Ma ne treba u ovakve diskusije ulaziti ni hipoteticki.swanfilter wrote: ↑30/11/2023 19:38Ajd mi reci, hipoteticki.sumirprimus wrote: ↑30/11/2023 19:32 Pazi ne svidja se ni meni ovo uredjenje, ali ne mogu bosnje birat hrvatima u podijeljenij drzavi predstavnike. Reci mi da nisu bosnje izabrale komsica? Evo promijenice IZ i sta cete onda hocete li g a isto ovako branit?
Da Covic nema monopol i da se sutra pojavi, da kazemo dovoljno legitiman Rvat iz Posusja, koji je sposoban Covicu uzeti hrpu glasova, a ipak pobjedi jer su Bosnjaci odlucili, al ne u tolikoj mjeri kao u slucaju ŽK. Jer ne zele Cirilicara ovakvog zbog Dodika.
Pitanje je, da li je u tom slucaju stvar demokratska il nametnuta?
Isto sam pitao jednog prije neki dan, pa ne odg. A misljenja je kao i ti.
Eto, da tebe vidimo ...
Clanove Predsjenistva BiH ne biraju konstitutivni narodi nego gradjani. Niti su clanovi Predsjednistva BiH predstavnici tih konstitutivnih gradjana. Tako kaze Ustav BiH i presuda Ustavnog suda BiH. I tu sva prica zavrsava.
Ako hoce to sto hoce, mora ze mijenjati Ustav BiH pa na temelju toga IZ. A zna se kako se to radi. Ali onda treba sasluzati zelje i aspiracije i drugih. Recimo, koji ce qurac BiH troclano predsjednistvo. Nije ona jedina multietnicka zemlja pa samo ona ima viseclano predsjednistvo a ne jednog predsjednika itd.
Do tada po slovu i duhu Ustava BiH i vazeceg IZ.