"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
zippoo87
#5126 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Napojnica je stvar kulture i naravno odraz usluge/zadovoljstva gosta.
Kod nas nije obavezna a ljudi koji placaju karticom,nose nesto malo papirnih novcanica,za baksis.To se zove kultura.
Kod nas nije obavezna a ljudi koji placaju karticom,nose nesto malo papirnih novcanica,za baksis.To se zove kultura.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5127 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jbg.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
Jeste sada prakticnije,jer je sve vise usluga i racunara ali svi ti uredjaji zavise od struje,interneta...dodje do prekida,svi ti sistemi padaju i onda dodjemo u hipoteticku situaciju da imas pare ali ih ne mozes trositi,jer sistemi ne rade.
Kes ce uvijek biti kes,odes i platis nesto![]()
Jedina prednost je da se plaćanjem karicama daje manje napojnica. Nećeš jednom prisloniti karticu na POS lokala da platiš račun, pa drugi put na privatni POS konobara da mu/joj ostaviš napojnicu![]()

- Ateista
#5128 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zavisi gdje zivis, u americi je baksis u sklopu racuna.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
Jeste sada prakticnije,jer je sve vise usluga i racunara ali svi ti uredjaji zavise od struje,interneta...dodje do prekida,svi ti sistemi padaju i onda dodjemo u hipoteticku situaciju da imas pare ali ih ne mozes trositi,jer sistemi ne rade.
Jedina prednost je da se plaćanjem karicama daje manje napojnica. Nećeš jednom prisloniti karticu na POS lokala da platiš račun, pa drugi put na privatni POS konobara da mu/joj ostaviš napojnicu![]()
- Ateista
#5129 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je to.sehohari wrote: ↑30/11/2023 13:50Jbg.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
![]()
![]()
- ShnjaZZZ
#5130 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E tu se varaš.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
U USA možeš platit karticom račun i kad platiš konobar ti zasebno donese račun za bakšiš kojeg platiš gotovinom.
-
Hakiz
#5131 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Onda to nije bakšiš nego standardna cijena.Ateista wrote: ↑30/11/2023 13:51Zavisi gdje zivis, u americi je baksis u sklopu racuna.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
![]()
-
Hakiz
#5132 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako kada govorimo o bezgotovinskom društvu?ShnjaZZZ wrote: ↑30/11/2023 13:52E tu se varaš.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
U USA možeš platit karticom račun i kad platiš konobar ti zasebno donese račun za bakšiš kojeg platiš gotovinom.
-
Hakiz
#5133 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Drugo je Amerika, tamo oinibari ne dobijaju platusehohari wrote: ↑30/11/2023 13:50Jbg.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
![]()
![]()
- Ateista
#5134 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vidi se ko baksis i ide konobaru, mozes ga odbiti ali bi to smatrali jako nekulturnim. Slazem se da bi to trebalo biti dio cijene, a baksis nesto sto ja ako zelim od srca ostavim nekom nekad, bez nametanja.
-
Hakiz
#5135 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bakšiš je diskriminatorski.
Prvo, bakšiš se daje samo radnicima iz sektora usluga, ne onima u proizvodnji. Drugo, ni svim radnicima iz sektora usluga ne daješ bakšiš. Ne daješ ga radnicima gradske čistoće kada u 4 ujutro isprazne kontejner iz tvoje ulice. Ne daješ ga radnicima na šalteru u opštini, banci, pošti, radnicima za kasom u samoposluzi itd.
Ne treba ga davati ni konobarima i sličnim.
Svi trebaju biti plaćeni za svoj rad. Kome je mala plata, neka ne radi kao konobar. Ne da očekuje da mu mušterije nadoknade ono šta mu gazda nije dao kroz platu. Čak i u restoranu je diskriminacija, daš bakšiš konobaru, ne daš kuharu, radniku koji prre suđe, čistaču restorana itd.
Uostalom, ako kafa košta 2 KM da bi konobar imao platu 1.000, umjesto bakšiša, stavi kafu na 2,5 KM i povećaj konobaru platu. A i drugima spomenutim (peraču suđa, čistaču itd).
Na kraju je rezultat isti, konobar bude plaćen bolje. Bez bakšiša, kroz redovnu cijenu usluge.
E, ali, na redovnu cijenu restoran plaća porez, na bakšiš koji daš direktno konobaru ne plaća.
Zato je bakšiš pomoć ionako "bogatom" vlasniku restorana, ne konobaru. I to je razlog protiv bakšiša.
- Ateista
#5136 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U turskoj u restoranu je bio tip box za konobare i tip box za kuhare, pa ubaci ko hoce kome hoce.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 15:04Bakšiš je diskriminatorski.
Prvo, bakšiš se daje samo radnicima iz sektora usluga, ne onima u proizvodnji. Drugo, ni svim radnicima iz sektora usluga ne daješ bakšiš. Ne daješ ga radnicima gradske čistoće kada u 4 ujutro isprazne kontejner iz tvoje ulice. Ne daješ ga radnicima na šalteru u opštini, banci, pošti, radnicima za kasom u samoposluzi itd.
Ne treba ga davati ni konobarima i sličnim.
Svi trebaju biti plaćeni za svoj rad. Kome je mala plata, neka ne radi kao konobar. Ne da očekuje da mu mušterije nadoknade ono šta mu gazda nije dao kroz platu. Čak i u restoranu je diskriminacija, daš bakšiš konobaru, ne daš kuharu, radniku koji prre suđe, čistaču restorana itd.
Uostalom, ako kafa košta 2 KM da bi konobar imao platu 1.000, umjesto bakšiša, stavi kafu na 2,5 KM i povećaj konobaru platu. A i drugima spomenutim (peraču suđa, čistaču itd).
Na kraju je rezultat isti, konobar bude plaćen bolje. Bez bakšiša, kroz redovnu cijenu usluge.
E, ali, na redovnu cijenu restoran plaća porez, na bakšiš koji daš direktno konobaru ne plaća.
Zato je bakšiš pomoć ionako "bogatom" vlasniku restorana, ne konobaru. I to je razlog protiv bakšiša.
Slazem se za diskriminaciju, sve u svemu to smatram glupom kulturom, sto kazes trebaju ljudi biti placeni koliko treba i to je to.
-
detroit-mercy
#5137 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Konobar ti donese racun, ti mu das karticu on provuce i vrati ti racun koji ispod ima jos jednu liniju Tip(s), upises sumu koju mislis ostaviti i to je to. Slabo ko placa gotovinom.ShnjaZZZ wrote: ↑30/11/2023 13:52E tu se varaš.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 13:45zippoo87 wrote: ↑30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
U nekim restoranima tip se dodaje automatski ako je veci broj ljudi za stolom.
Dosta restorana kada ti donesu racun na kraju racuna ti da 3-4 opcije veci izracunate, 18%, 20%, 25% (ti samo zaokruzis koju hoces) i "other", gdje ti sam moze upisati cifru koju mislis ostaviti konobaru.
Vecina vecih restorana preferiraju bezgotovinsko placanje, vrijeme provodjenja tranaskcije je krace, ne moraju da se brinu o kesu, ne moraju da posebno placaju zastitarske firme za trasport kesa i sl. Ovi manji, naravno preferijraju kes jer se uvije moze sta ustinut i ne prikazat poreskoj
-
detroit-mercy
#5138 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne znam kako ova mahom bezgotovinska drustva funkcioniraju bez kesaHakiz wrote: ↑30/11/2023 13:36Pokvari se kartica, fizički ošteti, kaže banka 2 sedmice da se napravi druga. Uđe se u prodavnicu da se kupi kruh. Nema kartice. Gotovina ne postoji. A iz nekog razloga, mentalno zdravstvenog, ne može, ne zna, se koristiti mobitel umjesto kartice.oldtajmer wrote: ↑30/11/2023 13:23 gledam nedavno u engleskoj mnogi vec ne primaju gotovinu i onda mladja raja uopste ne zna kako izgleda papirni novac i kovaniceibrete se kad vide
i kontam da ce kod nas mozda to docekati samo oni koji se jos nisu ni rodili,mada znam i od familije iz skandinavije da se samo fura digitalna lova,kesa nigdje
Valja 2 sedmice moljakati ljude da kupe kruh.
Ja licno kes ne koristim vec dugo i ne nedostaje mi.
-
Hakiz
#5139 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kada se desi opisana situacija šute i trpe. Ta društva su na površini demokratska, u suštini ne smiješ da se buniš.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 15:31Ne znam kako ova mahom bezgotovinska drustva funkcioniraju bez kesaHakiz wrote: ↑30/11/2023 13:36Pokvari se kartica, fizički ošteti, kaže banka 2 sedmice da se napravi druga. Uđe se u prodavnicu da se kupi kruh. Nema kartice. Gotovina ne postoji. A iz nekog razloga, mentalno zdravstvenog, ne može, ne zna, se koristiti mobitel umjesto kartice.oldtajmer wrote: ↑30/11/2023 13:23 gledam nedavno u engleskoj mnogi vec ne primaju gotovinu i onda mladja raja uopste ne zna kako izgleda papirni novac i kovaniceibrete se kad vide
i kontam da ce kod nas mozda to docekati samo oni koji se jos nisu ni rodili,mada znam i od familije iz skandinavije da se samo fura digitalna lova,kesa nigdje
Valja 2 sedmice moljakati ljude da kupe kruh..
-
zippoo87
#5140 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima li ko da ovo bezobrazno i bezobzirno govno spusti na zemlju.
Strasno je sta radi...sada je i doktor dao otkaz,zbog prijetnji i pritisaka.
SPOR OKO BOLOVANJA RADNICA Ljekar dao otkaz "zbog pritisaka" poslodavca, evo šta je on odgovorio
https://6yka.com/bih/spor-oko-bolovanja ... -odgovorio
Strasno je sta radi...sada je i doktor dao otkaz,zbog prijetnji i pritisaka.
SPOR OKO BOLOVANJA RADNICA Ljekar dao otkaz "zbog pritisaka" poslodavca, evo šta je on odgovorio
https://6yka.com/bih/spor-oko-bolovanja ... -odgovorio
- Ozimician
#5141 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
Neki placaju kesom, neki karticom, placanje se razvuce na pola sata.
Konobar na POS uredjaju upise iznos i ako mu zelis ostaviti baksis, kazes mu veci iznos, obicno je to 1-2€ po osobi, zaokruzi se na vecu cifrut, tako da konobar na nas 10, dobije 10-20€ baksisa (BRUTTO , jer je oporezovan)
Tako da pored vlasnika i konobara, od baksisa ima koristi i drzava.
Neki placaju kesom, neki karticom, placanje se razvuce na pola sata.
Konobar na POS uredjaju upise iznos i ako mu zelis ostaviti baksis, kazes mu veci iznos, obicno je to 1-2€ po osobi, zaokruzi se na vecu cifrut, tako da konobar na nas 10, dobije 10-20€ baksisa (BRUTTO , jer je oporezovan)
Tako da pored vlasnika i konobara, od baksisa ima koristi i drzava.
-
zippoo87
#5142 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je jako lijepo...svi igraju,svi dobijaju.
Njemacka,obecana zemlja
Njemacka,obecana zemlja
-
Hakiz
#5143 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To u Njemačkoj sa POS. Tamo gdje se bakšiš još daje u kovanicama, država nema koristiOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
Neki placaju kesom, neki karticom, placanje se razvuce na pola sata.![]()
Tako da pored vlasnika i konobara, od baksisa ima koristi i drzava.![]()
Nego, znam da Italijani, "jug" Evrope uopšte, ne vole kartice, u malim prodavnicama i kafićima hoće da ti pošalju Don Corleona kada izvadiš karticu, neke nemaju POS uopšte, čak u manjim gradovima Španije, Portugala itd nigdje ne možeš platiti karticom. Ili jedva da možeš, teško. To sam iskusio lično.
Ali, čitao sam da i Nijemci, vlasnici malih biznisa/prodavnica/restorana naročito, više vole keš.
- Ozimician
#5144 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da, svi vole kes, znalo se i ovdje desiti da u nekom malom kaficu ne primaju karice i ako nemas kes pri ruci bilo gdje, prvo pitanje pri narucivanju je - moze li se platiti karticom.
U Njemackoj vrijedi izreka "Bar ist wahr" (Kes je istina).
-
detroit-mercy
#5145 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko suti i trpiHakiz wrote: ↑30/11/2023 15:55Kada se desi opisana situacija šute i trpe. Ta društva su na površini demokratska, u suštini ne smiješ da se buniš.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 15:31Ne znam kako ova mahom bezgotovinska drustva funkcioniraju bez kesaHakiz wrote: ↑30/11/2023 13:36
Pokvari se kartica, fizički ošteti, kaže banka 2 sedmice da se napravi druga. Uđe se u prodavnicu da se kupi kruh. Nema kartice. Gotovina ne postoji. A iz nekog razloga, mentalno zdravstvenog, ne može, ne zna, se koristiti mobitel umjesto kartice.
Valja 2 sedmice moljakati ljude da kupe kruh..
To sto Bosnjo suti i trpi ne znaci da drugi moraju sutjeti i trpiti.
Na kraju razmilsi, karticne kompanije zaradjuju na svakoj transakciji koju obavis, sigruno im je u cilju da narod trpi i suti
-
Hakiz
#5146 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bio sam nedavno u Pragu. Tamo je haos. Neki restorani/biznisi primaju isključivo keš. Neki isključivo kartice. Neki i jedno i drugo.
Sa tim da u nekima ima istaknuta informacija kako se može pkatiti, u nekima ne, doznaš to tek kada treba pkatiti.
Bude interesantnih situacija ako nisi unaprijed upoznat
-
Hakiz
#5147 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma, bolan, nemoj mi Ameriku, to nije normalno društvo. Ja zaboravio da si Amerikanac, kontao neki Šveđanin, Skandinavacdetroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:19Ko suti i trpiHakiz wrote: ↑30/11/2023 15:55Kada se desi opisana situacija šute i trpe. Ta društva su na površini demokratska, u suštini ne smiješ da se buniš.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 15:31
Ne znam kako ova mahom bezgotovinska drustva funkcioniraju bez kesa.
Ja licno kes ne koristim vec dugo i ne nedostaje mi.ljudi sa puskama uletili u State Capitol, 6 januara navalili na Washington. UAW upravo zavrsio najveci strajk u svojoj povijesti i dobio jako dobre koncesije za radnike. Prije par mjeseci UPS strajkovao, izborili se za nenormalon dobre uslove.
To sto Bosnjo suti i trpi ne znaci da drugi moraju sutjeti i trpiti.
Na kraju razmilsi, karticne kompanije zaradjuju na svakoj transakciji koju obavis, sigruno im je u cilju da narod trpi i suti/
-
detroit-mercy
#5148 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 16:12To u Njemačkoj sa POS. Tamo gdje se bakšiš još daje u kovanicama, država nema koristiOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
![]()
Nego, znam da Italijani, "jug" Evrope uopšte, ne vole kartice, u malim prodavnicama i kafićima hoće da ti pošalju Don Corleona kada izvadiš karticu, neke nemaju POS uopšte, čak u manjim gradovima Španije, Portugala itd nigdje ne možeš platiti karticom. Ili jedva da možeš, teško. To sam iskusio lično.
Ali, čitao sam da i Nijemci, vlasnici malih biznisa/prodavnica/restorana naročito, više vole keš.
Sto se tice Njemacke, kad bi se placalo karticama kako bi vlasnici donner shopova varali drzavu na porezima
-
detroit-mercy
#5149 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jah skrticaOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
-
Hakiz
#5150 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja kada sam bio, bilo je drugačije. Ne Lisbon ili Madrid, ili Sevilla, Barcelona i Porto. Govorim o manjim mjestima.detroit-mercy wrote: ↑30/11/2023 16:24Ja se licno uvjerio da i u Spaniji i u Portugalu na sve i jednom mjestu mozes platiti karticom i cak je i ne provlacis jer contactless placanje. U bus ili metro ne mozes uci bez kartice. Kupis sladoled, stoji ti ona naprava za contactless placanje samo prislonis i ides dalje. U Portugalu bio u Aprilu u Spaniji proslo ljeto, nigdje nisam kes koristio.Hakiz wrote: ↑30/11/2023 16:12To u Njemačkoj sa POS. Tamo gdje se bakšiš još daje u kovanicama, država nema koristiOzimician wrote: ↑30/11/2023 16:00 U Njemackoj je isto meni najjace, nas 10 za stolom i konobar s onim POS uredjajem ide od jedne do druge osobe i naplacuje pojedinacno racun.
![]()
Sto se tice Njemacke, kad bi se placalo karticama kako bi vlasnici donner shopova varali drzavu na porezima. Njemacka je jos dobra kakva je bila prije 10tak godina ali daleko iza ostatka razvijenog svijeta.
Doduše, ima tome više od 5 godina.