Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jeza u ledja wrote: ↑30/11/2023 18:42
Gvajana je ove godine vec imala 20% GDP rast.
Znamo da nafta siromasnim zemljama obicno donosi sukobe i probleme, a ne obratno, ali eto mozda oni budu iznimka.
Venecuela je u totalnom sranju, ali su u odnosu na susjednu Gvajanu gigant. Ni ova karta iznad ne govori dovoljno o razlici - Venecuela ima preko 30 miliona stanovnika, a Gvajana nema ni milion.
Da se niko drugi ne pita, vjerovatno bi se mogli usetati u Gvajanu sutra.
No ja se bojim da ce se ovdje umijesati drugi igraci, a znamo kako to onda ide.
Dakle nije problem što će Venecuela oteti dio druge države, nego što bi se mogli umiješati drugi igrači.
Mogli bi bombardovati agresore?
Gvajana je ove godine vec imala 20% GDP rast.
Znamo da nafta siromasnim zemljama obicno donosi sukobe i probleme, a ne obratno, ali eto mozda oni budu iznimka.
Venecuela je u totalnom sranju, ali su u odnosu na susjednu Gvajanu gigant. Ni ova karta iznad ne govori dovoljno o razlici - Venecuela ima preko 30 miliona stanovnika, a Gvajana nema ni milion.
Dakle nije problem što će Venecuela oteti dio druge države, nego što bi se mogli umiješati drugi igrači.
Mogli bi bombardovati agresore?
Stanovništvo
Tri su najveće skupine stanovništva Indijci (50%) koji uglavnom žive na selu, Afrikanci (oko 40%), stanovnici gradova, i Američki Indijanci (4 – 7%). Vjerske podjele uglavnom se podudaraju s etničkim tako da su stanovnici indijskog porijekla uglavnom hinduisti, a ima i nešto muslimana, dok crni Afrikanci većim dijelom pripadaju kršćanstvu, najviše anglikanstvu. 45 700 gvajanskih državljana govori nekim od indijanskih jezika kao materinskim, a najrasprostranjeniji su macushi (18 000), wapishana (13 000) i kapóng (10 000).
Otkud im Indijci toliki
Religija:
Krscanstvo (62%)
Hinduizam (25%)
Islam (7%)
Druge religijske grupe (3%)
Bez religije (3%)
Haj opet.
Dakle da se niko drugi ne pita ( da se niko ne miješa?), Gvineja bi bila sutra okupirana.
No ti se bojiš da će se umiješati drugi igrači.
Haj opet.
Dakle da se niko drugi ne pita ( da se niko ne miješa?), Gvineja bi bila sutra okupirana.
Mozda nisam dobro napisao - Venecuela bi sutra mogla uletiti u Gvajanu da ne znaju da ce Amerika stititi svoje interese (nafta). No posto bi se tu onda mogli umijesati i venecuelanski saveznici (Rusija, Iran), onda bi mogli nastati veci problemi.
Haj opet.
Mozda nisam dobro napisao - Venecuela bi sutra mogla uletiti u Gvajanu da ne znaju da ce Amerika stititi svoje interese (nafta). No posto bi se tu onda mogli umijesati i venecuelanski saveznici (Rusija, Iran), onda bi mogli nastati veci problemi.
Ili bi Amerika mogla “preventivno” djelovati.
Jebi ga jezonja, do Rusi upale onaj svoj nosac aviona, pa dok se ugrije, rat ce izavrsit . Daleko je to za Rusije i Irana.
Haj opet.
Znači ako Amerika slegne ramenima, Gvajana bi bila donja. A ako se Ameri umiješaju onda bi mogli početi problemi, jer bi se mogli još neki umiješati? Za koga problemi? Za Gvajanu?
Ne kontam logiku?
jednonogi_Jack wrote: ↑30/11/2023 20:38
Haj opet.
Znači ako Amerika slegne ramenima, Gvajana bi bila donja. A ako se Ameri umiješaju onda bi mogli početi problemi, jer bi se mogli još neki umiješati? Za koga problemi? Za Gvajanu?
Ne kontam logiku?
Pa za Gvajanu problemi, a za koga drugo?
Nasli su naftu - super za njih. Ja kazem, nafta obicno sa sobom donosi probleme, a vec ih vidimo na pomolu.
kako sam upoznat Exxon je vlasnik koncesija zbog toga sto je i otkrio naftu sa Royal Dutch Shellom. + sto bi bio solidan udar na cijene nafte 100$+
+/- kockarski bi bilo vojno previse1 .... mogo bi Maduro zavrsit ko Sadam.... jedno 100-300 tomahawka to je oko 1mlrd dolara baraz i pada maduro ko piksla....
dakle samo kockarski blef..... za to maduro efektive nema.....
Vjerujem da je prosjecna prostitutka u Kolumbiji veoma ponosna sto njen predsjednik nije niciji podanik i sto je neovisan covjek
Populacija im je opala za 2 miliona u 7 godina sa pozitivnom stopom fertiliteta
Ne bi oni imali nikakvih problema da samo klimaju glavom. Svi problemi Venecuele su nastali kada su nacionalizirali naftnu industriju. Ne kontam zašto se pravite ludi?