Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
haroks

#19501 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haroks »

haso hasic wrote: 28/11/2023 07:03 ...
Nisi je trebao gasiti kad si posao.
Trebao malo smanjiti i ostaviti da radi.
...
Sta znaci da je ne gasis nikako? Instalirao sam 2 LN25 nedavno, i u uputstvu pise da se filter cisti svake 2 sedmice, i da se klima prilikom ciscenja gasi. Kako bih trebao ocistiti filter, ako ne smijem ugasiti klimu? Da cistim dok radi?

Jucer je bilo vani oko 10ak stepeni kada sam obje klime preko aplikacije ugasio na par minuta maksimalno, nakon sto sam je upalio, klima je pocela divljat. Kad kazem divljat, mislim na to da puse vise hladan zrak nego topao, puse jace bez razloga, postavljena je na 23 temperatura, fan na auto, iz aplikacije pokazuje da je u sobi 24-24.5, a klima i dalje puse otprilike na 3 jacini sto smeta, zadnje sto zelim zimi je da mi nesto puse. I da, u cijeloj toj zbrci, iako puse hladno, uspjeva odrzati tu zadanu temperaturu, ali nije nikako ugodno.

Da bih je vratio na neku normalu, iako jos uvijek ne znam sta je normala uopste, morao bih iskljuciti klimu, restartovat daljinski i ponovo sve nastimat sa nule. Imam neku teoriju da ona MELCLoud aplikacija od Mitsubishi je tesko sranje, i da upravljanje klimom preko nje pobrka postavke unutar klime. Ne znam da li je iko imao slicnih problema, ako jest, ne bi bilo lose da podijeli iskustva sa ovom aplikacijom.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#19502 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

Filteri se mogu ocistiti da se klima i ne gasi.
Nista joj nece biti tih par minuta dok se filteri ne ociste.
A u prijasnjem postu si napisao da nisi boravio u prostoriji i da si ugasio klimu duze vremena.
Na to sam mislio kad sam rekao da je nisi trebao gasiti.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#19503 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231203084
Ko je iz Sarajeva,zna li koje su klime u pitanju?
haroks

#19504 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haroks »

haso hasic wrote: 03/12/2023 18:11 Filteri se mogu ocistiti da se klima i ne gasi.
Nista joj nece biti tih par minuta dok se filteri ne ociste.
A u prijasnjem postu si napisao da nisi boravio u prostoriji i da si ugasio klimu duze vremena.
Na to sam mislio kad sam rekao da je nisi trebao gasiti.
Nisam je ja nikad gasio na duze vremena, to je drugi korisnik bio.

A imas li ideju zasto bi klima puhala uprazno bez grijanja ili sa nekim skroz mlakim ispuhom kojeg ne osjetis osim ako skroz gurnes ruku u otvor klime? Zar ne bi trebao normalan rad klime dok grije biti nesto tipa: "pusi vruce (a ne toplo) neko vrijeme, pauziraj malo, pa sve tako ukrug"?
rimano

#19505 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rimano »

Tako rade stare on/off klime. radi maksimalnom snagom pa stane. Novije inverter klime rade sa promjenjivom snagom te izbacuju mlak vazduh ukoliko nema potrebe za toplijim. Ako ti odrzava zeljenu temperaturu sve je ok.
Moze se uporediti sa autima koji moraju preci isti put u istom vremenu. Stara klima bi vozila dio puta najbrze sto moze pa se zaustavila zatim vozila opet max pa se zaustavila i tako dok ne predje zadani put. Inverter bi vozio lagano nekom prosjecom brzinom bez zaustavljanja.
Putnicima je ugodnije sa inverterom a i samom autu jer se ne forsira do maksimuma.
Last edited by rimano on 03/12/2023 18:36, edited 1 time in total.
semsasuljakovic

#19506 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by semsasuljakovic »

Ako su se zapalile na nešto oko nule stepeni, da sam na vašem mjestu ne bih palio klime kada bude -10 hehe.
DebelinJoe

#19507 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by DebelinJoe »

Kod mene ne radi fan opcija na klimi. U pitanju je jeftinjak FujiAir.

Sta bi moglo biti u pitanju?
bumerangss

#19508 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

haso hasic wrote: 03/12/2023 18:12 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231203084
Nisam znao da se mogu zapaliti :shock:

Sta u nima uopste ima goriti, zar ima plastike osim mozda kablova?

Nije mi to nimalo drago jer moja je ispod strehe tj lamperije! :run:
player_

#19509 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by player_ »

bumerangss wrote: 03/12/2023 20:39
haso hasic wrote: 03/12/2023 18:12 https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231203084
Nisam znao da se mogu zapaliti :shock:

Sta u nima uopste ima goriti, zar ima plastike osim mozda kablova?

Nije mi to nimalo drago jer moja je ispod strehe tj lamperije! :run:
r32 gas je zapaljiv ...
-Chesterfield-

#19510 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

haroks wrote: 03/12/2023 18:19
A imas li ideju zasto bi klima puhala uprazno bez grijanja ili sa nekim skroz mlakim ispuhom kojeg ne osjetis osim ako skroz gurnes ruku u otvor klime? Zar ne bi trebao normalan rad klime dok grije biti nesto tipa: "pusi vruce (a ne toplo) neko vrijeme, pauziraj malo, pa sve tako ukrug"?
Tako radi većina Gree modela. Ako pogledaš ovaj zeleni dijagram koji sam prethodno postavio vidjet ćeš njen rad.
Prednost što puše toplo. Nedostatak što se pali - gasi i pri tom gašenju dok je u pauzi krcka plastika dok se hladi i stvara buku. Nije dobro za spavaće sobe.

Možda ti je bolje što radi tako da puše manjom temperaturom. Osim ako nije negdje iznad glave gdje sjediš.

Ja sam svoje klime postavio nekih 5 metara od sećije... :D
haroks

#19511 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haroks »

-Chesterfield- wrote: 03/12/2023 20:54
haroks wrote: 03/12/2023 18:19
Tako radi većina Gree modela. Ako pogledaš ovaj zeleni dijagram koji sam prethodno postavio vidjet ćeš njen rad.
Prednost što puše toplo. Nedostatak što se pali - gasi i pri tom gašenju dok je u pauzi krcka plastika dok se hladi i stvara buku. Nije dobro za spavaće sobe.

Možda ti je bolje što radi tako da puše manjom temperaturom. Osim ako nije negdje iznad glave gdje sjediš.

Ja sam svoje klime postavio nekih 5 metara od sećije... :D
Ne znam, ali mi ide na nerve pravo, koliko god blago bilo, kada osjetis puhanje na kozi zimi, ne prija. Ova klima sto puno divlja mi je u dnevnoj. Druga u spavacoj mi je iznad glave, i cijelo vrijeme je radila tiho bez ikakvog puhanja, da bi nedavno se isto tako upalila i pocela puhat hladan zrak, nisam mogao zaspati od toga, mora sam je ugasiti i ponovo sve nastimati. Imam osjecaj da je citav rad na automatskim postavkama neki idiot isprogramirao i da se to poremeti, pa mi nema druge neko palit-gasit. Morat cu i neko vrijeme izbjegavat ista stimat preko aplikacije, jer mi nesto smrdi da svi problemi dodju nakon korištenja aplikacije.
Benjamin1994

#19512 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Benjamin1994 »

Kod mene je dodai 2 i zadovoljan sam sa radom, stvarno ima strasno dobru modulaciju, zadas temperaturu i prst u uho. Drzim je na fan 2, da grije spavacu, kad hocu da se kupam malo nahajcam fan da ubaci zrak u banju i tjt. Jedino sto sam primjetio da plastike krckaju vise nego gree, na pocetku mi je malo stvaralo problem, probudi se dijete u prvom snu, sad se vec malo navikla.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#19514 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Bobi »

Szmrzlo :D
Chloe
Photo mod

#19515 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Chloe »

Tek će smrznuti :kafa1:
Pauza

#19516 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Pauza »

Treba mi split sistem klima, i da grije i hlasi, za dva sprata, 4 sobe.

Koja je, dokazano, najbolja opcija? Best buy kod nas?
rovac13

#19517 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Zavisi koga pitas.

Ako pitas 20 razlicitih ljudi,dobices 20 razlicitih odgovora koja je dokazano najbolja.

Svi imaju dokaze :)
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#19518 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Pauza wrote: 04/12/2023 11:21 Treba mi split sistem klima, i da grije i hlasi, za dva sprata, 4 sobe.

Pusti bestbuy.
Trebaju ti klime koje mogu grijati.
Pogledaj prvi post.
los_trip

#19519 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by los_trip »

Pozdrav raja,

Evo da i ja napišem neke utiske za klimu air home 600 od Hitachija 12-ka 1600KM.
Dosad nisam imao klimu da je korištena za grijanje tako da je nemam s čim uporediti.
Klima se koristi da grije 38m2 otvorenog koncepta(Dnevni+kuhinja) dobro izolovano prostora. Vanjska jedinica djeluje dobro kvalitetno i robusno a i teška je mislim 33kg postavljeno 3m instalacije cijevi. Unutrašnja jedinica od plastika al djeluje kvalitetno ništa ne škripuce i veoma je kompaktna naspram neki koje sam gledao.
Na drugoj brzini je veoma tiha, dok na 3 već se primjeti ventilator al ako je TV normalno pojačan meni ne smeta, al ja držim na 2 brzini. Krilca se mogu u 3 položaja štimat gore dole, lijevo desno i širinski. Daljinski izgleda moderno uz bjelo osvjetljenje.
Ima tu jos neki opcija koje klima posjeduje al ja ih nisam koristio.
Wifi spajanje veoma jednostavno i radi odlično uz aircloud home app, app ima sve sto treba da ima, mjerenje potrošnje struje ima oscilacija naspram smart utičnice al veoma malo i nema trenutnu potrošnju nego dnevna sedmica itd.
Klima je radila svaki dan od 8h do 00h
Klima kada modulira radi na 240W najveću trenutnu potrošnju što sam mogao uvidjet je 900W.
Temperatura u objektu je za 2C veća od zadane.
Sto se tice defrosta ja ga uopšte ne osjetim nit znam kad se pali nit ima neka oznaka na klimi ili daljincu.
Za mjesec Novembar potrošila je 125.5kW što je dvije vreća peleta.
To su neki prvi utisci pa ću se javljat dalje kako budemo išli u zimu.

Možda se neko okoristi prilikom odabira.
Slike potrosnje i app u linku ispod

https://ibb.co/d4Zy0ZX
https://ibb.co/vZV5F5s
https://ibb.co/2WHCwNj
https://ibb.co/bmSckhG
https://ibb.co/wrPSK3r
https://ibb.co/PzrP6h9
https://ibb.co/VCCrLZ6
Pauza

#19520 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Pauza »

emillio estevez wrote: 04/12/2023 13:41
Pauza wrote: 04/12/2023 11:21 Treba mi split sistem klima, i da grije i hlasi, za dva sprata, 4 sobe.

Pusti bestbuy.
Pogledaj prvi post.
Da, trebaju mi kvalitetne klime.
Pogledah prvi post i generalno za japance da su najbolji izbor a post je iz 2009. Ok, neka bude japanac. Meni sad treba prijedlog konkretnog modela iz 2023.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#19521 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Pauza wrote: 05/12/2023 11:04 a post je iz 2009.
Nije post iz 2009. Editovan je stari post iz 2009 ali modeli koji tamo pisu su i dalje aktuelni ili imaju eventualno ( u zadnjih 12-18 mjeseci izasle) slicne zamjene

Fujitsu LTC vise nema ali ima KGT, Mitsu AP vjerovatno jos uvijek ima ali ima i noviji AY itd
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#19522 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Pauza wrote: 05/12/2023 11:04
emillio estevez wrote: 04/12/2023 13:41

Pusti bestbuy.
Pogledaj prvi post.
Da, trebaju mi kvalitetne klime.
Pogledah prvi post i generalno za japance da su najbolji izbor a post je iz 2009. Ok, neka bude japanac. Meni sad treba prijedlog konkretnog modela iz 2023.
Osobno sam se odlučio na ME ap modele..
Morate i grijanje kupaonice rješiti.
sale07

#19523 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by sale07 »

Bio sam u slicnoj situaciji, na kraju poslije konsultacija uzeo sam dva sistema odvojeno, jer sam imao prostora vani za dvije jedinice.
U slucaju bilo kakvog kvara jedna ce opet biti u funkciji.
Ako skontam da postoji potreba za nesto bolje, mogu mjenjati jednu po jednu.
Jeftinije
sale07

#19524 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by sale07 »

gidra wrote: 01/12/2023 13:55 cca 83 KM račun, ne gasi se klima.
temperatura na klimi podešena na 26 C, u kuci po termostatu u dnevnom 26-7, temepratura u ostale dvije spavace 23 stepena (dnevni + 2 spavace + 2 hodnika i 1 wc).
Sve pokriva jedan Gree G-Tech, na idelanom mjesu instalirana, druga sezona grijanja na inverter, selam Toplanama :D
Obzirom da sam odjavljen sa Toplana, investicija u inverter otplaćena za godinu i po na ime odjave usluge Toplanama...
EDIT: pored grijanja, kupanje, kuhanje sve na struju...

Image
Kolika ti je vlaznost u stanu ?
Kod mene u stanu dnevni boravak 22stepena , tv gledam ono majica kratki rukav i sl. Kad na termostatu se popne na 23 vec osjetim nelagodu i otvorim vrata od zatvorene terase da udje malo hladnijeg zraka.
Kod roditelja kad odem kod njih termostat nastiman 24-25, bukvalno se gusim u prostoru.
gidra

#19525 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gidra »

sale07 wrote: 05/12/2023 13:46
gidra wrote: 01/12/2023 13:55 cca 83 KM račun, ne gasi se klima.
temperatura na klimi podešena na 26 C, u kuci po termostatu u dnevnom 26-7, temepratura u ostale dvije spavace 23 stepena (dnevni + 2 spavace + 2 hodnika i 1 wc).
Sve pokriva jedan Gree G-Tech, na idelanom mjesu instalirana, druga sezona grijanja na inverter, selam Toplanama :D
Obzirom da sam odjavljen sa Toplana, investicija u inverter otplaćena za godinu i po na ime odjave usluge Toplanama...
EDIT: pored grijanja, kupanje, kuhanje sve na struju...

Image
Kolika ti je vlaznost u stanu ?
Kod mene u stanu dnevni boravak 22stepena , tv gledam ono majica kratki rukav i sl. Kad na termostatu se popne na 23 vec osjetim nelagodu i otvorim vrata od zatvorene terase da udje malo hladnijeg zraka.
Kod roditelja kad odem kod njih termostat nastiman 24-25, bukvalno se gusim u prostoru.
Šeta izmedju 40% i 50% (po Xiaomi Air Purifier 4), ne prelazi donju i gornju granicu. Ma ja uzivam u toplini, meni je 23 stepna obzirom na dispoziciju stana u dnevnom i kad ne grijem...
Post Reply