Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bigtaurus
#49651 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zdravo,
Javljam se iz Sarajeva,interesuje me preporuka za servis DSG mjenjaca na skoda octavia 2014 al da se bas odradi kako treba inace. Koliko se inace krecu cijene tih servisa u BiH i koje ulje se sipa,koji filter i sta jos se sve radi prilikom servisa. Kupio sam auto prije par dana i receno mi je da je servis DSG-a odradjen mada ja ne vjerujem ne znam da li postoji neka caka da se to moze provjeriti.
U pitanju je Skoda Octavia 2014. 2.0 TDi 110KW DSG karavan.
Hvala unaprijed.
Lp,
Javljam se iz Sarajeva,interesuje me preporuka za servis DSG mjenjaca na skoda octavia 2014 al da se bas odradi kako treba inace. Koliko se inace krecu cijene tih servisa u BiH i koje ulje se sipa,koji filter i sta jos se sve radi prilikom servisa. Kupio sam auto prije par dana i receno mi je da je servis DSG-a odradjen mada ja ne vjerujem ne znam da li postoji neka caka da se to moze provjeriti.
U pitanju je Skoda Octavia 2014. 2.0 TDi 110KW DSG karavan.
Hvala unaprijed.
Lp,
- skrbavi-admin
- nivla
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#49654 Re: Pitamo Mehanicare ?
traže li halala ako fule? 
- nivla
-
preludezalude
#49656 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za neka auta kad se zapuste tih 5000 KM se brzo istope. Gume + diskovi + plocice i vec si na 2500.kravamuzara wrote: ↑04/12/2023 20:03Kad ti dodje leshina u ruke ne bude 5k dosta.EFD22 wrote: ↑04/12/2023 19:59 M57 pa i taj TU3 koji je sav od aluminija je praktički neuništiv, a svi mogući i nemogući troškovi nepredviđeni ti stanu u tih 5k i manje.
Kod BMW je top što je sve u zasebnim modulima, i kod iDrive možeš zamijeniti samo kontrolni modul a da ne diraš display. Ili TCM od mjenjača ako krene praviti problem, mada su tih godina mjenjači bili top, za razliku od GM u E39.
Moj poznanik prije par godina dobio u dug audi 8 dizel 4.2 godista oko 2006. Odluci da ga zadrzi. Da ga utegne i sredi odmah u startu je dao 10 000 KM. I opet mu bruka lampica svijetli.
- Optimist
#49657 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nekako sam stekao utisak da se u svako polovno auto moze ulupati par stotina ili hiljada KM, ovisno o klasi i stepenu odrzavanja.
Uvijek ima odredjenih stvari i sitnica za srediti, ako neko zeli da se dovede u top stanje.
Prilikom kupovine polovnog vozila, uvijek su bar 2 milje sa strane za dodatno ulaganje, pored nabavne cijene.
Uvijek ima odredjenih stvari i sitnica za srediti, ako neko zeli da se dovede u top stanje.
Prilikom kupovine polovnog vozila, uvijek su bar 2 milje sa strane za dodatno ulaganje, pored nabavne cijene.
- vjeshalica
#49658 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da ali treba gledati otprilike prije kupovine u sta se ulaze. Doduse kad kupis macka u vreci(uglavnom) tesko je ocijeniti u sta ulazes i da li se isplati i sta dobijas sa tim u odnosu na drugo auto i ulaganje. U svakom slucaju ispadnes donji.
- pink floydd
#49659 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, ako može pomoć, drugo mišljenje, savjet....
Propeler na hladnjaku se ne gasi, hladan ili vruć motor nebitno. Čak i na - 10 odmah pri pokretanju motora pali se i propeler. Par stvari sam već isključio kao mogući uzrok ( ne mora da znači da nisam pogriješio opet). Nema nikakvih lampica upozorenja. Na leru nakon paljenja malo ružno radi, inače na hladnom vremenu radi na 1000 obrtaja dok se ne zagrije pa se uredno vrati na 750 - 800. Ssad trenutno odmah po paljenju radi na tim obrtajima i kao da ga guši malo. Nakon par minuta vožnje sve se vrati u normalu što se tiče obrtaja i rada motora u praznom hodu ali propeler i dalje radi na najvećoj brzini.
Vodena pumpa, rashladna tekućina uredno kruži u sistemu i nema znakova curenja
Senzor temp. rashladne tekućine sam otpojio i opet po paljenju i propeler se pali.
Filter zraka skoro nov, nigdje nema znakova curenja zraka ili vakuma, sva crijeva dobra, svi spojevi suhi.
Opet ponavljam, to sam ja onako amaterski, sistemom eliminacije i malo istraživanja po internetu pokušao da nađem uzrok ali ne bih pretjerano da se upuštam i kopam pa eto ako je neko imao iskustvo ili zna šta bi moglo biti u pitanju...
BMW e90 318d N47
Propeler na hladnjaku se ne gasi, hladan ili vruć motor nebitno. Čak i na - 10 odmah pri pokretanju motora pali se i propeler. Par stvari sam već isključio kao mogući uzrok ( ne mora da znači da nisam pogriješio opet). Nema nikakvih lampica upozorenja. Na leru nakon paljenja malo ružno radi, inače na hladnom vremenu radi na 1000 obrtaja dok se ne zagrije pa se uredno vrati na 750 - 800. Ssad trenutno odmah po paljenju radi na tim obrtajima i kao da ga guši malo. Nakon par minuta vožnje sve se vrati u normalu što se tiče obrtaja i rada motora u praznom hodu ali propeler i dalje radi na najvećoj brzini.
Senzor temp. rashladne tekućine sam otpojio i opet po paljenju i propeler se pali.
Filter zraka skoro nov, nigdje nema znakova curenja zraka ili vakuma, sva crijeva dobra, svi spojevi suhi.
Opet ponavljam, to sam ja onako amaterski, sistemom eliminacije i malo istraživanja po internetu pokušao da nađem uzrok ali ne bih pretjerano da se upuštam i kopam pa eto ako je neko imao iskustvo ili zna šta bi moglo biti u pitanju...
BMW e90 318d N47
- B6Redhell
#49660 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad iskljucis ili ako je loš senzor temp, antifriza. Ecu pokrece propeler automatski da se nebi motor pregrijao, Fakticki je u “safe mode” i radi non stop..
- canvra888
#49661 Re: Pitamo Mehanicare ?
To isto i ja kontam. Generalno senzori rashladne nisu skupi, ne bi bilo loše probati sa 100% ispravnim kakva bi situacija bila.
- vjeshalica
#49662 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerovatno imas vise od jednog senzora temperature rashladne,pa je neki u feleru. Ponekad na dijagnostici i ne javlja da je neispravan,mogu cak biti problem džekovi ili da su se žice negdje ostetile, pogledaj i releje,tako cesto i na sam kontakt krenu ventilatori da radepink floydd wrote: ↑06/12/2023 17:08 Pozdrav, ako može pomoć, drugo mišljenje, savjet....
BMW e90 318d N47
- mk ultra
#49663 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vodena punpa je bila problem kod druga
Ugrije li se na radnu temp i drzi li?
Ugrije li se na radnu temp i drzi li?
- tuzlanski_pilsner
#49664 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanje za iskusne
Kakve su zakonske procedure za promjenu motora? Naprimjer ako uzmem motor na otpadu, ugradim ga u auto na kojem je stradao motor, hoću li imati problema na tehničkom? Je li potrebno odraditi atest motora i sl? Treba li se šta prijaviti u MUP-u? Itd.
Kakve su zakonske procedure za promjenu motora? Naprimjer ako uzmem motor na otpadu, ugradim ga u auto na kojem je stradao motor, hoću li imati problema na tehničkom? Je li potrebno odraditi atest motora i sl? Treba li se šta prijaviti u MUP-u? Itd.
- Optimist
#49665 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zavisi da li imas upisan broj motora u saobracajnu ili ne.tuzlanski_pilsner wrote: ↑06/12/2023 19:11 Pitanje za iskusne![]()
- tuzlanski_pilsner
#49666 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam sad saobraćajnu kod sebe, ali poprilično sam siguran da kod nas u Tuzli piše broj motora u saobraćajnoj.Optimist wrote: ↑06/12/2023 19:25Zavisi da li imas upisan broj motora u saobracajnu ili ne.tuzlanski_pilsner wrote: ↑06/12/2023 19:11 Pitanje za iskusne![]()
Moje pitanje je više u fazonu, kolike su šanse da zamijenim motor i da to prođe neopaženo na tehničkom i prilikom registracije.
-
noviclan
#49667 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je motor iste snage samo peri deri, ali svakako trazi dokumentaciju (porijeklo) od motora u slucaju da na tehnickom pored broja sasije ocitaju broj motoratuzlanski_pilsner wrote: ↑06/12/2023 19:30Nemam sad saobraćajnu kod sebe, ali poprilično sam siguran da kod nas u Tuzli piše broj motora u saobraćajnoj.Optimist wrote: ↑06/12/2023 19:25Zavisi da li imas upisan broj motora u saobracajnu ili ne.tuzlanski_pilsner wrote: ↑06/12/2023 19:11 Pitanje za iskusne![]()
Moje pitanje je više u fazonu, kolike su šanse da zamijenim motor i da to prođe neopaženo na tehničkom i prilikom registracije.
- tuzlanski_pilsner
#49668 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jeste motor je istih specifikacija kao i stari, hvala na savjetunoviclan wrote: ↑06/12/2023 20:03Ako je motor iste snage samo peri deri, ali svakako trazi dokumentaciju (porijeklo) od motora u slucaju da na tehnickom pored broja sasije ocitaju broj motoratuzlanski_pilsner wrote: ↑06/12/2023 19:30Nemam sad saobraćajnu kod sebe, ali poprilično sam siguran da kod nas u Tuzli piše broj motora u saobraćajnoj.
- pink floydd
#49669 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neki senzor mi je nekako najlogičniji uzrok, jer nemam nikakvih simptoma osim tog propelera koji stalno radi. Motor se ne pregrijava, pretpostavljam jer nemam ja očitavanja temperature na instr. tabli, ne ide mi u Safe mode/limp home kako već, nikakve promjene u performansama nemam. Osigurače i releje nisam gledo, al kontam odma bi mi izbacilo kakvo upozorenje. I to ću naravno provjeriti.vjeshalica wrote: ↑06/12/2023 18:40Vjerovatno imas vise od jednog senzora temperature rashladne,pa je neki u feleru. Ponekad na dijagnostici i ne javlja da je neispravan,mogu cak biti problem džekovi ili da su se žice negdje ostetile, pogledaj i releje,tako cesto i na sam kontakt krenu ventilatori da radepink floydd wrote: ↑06/12/2023 17:08 Pozdrav, ako može pomoć, drugo mišljenje, savjet....
BMW e90 318d N47
Pa ne znam, glupi bavarac stavio kazaljku za trenutnu potrošnju umjesto da je ko svi normalni stavio za radnu temperaturu. Ima neki secret menu navodno otključa se i pokazuje temp al ne da mi se peglat. Pa i ja sam na vodenu pumpu sumnjo, električna je, voda uredno kruži provjerio sam, nema nigdje da curi koliko sam vidio, u posudi za antifriz normalno sve pokazuje nivo, od subote provjeravam i isto sve. Ne znam sad dal može ona tako da zajebava ako tek "namjerava" da crkne. Normalno bi mi bilo da pušta negdje, da mi diže temperaturu i upozorenje izbacuje, ili da ne kruži kako treba...pa da kažem vodena pumpa. Al opet , ne razumijem se toliko, možda je ona pri kraju pa se ovo sve dešava zato sam i pitao da vidim imal kakvih ideja.
Za vikend ću se malo zabaviti pa vidjet šta će biti, sam da nije vodena pumpa
- r00tf
#49670 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ekipa potrebna pomoc, drugu mazda cx3 2016 77kw potreba zamjena hladnjaka i usisne grane, da li neko zna majstora dobrog da se zarovi i ovo sve zamijeni sto radi japance iskljucivo i gdje se mogu da kazem “povoljno” uzeti novi dijelovi ili polovni? Lokacija: Sarajevo, svaki savjet dobrodosao.
- mk ultra
#49671 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na n47 je mehanicka pumpa...
- pink floydd
#49672 Re: Pitamo Mehanicare ?
u pravu si jebote, nemam pojma otkud mi da je električna. Još danas gledam u onu remenicu i logično da je mehnička ako je remen pokreçe...ne znam et šta me prenijelo
a da li to mijenja sad šta, šta ti je kod jarana bilo znaš li više informacija.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#49673 Re: Pitamo Mehanicare ?
novu usisnu granu neces nac mimo ovlastenog( zasto da mijenja, pukla ili se zaprljala), hladnjak JapanAuto ili Sandor d.o.or00tf wrote: ↑06/12/2023 21:37 Ekipa potrebna pomoc, drugu mazda cx3 2016 77kw potreba zamjena hladnjaka i usisne grane, da li neko zna majstora dobrog da se zarovi i ovo sve zamijeni sto radi japance iskljucivo i gdje se mogu da kazem “povoljno” uzeti novi dijelovi ili polovni? Lokacija: Sarajevo, svaki savjet dobrodosao.
nova usisna S5Y113TJ0 = 745EUR
hladnjak nov naravno, nista polovno
https://olx.ba/artikal/39616498#
https://olx.ba/artikal/39660321#
telefon u ruke
- Alfa159
#49674 Slaba vuča.
Dakle, nedavno uzeo Škodu 2019 1.6 85kw 115konja.
Sve bilo ok, ali neće uz brdo. Prva ko i nesto druga nikako dok polako ne krene.
Ali po ravnom čupa. Do duše malo mi zna nešto škripati kod kretanja i kada idem u rikverc kao neko struganje.
Kontam zar je već lamela
Sve bilo ok, ali neće uz brdo. Prva ko i nesto druga nikako dok polako ne krene.
Ali po ravnom čupa. Do duše malo mi zna nešto škripati kod kretanja i kada idem u rikverc kao neko struganje.
Kontam zar je već lamela
- hopi
#49675 Re: Slaba vuča.
Šta znači neće uz brdo, u kojoj brzini, pri kojim obrtajima, šta se dešava tačno. Pun gas a on ne mrda?
Mada nemoj očekivati čuda od 115 KS.
Ovo treba prebaciti u temu pitamo mekaničare.
Mada nemoj očekivati čuda od 115 KS.
Ovo treba prebaciti u temu pitamo mekaničare.