INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15576 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
najbezbolnije bi bilo da svake godine poskupljuje po 1.99% i to kad je raja na moru 
- dječak sa šibicama
#15577 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prosjecna plata kao sarma, neko kupus neko meso.
Vecini ljudi nisu rasle plate i govorim o realnom sektoru, to sto ovim strajkacima iz zdravstva i ostalim uhljebima iz javnog sektora rastu plate, to je njihova prednost. Oni sto rade kod privatnika, njima je plata uglavnom ista.
Poredjenje sa Njemackom i ostale nebuloze najbolje ignorisati.
Vecini ljudi nisu rasle plate i govorim o realnom sektoru, to sto ovim strajkacima iz zdravstva i ostalim uhljebima iz javnog sektora rastu plate, to je njihova prednost. Oni sto rade kod privatnika, njima je plata uglavnom ista.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15578 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma ja, prosjecna plata je sarma, a moje anegdotalno iskustvo je mjerilo
Joj djecacitju ti si institucija
Joj djecacitju ti si institucija
- nepass1
#15579 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako nisu rasle plate? Bingo podigao plate, benzinske pumpe podigle plate, teleperformance 2k start bez bonusa. Milion primjeraEventualno nisu rasle plate tipa pekara gdje ima dvije radnice od 55g i fali im 5g staza za penzije. Znaju da ce tesko naci novi posao pa su "zarobljene"dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2023 10:29 Prosjecna plata kao sarma, neko kupus neko meso.
- apsidejzi
#15580 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France100k wrote: ↑30/11/2023 21:27Odakle izvlacis ovoliko znanje?apsidejzi wrote: ↑30/11/2023 15:56 Cijena struje na trzistu jeste skupa. BiH se moze zahvaliti Titu i ekipi sto su pravili hidroelektrane po Bosni i sada BiH ima svoju struju koju proizvodi rutomible na struju, i ne zagadjivati zrak. I kad je pocela jebada sa rusima, i nestalo gasa onda je pocela problemaika sa strujom. Sada je neko u EU vidio da Bosna ima mnogo struje i bacio oko na to. Hocete kredit da finansirate penzionere, policiju, javnu upravu. Moze, al dajte nam struju. Ali nemamo toliko da se mozemo razbacivati? Nema veze, u nas skupa u vas jeftina, hajmo pomjesati pa da nam svima bude jednako. Nama nize, vama vise. Ali to znaci povecanje 60% kod nas. Znam, ali vama treba kredit za ovo i za ono.
I onda dodju pare iz EU koje se ovdje operu, a ovi potpisu ugovor i ti imas 60% skuplju struju. Ugrubo opisano, ali sustinu razumijes.
Francuska nije zatvorila nuklearne elektrane. Elektricna vozila trose manje od promila proizvedene EE. Niko ne zeli nasu struju jer je uskoro necemo ni imati sa zatvaranjem kotlova. Koje pare dodju iz EU i kako se operu?
Francuska je napravila plan da zatvori 50% svojih kapaciteta do 2025-e pa su prije par godina to produzili do 2035-e. Sad ih je ovo sa Rusijom malo poremetilo i jos uvijek se ne zna kako ce stvari ici. No ono sto je bitnije, jeste da zbog ovog plana, odrzavanje postojecih postrojenja nije bilo bas na visokom nivou, i danas imas malo malo probleme sa korozijom gdje se nuklearka mora zatvoriti dok se ne rijesi problem. Prosle godine je u jednom trenutku bilo zatvoreno 32 od 56 elektrana. Zato je struja bila nevjerovatno skupa prosle zime. Sad je Francuska u dilemi da li obnavljati postojece reaktore ili ne. Ako je plan da do 2035 zatvore polovinu, onda se ne isplati nista renovirati u toj polovini. No ovisnost o struji je ocita i nema se alternative.
Zato Evropa gleda odakle da dobije energiju sto jeftinije. Nasa struja je relativno jeftina, jer nemamo nikakav ugovor koji nas obavezuje na izvoz. Mozemo proizvesti za nase potrebe i ostane i za izvoza. No EU nece tako. Oni hoce sve i mi cemo na kraju doci u istu poziviju kao Svedska. Svedska bukvalno 95% godine izvozi struju svaki dan. Mozda je par dana u godini prisiljena da uveze i to kad bas minus pritisne. Uglavnom izvoze jer imaju nuklearke i hidroelektrane. Kad vjetar puse onda bas imaju mnogo za izvest. No Svedska je u EU i oni po EU pravilima moraju 70% proizvedene struje staviti za potrebe svih clanica. Medjutim, u stvarnosti, samo 30% proizvedene struje je visak. Ostalo trose svedi.
Problem sa proizvodnjom struje je taj sto se ona trosi kad se proizvodi. Ne mozes je sacuvati dugorocno. Imas baterije al to je neefikasno za nivo drzave. Tako da se uglavnom proizvodi onoliko koliko treba. Da Svedska nije u EU, oni bi lagano mogli proizvesti za svoje potrebe jer imaju kapacitet oko 30mW a treba im obicno oko 20mW. Struja bi bila ekstremno jeftina. Ali posto su u EU, onda moraju dozvoliti svima da koriste tu struju i onda imas problem jer proizvodjaci (koji su privatne kompanije) zele zaraditi novac. Njima je isplativije prodati struju Njemackoj koja ce je kupiti po pola marke, nego domacem stanovnistvu po 5 feninga. Kad puse vjetar u Njemackoj onda njemci proizvode svoju struju i ne treba im svedska. Tad je i u svedskoj jeftina. No kad nema vjetra onda daj, ne pitam za cijenu. To cini da i svedi moraju placati vecu cijenu.
Sad je BiH na pragu da potpise takav ugovor sa EU.
A na pitanje kakve pare dolaze od EU i kako se operu... Ne znam kako se operu, al znam da se autoput poceo praviti u jesen 2001 godine i jos nije gotov. U medjuvremenu su svi koji su vozili automobile zadnjih 22 godine platili dio iznosa za registraciju koji se odnosi za izgradnju autoputa. Istovremeno, svaki put kad prodjes naplatnu kucicu dio tih para je trebao biti usmjeren za izgradnju novog puta. A autoputa nigdje. Pare su skupljene ali ih nema. E tako ce ti biti i sa strujom. BiH je birokratski aparat koji jede mnogo novca ni u sta. Ako misli da se odrzava jos koje izbore trebaju im pare od EU. EU kaze: evo pare, daj struju. (ovo naravno ne znam ali pogadjam jer iduci korak je ocit): Bosanski politicari polako pocinju navikavati narod da ce struja biti skuplja. Ne objasnjavaju zasto. No to cinim ja. Ja sam opisao zasto ce struja biti skuplja. No tebi se ocito ne svidja moj odgovor, ali to nije moj problem. Ni meni se ne svidja sto padnem kad se okliznem, ali gravitaciju boli klintom za mojim emocijama. Ona je takva kakva jeste. Takav je i ugovor sa EU.
- dječak sa šibicama
#15581 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Porasle su i cijene do 100% pa je sad red i na struju, jel tako.
Jel vam sramota u pm.
Jel vam sramota u pm.
- skupljac_zeljeza
#15582 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kolika je bila potrošačka korpa kada je bilo posljednje poskupljenje struje? Povećane plate, ali povećana i potrošačka korpa. Nije nikada ni blizu usklađeno niti to iko očekuje da će se desiti u bliskoj budućnosti. Ali moraju prvo riještiti niz drugih stvari prije poskupljenja struje jer skuplja struja znači da će već za ova primanja skupa potrošačka korpa biti još skuplja.
– Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juni 2023. godine iznosi 2.768,40 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2023. iznosila je 1.233,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,54 %. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,53%.
https://www.sssbih.com/sindikalna-potro ... 23-godine/
....ako poskupe struju svi u lancu će podići cijene i na kraju će opet građani platiti. Ovakve odluke dovode do inflacije i lančanih poskupljenja svega u državi. To je kontraproduktivno, smatra director TMD-a.
https://bosnainfo.ba/hanic-o-cijeni-str ... vestiraju/
- Haris.ba
#15583 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pare za registraciju koje nisu osiguranje idu za izgradnju magistrala, ne autoputa.apsidejzi wrote: ↑01/12/2023 10:36 .. Ne znam kako se operu, al znam da se autoput poceo praviti u jesen 2001 godine i jos nije gotov. U medjuvremenu su svi koji su vozili automobile zadnjih 22 godine platili dio iznosa za registraciju koji se odnosi za izgradnju autoputa. Istovremeno, svaki put kad prodjes naplatnu kucicu dio tih para je trebao biti usmjeren za izgradnju novog puta
Ono sto se od putarine skupi dovoljno je za odrzavanje i plate. Nema tu para za izgradnju.
- dječak sa šibicama
#15584 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U sustini, kako jucer napisah, premala je inflacija na nasa basnoslovna primanja pa treba izazvati novu.
-
Glanzer
#15585 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gdje su akcize?Haris.ba wrote: ↑01/12/2023 10:51Pare za registraciju koje nisu osiguranje idu za izgradnju magistrala, ne autoputa.apsidejzi wrote: ↑01/12/2023 10:36 .. Ne znam kako se operu, al znam da se autoput poceo praviti u jesen 2001 godine i jos nije gotov. U medjuvremenu su svi koji su vozili automobile zadnjih 22 godine platili dio iznosa za registraciju koji se odnosi za izgradnju autoputa. Istovremeno, svaki put kad prodjes naplatnu kucicu dio tih para je trebao biti usmjeren za izgradnju novog puta
Ono sto se od putarine skupi dovoljno je za odrzavanje i plate. Nema tu para za izgradnju.
- Haris.ba
- Ozimician
#15587 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da tebi fali UPDATE informacija barem nekoliko godina.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/12/2023 09:52U Njemačkoj. Tamo su i plate i penzije i svašta nešto drugačije. A kod nas su davali poticaje za toplotne pumpe čime su nagovarali ljude da se prebace sa tvrdih i fosilnih goriva na štedljive eco toplotne pumpe na struju i sada će da je poskupe sa uglavnom cementiranim primanjima. Slična situacija je bila i sa pećima na pelet i peletom pa znamo kakve su glavobolje ljudi imali pred početak prošle zime. Pa sam ovdje čitao komentare kako je u Austriji i Njemačkoj tona peleta 800 KM pa šta možemo kada mu je takva cijena. Koliko njemački penzioner može kupiti peleta za svoju penziju, a koliko naš penzioner? Spominju blok tarifu od 300 kWh, to tamam da mjesec dana rasporedi za sijalice, bojler i TV. Koristiti uređaje koji su danas uglavnom svi na struju i grijati se sa 10 kWh dnevno ne može bilo da je štedljivi inverter ili toplotna pumpa.Ozimician wrote: ↑30/11/2023 21:35 U Njemackoj iste vijesti.. copy paste![]()
![]()
![]()
https://www.bild.de/bild-plus/politik/i ... ook.com%2F
Uglavnom donosi se zakon da se u slucaju nestasice struje zabrani punjenje E-auta i koristenje toplotnih pumpi (za grijanje).
I ovdje su prakticno tjerali ljude da ugradjuju toplotne pumpe prosle godine, pa im je cijena otisla u nebesa, rokovi isporuke 9 mjeseci za toplotne pumpe. u BIH primanja nisu cementirana, nego rastu svake godine, u Njemackoj je 2022 god. bio pad prosjecne plate na nivo iz 2019. god.
Ako vec kao argument potezes visinu primanja, onda bi komotno u BiH struja mogla poskupiti za domacinstva 3x - da se uskladi sa visinom primanja, jer u Njemackoj se KWh placa 0,60€ (dakle ca. 10x skuplje nego u BiH), a plate nisu 10x vece (nego 3,5x), penzije pogotovo.
Medjutim, cilj mog posta nije bio poredjenje DE i BIH; nego utisak da postoji neka je*ena agenda trenutno (iako nikad nisam bio pobornik teorija zavjere) i to na mnogo sirem planu od BiH.
Zar nije nimalo sumnjivo da se ista naslovna vijest objalvjuje na BH i DE portalima sa 80% istim sadrzajem i da se prijeti zabranom punjenja E-auta i koristenja toplotnih pumpi - a prije toga masovno tjerali ljude da kupuju ta auta i toplotne pumpe i davali podsticaje i sta sve ne.
- Truba
#15588 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
posebni forumski pakao ide za one koji u svaku priču uvuku njemačku
-
Ci-Nick
#15589 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Je li rješenje da Elektroprivreda prodaje struju ispod proizvodne cijene, da svi pređemo na grijanje na struju jer je jeftinije od pelete i plina i da potpuno uništimo Elektroprivredu a da onda plaćamo uvoznu struju po cijeni po kojoj bude a minimalno bi bila 3 puta skuplja.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/12/2023 10:49 Kolika je bila potrošačka korpa kada je bilo posljednje poskupljenje struje? Povećane plate, ali povećana i potrošačka korpa. Nije nikada ni blizu usklađeno niti to iko očekuje da će se desiti u bliskoj budućnosti. Ali moraju prvo riještiti niz drugih stvari prije poskupljenja struje jer skuplja struja znači da će već za ova primanja skupa potrošačka korpa biti još skuplja.
....ako poskupe struju svi u lancu će podići cijene i na kraju će opet građani platiti. Ovakve odluke dovode do inflacije i lančanih poskupljenja svega u državi. To je kontraproduktivno, smatra director TMD-a.
https://bosnainfo.ba/hanic-o-cijeni-str ... vestiraju/
Kako bi onda penzioner izdržao umjesto sadašnjih 30 do 40 KM davati za struju 100 do 120 KM ?
Te priče da bi sve poskupilo su totalna šuplja. Većini firmi struja ne predstavlja ni 3 % ukupnih troškova. Oni koji troše puno struje su metalska i drvna industrija ali oni svoje proizvode izvoze i konkurentni su i sa cijenom struje od 150 eura jer se u EU plaća više.
Dakle bolje svako po 20 % više nego da se za par godina plaća 200 ili 300 % više.
- dječak sa šibicama
#15590 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Smijes li se kladiti da poskupljenjem struje, nece sve ostalo poskupiti?
Recimo da zalozis kucu i stan u postenje BiH vlade i privrednika.
-
HelaS
#15591 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svaki ulazni trošak, u pravilu, plaća krajnji potrošač.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2023 11:20 Smijes li se kladiti da poskupljenjem struje, nece sve ostalo poskupiti?
- Ozimician
#15592 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da ce sve poskupiti, ako struja poskupi 20%, sve ostalo ide 30% - valjda smo empirijski nesto do sad mogli nauciti.
- Truba
#15593 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ili to ili za 10 godina redukcije
-
Ci-Nick
#15594 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Smiješ li se ti kladiti da bez poskupljenja struje neće biti poskupljenja svega ostalog.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2023 11:20 Smijes li se kladiti da poskupljenjem struje, nece sve ostalo poskupiti?
Je li neko dosad pravdao svoja poskupljenja ?
Nije, poskupljuje ako mu cijena može proći i tako će i dalje biti.
Svi imaju tržišne cijene svojih proizvoda iako imaju netržišnu cijenu struje.
Već sam naveo, dobit privrede ( privatnika ) u FBiH je oko 3,5 milijardi KM ako će biti problem 70 miliona što je samo 2% njihove dobiti e onda jebiga,..
Last edited by Ci-Nick on 01/12/2023 11:38, edited 2 times in total.
- Haris.ba
#15595 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imas izbor sada ostaviti u zivotu elektroprivredu i placati vise, ili kad elektroprivreda skroz cucne uvoziti struju na ciju cijenu neces moci nikako uticati.
Ja ne sumnjam da cemo zaklati bika za kilu mesa. Strucnjaci smo u tome.
Ja ne sumnjam da cemo zaklati bika za kilu mesa. Strucnjaci smo u tome.
- dječak sa šibicama
#15596 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci, ne smijes se kladiti. Jer znas da ce to lancano ici.
Takodje besmislen je argument kako ce EP propasti bez poskupljenja, i kako sada grcaju kme kme. Pa ne zivimo mi na Marsu da ne znamo kako posluju JP i ko grabi novac iz njih.
Takodje besmislen je argument kako ce EP propasti bez poskupljenja, i kako sada grcaju kme kme. Pa ne zivimo mi na Marsu da ne znamo kako posluju JP i ko grabi novac iz njih.
- Haris.ba
#15597 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci rjesenje je privatizovati elektroprivredu da se ne bi kralo? Pa onda kad dodje racun nema uticaja na cijenu?dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2023 11:42
- dječak sa šibicama
#15598 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam ja sta je rjesenje za EP nisam ekonomski strucnjak, ali svi znamo da EP nece propasti ni sa ni bez poskupljenja jer je EP uz Telekom zlatna koka.
Tako da, suplja prica, samo bacaju ublehe da opravdaju poskupljenje.
Tako da, suplja prica, samo bacaju ublehe da opravdaju poskupljenje.
-
HelaS
#15599 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam, pitam: Čije su elektroprivrede u drugim državama?Haris.ba wrote: ↑01/12/2023 11:44Znaci rjesenje je privatizovati elektroprivredu da se ne bi kralo? Pa onda kad dodje racun nema uticaja na cijenu?dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2023 11:42
- Haris.ba