trump i napisidera koju na twitter-u o turskoj liri". :D
Hebo Liru, bitniji je mir u svijetu :mrgreen:
melac

#189743 Re: Ukrajina

Post by melac »

HarTar wrote: 07/12/2023 21:08
melac wrote: 07/12/2023 21:06

Go Trump 💪💪💪
Hebo Liru, bitniji je mir u svijetu :mrgreen:
Make peace first! :thumbup:
geoxx

#189744 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Jebo svijet, najbitnije da je mir tamo gdje ti zivis.

Doduse za Turke je sustinski svejedno ko sjedi u Bijeloj kuci, pa imaju i luksuz navijati za svakakve budale.
sumirprimus

#189745 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bernie sanders glaso protiv
HarTar

#189746 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

geoxx wrote: 07/12/2023 21:14 Jebo svijet, najbitnije da je mir tamo gdje ti zivis.

Doduse za Turke je sustinski svejedno ko sjedi u Bijeloj kuci, pa imaju i luksuz navijati za svakakve budale.
Ja nisam ti. Ti bi gledao kako neki manijak tuče ženu ili dijete, ali ne bi reagovao, samo nek tebe ne dira. Ti si pravi dokaz one naše, " samo nek ne puca".... :roll:
sumirprimus

#189747 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Isto mislis i o armenskom genocidu?
geoxx

#189748 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

HarTar wrote: 07/12/2023 21:24
geoxx wrote: 07/12/2023 21:14 Jebo svijet, najbitnije da je mir tamo gdje ti zivis.

Ja nisam ti. Ti bi gledao kako neki manijak tuče ženu ili dijete, ali ne bi reagovao, samo nek tebe ne dira. Ti si pravi dokaz one naše, " samo nek ne puca".... :roll:
Svijet nije idealan. Sta da se radi. Elem, ne znam kako se Trump uklapa u taj svjetski mir, osim sto bi isao na mlin Putina? Moze tako Trump otici i na mlin Vucica, pa opet je mir. To sto nedostaje pola drzave, jebo to. Ne znam onda ko je od nas dvojice dokaz one nase “samo nek ne puca”.

Ja pretpostavljam da ti zivis van BiH, pa mogu i razumjeti da navijas za nekakve multipolarne svijetove. Imas taj luksuz. Jer Turska, Njemacka i svaka druga europska drzava ce stajati na istom mjestu i u takvom i u svakom drugom svijetu. Ne prijeti im nista egzistencijalno, mozda ekonomski ali to je manje bitno.
Ljudi koji zive ovdje nemaju taj luksuz.
HarTar

#189749 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Brate, ne mogu se ja zamarati. I ti znaš kao i ja ko je kriv što nedostaje pola države. A ti ako misliš da bilo koju američku administracija zanima BiH, u zabludi si.
Point.

#189750 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Go Trump 💪💪💪
Samo moralna nula od čovjeka može podržati narandžastog lažova. Dodik ti je neki dan rekao da će proglasiti nezavisnost ako Trump pobijedi pa stavi prst na čelo i dobro razmisli, ako imaš čime. Ali tebi i sličnima su Turska i Palestina bitnije od domovine. Jadno i žalosno.

PS. Republikanci su još gori i žešči u podržavanju Izraela. Do the math.
Post Reply