Jugoslavija

Post Reply
tramvajtrojka

#226 Re: Jugoslavija

Post by tramvajtrojka »

Dozer wrote: 05/12/2023 15:00 Moze se naprdjivati do besvijesti, ali Juga je za sve ove danasnje prdimahovine bila - drzava.

Postojao je jasan sistem kojem su se svi prilagodili, i koji je, mnogima nevjerovatno - radio za svoje gradjane. Pri tome, konstantno se sve poboljsavalo, imali smo sve svoje, pronalazili se novi ino poslovi, otvarale fabrike, gradili putevi, itd.itd. I tako je bilo sve do Titove smrti, kada i krece sve na glavu. Dokopase se prikrivene hijene moci, i krenu razvaljivanje Juge uz svesrdnu pomoc zapada.

Juga da je opstala, i da se Markovicev plan kompletirao, danas bi bila medju vodecim drzavama EU, a vi pricajte sta hocete.
Taj zli zapad unistio takav raj na zemlji :skoljka: :skoljka:
PM72

#227 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Dozer wrote: 05/12/2023 15:00 Moze se naprdjivati do besvijesti, ali Juga je za sve ove danasnje prdimahovine bila - drzava.

Postojao je jasan sistem kojem su se svi prilagodili, i koji je, mnogima nevjerovatno - radio za svoje gradjane. Pri tome, konstantno se sve poboljsavalo, imali smo sve svoje, pronalazili se novi ino poslovi, otvarale fabrike, gradili putevi, itd.itd. I tako je bilo sve do Titove smrti, kada i krece sve na glavu. Dokopase se prikrivene hijene moci, i krenu razvaljivanje Juge uz svesrdnu pomoc zapada.

Juga da je opstala, i da se Markovicev plan kompletirao, danas bi bila medju vodecim drzavama EU, a vi pricajte sta hocete.
Dozer,
Staro krpit i budalu savjetovat-uzaludan je posao.Ti,ja i ovi ostali što su rođeni sedamdeset i neke znamo da je to bila država sa velikim D.Ovi ne mogu okrečit ono što je Juga izgradila.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#228 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

Pitanje za @Dozera
Koliko autoputa je proslo korz Jednu Jedinu?
Ako je radio za ljude, sto svi nisu bili stambeno zbrinuti?
Sto je Albanac na Kosovu mogao biti Albanac ali Bosnjo u Bosni nije?
Sto su socijalisticke zemlje medju najkorumpiranijim?
Sto je bilo nestasica voca?
Kuba i S. Koreja takodjer proizvode svoje (socijalisticke zemlje), kako se drze? Bi li tamo odselio?
Sto su ljudi isli da rade u SR Njemacku 60ih i 70ih iako su oni 10x gore prosli od Yuge u ratu.
Sto Tito nije vozio Yugu?
Zasto nisi mogao imati firmu sa vise od 5 uposlenika?
Sto su cetnici amnestirani, a domobrani stirjeljani?

Ima toga jos hejbet, ali eto, samo malo za pocetak.

Daleko od toga da je ovo sto mi imamo kapitalizam, neoliberlizam i sta ti ja znam posteno drustvo, ali nije vala ni u Yugi cvjetalo cvijece.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#229 Re: Jugoslavija

Post by W0rM »

U principu mislim da je svima bilo u Yugi dobro, jer su svi jednako fukara bili, pa eto, nije imao ko kome zavidjeti, a drzavni aparat bio nedodirljiv imao propagandu u svojim rukama i svako protivljenje istom je bilo izvrnuto, ismijavano i kaznjeno.
Dozer

#230 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

W0rM wrote: 05/12/2023 15:15 Pitanje za @Dozera
Koliko autoputa je proslo korz Jednu Jedinu?
1. Bratsvo i Jedinstvo, od Zg do Nisa, cini mi se oko 700 km.
Ako je radio za ljude, sto svi nisu bili stambeno zbrinuti?
Zapravo je vecina bila, a ostali su bili na listama cekanja. Niko nije imao carobni stapic pa da sve bude preko noci. Ali, bar su postojale liste, i svi koji su tada dobili stan od drzave ili drzavne firme - imaju ga i danas (ako ga nisu prodali), tj. otkupili su ga i postao je PV.
Sto je Albanac na Kosovu mogao biti Albanac ali Bosnjo u Bosni nije?
Albanac na Kosovu sebe nikad nije nazivao Albancem. To je srpska mantra. Ni danas se ne nazivaju tako, nego Kosovari, dok se Albanci originalno nazivaju Sqiptari. Bosnjaci su malo kompleksnija tema koja za sobom vuce odlazak u 19 v., a prije toga u 15. v., i vec je na raznim temama elaborirana do tancina. Neko je shvatio istorijske cinjenice, neko nije, a neko nece radi mitomanije i indoktrinacije.
Sto su socijalisticke zemlje medju najkorumpiranijim?
Pokazi jednu. Pa da uporedimo s demokratskio-kapitalistickim.
Sto je bilo nestasica voca?
Kad? I kojeg voca?
Kuba i S. Koreja takodjer proizvode svoje (socijalisticke zemlje), kako se drze? Bi li tamo odselio?
Mislim da se moras malo bolje informisati o ovome, a ne samo slusati USA supljake. Npr, odgledaj 9/11 i Farenhajt od Michale Moora.
Btw, na Kubi sam bio, bilo mi super i lako bih tamo mogao zivjeti. S. Koreja je idiotluk.
Sto su ljudi isli da rade u SR Njemacku 60ih i 70ih iako su oni 10x gore prosli od Yuge u ratu.
Sto idu danas? Uvijek ima onih koji ce negdje ici iz raznih razloga, uglavnom trazeci nesto bolje i vise. Drugi dio pitanja bas i nisam shvatio....
Sto Tito nije vozio Yugu?
Nije imao vozacku. Btw, lupetas gluposti. Pokazi mi predsjednika neke zemlje koji se vozi u necemu ala Yugo.
Zasto nisi mogao imati firmu sa vise od 5 uposlenika?
Netacno.
Sto su cetnici amnestirani, a domobrani stirjeljani?
U kojoj drzavi? :lol:
I jedni i drugi su bili s(u)klanjani.
Ima toga jos hejbet, ali eto, samo malo za pocetak.
Slobodno, ali se ipak prvo malo bolje informisi. Pusti se SDA/HDZ/SDS-SNSD maloumnih pamfleta i falsifikovanja istorije.
Daleko od toga da je ovo sto mi imamo kapitalizam, neoliberlizam i sta ti ja znam posteno drustvo, ali nije vala ni u Yugi cvjetalo cvijece.
Niti to iko tvrdi. Nigdje i nikad nije savrseno, svugdje i uvijek ce biti nezadovoljnih, ali poenta je da je Juga za sve ove danasnje drzave nastale njenim raspadom, bila - DRZAVA.
zikamu

#231 Re: Jugoslavija

Post by zikamu »

@Dozera 👍
detroit-mercy

#232 Re: Jugoslavija

Post by detroit-mercy »

Smanji malo ribu, sad si vec na istoj strani kao i oni koji tvrde da nista nije valjalo :skoljka:.
AleksoMKD

#233 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

Nisi morao pre operacije kupiti konce, zavoje i slicno jer nema u bolnici za koju placas preko poreza i pridonesa.
dr_Evil

#234 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Dozer je dao 2-3 cudna odgovora. Zaista je bila nestasica voca krajem osamdesetih, i nisi mogao imati vise od 5 zaposlenih kao privatnik. To je bio onaj prelazni period kad je nestajalo voca i dizela radi raznih afera kako vani tako i unutra.

Ostalo je sve za metak. Nazalost forumas @WORM , iako meni jako drag, iz nekog razloga cesto odbija da prihvati sve dobre strane Jugoslavije koje su zaista postojale.

Recimo kolega Worm pita zasto su ljudi islu u Njemacku radit, a nije sebi postavio pitanje zasto je Njemacka bila kakva sila pa je mogla da zauzme skoro citav svijet, koliko su imali doktora, inzinjera, univerziteta, profesora, nastavnika, i koliko je bio obrazovan prosjecan prezivjeli svabo. Da se to zapita shvatio bi da je Tito naslijedio drzavu koja je po svom obrazovanju bila jednaka vjerovatno sa prosjecnom africkom kolonijom. Kolega Worm pita koliko je JUgoslavija ostavila autoputa, a nije upitao koliko je to Juga sagradila magistrala i lokalnih puteva, i sa koliko je km asfalta raspolaga 1945-e za razliku od Europe.

U Jugi 1945-e bila 3 univerziteta i 2 visoke skole, 1975-e 158.

Jebi ga... nas narod bi da pravi space shuttle preko noci, a u realnosti upitno je da li vise imamo znanje da napravimo i kakvu bolju prikolicu. Od tite su ocekivali da im napravi autobahn, a u realnosti nase nene i dede su magarad vukli do pedeteset i neke.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#235 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

AleksoMKD wrote: 05/12/2023 16:03 Nisi morao pre operacije kupiti konce, zavoje i slicno jer nema u bolnici za koju placas preko poreza i pridonesa.
Mislim da nije tačno.
Bukvalno na YT ima dnevnik TV Beograda iz druge polovice 80-ih gdje se priča o tome kako su bolnice već dugo ostale bez zavoja i tableta.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#236 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 05/12/2023 16:16 Dozer je dao 2-3 cudna odgovora. Zaista je bila nestasica voca krajem osamdesetih, i nisi mogao imati vise od 5 zaposlenih kao privatnik. To je bio onaj prelazni period kad je nestajalo voca i dizela radi raznih afera kako vani tako i unutra.

Ostalo je sve za metak. Nazalost forumas @WORM , iako meni jako drag, iz nekog razloga cesto odbija da prihvati sve dobre strane Jugoslavije koje su zaista postojale.

Recimo kolega Worm pita zasto su ljudi islu u Njemacku radit, a nije sebi postavio pitanje zasto je Njemacka bila kakva sila pa je mogla da zauzme skoro citav svijet, koliko su imali doktora, inzinjera, univerziteta, profesora, nastavnika, i koliko je bio obrazovan prosjecan prezivjeli svabo. Da se to zapita shvatio bi da je Tito naslijedio drzavu koja je po svom obrazovanju bila jednaka vjerovatno sa prosjecnom africkom kolonijom. Kolega Worm pita koliko je JUgoslavija ostavila autoputa, a nije upitao koliko je to Juga sagradila magistrala i lokalnih puteva, i sa koliko je km asfalta raspolaga 1945-e za razliku od Europe.

U Jugi 1945-e bila 3 univerziteta i 2 visoke skole, 1975-e 158.

Jebi ga... nas narod bi da pravi space shuttle preko noci, a u realnosti upitno je da li vise imamo znanje da napravimo i kakvu bolju prikolicu. Od tite su ocekivali da im napravi autobahn, a u realnosti nase nene i dede su magarad vukli do pedeteset i neke.
Išli su vani, ali većinom nisu vukli familiju sa sobom, koja nije imala potrebu da traži bolji život.

Niko da ne kaže da su ti ljudi većinom bili fizikalci, ljudi sa 4-6 razreda koji su u tom periodu u Njemačkoj imali veće šanse za bolju platu nego u Jugi. Nisu išli inžinjeri ili doktori vani, makar ne u današnjim brojkama.
dr_Evil

#237 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 05/12/2023 16:17
AleksoMKD wrote: 05/12/2023 16:03 Nisi morao pre operacije kupiti konce, zavoje i slicno jer nema u bolnici za koju placas preko poreza i pridonesa.
Mislim da nije tačno.
Bukvalno na YT ima dnevnik TV Beograda iz druge polovice 80-ih gdje se priča o tome kako su bolnice već dugo ostale bez zavoja i tableta.
Smanjite drogu ljudi. Kraj osamdesetih iako je donio neka blagostanja Markovicevom reformom, pricamo o vremenu raspada SKJ kao i raspada drzave. Vec uveliko kljuca antibirokratska revolucija, jogurt revolucija, Milosevicevo cetnikovanje sa JNA - republicke armije se mjenjaju u vojne oblasti gdje je granica Karlobag Virovitica(da to je jos osamdesetih), Slovenija je vec prakticki vani i odbija da placa porez za nerazvijene.

Nisam cuo da je u bolnicama falilo bilo sta, ali sve je moguce u tom periodu.

Trebalo je razvalit drzavu, nije to kratkotrajan projekt bio.
dr_Evil

#238 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 05/12/2023 16:21

Išli su vani, ali većinom nisu vukli familiju sa sobom, koja nije imala potrebu da traži bolji život.

Niko da ne kaže da su ti ljudi većinom bili fizikalci, ljudi sa 4-6 razreda koji su u tom periodu u Njemačkoj imali veće šanse za bolju platu nego u Jugi. Nisu išli inžinjeri ili doktori vani, makar ne u današnjim brojkama.
Ma isao je ko je morao i ko je htio. Ali sam htio reci da je lako sagraditi nesto kad imas zdrave osnove i neogranicen priliv sredstava. Jugoslavija nije imala znanje, trebalo je znanje steci, a to je projekat koji traje par generacija. Mi smo bili drustvo seljaka i nepismenoh naroda koje je Tito silom ili milom spakovao u grad i poveo kampanju opismenjavanja.

Ako nemas inzinjera nemas ni zgrade, prati razvoj kvalitete i izgleda zgrada pedesetih i sedamdesetih. Isto mozes za bilo sta drugo.
JohnnyS

#239 Re: Jugoslavija

Post by JohnnyS »

A kakva je tek država Austrougarska bila ljudi moji, ne s velikim D nego s velikim DRŽAVA...

Odnosno daleko s nostalgijom, taman do rimskog carstva, e to je tek bila državetina...

Bilo, uništili Amerikanci jer ih je bilo strah JNA i kupovne moći Jugoslavena, prošlo...
dr_Evil

#240 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 05/12/2023 16:27 A kakva je tek država Austrougarska bila ljudi moji, ne s velikim D nego s velikim DRŽAVA...

Odnosno daleko s nostalgijom, taman do rimskog carstva, e to je tek bila državetina...

Bilo, uništili Amerikanci jer ih je bilo strah JNA i kupovne moći Jugoslavena, prošlo...
Istinu zboris, samo sto to niko Austrougarskoj ne spori. Imala je svojih problema, i nacionalnih previranja, bog zna vise od Juge. Ali ovo je jedan projekat gdje nam je neko rekao da moramo da ponizimo svoje roditelje i djedove, da kazemo da sve sta su oni radili i gradili da je kurac od ovce.

To je projekat koji dolazi od elita koje su imale novac prije Tita, i koje opet danas imaju novac. Nema vise samoupravljanja i bitno se je pobrinuti da se vise nikad ne desi. Napravite mjesta, za obitelji dvjesta.

Koliko tesko je prevaliti preko usta da uz sve svoje nedostatke taj je sistem nas konacno mozda 80 godina poslije svijeta, doveo u industrijsku revoluciju, obrazovao, naselio, i napravio od nas razmazena derista koja jesmo danas.
trocadero

#241 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

Nestašica voća? :lol:
Kojeg voća?
Haris.ba

#242 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

trocadero wrote: 05/12/2023 16:42 Nestašica voća? :lol:
Kojeg voća?
Mozda juznog voca kada se stedilo na uvozu?
dr_Evil

#243 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Kojeg voća?
Recimo banana :)
NediM17

#244 Re: Jugoslavija

Post by NediM17 »

Za ove što kažu nije bilo konca u bolnicama, ne znam, moguće da nije kad je Stari umro.
Znači zdravstveno osiguranje vrijedilo na svakom pedlju države.
Krenemo na more, mati viče ne zaboravite zdravstvene knjižice.
A ne k'o danas, ne možeš iz kantona u kanton da se liječiš.
Ne mogu ti pomoći u tvom gradu, ide bolesnik sa pratiocem, sve plaćeno, za Beograd, Zagreb, Ljubljanu, vani ako treba.
Danas skupljaj sadaku za liječenje.
Nije bilo voća, kakvog voća, južnog, banana ?
Jeb'la vas majmunska hrana pored jabuka, krušaka, šljiva, trešanja, višanja, grožđa, breskvi, Čmarelica, karpuze, pipuna...
Ne kakite djeco.
AleksoMKD

#245 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

sehohari wrote: 05/12/2023 16:17 Mislim da nije tačno.
Momentalno je kod nas stalje u zdravstvu uzasno.

Najprostije stvari kojih se secam kao klinac u Jugi su sada naucna fantastika. Ja sam sa zdravstvenom knjizicom bez problema bio ljecen u Hrvatskoj kada smo isli na more (jer sam bio kreten i radio sve sto mogu da se razbolim).

A sada nam bolnice izgledaju kao stale za stoku. Ne mogu ovi sada ni okrecit a kamo li da renoviraju klinicki centar. Po manjim gradovima se zatvaraju celi odeli jer nema vise doktora.

A naseg voca smo imali stalno jer su baka i deda to imali na selu.
trocadero

#246 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

dr_Evil wrote: 05/12/2023 16:44
Kojeg voća?
Recimo banana :)
Propade država zbog banana!
Da se bar od nje mogla praviti rakija, vino, pekmez, turšija ...pa hajd i nekako. :D
sumirprimus

#247 Re: Jugoslavija

Post by sumirprimus »

PM72 wrote: 05/12/2023 15:12

Dozer,
Staro krpit i budalu savjetovat-uzaludan je posao.Ti,ja i ovi ostali što su rođeni sedamdeset i neke znamo da je to bila država sa velikim D.Ovi ne mogu okrečit ono što je Juga izgradila.
Evo da si 70to godiste
95te nakon dejtona imo bi 25. Eto 96te 26 godina
Pa sto nisi krecio pemejac sta si ceko, da ti drugi krece jel :lol:
PM72

#248 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

sumirprimus wrote: 05/12/2023 17:43
PM72 wrote: 05/12/2023 15:12

Dozer,
Evo da si 70to godiste
95te nakon dejtona imo bi 25. Eto 96te 26 godina
Pa sto nisi krecio pemejac sta si ceko, da ti drugi krece jel :lol:
:lol:
Ko je tebe učio pismenosti
RtrnOfSalisbury

#249 Re: Jugoslavija

Post by RtrnOfSalisbury »

... jedno se mora rijet: savez tupamarosa yugovine je imo dosta vremena da smisli nesto smisleno, nekije 35 godina reko bi; od ceterespete pa do osamdesete. medzutim osim denominacija, promjena imena od yugovine, novog ustava 74 :D, zakona o udruzitom radu, zakona o integraciji i re-integraciji ... nis. najmije bolji primjer naseg raifa d izgubljenog dizdarevca koji u predvecerje rata vazi masama u bg. na otvoreno trazenje oruzja i slobe d velicanstvenog da se obrati tj. da raif usuti, raif d izgubljeni dizdarevic nastavi vaziti kako: miiiiiii cemo, nedamo miiiiiii yugovinu, neceeeeee nama niko kvariti ovoooo. namisto da masama obeca oruzje i pokusa ispunit sve zahtjeve ... raif nastavlja vazit :lol: mescini da je pukla atomska da bi raif and ko iz saveza tupamarosa konstatovo da je nesto susnulo ko oni iz alan forda.

bilo bi dobro da neko nekada objasni i anta markovca i njegove ideje. ili ga je neko dobro nategno ili je jednostavno (bio) drimer ... mnogi ce ga nazvat najboljijem premijerom sto nije tacno ... neki mislijoci ovdje su pokusali nacet i tu temu. famozna antina cutnja je znakovita ... ali je bilo banani i onog malog zelenog sto uzgajaju u ercegovini, samo nam ne rekose da se mora ogulit ... i neoguljen nije los, kogaj :skoljka:
Dozer

#250 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Da ne citiram rwdom.
Voce - da, bila nestasica uvoznog voca. Ali, pricamo o kraju 80-ih, vec se uveliko kuhalo, etno-nacional-vjerski bilmezi vec dogovarali cerecenje Juge i medjusobnu podjelu resursnih zona, a Tile bio mrtav vec godinama, tako da je ovaj "argument" protiv Juge vise nego besmislen.

Ovo za manje od 5 zaposlenih u firmi, iskreno - nikad cuo. Stari mi bio u privatluku od 88, ako se dobro sjecam, konsignacije, i bilo ih 11 zaposlenih....
Da li se to do 5 odnosilo na neke specificne firme mozda.....?

A sto se same teme tice, mislim da u njoj ne moze ravnopravno i aegumwntovano ucestvovati niko mladji od '76 godista. Naprosto jer ste bili premladi da biste se s razumijevanjem sjecali stvarnog zivota tada.
Post Reply