AMERIKA
-
sumirprimus
#8726 Re: AMERIKA
Ne razumiju, ne zele, kao ni pojam cionizma medju jevrejima i amerikancima
- ultima_palabra
#8727 Re: AMERIKA
Pa Kissinger nije bas bio neki konzervativac, vise makijavelista. Ostali manje vise jesu, ali su debela manjina.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 19:17Aha, na primjer braca Koch, Sheldon Adelson, Stephen Miller ili Ben Shapiro. Ili mozda ovaj Henry Kissinger koji danas krepa. Ili mozda Paul Wolfowitz. Ili mozda Andrew Breitbart.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 15:20 Ono sto se moze primijetiti je da su Jevreji u zapadnim drustvima propagatori LGBT sloboda, dok se u Izraelu propagira da imas 10+ djece![]()
Ultraortodoksni u Izraelu su cesto totalno kontra drzave orjentirani, kontra cionizma, sluzenja u vojsci, placanja taksi, i tako dalje.
Tako da si poprilicno fulio fudbal.
-
swanfilter
#8728 Re: AMERIKA
Henry je maher svoje vrste.
Dok je stolovao, pitas se ko je bio predsjednik.
- SmokingMan
#8729 Re: AMERIKA
Vrijede li sta njegove knige za procicati
-
MinistarKulture
#8730 Re: AMERIKA
Veliki zlocinac koji se zalagao za podjelu Bosne je kreposinuhe wrote: ↑30/11/2023 05:26 Umro Henry Kissinger
https://www.npr.org/2023/11/29/91598125 ... inger-dead
- jeza u ledja
#8731 Re: AMERIKA
Niti su oni debela manjina, niti su liberali u Izraelu debela manjina.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 20:33Pa Kissinger nije bas bio neki konzervativac, vise makijavelista. Ostali manje vise jesu, ali su debela manjina.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 19:17Aha, na primjer braca Koch, Sheldon Adelson, Stephen Miller ili Ben Shapiro. Ili mozda ovaj Henry Kissinger koji danas krepa. Ili mozda Paul Wolfowitz. Ili mozda Andrew Breitbart.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 15:20 Ono sto se moze primijetiti je da su Jevreji u zapadnim drustvima propagatori LGBT sloboda, dok se u Izraelu propagira da imas 10+ djece![]()
Ultraortodoksni u Izraelu su cesto totalno kontra drzave orjentirani, kontra cionizma, sluzenja u vojsci, placanja taksi, i tako dalje.
- jeza u ledja
#8732 Re: AMERIKA
Cije, Macchiavellijeve ili Kissingerove?
- SmokingMan
#8733 Re: AMERIKA
- sinuhe
#8734 Re: AMERIKA
Dao je Niall Fergusonu prije nekoliko godina da mu pise biografiju. Ceka se drugi dio
Vidim da imam na polici World Order(2014) od Kissingera.
Vidim da imam na polici World Order(2014) od Kissingera.
- ultima_palabra
#8735 Re: AMERIKA
Iskoristio je cinjenicu da je Nixon bio zabavljen prisluskivanjima i zataskavanjem istih, sve sto se tice vanjske politike delegirao njemu. Poslije toga, Ford gledao da nahrani cuke i nista ne dira. Mediji mu pusili q i napravili mit o velikom mestru globalne politike.swanfilter wrote: ↑30/11/2023 20:44 Henry je maher svoje vrste.
-
Maxxtro
#8736 Re: AMERIKA
Generalno sam protivnik retardiranih tiktok trendova i challenge-a, al ne bih imao ništa protiv da se započne challenge pišanja po Kissingerovom grobu.
-
caros
#8737 Re: AMERIKA
Toliko nisu debela manjina da je Netanyahu konstantno u i oko vlasti zadnjih xy godina. Wow, bilo protesta prije ovog rata, jako bitno.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 21:34Niti su oni debela manjina, niti su liberali u Izraelu debela manjina.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 20:33Pa Kissinger nije bas bio neki konzervativac, vise makijavelista. Ostali manje vise jesu, ali su debela manjina.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 19:17
Aha, na primjer braca Koch, Sheldon Adelson, Stephen Miller ili Ben Shapiro. Ili mozda ovaj Henry Kissinger koji danas krepa. Ili mozda Paul Wolfowitz. Ili mozda Andrew Breitbart.
Toliki pokušaji da se Izrael predstavi kao neka napredna demokratija fakat postaju smiješni.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- jeza u ledja
#8739 Re: AMERIKA
Kakvi toliki pokusaji? O cemu ti? Prije bih rekao da se jevreji i Izrael pokusavaju ubaciti u svaku temu na forumu.caros wrote: ↑01/12/2023 10:10Toliko nisu debela manjina da je Netanyahu konstantno u i oko vlasti zadnjih xy godina. Wow, bilo protesta prije ovog rata, jako bitno.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 21:34Niti su oni debela manjina, niti su liberali u Izraelu debela manjina.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 20:33
Pa Kissinger nije bas bio neki konzervativac, vise makijavelista. Ostali manje vise jesu, ali su debela manjina.
Toliki pokušaji da se Izrael predstavi kao neka napredna demokratija fakat postaju smiješni.
U Britaniji ili Njemackoj do nedavno su konzervativci bili na vlasti par decenija, znaci tamo nema liberala, jel?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#8740 Re: AMERIKA
Netanyahu nije konzervativac, već desničar. Torries i CDU miješati sa Likudom je smiješno.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2023 14:22Kakvi toliki pokusaji? O cemu ti? Prije bih rekao da se jevreji i Izrael pokusavaju ubaciti u svaku temu na forumu.caros wrote: ↑01/12/2023 10:10Toliko nisu debela manjina da je Netanyahu konstantno u i oko vlasti zadnjih xy godina. Wow, bilo protesta prije ovog rata, jako bitno.jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 21:34
Niti su oni debela manjina, niti su liberali u Izraelu debela manjina.
U Britaniji ili Njemackoj do nedavno su konzervativci bili na vlasti par decenija, znaci tamo nema liberala, jel?
Samo što sada imamo u Izraelu još veće radikalne desničare pa i Netanyahu ispada centrista.
Izraelska ljevica je jedva prešla cenzus.
-
caros
#8741 Re: AMERIKA
I šta ako tamo ima liberala? Mnogo su bitni, jednako kao i ovi izraelski. Da ne pričam kako nijedna od tih vlasti ne bi preživjela blebetanja o Amalecima, da ne idemo dalje.
Netanyahu je zajahao još 1996. godine, a Likud je ubjedljivo najjača partija godinama. Sve što bude htio da provuče i provući će. Izrael je demokratija na papiru, sve ostalo je botovska propaganda. Sva priča je krenula tvojim napadom na Ultimu, a ništa pogrešno nije rekao. Još navodiš klauna Shapira kao nekakav primjer.
Netanyahu je zajahao još 1996. godine, a Likud je ubjedljivo najjača partija godinama. Sve što bude htio da provuče i provući će. Izrael je demokratija na papiru, sve ostalo je botovska propaganda. Sva priča je krenula tvojim napadom na Ultimu, a ništa pogrešno nije rekao. Još navodiš klauna Shapira kao nekakav primjer.
Ovo je jedina istina kada se priča o njihovim liberalima. Nebitni su. I nepobitno je, Jevreji koji žive na zapadu nisu ni blizu ovim koji žive u Izraelu.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 18:44 Pa ja vjerujem da ima liberalnih i u Pjongjangu, samo sto je njihov uticaj na drustvo minoran. Ovamo ce demografija odraditi svoje, ovi ultrasi em se doseljavaju, em se mnoze![]()
Prof. Baric rece da trenutno ovih ortodoksnih ima oko 15%, a za 10tak godina se ocekuje da ih bude 30%.
- jeza u ledja
#8742 Re: AMERIKA
Cuj nije konzervativac vec desnicarsehohari wrote: ↑01/12/2023 14:39Netanyahu nije konzervativac, već desničar. Torries i CDU miješati sa Likudom je smiješno.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2023 14:22Kakvi toliki pokusaji? O cemu ti? Prije bih rekao da se jevreji i Izrael pokusavaju ubaciti u svaku temu na forumu.
Samo što sada imamo u Izraelu još veće radikalne desničare pa i Netanyahu ispada centrista.
Izraelska ljevica je jedva prešla cenzus.
Ne znam sta tebi predstavlja “ljevica” no izraelski liberali su drugi najjaci blok u Izraelu. Zbog cega je Likud uopste morao pozivati ultra-desnicare u vlast?
U Americi po toj logici ljevica uopste ne postoji.
-
caros
#8743 Re: AMERIKA
Wilders nikada neće biti vlast, jednako kao i AfD i Le Pen. Likud je tu već skoro 20 godina u cugu.
- jeza u ledja
#8744 Re: AMERIKA
Prica je pocela ubacivanjem rasprave o Izraelu na temi o Americi.caros wrote: ↑01/12/2023 14:52 I šta ako tamo ima liberala? Mnogo su bitni, jednako kao i ovi izraelski. Da ne pričam kako nijedna od tih vlasti ne bi preživjela blebetanja o Amalecima, da ne idemo dalje.
Ovo je jedina istina kada se priča o njihovim liberalima. Nebitni su. I nepobitno je, Jevreji koji žive na zapadu nisu ni blizu ovim koji žive u Izraelu.ultima_palabra wrote: ↑30/11/2023 18:44 Pa ja vjerujem da ima liberalnih i u Pjongjangu, samo sto je njihov uticaj na drustvo minoran. Ovamo ce demografija odraditi svoje, ovi ultrasi em se doseljavaju, em se mnoze![]()
Prof. Baric rece da trenutno ovih ortodoksnih ima oko 15%, a za 10tak godina se ocekuje da ih bude 30%.
Nisam ja nikoga "napao", ovo je forum, a on sluzi za razmjenu misljenja.
I naravno da je pogresno rekao, kao sto sam vec argumentovao. Shapiro je samo jedan od niza primjera koje sam naveo.
Likud jedva dobija cetvrtinu glasova na izborima, ti ih navodis kao "ubjedljivo najjacu partiju". Na milion izbora koje su imali u zadnjih 25 godina, mozda su na samo 1 ili 2 dobili 5% glasova vise od liberalne opozicione stranke.
- jeza u ledja
- jeza u ledja
#8746 Re: AMERIKA
I jos samo na ovo da se osvrnem - slazem se, naravno da se razlikuju. Mislim da se razlikuju i muslimani koji zive na Zapadu od onih koji zive u muslimanskim drzavama, kao i krscani, hindusi, itd. Zasto bi bili isti, pogotovo kada govorimo o grupama koji su se ciljano selili iz jedne zemlje/kraja u drugu?
Ili recimo ovako - liberalni jevreji sa Zapada nemaju potrebu da se sele u Izrael.
-
sumirprimus
#8747 Re: AMERIKA
nidje veze, vecina ih ima americko ili neko drugo zapadno drzavljanstvo, i dobar dio ih je skolovan u americi i na zapadu. i krecu se i tamo i obrnuto.
naravno to nece procitati na klixu...
za to vrijeme niko ni na tren ne spomene arapske liberale, za podrucje i populaciju bar 10 puta veciun od izraelske...
dajte jednu arapsku liberalnu populaciju, i na zapadu ina bliskom istoku?
za to vrijeme niko ni na tren ne spomene arapske liberale, za podrucje i populaciju bar 10 puta veciun od izraelske...
dajte jednu arapsku liberalnu populaciju, i na zapadu ina bliskom istoku?
- jeza u ledja
#8748 Re: AMERIKA
Vecina Izraelaca vodi porijeklo iz istocne Evrope ili sa Bliskog Istoka. Takvi porijeklom sa Zapada su manjina. Ima i logike da ovi sto danas zive na Zapadu imaju manju potrebu da se tamo sele od onih sto zive u zemljama bivseg SSSRa ili Etiopiji. Takvi im uglavnom i kroje danas politiku.sumirprimus wrote: ↑01/12/2023 15:42 nidje veze, vecina ih ima americko ili neko drugo zapadno drzavljanstvo, i dobar dio ih je skolovan u americi i na zapadu. i krecu se i tamo i obrnuto.
Iz Amerike tamo samo sele cionisti i kojekakvi sa dna kace, pogotovo u zadnje vrijeme. Odes fino na Zapadnu Obalu, otmes nekom Palestincu kucu, i eto te uspio si u zivotu.
-
caros
#8749 Re: AMERIKA
Nemaju potrebe jer su se integrisali i religija ih manje zanima, jednako kao i muslimane na zapadu, makar one koji žele nešto od života. No davno sam utvrdio da su sve abrahamske religije svakako kancer, što se svaki dan i pokazuje na Bliskom Istoku.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2023 15:40I jos samo na ovo da se osvrnem - slazem se, naravno da se razlikuju. Mislim da se razlikuju i muslimani koji zive na Zapadu od onih koji zive u muslimanskim drzavama, kao i krscani, hindusi, itd. Zasto bi bili isti, pogotovo kada govorimo o grupama koji su se ciljano selili iz jedne zemlje/kraja u drugu?
Ili recimo ovako - liberalni jevreji sa Zapada nemaju potrebu da se sele u Izrael.
S tim da postoji ključna razlika, Jevreja je mnogo manje od muslimana i hindusa.
O Likudu ne moramo dalje, oni su vlast i bit će skoro zauvijek. Najbliži saveznici su im i najveći ološ.
- jeza u ledja
#8750 Re: AMERIKA
Ja samo zelim reci da besmisleno stavljati pripadnike jedne vjere ili etnicke grupe u isti kos i donositi zakljucke o jednima na osnovu onog sto pripadnici te vjere ili etnicke grupe rade negdje hiljadama kilometara dalje. Mislim, ne da je samo besmisleno, vec opasno.caros wrote: ↑01/12/2023 16:12Nemaju potrebe jer su se integrisali i religija ih manje zanima, jednako kao i muslimane na zapadu, makar one koji žele nešto od života. No davno sam utvrdio da su sve abrahamske religije svakako kancer, što se svaki dan i pokazuje na Bliskom Istoku.jeza u ledja wrote: ↑01/12/2023 15:40I jos samo na ovo da se osvrnem - slazem se, naravno da se razlikuju. Mislim da se razlikuju i muslimani koji zive na Zapadu od onih koji zive u muslimanskim drzavama, kao i krscani, hindusi, itd. Zasto bi bili isti, pogotovo kada govorimo o grupama koji su se ciljano selili iz jedne zemlje/kraja u drugu?
S tim da postoji ključna razlika, Jevreja je mnogo manje od muslimana i hindusa.
O Likudu ne moramo dalje, oni su vlast i bit će skoro zauvijek. Najbliži saveznici su im i najveći ološ.
Jasno mi je da to mnogi od njih samih rade, pa pretpostavljam da takav svjetonazor onda pretpostavljaju i drugim grupama. Ali takvi su samo dio sire populacije. I isto tako mi je jasno da nacionalne zemlje iz kojih ovi dolaze (ili koje bi htjele da se predstavljaju kao nacionalne zemlje odredjene grupe) cesto zele da stavljaju te grupe vani u neki svoj kos/jato. Ali ovi vani to ne zele.
Znam bruku jevreja u Americi koji ne zele nista da imaju sa Izraelom, cak sta vise rekao bih preziru tu zemlju. A Izrael sve cini da takve ljude ovom iznad pogresnom logikom omrzne u ocima onih koji tako sve njih stavaljaju u isti kos.
Na vrlo slican nacin, ne bas potpuno isti, se i muslimani optuzuju i stavljaju u isti kos u ocima nekih, pogotovo kad ih treba optuzivati za nesto sto neko drugi radi hiljadama kilometara daleko.
Cak se i sjecam tacno komentara tipa, parafraziram: "dosli ovdje (recimo u Svedsku) i traze neka prava, a u svojim zemljama zabranjuju zenama da voze".
Nadam se da kontas sta zelim reci.
A sto se tice promocije ideoloske agende u vezi drustvenih normi, vec sam naveo da postoje itekako uticajni ljudi na Zapadu koji promovisu konzervativne vrijednosti. Znaci ne govorim o obicnom narodu vec ljudima koji su bitni. I mislim da je tu odnos liberalnih i konzervatvinih jevreja mnogo izbalansiraniji nego recimo u glasovima obicnih jevreja. Govorim na Zapadu.