HelaS wrote: ↑08/12/2023 08:52
TomANDJerry wrote: ↑07/12/2023 15:59
Ne vidim razloga zasto bi pekari pojeftinili, ako se kupuje od njih
Ovaj narod su najvece komunjare na svijetu, covjece, hljeb preskup u pekari --> napravi sebi kuci --> neko drugi otvori pekaru sa jeftinijim hljebom, ili u ovoj prvoj pojeftini
I vecina ljudi ni ovo nije u stanju da razumije, a govorimo o OSNOVAMA ekonomije i slobodnog tržišta
Pekarska industrija, u vrijeme krize na tržištu žitarica izazvane ratom u Ukrajini i blokadom transporta iz ukrajinskih luka, drastično su podigli cijene svojih proizvoda, jer su i žitarice na svjetskom tržištu poskupjele, premda BiH kupuje žito iz Srbije skoro 80% svojih potreba. Nakon što se cijene na svjetskom tržištu vratile na prethodne, BiH pekarska industrija je zadržala "krizne" cijene, neki su čak i povisili svoje. Eto zašto bi pekari trebali pojeftiniti svoje proizvode. "Gdje mačke nema, miševi kolo vode", stara je narodna poslovica. Gdje države nema, gdje je nadzor izostavljen, gdje inspekcije ne rade svoje poslove, i pekari divljaju svojim cijenama i nepošteno se bogate, na štetu stanovništva.
Ali on bi bio lud da pojeftini ako i dalje prodaje po skupoj cijeni.
Ta prica je iz tvog ugla, da njega pitamo on bi vjerovatno rekao "Ja se 20 godina budim u pola 6, od toga tek sad imam platu od mjesecno 2000KM ... dosad jedva prezivljavao, a pravio sam vam hljeb i valjao dok sam jedva kraj-sa-krajem sastavljao .. sad bi da se opet vratim na to itd itd itd itd"
Kazem, sva prica se svodi sa jedne strane "jadni noorod", sa druge "jadni pekari".
To su glupi argumenti.
Cijene formira slobodno tržište i ponuda/potražnja.
Ako su stvari kako ti kazes, znaci da samo pekari nisu poskupili na vrijeme, nego im je trebala kriza da skontaju da mogu skuplje prodavati.
Drzava bi trebala intervenisati recimo po pitanju cijena brašna (neke robne rezerve ili slicno), ali pekar neka prodaje kako želi.