Internet PREVARA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cakson
Vozim: Golf 4

#1 Internet PREVARA

Post by Cakson »

Pozdrav ljudi, narucio sam jaknu preko 'neke' Facebook STRANICE.. ' Viva Shop' dosla skroz druga jakna.. Vlasnik se ne zeli javiti niti bilo sta. Samo je seen bacio.Cak sam skontao da ima vise fb stranica samo drugo ime stavi stranice. Zvao kurira kao nema on nista s tim nazovi centralu ja nazvao kazu idi u policiju otisao prijavio. i tjt kao nesto ce pokusati ali tesko.. Sta uraditi?
EVO PAR SLIKA:

ImageImageImageImage

ImageImage

i kasnije me sa svih stranica blokirao.... 75KM jakna + 8km postarina.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2 Re: Internet PREVARA

Post by laserShow »

:lol: :lol: :lol: :lol: kupovina preko facebooka. Uradit ces jedno veliko nista. Neka ti bude lekcija i to je to.
kokuz_sa

#3 Re: Internet PREVARA

Post by kokuz_sa »

Koristite li ikako mozak kad narucujete online
Pogledate li ikad da li je

-registrovana radnja
-da li posjeduje fizicki se radnja
-potraze osvrti na netu o toj stranici
-trazite da vam se slika artikl prije slanja
-otvoris paket prije placanja
dr_Evil

#4 Re: Internet PREVARA

Post by dr_Evil »

Ne znam sta se bunis dobio si jaknu, mogao je biti dildo :D
Ateista

#5 Re: Internet PREVARA

Post by Ateista »

Meni samo nije jasno zasto uopste neko ko hoce da prevari posalje jaknu, moze prazan paket, ili nesto da bude tesko... :-)
Tako me jedan jaran nagovorio da narucimo nesto iz kine po extra povoljnoj cijeni, previse sumnjivo bilo ali hajde nije neki iznos, zajebali nas ali opet poslali nesto, mogli su prazan paket poslati, ne kontam... :-)
Dope_Man

#6 Re: Internet PREVARA

Post by Dope_Man »

Sad si naucio lekciju da se ne narucuje sa random facebook stranica.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#7 Re: Internet PREVARA

Post by Bobi »

Pa dobra jakna, sta joj fali ?
irac300

#8 Re: Internet PREVARA

Post by irac300 »

Ateista wrote: 07/12/2023 15:38 Meni samo nije jasno zasto uopste neko ko hoce da prevari posalje jaknu, moze prazan paket, ili nesto da bude tesko... :-)
Tako me jedan jaran nagovorio da narucimo nesto iz kine po extra povoljnoj cijeni, previse sumnjivo bilo ali hajde nije neki iznos, zajebali nas ali opet poslali nesto, mogli su prazan paket poslati, ne kontam... :-)
Imaš pravo otvoriti paket prije nego što platiš, jer 99% ovakve narudžbe se plaćaju pouzećem.

I ja sam jedan od magaraca koji je naručio sa FB neku mašinicu za šišanje. Mašinica je doduše stigla, međutim vidim da je korištena, ispadaju dlačice iz nje, možda je neko i muda brijao. :mrgreen:
Čim sam im rekao, blokirali me. Al' haj' nije me ispalo mnogo skupo ovo školovanje, 20KM.
HelaS

#9 Re: Internet PREVARA

Post by HelaS »

laserShow wrote: 07/12/2023 15:25 :lol: :lol: :lol: :lol: kupovina preko facebooka. Uradit ces jedno veliko nista. Neka ti bude lekcija i to je to.
Pa ne kupuje preko Facebooka, već od trgovca koji svoju prodaju reklamira posredstvom Facebooka. Najlakše se izrugati :-)

Redovno kupujem sitne proizvode koje mi se ponude reklamama na FB. Nedavno sam imao dostavu, i od kurira uzimam proizvod, hoću da otvorim pošiljku da provjerim sadržaj, kaže - ne može, pošiljalac nije odobrio. OK, vrati mu. Niti sam platio, niti otvorio. Sutradan zove pošiljalac, kaže takva im pravila. OK, razumijem, imam i ja svoja pravila.
sefket_ramadani

#10 Re: Internet PREVARA

Post by sefket_ramadani »

https://fb.watch/oNBT5B-GwZ/

sve dok je ovaca, nece falit vune
laserShow

#11 Re: Internet PREVARA

Post by laserShow »

Ateista wrote: 07/12/2023 15:38 Meni samo nije jasno zasto uopste neko ko hoce da prevari posalje jaknu, moze prazan paket, ili nesto da bude tesko... :-)
Zato sto ce aliexpress traziti da vratis taj paket da bi dobio povrat novca. Kinez kaze, ok greska je, neka vrati paket, TN broj pokazuje da si preuzeo. Ti naravno neces vratit, kinezu ostaju pare iako je prevara.
laserShow

#12 Re: Internet PREVARA

Post by laserShow »

irac300 wrote: 07/12/2023 15:52 Imaš pravo otvoriti paket prije nego što platiš, jer 99% ovakve narudžbe se plaćaju pouzećem.
Nemas pravo, ako prodavac to ne omoguci. Da ne spominjem da si citirao aliexpress narudzbe, koje svakako nikada ne mozes otvoriti.
laserShow

#13 Re: Internet PREVARA

Post by laserShow »

HelaS wrote: 07/12/2023 15:52 Pa ne kupuje preko Facebooka, već od trgovca koji svoju prodaju reklamira posredstvom Facebooka. Najlakše se izrugati
hahahah ma daj covjece. Naziv shopa marina trgovina, ili kod mehe sve u pola cene. Bjezi ba, ne mozes dobiti ni podatke ko je u pitanju ako prijavis policiji.
Ateista

#14 Re: Internet PREVARA

Post by Ateista »

laserShow wrote: 07/12/2023 16:05
Zato sto ce aliexpress traziti da vratis taj paket da bi dobio povrat novca. Kinez kaze, ok greska je, neka vrati paket, TN broj pokazuje da si preuzeo. Ti naravno neces vratit, kinezu ostaju pare iako je prevara.
Ne znam kako je pokretac teme platio, u mom slucaju nije bio ali expres i nije bio paypal, nismo imali nikakvu zastitu i svjesno smo rizikovali i popusili, zato mi je cudno sto je taj bilo sta poslao jer nije morao i opet mu ne bismo mogli nista. :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#15 Re: Internet PREVARA

Post by Bobi »

Ne stavljajte sve one koje nude usluge i reklamišu se na FB u isti koš. Očigledno ima prevaranata ali ima i koji rade po pravilu.
Haris.ba

#16 Re: Internet PREVARA

Post by Haris.ba »

Zato sto je dobio jaknu. I sada je postupak da se dokaze da to nije ta jakna. Evo, ja nisam 100% siguran da ono nije jakna koju je narucio.
Kda bi je ina plavka obukla, mozda bi bila 100% ista.
Tu policija nista ne moze.

Da nije poslata jakna to bi se moglo ganjati kao prevara.
irac300

#17 Re: Internet PREVARA

Post by irac300 »

laserShow wrote: 07/12/2023 16:06
irac300 wrote: 07/12/2023 15:52 Imaš pravo otvoriti paket prije nego što platiš, jer 99% ovakve narudžbe se plaćaju pouzećem.
Nemas pravo, ako prodavac to ne omoguci. Da ne spominjem da si citirao aliexpress narudzbe, koje svakako nikada ne mozes otvoriti.
Ako prodavac ne omogucava tu opciju i ne kupujem. Ali kao što napisah, i pored otvaranja mogu ti uvaliti šrot robu, ne možeš pred kurirom detaljno sve ispitati. Bitno ti je da vidiš da li je poslano ono što je dogovoreno.
O kakvim citatima ti?
Babbuka

#18 Re: Internet PREVARA

Post by Babbuka »

Ako nešto naručite od neke radnje kreativnog naziva sa fejsbuka, a isporuka bude iz Živinica, ne preuzimajte paket ni za živu glavu.

U živinicama ima firma Skytec, imaju i svoju brzu poštu Skytec express koju koriste da zametnu trag pošiljaoca (a i da se malo mazne PDV-a jer račun ne dobijate uz robu), pola ovih radnji koje iskaču na fejsbuku su njihove. Prevaranti na kvadrat.
Casual's

#19 Re: Internet PREVARA

Post by Casual's »

Nije u pitanju odjeca, ali neko se poprilično trudi da zajaše žrtvu. Dobijem danas poziv, lik se predstavi kao izvjesni Dominik - arapski naglasak, naš jezik. Kao, registrovan sam na "Digital global" nešto, i tu imam 10.000 eura koje moram u narednih par dana da dignem. Reko ja njemu da ponovi naziv firme, opet on nešto Digital globus, reko može li na mail potvrda - kaže, je li iznos želite u više transakcija. Reko opet, može li potvrda da ja imam taj racun, kaže može. Reko hvala, pozvat ću vas.

Dobijem na mail blockchair link i sliku nekog izvoda sa $8.000 na njemu. Ne otvaram linkove naravno, ali čini se jako legit. :lol:

Elem, naš broj (061), naš jezik (poprilično dobro govori) i odem na policiju. Oni isto tako vide da je u pitanju prevara, ali se ne može uraditi ništa po tom pitanju, nema djela. :D Kažu, da po portalima probam to progurat ili FB.
Nokian808

#20 Re: Internet PREVARA

Post by Nokian808 »

Tako i supruga haljina 40 broj platila 70 KM sa grupe "Black Diamond" dosla skroz druga stvar S velicine...pises niko se ne javlja na kraju su blokirali suprugu na Instagramu.
Te grupe / instagrami za prodaju su kocka skupo prodaju stvari sa aliexpress bez ikakve zastite si.
Mamac za naivne zene...
Marihuana007

#21 Re: Internet PREVARA

Post by Marihuana007 »

Za firmu koja je prodajom čajeva zgrnula milijune radi i šefica Komisije za lijekove:

U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ tvrtki MonetizeAd, koja je prodajom čajeva zgrnula milijune, radi i Una Suljić Fatić, koja inače obnaša mjesto predsjednice Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu

index.hr
Odaberite boju

Istražili smo jednu od najvećih prevara na Balkanu. Prodajom čajeva zgrnuli milijune
FOTO: INDEX

VEĆ NEKOLIKO godina odvija se jedna od najvećih online prevara na Balkanu, koja se tiče prodaje čajeva i raznih preparata na internetu.

Iza svega stoji kompanija MonetizedAd
Radi se o proizvodima poput čajeva GoSlim, Parazol, HyperTea itd. koje prodaje bosanskohercegovačka tvrtka Limited Charm. Iza ove tvrtke stoji kompanija MonetizedAd, čiji su osnivači i vlasnici poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Kompanija je u 2022. uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme ona se, kako smo dokazali, lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
Last edited by Marihuana007 on 02/02/2024 20:35, edited 1 time in total.
Marihuana007

#22 Re: Internet PREVARA

Post by Marihuana007 »

Marihuana007 wrote: 02/02/2024 20:34 Za firmu koja je prodajom čajeva zgrnula milijune radi i šefica Komisije za lijekove:

U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ tvrtki MonetizeAd, koja je prodajom čajeva zgrnula milijune, radi i Una Suljić Fatić, koja inače obnaša mjesto predsjednice Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu

Istražili smo jednu od najvećih prevara na Balkanu. Prodajom čajeva zgrnuli milijune
FOTO: INDEX

VEĆ NEKOLIKO godina odvija se jedna od najvećih online prevara na Balkanu, koja se tiče prodaje čajeva i raznih preparata na internetu.

Iza svega stoji kompanija MonetizedAd
Radi se o proizvodima poput čajeva GoSlim, Parazol, HyperTea itd. koje prodaje bosanskohercegovačka tvrtka Limited Charm. Iza ove tvrtke stoji kompanija MonetizedAd, čiji su osnivači i vlasnici poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Kompanija je u 2022. uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme ona se, kako smo dokazali, lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
skrtica

#23 Re: Internet PREVARA

Post by skrtica »

Cakson wrote: 07/12/2023 15:03 Pozdrav ljudi, narucio sam jaknu preko 'neke' Facebook STRANICE.. ' Viva Shop' dosla skroz druga jakna.. Vlasnik se ne zeli javiti niti bilo sta. Samo je seen bacio.Cak sam skontao da ima vise fb stranica samo drugo ime stavi stranice. Zvao kurira kao nema on nista s tim nazovi centralu ja nazvao kazu idi u policiju otisao prijavio. i tjt kao nesto ce pokusati ali tesko.. Sta uraditi?

i kasnije me sa svih stranica blokirao.... 75KM jakna + 8km postarina.
Ovaj shop je na fb stranici grupe https://www.facebook.com/groups/504285997011082/

Tacnije na njihovoj crnoj listi.

Tamo pisu svi koji su prevareni prilikom narucivanja. Inace imaju i spisak prevaranata koji preko fb radnji pljackaju ljude.

Pokusaj se raspitati tamo. Mozda je neko, od ranije prevarenih, nesto poduzeo ili mozda dobio nekakvu odstetu.
Piaty

#24 Re: Internet PREVARA

Post by Piaty »

irac300 wrote: 07/12/2023 15:52
Imaš pravo otvoriti paket prije nego što platiš, jer 99% ovakve narudžbe se plaćaju pouzećem.

I ja sam jedan od magaraca koji je naručio sa FB neku mašinicu za šišanje. Mašinica je doduše stigla, međutim vidim da je korištena, ispadaju dlačice iz nje, možda je neko i muda brijao. :mrgreen:
Čim sam im rekao, blokirali me. Al' haj' nije me ispalo mnogo skupo ovo školovanje, 20KM.
:lol:

Jel ti još u životu ta mašinica?
krofnaa*

#25 Re: Internet PREVARA

Post by krofnaa* »

Kupovati uvijek sa provjerenih profila i stranica.
Čitati reference, recenzije pa onda tek naručiti.
Ovako 70KM ode niz vodu. Mogo si kupit u radnji jaknu.
Pokušaj prijaviti zaštiti za potrošače ili negdje, ali teško da ćeš išta izganjati.
Mada i u radnjama nekad neće da zamjene defektnu stvar ako ne napraviš scenu ili ne zaprijetiš tužbom, prijavljivanjem inspekciji itd. Papanski mentalitet i manjak nezananja o pravima potrošača...
Post Reply