Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Karikaturist

#12101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

EFD22 wrote: 05/12/2023 10:49
Karikaturist wrote: 05/12/2023 10:41 Ukratko ova tema: Ovi vani ubjedjuju ove unutra nesto i obrnuto.
A najgori su 'vaki k'o ja što hoće da idu a još nisu otišli :lol: :oops:
Nemoj se sikirati, nikoga to nigdje nije briga :mrgreen:
Osim tvojih roditelja i tebi bliskih ljudi.
Ne znam sta je umislila ova novinarka gore, ali nije ona uredna. Toliko patetike i suplje price karakteristicno je za djecu od 14-18 godina. Ali eto izgleda da se i stara guzica moze hraniti time.
Bodkin

#12102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Karikaturist wrote: 05/12/2023 10:57
Karikaturist wrote: 05/12/2023 10:41 Ukratko ova tema: Ovi vani ubjedjuju ove unutra nesto i obrnuto.
Ne znam sta je umislila ova novinarka gore, ali nije ona uredna. Toliko patetike i suplje price karakteristicno je za djecu od 14-18 godina. Ali eto izgleda da se i stara guzica moze hraniti time.
Toksicna potreba za paznjom. Vecina odraslih koji su rasli u vrijeme socijalnih mreza ima taj poremecaj.
Ko je merima u pm i koga boli kurko za njene probleme
moimoi

#12103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Tek kada se ispalis, pa cak i ako jezik razvaljujes, apsolutno si iskljucen iz svih politickih i drugih problema drzave u kojoj se nalazis… taj osjecaj je neopisiv :D Mozak ti se rastereti od svih dubioza.
Jedino gdje se mozes iznervirati to su salteri za prijave jer je to ascare u svakoj drzavi isto.
I eventualno oko trazenja stana.. ovisi od drzave. Sve ostalo cisti zen. Isto turista.

Kao i strancima u BiH… sve im je banja :D
Divnaaa priroda, divni ljudi, divna hrana.

E nakon par godina pocnes da se nerviras :D
Karikaturist

#12104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Bodkin wrote: 05/12/2023 11:07

Toksicna potreba za paznjom. Vecina odraslih koji su rasli u vrijeme socijalnih mreza ima taj poremecaj.
Ova ima muza i djecu, trebala bi biti iole ostvarena. Ali dzabe, gujica zeljna svega ostaloga.
Bodkin

#12105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Karikaturist wrote: 05/12/2023 11:20
Bodkin wrote: 05/12/2023 11:07

Ova ima muza i djecu, trebala bi biti iole ostvarena. Ali dzabe, gujica zeljna svega ostaloga.
Samo paznja i sto bi ameri validation. Nema to veze sa ostvarenoscu. Danas ti nekako dodje da imati muza i djecu nije ostvarenost
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 05/12/2023 10:43
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 10:30
Bodkin wrote: 05/12/2023 10:00

Nece :)
Sve sto te svakodnevno muci u bosni nemas vani. Imas druge probleme, al nemas ovo sto je covjek opisao i postu

Ono sto dobijes, na sta ljudi ne racunaju, je konflikt sa rajom koja ostane u bosni. Otprilike nesto kao na ovom forumu :D
Ja kazem da hoce.
My 50 cents.
Znas nekoga ko se tako osjeca ili?
Iz mog iskustva i ovo raje sto znam, sve to uglavnom ostave dole toliko da ne razmisljaju osim ako se ne radi o roditeljima ili braci i sestrama dole. Al opet nivo ni blizu

Zivot gore ili dole (ima nas valjda i u dubaiju ili australiji) ih ne stresira na isti nacin
Imam licno iskustvo iz kojeg govorim, ne vidim razloga sto propitujes kad ja tvoje ne propitujem.
Bodkin

#12107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 11:40
Imam licno iskustvo iz kojeg govorim, ne vidim razloga sto propitujes kad ja tvoje ne propitujem.
Opusti se bolan, onako pitam jer me zanima. Nisam puno takvih iskustava cuo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 05/12/2023 11:59
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 11:40
Opusti se bolan, onako pitam jer me zanima. Nisam puno takvih iskustava cuo
Opusten
Ozimician

#12109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 05/12/2023 11:08 E nakon par godina pocnes da se nerviras :D
Ovo je tacno, imas honeymoon fazu sigurno godinu-dvije-tri.

Pa i ja sam prakticno tek nakon tri godine poceo skrabati po ovom forumu, u medjuvremenu poceo pratiti lokalne vijesti i politiku i onda krene nerviranje. Prvih pola godine je za mene bilo san snova, dobijes njemacku platu i kazes WTF, svijet je moj, jos tad nije bilo inflacije ove.
Svi su bili ljubazni.

Ali mislim da je korona bila prekretnica svugdje, i u DE a i u BiH - ljudi su odjednom postali mrzovoljniji, bezobrazniji...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 09:34 @EFD22 sve ces to ponijet sa sobom bruda.
Varas se debelo, naravno da nece
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

EFD22 wrote: 05/12/2023 09:31 Ma dobro ova mala je klasični attention seeker, daj da šta kažem pa makar...

Ali ovdje se svaki takav komentar na kurac od sistema u BiH dočeka na takav način i sa takvim nerazumijevanjem da je to više postalo dosadno.

Teško se staviti u tuđu kožu, zato ovakve članke i ne čitam, bez obzira na kojoj strani medalje bili.

Teško je opisati neke stvari a da ne zvuče šovinistički, ponižavajuće ili nešto još gore.

Realno, ja evo imam već par godina osjećaj da me nešto bukvalno i figurativno guši, ne mogu da dišem punim plućima, preopterećen raznoraznim glupostima.
Trenutno stanje u ovoj državi nije direktno krivo za takav trenutni osjećaj, nego je to kumulativ svih stanja od kako znam za sebe pa do danas.
Jednostavno ne možeš imati vječni kapacitet za suludi optimizam i ono "bit će bolje" kad ti konstantno cjelokupan sistem, kad god dođeš u dodir sa istim, pokazuje i dokazuje da neće i da može samo gore u ovoj vukojebini.

Potratih pola života na čekanje boljeg sutra, zato sam i započeo ovo što sam započeo da odem probati negdje drugdje, možda budem imao sreće možda ne, najlakše mi se vratiti u blato i valjati dalje.

I da se razumijemo, ostajem pri stavu da je cjelokupna EU, pogotovo Njemačka, jedno samo malo bolje umotano govno.
Bukvalno kao da citam svoj licni dnevnik koji nikad nisam pisao :D
Te ublehe oko patriotizma, cekanja da bude bolje, borbe za bolje...a vrijeme i zivot prolazi. Jedino za cim zalim je sto nisam ranije otisao.
Karikaturist

#12113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

I gdje ces se otisnuti
Bodkin

#12114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 05/12/2023 13:17

Pa i ja sam prakticno tek nakon tri godine poceo skrabati po ovom forumu, u medjuvremenu poceo pratiti lokalne vijesti i politiku i onda krene nerviranje. Prvih pola godine je za mene bilo san snova, dobijes njemacku platu i kazes WTF, svijet je moj, jos tad nije bilo inflacije ove.
Svi su bili ljubazni.

Ali mislim da je korona bila prekretnica svugdje, i u DE a i u BiH - ljudi su odjednom postali mrzovoljniji, bezobrazniji...
Zasto jarane, sta ti to u zivotu treba :D a jos te ne dotice pretjerano

A to za covid si u pravu. Svijet je def losiji od posljedica covida
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 05/12/2023 13:21
_BataZiv_0809 wrote: 05/12/2023 09:34 @EFD22 sve ces to ponijet sa sobom bruda.
Varas se debelo, naravno da nece
Ok
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 05/12/2023 13:38
Ozimician wrote: 05/12/2023 13:17

Svi su bili ljubazni.

Zasto jarane, sta ti to u zivotu treba :D a jos te ne dotice pretjerano

A to za covid si u pravu. Svijet je def losiji od posljedica covida
Rijetko kada nešto nekoga direktno dotiče iz domena politike i društva, pa se opet svaki put nerviramo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Vala bas.
n+1

#12118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

To da li će nekome biti bolje odlaskom ili ne je svakako individualno, to je valjda jasno. Problem je u tome što su, zbog pritiska okoline i medijskog narativa, ljudi kod nas počeli vjerovati da je odlazak rješenje za svaki problem koji imaju. Ostavi ga cura, i on zaključi da mora otići iz države. Ne karikiram, nego znam takve primjere.

A to je već indikativno za histeriju odlaska u kojoj živimo, makar vani zaista i bilo bolje. Stoga, svako ko razmišlja o odlasku, trebao bi najprije odraditi ozbiljnu instrospekciju.
Bodkin

#12119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 05/12/2023 13:48

Rijetko kada nešto nekoga direktno dotiče iz domena politike i društva, pa se opet svaki put nerviramo
Evo svjez primjer, eu politika prema ukrajini. Da, dotice me u svakom pogledu. Cijene svega gore, grijanje na javnim mjestima, inflacija i slicno. Neki su sigurno ostali bez posla.

Ali to je drugaciji totalno stres od onog koji prolazis u bih redi politike. I uglavnom radi stalne prijetnje ratom, price tebi bliskih ljudi o politickim temama i slicno i naravno dobijanje posla i usluga (stele za sve zivo) na osnovu politickih veza.

Ako se mozes izolovati od toga u bosni I finansijski si dobar, ne trebas ici.
Moje vidjenje i iskustvo. Drugi imaju drugacije sigurno.
moimoi

#12120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

n+1 wrote: 05/12/2023 13:53 To da li će nekome biti bolje odlaskom ili ne je svakako individualno, to je valjda jasno. Problem je u tome što su, zbog pritiska okoline i medijskog narativa, ljudi kod nas počeli vjerovati da je odlazak rješenje za svaki problem koji imaju. Ostavi ga cura, i on zaključi da mora otići iz države. Ne karikiram, nego znam takve primjere.

A to je već indikativno za histeriju odlaska u kojoj živimo, makar vani zaista i bilo bolje. Stoga, svako ko razmišlja o odlasku, trebao bi najprije odraditi ozbiljnu instrospekciju.
Pa nije ni to lose. Nekad ti prija da se maknes na par god. Ili godinu pa cak i zbog tako banalnih stvari. Zasto na preseljenje uvijek gledati kao na definitivan odlazak… u stilu “nikada se vratiti necu”.
McGradySA

#12121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by McGradySA »

Koliko vas radi za ex Yu firme? Čuo sam da su dosta niže plate kod naših nego kod njemačkih poslodavaca i da se radi 6 dana sedmično?
Bodkin

#12122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 05/12/2023 14:03
n+1 wrote: 05/12/2023 13:53 To da li će nekome biti bolje odlaskom ili ne je svakako individualno, to je valjda jasno. Problem je u tome što su, zbog pritiska okoline i medijskog narativa, ljudi kod nas počeli vjerovati da je odlazak rješenje za svaki problem koji imaju. Ostavi ga cura, i on zaključi da mora otići iz države. Ne karikiram, nego znam takve primjere.

Pa nije ni to lose. Nekad ti prija da se maknes na par god. Ili godinu pa cak i zbog tako banalnih stvari. Zasto na preseljenje uvijek gledati kao na definitivan odlazak… u stilu “nikada se vratiti necu”.
:thumbup:
n+1

#12123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

moimoi wrote: 05/12/2023 14:03

Ti po običaju fulaš poentu, pseudoMunka.
Ozimician

#12124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kao sto rekoste, izolacija od dnevne politike je svakako dobra po zdravlje, ja sam imao rodjaka koji je totalno u IT svijetu i koji je tada za Mevlidovu pucnjavu na ambasadu saznao tek 3 mjeseca poslije. :D

Tako da recimo trenutna politika zemlje u kojoj zivim vise na mene utice nego ova u BiH, recimo trenutno je aktuelno ovo pitanje o dvojnom drzavljanstvu, naravno da me se direktno tice hoce li biti sta od toga ili nece, tako da pratim, usput pratis i ostale stvari i eto ga - nerviranje.

Ljudi su socijalna bica, izolacija nije prirodna opcija za covjeka.

Ja preporucujem svakome da odseli, da proba, pokusa, bez toga mislim da covjek nije potpun, ako nista, da dobije siru perspektivu i pogled na svijet.

@n+1 je takodjer upravu; naveo sam primjer onog doktora koji ima 35 god staza i radi 9-11h i on nekome prijeti odlaskom iz drzave. (jer je procitao neku vijest koja mu se ne svidja, a apsolutno ne utice na njega) :D To su ti trendovi o kojima se malo govori.
Last edited by Ozimician on 05/12/2023 15:40, edited 2 times in total.
Dope_Man

#12125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

McGradySA wrote: 05/12/2023 14:13 Koliko vas radi za ex Yu firme? Čuo sam da su dosta niže plate kod naših nego kod njemačkih poslodavaca i da se radi 6 dana sedmično?
Ne znam konkretno za exyu-ovce, al par primjera sam cuo, jednu djevojku i znam koja je radila u frizerskom kod Turcina.. generalno, te "strane" gazde pokusavaju na sve nacine varati kako su naucili i u svojoj drzavi. Obicno i uzimaju svjeze migrante kao radnike, dok ti ljudi jos pojma nemaju o sistemu, ne znaju jezik, mozda ovise o gazdi za vizu itd..

U slucaju ove djevojke, kroz razgovor sa mojom hanumom ova skonta koliko je gazda levati, pa joj sve objasnila, gdje da ode da prijavi, pomogla joj i sa tim jer ova nije znala jezik dobro pa se i zato bojala. Na kraju djevojka dobila isplacena sva dugovanja, a liku inspekcija ubrzo zatvorila salon (ona je svakako otisla dalje raditi prije toga).

Tako da, ne bi me nimalo cudilo da to isto radi i dobar dio balkanaca. Cast izuzecima i normalnim ljudima koji su dosli da zive u boljem sistemu, a ne da sve ono lose od cega bjeze prekopiraju tu gdje su dosli.
Post Reply