Dostava hrane u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MehmedPasaMoric

#2051 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by MehmedPasaMoric »

caseytron wrote: 29/11/2023 18:57
MehmedPasaMoric wrote: 29/11/2023 18:38 Meni iskreno nema nikakve logike da redovni studenti imaju pravo na stalno radni odnos.
Kako svugdje u svijetu imaju, samo kod nas ne? Sta fali 20h sati sedmicno raditi i omoguciti im da je svima lakse?
To nije stalni radni odnos... Znam da u svijetu rade po par sati dnevno u Starbucksu, istovaraju kamione itd, ali da neko ima redovan posao od 8 do 4, sa doprinosima i svim ostalim, dok mu mi gradjani BiH placamo skolovanje za mene nema nikakve logike
caseytron

#2052 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by caseytron »

MehmedPasaMoric wrote: 29/11/2023 20:11
caseytron wrote: 29/11/2023 18:57
MehmedPasaMoric wrote: 29/11/2023 18:38 Meni iskreno nema nikakve logike da redovni studenti imaju pravo na stalno radni odnos.
Kako svugdje u svijetu imaju, samo kod nas ne? Sta fali 20h sati sedmicno raditi i omoguciti im da je svima lakse?
To nije stalni radni odnos... Znam da u svijetu rade po par sati dnevno u Starbucksu, istovaraju kamione itd, ali da neko ima redovan posao od 8 do 4, sa doprinosima i svim ostalim, dok mu mi gradjani BiH placamo skolovanje za mene nema nikakve logike
To naravno, ali treba se omoguciti zarada, to definitivno.
vendetta87

#2053 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by vendetta87 »

Pa sto bi onda ikome ti kao gradjanin placao skolovanje.

Status redovnog studenta se dobiva ispunjenjem kriterija koji su postavljeni u Zakonu o visokom obrazovanju KS, a ticu se akademskih postignuca studenta.

Ja licno ne vidim sta je problem ako je neko u stanju da ima taj trazeni prosjek i da radi u isto vrijeme
MehmedPasaMoric

#2054 Re: Dostava hrane u Sarajevu

vendetta87 wrote: 29/11/2023 21:15 Pa sto bi onda ikome ti kao gradjanin placao skolovanje.

Zato sto drzava ni 30 godina nakon osamostaljenja i dalje nije uradila reformu obrazovnog sistema nego se i dalje slepa sa zakonima iz vremena i drzave koja je izvozila u Ameriku i izgradila pola Afrike.
nivla

#2055 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

nigdje u zakonu ne pise da redovni student ne moze radit puno radno vrijeme, molim pravnika da mi nadje clanove koji to izricito zabranjuju
dakle ako student studira na fakultetu gdje nije moguce da bude vanredni vec samo redovni i redovno-samofinansirajuci zasto bi mu se zabranilo da studira i radi u isto vrijeme jer neko nije predvidio mogucnost upisa kao vanredni student

osoba koja se zaposli ima vlastito zdravstveno -dakle ne finansira mu drzava lijecenje, do 27. godine redovan student ima pravo na zdravstveno na racun drzave/roditelja/clana porodice, cim se zaposli otpada sve ovo i iz njegovih bruto doprinosa se sve placa
rad preko studentskog servisa kod nas postoji da bi se platili sto manji porezi
MehmedPasaMoric

#2056 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Ja za zakon ne znam, samo kazem da nema logike da neko ide na predavanje (placeno iz naseg dzepa), potom radi 8 sati, potom uci i da to sve stane u 24 sata, jedino ili ako a. ne spava ili b. zabusava u nekoj od tih aktivnosti. Ako radis i imas prihode onda i placaj svoje skolovanje, a mjesto ustupi nekome drugom
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2057 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

nivla wrote: 30/11/2023 00:00 nigdje u zakonu ne pise da redovni student ne moze radit puno radno vrijeme,
hajde posalji studentskim servisima i nadleznim inspekcijskim tijelima i upitaj za studenra u redovnom statusu (neovisno da li obnavlja, ili je u roku)

-hocu da zaposlim studenta kao konobara
-hocu da zaposlim studenta kao trgovca
-hocu da zaposlim studenta kao dostavljaca

Koja su eventualna ogranicenja zaposlenja ovog studenta?

Ja sam svjestan da ima studenata koji rade posao koji je osnovna djelatnost. Ono sto znam da ja to nisam mogoa uraditi, jer mi je tako savjetovano. Znam da ozbiljne firme ne zaposljavaju studente upravo radi ovoga. Znam da su u glovi i korpi studenti onemoguceni raditi radi ovoga.

Eh sada, ako se kome da da provjeri, bujrum. Lako je pricati nema zakona. Hajde jarane prijavi ti studenta u svoju firmu, pa kad ti dodje inspekcija reci nema ogranicenja, ima il ista vec. Probaj se "bost" s njima.
MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2023 01:53 Ja za zakon ne znam, samo kazem da nema logike da neko ide na predavanje (placeno iz naseg dzepa), potom radi 8 sati, potom uci i da to sve stane u 24 sata,
Predavanje u 9 radim 2h. Pauza od 12 do 15h, radim 3h i eto vec 5h. Radim vikende po 12h i nakupi se sati. Da, moguce je, da radio bih tako i studirao.
Ne uzimas u obzir studente koji obnavljaju godinu, koji ne moraju biti 8h na faxu etc.
vjeshalica

#2059 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by vjeshalica »

nivla wrote: 30/11/2023 00:00 nigdje u zakonu ne pise da redovni student ne moze radit puno radno vrijeme, molim pravnika da mi nadje clanove koji to izricito zabranjuju
dakle ako student studira na fakultetu gdje nije moguce da bude vanredni vec samo redovni i redovno-samofinansirajuci zasto bi mu se zabranilo da studira i radi u isto vrijeme jer neko nije predvidio mogucnost upisa kao vanredni student

osoba koja se zaposli ima vlastito zdravstveno -dakle ne finansira mu drzava lijecenje, do 27. godine redovan student ima pravo na zdravstveno na racun drzave/roditelja/clana porodice, cim se zaposli otpada sve ovo i iz njegovih bruto doprinosa se sve placa
rad preko studentskog servisa kod nas postoji da bi se platili sto manji porezi
Pa kad ne pise sto vide svi problem u tome?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ija-757483

I jos milion tekstova

https://www.pravobih.com/zaposljavanje- ... t1314.html
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2060 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by Velkoski »

lajv je opcija prioritetne narudžbe, jupi :mrgreen:
laserShow

#2061 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

6. Zakona propisano je da se za obavljanje privremenih i povremenih poslova može zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, pod uvjetima da su privremeni i povremeni poslovi utvrđeni u kolektivnom ugovoru ili u pravilniku o radu i da privremeni i povremeni poslovi ne predstavljaju poslove za koje se zaključuje ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme, sa punim ili nepunim radnim vremenom i da ne traju duže od 60 dana u toku kalendarske godine
To je ono sto govorim. Privremeni i povremeni posao NE MOZE biti trgovac. To je osnovni posao tj djelatnost. Pored toga, da nekim cudom i moze, znaci maksimalno 60 od 365 dana moze raditi.

Jos jednom kazem, ne sumnjam da ima poslodavaca koji prijave studenta kao ravnopravnog uposlenika, cestitam im na tome, ali znam da bih ja kaznu dobio evo radi gore pobrojanih stvari.
nivla

#2062 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

kako ces utvrditi da je neko student, gdje se izdaje potvrda da nisi redovan student, navedite mi instituciju na nivou opcine, grada, kantona, federacije ili drzave koja moze izdati takvu potvrdu, ti kao poslodavac nisi duzan da znas status nekoga u svojstvu studenta
kao poslodavac si duzan da platis sto slijedi doprinosa na platu i platu i sve sto danas ide na platu uposleniku
sta uposlenik radi van posla nije tvoja briga, zdravstveno koje je glavni problem namiruje od svoje bruto plate sto znaci da nije na grbaci poreskih obveznika
problem studenta na puno radno vrijeme je taj sto bi poslodavci da iskoriste benefite manjih poreza pa pribjegavaju raznim radovima preko servisa i cega sve ne, ne bi li na 500km koje daju studenti ustedili 20
nadalje gdje pise da je obaveza fakulteta ili univerziteta da provjerava radno-pravni status studenta nema je
vidio sam neka objasnjenja kao ne moze na necemu sto je sss raditi neko ko studira i treba biti vss(vrlo parafrazirano), sto je nidje veze
@laserShow
nabroj papire koji ti trebaju da zaposlis nekog na poziciji trgovca, gdje je papir da ti kaze neko da nije redovan student - nema ga, kako inspekcija utvrdjuje da li je neko student - nikako i nema mehanizma
nadalje kad neko odustane od studija iz x razloga nije duzan da se odmah ispise sa faksa, moze se zaposliti i ostvarivati prihode, tek kad ne obnovi godinu i podigne papire broji se da nije student na tom fakultetu, ali kako utvrditi da neko negdje ne studira, poslati svim univerzitetima(javnim i privatnim ) u bih upit da li osoba sa tim i tim imenom, rodjena tu i tu studira kod vas u statusu redovnog studenta
nivla

#2063 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2023 01:53 Ja za zakon ne znam, samo kazem da nema logike da neko ide na predavanje (placeno iz naseg dzepa), potom radi 8 sati, potom uci i da to sve stane u 24 sata, jedino ili ako a. ne spava ili b. zabusava u nekoj od tih aktivnosti. Ako radis i imas prihode onda i placaj svoje skolovanje, a mjesto ustupi nekome drugom
imas fakultete gdje je nemoguce imati status vanrednog(tehnicki) svi ti sto rade bi platili da mogu biti vanredni, ali nema, ima samo redovni i redovni-samofinansirajuci, sto zakon posmatra kao redovni
laserShow

#2064 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

nivla wrote: 30/11/2023 16:01 nadalje kad neko odustane od studija iz x razloga nije duzan da se odmah ispise sa faksa, moze se zaposliti i ostvarivati prihode
siljimo kitu cija je veca, umjesto da se sastave pitanja i poslaju nadleznim. Eo ovo tvoje pitanje, ne znam sta je duzan, znam da je da se prijavi na biro. Kad se zaposljava, donese potvrdu s biroa ili sta vec ide. Ja sam zadnji put pokusavao prije 3 godine i odustao!

Pricao sam iz iskustva, ne teorije. Hajde ti na svoj biznis se napravi pametan, pa zaposli studenta. Kad ti dodje inspekcija sta ces im dati? Imas li misljenje nadleznih koji potvrdjuju onako kako razmislljas o zakonu?
Poštovani, da li student koji je upisan kao redovni samofinansirajući student na Univerzitetu u Sarajevu, bez zdravstvenog osiguranja usljed navršenih 26 godina života, može zasnovati radni odnos, odnosno potpisati ugovor o radu ? Hvala unaprijed.
Zakonski gledano, ne može. Redovan samofinancirajući nije isto što i vanredni. Upravo zbog beneficija koje idu sa statusom studenta.
U praksi je drugačije no to ne znači da ne riskirate komplikacije i sankcije u slučaju provjere od strane Biroa za zapošljavanje.
Dešavalo se (naročito KS) da izvrše provjeru da li postoje jedinke koje su istovremeno i studenti i zaposlena/nezaposlena lica evidentirana na birou. Zašto? Zato što je u praksi na stotine takvih studenata koji se, sa stečenih nekoliko godina staža, pojave na birou s diplomom fakulteta i onda nastaju zavrzlame. Drugarica mi je bila u toj situaciji i dugo je bila u sporu s njima jer je maltene izvarala sistem.
nivla

#2065 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

gdje pise da moram biti na birou za zaposljavanje da se zaposlim? to uopste nije obaveza i mijenjao sam posao vise puta i nisam isao na biro za zaposljavanje
to da je s biroa jedino je obaveza da privatnik moze imati sufinansiran doprinose za nekog sto ga je zaposlio sa biroa
laserShow

#2066 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Ne znam druze, nisam u finansijama i ne prijavljujem desetine radnika da znam. Znam kad sam pokusao da nije moglo. Jedno je teorija, drugo je praksa.
nivla

#2067 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

laserShow wrote: 30/11/2023 17:05 Ne znam druze, nisam u finansijama i ne prijavljujem desetine radnika da znam. Znam kad sam pokusao da nije moglo. Jedno je teorija, drugo je praksa.
jesi li probao direktno prijaviti radnika bez biroa, dakle pricao sa nekim potpisali ugovor odgovarajuce obrasce i prijavio ga u poresku i pio/mio, tu se nigdje ne spominje biro za zaposljavanje osim kad hoces benefite sufinansiranja doprinosa, nezaposlenom nije ni obaveza da se prijavi na biro, nece imat zdravstveno ali ga niko na to ne moze natjerati
inspektor nema nikakvog nacina pa ni sam biro da utvrdi da li je neko u statusu studenta osim ako student sam ne prizna da je student
laserShow

#2068 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Jesam. Zaustavilo me racunovodstvo koje mi to nije htjelo odraditi, a ja nisam htio da idem dalje jer imam losa iskustva s inspekcijama koji kada dodju nadju ti sta god hoce za kaznu.

Mislim zachatavamo temu, jednostavno je da se neko od pravnika ili vlasnika biznisa javi i kaze kako mu rade studenti. S pravne strane imas gore citirano da studenti mogu raditi privremene i povremene poslove 60 dana.

Da se razumijemo, apsolutno nista nemam protiv da studenti rade, jos to i podrzavam.
nivla

#2069 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nivla »

dakle tu je politika firme/racunovodstva da samo a biroa za zaposljavanje hoce zaposlit da bi ostvarili benefite i zato je problem ako je neko u statusu redovnog student jer on tad ne moze bit na birou
laserShow

#2070 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Ne mogu ti odgovoriti konkretno sa svim zakonskim stvarima, jer sam proces vodio ranije. To sto ti mene pitas, otkucaj i posalji nadredjenima i postavi ovdje da ja prvi pojedem govna. U suprotnom mozes vjerovati sebi i vlastitom interperetiranju zakona. Mnogima prolazi dosta toga, sve do jednom.

PS: ne nisu bili nikakvi benefiti u pitanju. Dovoljan benefit je bio podrzati studenta da radi :) Od drzave tj opcine nista nismo trazili.
MehmedPasaMoric

#2071 Re: Dostava hrane u Sarajevu

nivla wrote: 30/11/2023 00:00
MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2023 01:53 Ja za zakon ne znam, samo kazem da nema logike da neko ide na predavanje (placeno iz naseg dzepa), potom radi 8 sati, potom uci i da to sve stane u 24 sata,
Predavanje u 9 radim 2h. Pauza od 12 do 15h, radim 3h i eto vec 5h. Radim vikende po 12h i nakupi se sati. Da, moguce je, da radio bih tako i studirao.
Ne uzimas u obzir studente koji obnavljaju godinu, koji ne moraju biti 8h na faxu etc.
I mislis da bi neko zaposlio nekoga sa SSS da mu radi tako kad mu je qrcu cejf, da nekim danima radi sat, nekim danima 5 sati a nekad da po dva-tri dana ni ne radi, i da za takvog "radnika" placa doprinose pored hiljada nezaposlenih sa istom strucnom spremom koje moze upregnuti 9-10 sati dnevno svaki da osim nedjelje? Tesko da bi mogao raditi i na satnicu/dnevnicu tako, a kamoli biti u stalnom radnom odnosu
laserShow

#2072 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

MehmedPasaMoric wrote: 30/11/2023 18:10 I mislis da bi neko zaposlio nekoga sa SSS da mu radi tako kad mu je qrcu cejf, da nekim danima radi sat, nekim danima 5 sati a nekad da po dva-tri dana ni ne radi, i da za takvog "radnika"
Zaposlio bi, jer se usaglasi kada i koliko moze. Sve dok radnik to ispunjava, nema problema. Stvarni problem je sto nemas koga zaposliti.

Da stavimo pricu na rad studenata:
Redovni studenti mogu raditi preko studentskog servisa, medjutim ne mogu raditi poslove osnovne djelatnosti i ima odredjen broj sati koji smiju raditi. Ako ga angazujete na takav nacin na poslove trgovca i dodje vam inspekcija, slijedi kazna (vrlo vjerovatno jer su inspekcije slabe na upozorenjima). Tipa mogli bi ga angazovati na pomocnim poslovima, dakle uz trgovca kao ispomoc, da radi nekakve pomocne poslove. Ovo je situacija u TK. Provjereno i pravno i iskustveno.
Najbolje provjerite sa studentskim servisom na vasem podrucju pravila.
studenski servisi su ukinuti i to je Federalno Ministarstvo Finansija davno dalo svoj stav kada je u Kantonu Sarajevo otkrilo dosta toga.. Što se tiče zakona, privremeni i povremeni poslovi (ako je doo morate imati pravilnik i za to i navedene pozicije koje može obavljati i u kojem obimu , uz napomenu da usljed zakona o zaštiti na radu mnoge poslove ne mogu obavljati (posao trgovca može..) ima "trikeva" kako to uraditi, jer mu na čelu ne piše da je student..ako sam ne kaže 😉 ima dosta na netu savjeta.. slično npr .
https://www.fircon.biz/pitanja-i-odgovo ... -doprinosi
rikova uvijek ima, i inspekcija ima svoje trikove 😀To je stvar rizika, moze se isplatili a moze se i obiti o glavu.
U TK se studenti angazuju preko Studentskog servisa (pravno lice firma), konkretno ja sma u ovoj godini angazovala preko njih. To je jedini zakonit nacin angazovanja studenata, trenutno.
BHF_Manijak

#2073 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

I je li iko na kraju testirao tu "premium" opciju? Koliko kosta ta zejabenacija?
dječak sa šibicama

#2074 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Premium opcija nesto kao "nova Vegeta, prirodna", znaci Podravka jasno glasno priznaje da je "obicna Vegeta" smece a ova nova je ko biva zdravija.

Tako i ovi, prakticno priznaju "ko ne plati premium, moze da ga duva" :D
nepass1

#2075 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nepass1 »

BHF_Manijak wrote: 03/12/2023 21:59 I je li iko na kraju testirao tu "premium" opciju? Koliko kosta ta zejabenacija?
3,5KM, pokszuje tako na app, ali nisam narucio
Post Reply