Ukrajina
- karanana
#189276 Re: Ukrajina
ma dobro, 80% marinike je palo ima i godinu dana.
nema hljeba ljudi, ipak su rusi sila i budaletine. odustati ni kolapsirati sigurno nece. ukrajina nema snage za bilo sta. nemaju ni rusi osim vako nesto malo lokalno, ali ja vec puno vise od godinu pricam da vrijeme radi za ruse kad je u pitanju i njihov razvoj i adaptacija na ratistu a i kad je u pitanju eksterna podrska ukrajini. hoce li rusi uzet odesu ili kijev....vjerovatno nece. vjerovatno sad ne mogu ni gradic of 50 hiljada uzet, ali ludo je to. glavom kroz zid, pa malo odmora, pa opet glavom kroz zid. atricija sigurno radi za njih, i ne da se nadam ukrajinskom oslobadjanju dombasa ili krima, to sam reko nema sanse. ali se pomalo bojim i kolapsa na duge staze.
znam da nije populrano misljenje i da je kurac rjesenje....ali ja bi sad potpiso da ovo sto sad ukrajina drzi udje u nato a da se okupirano halali. to je jedina nada da rusi ponovo nece udarit za 5-10 godina kad se oporave. ali mislim da za ruse u pregovorima to ne dolazi u obzir.
sace me pici oshamarit.
nema hljeba ljudi, ipak su rusi sila i budaletine. odustati ni kolapsirati sigurno nece. ukrajina nema snage za bilo sta. nemaju ni rusi osim vako nesto malo lokalno, ali ja vec puno vise od godinu pricam da vrijeme radi za ruse kad je u pitanju i njihov razvoj i adaptacija na ratistu a i kad je u pitanju eksterna podrska ukrajini. hoce li rusi uzet odesu ili kijev....vjerovatno nece. vjerovatno sad ne mogu ni gradic of 50 hiljada uzet, ali ludo je to. glavom kroz zid, pa malo odmora, pa opet glavom kroz zid. atricija sigurno radi za njih, i ne da se nadam ukrajinskom oslobadjanju dombasa ili krima, to sam reko nema sanse. ali se pomalo bojim i kolapsa na duge staze.
znam da nije populrano misljenje i da je kurac rjesenje....ali ja bi sad potpiso da ovo sto sad ukrajina drzi udje u nato a da se okupirano halali. to je jedina nada da rusi ponovo nece udarit za 5-10 godina kad se oporave. ali mislim da za ruse u pregovorima to ne dolazi u obzir.
sace me pici oshamarit.
- tramvajtrojka
#189277 Re: Ukrajina
jbg sami Ukrajinci moraju shvatiti jel im važnije kicenje ulica za novogodišnje praznike po Kijevu i Lavovu il odbrana zemlje. Pratim jednu ukrajinku poslovno na društvenim mrežama to soping centri vrve od posjećenosti u Kijevu, sve dok im je takav mentalitet nece daleko dogurati sto se i vidi u zadnjih 1.5 godinu da nisu uzeli ništa značajnije i da im je bas los odziv u vojskukaranana wrote: ↑01/12/2023 22:09 ma dobro, 80% marinike je palo ima i godinu dana.
- karanana
#189278 Re: Ukrajina
slazem se. i to govorim, karindzaju se i zajebavaju po kijevu i lavovu i ocekuju sadaku svijeta mjesto da cijelu ekonomiju podloze ratnom stanju ida sve resurse stave u odbranu. i zato ako ih boli kurac za nekim popisanim bahmutom, avdivkom i drugim pripizdinama u kojima ionako nema nikoga a ni neke perspektive za zivot i da ih sutra oslobode, onda jebat ga, halali, ako dobijes dobre garancije da ce ono sto ostane biti sigurno. mada opet kazem, nije ni do ukrajine kad rusi ne bi pristali na to.tramvajtrojka wrote: ↑01/12/2023 22:20jbg sami Ukrajinci moraju shvatiti jel im važnije kicenje ulica za novogodišnje praznike po Kijevu i Lavovu il odbrana zemlje. Pratim jednu ukrajinku poslovno na društvenim mrežama to soping centri vrve od posjećenosti u Kijevu, sve dok im je takav mentalitet nece daleko dogurati sto se i vidi u zadnjih 1.5 godinu da nisu uzeli ništa značajnije i da im je bas los odziv u vojskukaranana wrote: ↑01/12/2023 22:09 ma dobro, 80% marinike je palo ima i godinu dana.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#189280 Re: Ukrajina
dogodine u lisabonu
- Čitalac
#189281 Re: Ukrajina
Butusov o stanju na frontu i raskoraku između želja i rezultata…
Sad smo u teškom pozicijskom ratu. Borimo se protiv neprijatelja koji nas brojčano nadmašuje tijekom cijelog rata. Trebaju nam sustavna rješenja, ne samo od vojske već i od političkog vrha. Trebaju nam resursi, vojska bez sredstava, bez municije, potpore i oružja – ne može dati rezultate. Potrebne su i sustavne kvalitativne promjene u mobilizaciji, netko to mora učiniti, vojska ima ograničene ovlasti i ne utječe na mnoge stvari tijekom totalnog rata. Umjesto da donosimo strateške odluke, vidimo da imamo političke intrige.
Pogledajte frontu, naša vojska gleda kako neprijatelj sustavno ukopava obrambene crte duž cijele bojišnice, unatoč tome što nas brojčano nadmašuje. A Ukrajina ne kopa obrambene objekte, jer se radi o velikoj količini tehnike, ljudstva, građevinskog materijala koje vojska nema i koje bi vlasti trebale mobilizirati. Ruska vlada to radi, ukrajinska - ne. Većinu bespilotnih letjelica koje trenutno imamo nabavljaju volonteri, to je ono što građani Ukrajine prikupljaju za naše vojnike. I fpv i izviđački "Maviks" - velika većina dolazi od volontera. A pogledajte Ruse, kod njih država nabavlja većinu dronova. Dakle, tako loša i autoritarna Rusija, koja nema jednake intelektualne resurse i takvu podršku u svijetu, zbog bolje organizacije na najvišoj razini, stvara prednost tamo gdje se činilo da smo prednost imali mi. Nažalost, popuštamo, lošije upravljamo situacijom, to se mora priznati, to je očigledno...
...Imamo veliki raskorak između strategije i taktike, između želja i obećanja i postignutih rezultata. To što nismo postigli ono što smo željeli rezultat je prevelikih očekivanja koja nisu odgovarala stvarnom stanju...Nije se vodilo računa o snazi neprijatelja, odnosno došlo je do ozbiljnog podcjenjivanja neprijatelja. To je problem naših obavještajnih struktura koje vrhovnom zapovjedniku nisu dale punu procjenu situacije. Odnosno, ako uzmete u obzir snage neprijatelja, konstrukciju obrambenog sustava, onda je, naravno, sve trebalo planirati na drugačiji način. To je sada očito i to sada priznaje i sama vojska…
-
kluz franjo
#189282 Re: Ukrajina
Moram priznati da me i dalje iznenadi nesposobnost nekih ljudi da rat u Ukrajini stave u kontekst dimenzija istog. (Doduše... kod deklarisanih "vjernika" u ruske izvore informacija me ništa ne iznenađuje.)
Lviv je od linije fronta u Avdiivki udaljen ca. 1000 km. vazdušne linije, a od Sarajeva npr. ca. 800 km.
Od iračko-iranskog rata nismo svjedočili konvencionalnom ratu ovih dimenzija, širine i dubine fronta i stotina i stotina hiljada vojnika sa svake strane.
Rusi su možda i imali šansu da na samom početku invazije, u blicu zauzmu Kijev i tako možda simbolički proglase uspjeh i pobjedu. Pa čak ni u tom scenariju vjerovatno ne bi do danas uspjeli zauzeti zapad Ukrajine.
U ovim, datim okolnostima bi čak i neka mega-uspješna ofanziva trenutno značila max. 70 km širine i 50 km dubine. Pa opet ni takva ne bi odlučila rat.
Bilo, kako bilo. Sve dok Ukrajinci po svom izboru žele pružati otpor, imaju moju podršku.
Baš kao što i pitanje nekih pregovora o primirju treba biti njihov izbor.
Okićene jelke u Lvivu ne igraju za mene po tom pitanju nikakvu ulogu.
A ovo što agresori uz evidentno ogromne gubitke rade zadnjih mjeseci na istočnom frontu (Kupjansk-Marinka) nema apsolutno nikakvog strateškog, a ni operativnog efekta. Teritorijalno napredovanje im se mjeri u stotinama metara bukvalno spržene zemlje.
Preko 80% Ukrajine je slobodno, a agresor ovih 17-18% posto (uklj. Krim i Donbas 2014) krvavo plaća.
Što se mene tiče... prolazno vrijeme za Zelenskog i ZSU je
A vrijeme (NATO i EU) ne radi za Rusiju.
Lviv je od linije fronta u Avdiivki udaljen ca. 1000 km. vazdušne linije, a od Sarajeva npr. ca. 800 km.
Od iračko-iranskog rata nismo svjedočili konvencionalnom ratu ovih dimenzija, širine i dubine fronta i stotina i stotina hiljada vojnika sa svake strane.
Rusi su možda i imali šansu da na samom početku invazije, u blicu zauzmu Kijev i tako možda simbolički proglase uspjeh i pobjedu. Pa čak ni u tom scenariju vjerovatno ne bi do danas uspjeli zauzeti zapad Ukrajine.
U ovim, datim okolnostima bi čak i neka mega-uspješna ofanziva trenutno značila max. 70 km širine i 50 km dubine. Pa opet ni takva ne bi odlučila rat.
Bilo, kako bilo. Sve dok Ukrajinci po svom izboru žele pružati otpor, imaju moju podršku.
Baš kao što i pitanje nekih pregovora o primirju treba biti njihov izbor.
Okićene jelke u Lvivu ne igraju za mene po tom pitanju nikakvu ulogu.
A ovo što agresori uz evidentno ogromne gubitke rade zadnjih mjeseci na istočnom frontu (Kupjansk-Marinka) nema apsolutno nikakvog strateškog, a ni operativnog efekta. Teritorijalno napredovanje im se mjeri u stotinama metara bukvalno spržene zemlje.
Preko 80% Ukrajine je slobodno, a agresor ovih 17-18% posto (uklj. Krim i Donbas 2014) krvavo plaća.
Što se mene tiče... prolazno vrijeme za Zelenskog i ZSU je
A vrijeme (NATO i EU) ne radi za Rusiju.
-
Mrvice_ba
#189283 Re: Ukrajina
Pad je poceo od trenutka kad su napali robotnije i kilavili sto godina.
Kako je se aktivirao israel, amidza otisao da flauta zaboravio kepeca.
Kako je se aktivirao israel, amidza otisao da flauta zaboravio kepeca.
-
kluz franjo
#189284 Re: Ukrajina
Kao što rekoh...
Pogledam na kartu, pogledam gubitke, pogledam dizanje zapadne, vojne industrije i dogovoren nastavak vojno-ekonomske podrške Ukrajini od NATO i EU... i sve OK.
A vjerni gutači Putinovih propagandnih istresotina me ne iznenađuju.
Pogledam na kartu, pogledam gubitke, pogledam dizanje zapadne, vojne industrije i dogovoren nastavak vojno-ekonomske podrške Ukrajini od NATO i EU... i sve OK.
A vjerni gutači Putinovih propagandnih istresotina me ne iznenađuju.
-
Itsoktobealone
#189285 Re: Ukrajina
Sjećam se vremena kad nisi mogao pisnuti na ovom forumu da Ukrajina, nažalost, ne ostvaraju dovoljno i da joj se smiješi poraz. Odmah te testosteron lynch mafija uzme pljuvati da si ljubitelj krvnika iz Kremlja
Sad nikog ne možeš naći na temi, svi se ušutili, razbježali
Jbg đaci, plavo-žuti su ovo izgubili onog trenutka kad je ostatak svijeta uzeo dozirati vojnu pomoć a Ukrajinski tenkovi popušili na prvoj poljani.
Sad nikog ne možeš naći na temi, svi se ušutili, razbježali
Jbg đaci, plavo-žuti su ovo izgubili onog trenutka kad je ostatak svijeta uzeo dozirati vojnu pomoć a Ukrajinski tenkovi popušili na prvoj poljani.
-
kluz franjo
#189286 Re: Ukrajina
"Pušenje" Ukrajine npr. u zadnjih godinu dana...
Preko 100.000 trajnih gubitaka u ljudstvu i hiljade i hiljade gubitaka opreme agresora u zadnjih godinu dana je rezultiralo u... NULI.
Činjenice su činjenice, a gutači su gutači.

Preko 100.000 trajnih gubitaka u ljudstvu i hiljade i hiljade gubitaka opreme agresora u zadnjih godinu dana je rezultiralo u... NULI.
Činjenice su činjenice, a gutači su gutači.

-
sumirprimus
-
sitni svercer
#189289 Re: Ukrajina
sve u svoje vrijeme
-
sumirprimus
#189290 Re: Ukrajina
Jeko izgubio?Itsoktobealone wrote: ↑02/12/2023 00:06 Sjećam se vremena kad nisi mogao pisnuti na ovom forumu da Ukrajina, nažalost, ne ostvaraju dovoljno i da joj se smiješi poraz. Odmah te testosteron lynch mafija uzme pljuvati da si ljubitelj krvnika iz Kremlja![]()
Sad nikog ne možeš naći na temi, svi se ušutili, razbježali![]()
Eno srba skute ljube i laktasenku i onom perverznom starom olinjalom razvratniku lavrovu sve u nadi da ce ponovo pasti pod njihovu milost. Alli avaj kosovo je izgubljeno za vijeke vijekova dzaba lazi o herojskom otporu na kosarama i teroristickim ispadima u banjskoj. A i ovim drugim hamasu spasa nema .
Taman ste udruzeni u nevolji.
Slava Ukajirni, herojima slava
-
Itsoktobealone
#189291 Re: Ukrajina
Ti si totalna budalasumirprimus wrote: ↑02/12/2023 00:26Jeko izgubio?Itsoktobealone wrote: ↑02/12/2023 00:06 Sjećam se vremena kad nisi mogao pisnuti na ovom forumu da Ukrajina, nažalost, ne ostvaraju dovoljno i da joj se smiješi poraz. Odmah te testosteron lynch mafija uzme pljuvati da si ljubitelj krvnika iz Kremlja![]()
Eno srba skute ljube i laktasenku i onom perverznom starom olinjalom razvratniku lavrovu sve u nadi da ce ponovo pasti pod njihovu milost. Alli avaj kosovo je izgubljeno za vijeke vijekova dzaba lazi o herojskom otporu na kosarama i teroristickim ispadima u banjskoj. A i ovim drugim hamasu spasa nema .
Slava Ukajirni, herojima slava![]()
-
sumirprimus
#189292 Re: Ukrajina
Gine bratija ko mišomorom povijena
-
Mrvice_ba
#189293 Re: Ukrajina
Pada donbas ko kula od karata, jevreji skupo kostase kepeca.
-
sumirprimus
#189294 Re: Ukrajina
Itsoktobealone wrote: ↑02/12/2023 00:27Ti si totalna budalasumirprimus wrote: ↑02/12/2023 00:26Jeko izgubio?Itsoktobealone wrote: ↑02/12/2023 00:06 Sjećam se vremena kad nisi mogao pisnuti na ovom forumu da Ukrajina, nažalost, ne ostvaraju dovoljno i da joj se smiješi poraz. Odmah te testosteron lynch mafija uzme pljuvati da si ljubitelj krvnika iz Kremlja![]()
![]()
![]()
Ti mi kazesItsoktobealone wrote: ↑25/08/2012 18:53 Ja sam uvijek sam, i volim biti sam, ako nista, tjesim sebe da je tako bolje. Al' sam se bas ismijao na ove postove![]()
-
sumirprimus
-
Mrvice_ba
#189296 Re: Ukrajina
Država od 30 mil stanovnika, ne moze dvije godine regrutovati 5 miliona vojnika, prosi ko dunge lange po svijetu.
Arbih na milion Bošnjaka i pro Bosanaca imala 250000 vojnika. Ukrajinci nece da ratuju za kepeca ili im je draga ruska cizma.
Za Bošnjake je najbolje da ratuju do iznemoglosti i sto vise istok orka ode tamo da đubri.
Arbih na milion Bošnjaka i pro Bosanaca imala 250000 vojnika. Ukrajinci nece da ratuju za kepeca ili im je draga ruska cizma.
Za Bošnjake je najbolje da ratuju do iznemoglosti i sto vise istok orka ode tamo da đubri.
-
Itsoktobealone
#189297 Re: Ukrajina
Čovjek kopo' po profilu da nađe post prije 10+ godinasumirprimus wrote: ↑02/12/2023 00:31Itsoktobealone wrote: ↑02/12/2023 00:27Ti si totalna budalasumirprimus wrote: ↑02/12/2023 00:26
Jeko izgubio?
![]()
Ti mi kazesItsoktobealone wrote: ↑25/08/2012 18:53 Ja sam uvijek sam, i volim biti sam, ako nista, tjesim sebe da je tako bolje. Al' sam se bas ismijao na ove postove![]()
![]()
Kao što rekoh, jedan ekletantan komad budale
-
sumirprimus
#189298 Re: Ukrajina
Dakle i dalje licno vrijedanje kao primarni izvor neargumentovane kontre, alal vera junaci 
- drug_profi
#189299 Re: Ukrajina
Šutimo jer nam je više ispod časti obraćati se rusofolima koji nekritično gutaju rusku propagandu i nasjedaju na naručene novinarske budalaštine.
-
kluz franjo
#189300 Re: Ukrajina
Država od 140 miliona ne može nahvatati više od milion vojnika za "specijalnu vojnu operaciju".
Sva im se "sila" sastoji uglavnom od pomilovanih ubica i silovatelja iz zatvora, srednjo- i dalekoazijske sirotinje i vjernih kadirovaca.
Doduše... i struktura i domet navijača im je sličan.
Sva im se "sila" sastoji uglavnom od pomilovanih ubica i silovatelja iz zatvora, srednjo- i dalekoazijske sirotinje i vjernih kadirovaca.
Doduše... i struktura i domet navijača im je sličan.