Dostava hrane u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#2026 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

MehmedPasaMoric wrote: 22/11/2023 08:13 Grad od 270 000 stanovnika opsluzuju dvije dostavljacke firme :run: pa sve da rade 24/7 bez prestanka, to i dalje znaci da mozda 5% ljudi koristi njihove usluge a ostali jedu kljukusu, kakav crni grad bogatih
tuše
kakaljin

#2027 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 24/11/2023 13:23
kakaljin wrote: 24/11/2023 12:23 U baci imas alternativu u vidu bankomata gdje moze i uplacivati i dizati novac sa racuna.
kako imam alternativu ako rade do 17h a ne rade vikendom? Kako da ja dodjem odraditi ono sto ne moze na bankomatu :D
ALi su napisali da ne rade i do kada rade, a korpa pise da radi cijeli dan, a u stvari ne radi. :D
MehmedPasaMoric

#2028 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by MehmedPasaMoric »

laserShow wrote: 24/11/2023 12:21
MehmedPasaMoric wrote: 22/11/2023 08:13 Grad od 270 000 stanovnika opsluzuju dvije dostavljacke firme :run: pa sve da rade 24/7 bez prestanka, to i dalje znaci da mozda 5% ljudi koristi njihove usluge a ostali jedu kljukusu, kakav crni grad bogatih
Pa ti si bio dostavljac. Hajde pojasni nam sta je to dobro kod dostavljackih sluzbi? Sta je lose?

Evo pojasni nam nemogucnost zatvaranja narudzbi sa tvoje strane kurira? Kako se osjecas kada dostavis za pola sata od narudzbe, a kako nakon 2h i kako te doceka kupac? Daj nam malo inside insight :D
Mislim da si citirao pogresnu osobu... Ja ne samo da nisam bio dostavljac nego nikad nisam ni koristio usluge Korpe i Glove
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#2029 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Onda izvini. Pomijesao sam te s kurirom iz visokog koji je imao isto ime i vozio golfa. Cuo sam za njega radi saobracajne, a ako se dobro sjecam ti si na forumu pisao da si imao saobracajnu i to sa beLim golfom.
MehmedPasaMoric

#2030 Re: Dostava hrane u Sarajevu

laserShow wrote: 24/11/2023 20:37 Onda izvini. Pomijesao sam te s kurirom iz visokog koji je imao isto ime i vozio golfa. Cuo sam za njega radi saobracajne, a ako se dobro sjecam ti si na forumu pisao da si imao saobracajnu i to sa beLim golfom.
To je onaj gurbet iz Dragonovih klipova... Pored toga sto nikad nisam bio kurir ni koristio Korpine usluge, takodjer nikad nisam imao ni Golfa bilo koje vrste :D
sarajevo-x.com

#2031 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by sarajevo-x.com »

Eto usvojili vam prijedlog :mrgreen:

Zaboravi na čakanje - aktiviraj Prioritetnu dostavu 🚗💨

Aktivacijom Prioritetne dostave vaša narudžba automatski stiče prednost u odnosu na ostale. To znači da nećete čekati na svoje omiljene obroke ili namirnice - brzina je sada naša glavna misija.

Aktivirajte novu pogodnost već prilikom vaše sljedeće narudžbe i doživite novu dimenziju brzine dostave.🥳🤩

#korpa #korpaba

:lol:
nepass1

#2032 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nepass1 »

Koliko kosta VIP? Cenera?
DaysleepeR

#2033 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Stara marketinška finta, namjerno pogoršaj uslugu, prikupi kritičnu masu ljudi koji se žale i ponudi im uslugu koja je uvijek nedostupna samo za duplo više novca čarolijom postaje dostupna.
Radar71

#2034 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by Radar71 »

:lol:
laserShow

#2035 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

sad ni ovo nije dobro_ Hebo majku tesko ugoditi svakom kurcu a pi... ko pi... :D

Cijena zavisi od medalje, mislim da je najveci 0.5KM a najmanji 2KM.
laserShow

#2036 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

DaysleepeR wrote: 29/11/2023 10:02 Stara marketinška finta, namjerno pogoršaj uslugu, prikupi kritičnu masu ljudi koji se žale i ponudi im uslugu koja je uvijek nedostupna samo za duplo više novca čarolijom postaje dostupna.
I bosnjo koji misli da je uvijek u pravu. Ne znam zasto kuriri koji rade u dostavi ne zele pisati na ovoj temi da nam daju insajderske infrmacije? Drug je radio, prestao s radom, ali kaze da nikada nije bila qrcobolja, posebno ne kod korpe. Jednostavno nema radnika za primanja koja su vise nego dobra. Zasto nema? Nema jer je kao i on otisli vani, digli ruke od nase zabokrecine.

Fun fact. Zakon NE DOZVOLJAVA studentima da rade posao dostave. I korpa i glovo dobili ogromne kazne.
DaysleepeR

#2037 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

laserShow wrote: 29/11/2023 12:22
DaysleepeR wrote: 29/11/2023 10:02 Stara marketinška finta, namjerno pogoršaj uslugu, prikupi kritičnu masu ljudi koji se žale i ponudi im uslugu koja je uvijek nedostupna samo za duplo više novca čarolijom postaje dostupna.
I bosnjo koji misli da je uvijek u pravu. Ne znam zasto kuriri koji rade u dostavi ne zele pisati na ovoj temi da nam daju insajderske infrmacije? Drug je radio, prestao s radom, ali kaze da nikada nije bila qrcobolja, posebno ne kod korpe. Jednostavno nema radnika za primanja koja su vise nego dobra. Zasto nema? Nema jer je kao i on otisli vani, digli ruke od nase zabokrecine.

Fun fact. Zakon NE DOZVOLJAVA studentima da rade posao dostave. I korpa i glovo dobili ogromne kazne.
Koji zakon?
Baš me interesuje jer sam ja zvanično još uvijek student - nisam nikad diplomirao, a redovno sam zaposlen 20 godina...
laserShow

#2038 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

DaysleepeR wrote: 29/11/2023 12:25 Baš me interesuje jer sam ja zvanično još uvijek student - nisam nikad diplomirao, a redovno sam zaposlen 20 godina...
Redovni nisi. Ako jesi onda je poslodavac u prekrsaju, ali cim nisi diplomirao, nisi redovni.

Ne mogu da nadjem tacan zakon, ali kaze ovako...student ne moze raditi poslove koji su osnovni, pa prema tome student moze raditi u trgovini na slaganju robe, ali ne moze biti prodavac.

Tako i za dostavu. Ne moze voziti, ali moze stavljati stvari u onu torbu, ili biti promoter. Jbga debilan zakon. Kad se sjetim kad sam ja studirao, sta bih dao da sam na pauzi mogao zaduziti skuter i 3-4h dostavljati. Dusa me boli sto nisam mogao olaksati roditeljima.
DaysleepeR

#2039 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

laserShow wrote: 29/11/2023 12:32
DaysleepeR wrote: 29/11/2023 12:25 Baš me interesuje jer sam ja zvanično još uvijek student - nisam nikad diplomirao, a redovno sam zaposlen 20 godina...
Redovni nisi. Ako jesi onda je poslodavac u prekrsaju, ali cim nisi diplomirao, nisi redovni.

Ne mogu da nadjem tacan zakon, ali kaze ovako...student ne moze raditi poslove koji su osnovni, pa prema tome student moze raditi u trgovini na slaganju robe, ali ne moze biti prodavac.

Tako i za dostavu. Ne moze voziti, ali moze stavljati stvari u onu torbu, ili biti promoter. Jbga debilan zakon. Kad se sjetim kad sam ja studirao, sta bih dao da sam na pauzi mogao zaduziti skuter i 3-4h dostavljati. Dusa me boli sto nisam mogao olaksati roditeljima.
Hajd ti nađi zakon.
laserShow

#2040 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Ne da mi se, jer necemo nista postici kada nadjem, a 100% je tacan. Mi smo u butiku htjeli zaposliti trgovca i nismo mogli, jer je redovan student.

Tako da cu ponoviti jos jednom, redovan student moze raditi privemene i povremene poslove, a to svako ne moze biti posao koji je osnovna djelatnost.
vendetta87

#2041 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by vendetta87 »

Ne postoji takav zakon za koji ti pričaš.

Za status studenta (redovni, vanredni i tako te varijacije) veže se Zakon o visokom obrazovanju KS.

A za status zaposlene osobe - Zakon o radu.

Nadalje, za status nezaposlene osobe - Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Dakle, ako bi se napokon neko usudio i pročitao ova tri zakona došao bi do fantastičnog zaključka, a to je da nema prepreke da redovni student bude u radnom odnosu. Jedina prepreka u svemu tome bi bila da se posao od 8 -16 kosi sa terminima predavanja na fakultetu (većinski), što znači da ne student ne bi bio u prilici izvršavati jedne ili druge svoje obaveze (radne ili fakultetske).

A što se tiče to pravno može ili ne može jedina stvar koju bih istakao je sljedeća:
Član 3. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba:
"1.Nezaposlenom osobom, u smislu ovog zakona, smatra se osoba sposobna za rad koja
nije u radnom odnosu, a koja:
a) nema registrirano privredno društvo ili drugo pravno lice, odnosno ne ostvaruje
dividendu po osnovu udjela u privrednom društvu ili drugom pravnom licu;
b) nema registriran obrt;
c) se ne bavi poljoprivrednom djelatnošću;
d) nije uživalac penzije prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju;
e) nije redovan učenik ili student;
f) ostvaruje prihod po bilo kom osnovu;
g) aktivno traži posao."

Ovo znači samo da ne možeš biti redovan student i na birou u isto vrijeme, prvenstveno zbog toga što bi za državu bio dupli trošak da ti plaća zdravstveno osiguranje po dva osnova - jedno kao redovnom studentu u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, a drugo kao nezaposlenoj osobi u skladu sa Zakonom o posredovanju...

Ovo nije ni prvi put da raji na ovom forumu pišem o ovoj tematici. Tako da eto ja vas sve izazivam da prijavite redovnog studenta preko JS3100 obrazca i pogledajte magiju koja se dešava vama pred očima.
laserShow

#2042 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

vendetta87 wrote: 29/11/2023 13:18 Tako da eto ja vas sve izazivam da prijavite redovnog studenta preko JS3100 obrazca i pogledajte magiju koja se dešava vama pred očima.
Pravnik si? Hajde molim te da zajednicki napravimo dopis institucijama. Ja cu kao osoba koja je pokusala zaposliti studenta kao trgovca, van njegovih predavanja, pa cak i na 4h, gdje je receno da NE MOZE, kako usmeno od inspekcije, tako i pismeno od racunovodstva. Isti je primjer navedeno, slobodni ste zaposliti studenta da radi kao osoba koja slaze artikle u radnji, ali ne moze raditi kao trgovac, jer je to OSNOVNO zanimanje.

[qu
Last edited by laserShow on 29/11/2023 13:44, edited 2 times in total.
DaysleepeR

#2043 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

laserShow wrote: 29/11/2023 12:22

Od studenata (svih valjda) došli smo do redovnih studenata, možda.
laserShow

#2044 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laserShow »

Dobro, moja greska, jer ja studenta smatram redovnim. Onaj ko je vanredan, ime mu samo kaze, vanredno studira, jer ne moze redovno. Moze biti vise razloga zasto je vanredan, ali veinom je jer ima primarni posao.
DaysleepeR

#2045 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

laserShow wrote: 29/11/2023 13:41 Dobro, moja greska, jer ja studenta smatram redovnim. Onaj ko je vanredan, ime mu samo kaze, vanredno studira, jer ne moze redovno. Moze biti vise razloga zasto je vanredan, ali veinom je jer ima primarni posao.
OK, back to subject, Korpa i Glovo se mogu napošljavati vanrednih studenata koliko god im duša želi.
Takvi, po prirodi kampanjci, koji malo uče, malo na pivu izlaze su idealni za tog posla.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2046 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by Velkoski »

ne znam što o studentima, dŽe im je auto za ovog posla, pogotovo u ovom periodu? :mrgreen:
vendetta87

#2047 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by vendetta87 »

Vidi, vjerujem ti da si i dobio tako debilan odgovor što od KUIP-a, što od računovodstva, zato što smo evo valjda svi u društvu živi svjedoci da nam društvo, a pogotovo javnu upravu čine neznalice, polu obrazovani kadar i generalno ljudi koji bi radije zakopali glavu u pijesak nego da iskoriste i najmanji dio sive moždane mase.

Ovo što ti govorim pričam na osnovu iskustva, što svog ličnog što kasnije kroz svoj posao. Dakle, bio sam redovan student i u radnom odnosu u isto vrijeme. Međutim, tada sam već bio na master studiju pa su mi predavanja svakako bila iza 17:00 organizovana. Kada dođe radna inspekcija u kontrolu djelatnosti (eto npr. trgovina) ne traži ona od radnika uvjerenje o studiranju već od poslodavdca obrazac prijave (JS 3100) i ugovor o radu.

Na stranu što ne postoji zaista nijedna odredba koja bi onemogućila studenta, redovnog ili nekog drugog statusa, da zasnuje radni odnos. Kažem ti jedina prepreka bi bilo izvršavanje obaveza koje se odnose na fakultet (prisustvo na predavanjima prije svega).

I ne samo moj lični primjer, kao knjigovođa sam imao dosta slučajeva gdje sam ljude najnormalnije prijavljivao, dolazile i prolazile inspekcije i nikom ništa. Mislim ne bih preporučio da ti sad inspektoru na sva zvona trubiš kako si zaposlio studenta, jer ko zna kako će ta glava da reaguje...

Eh sad to na 4 sata ti ne bih preporučio svakako jer plaćaš doprinose na puni minimalac svakako pa isplaćivao mu pola od minimalne neto plate ili cijelu.

Slobodno prijavi idući put studenta kakav god da bio, daj mu ugovor da potpiše i miran si. A ja kažem evo ako griješim, neka mi neko samo da izvadak iz zakona koji je relevantan za ovu oblast i rado ću prihvatiti ispravku bilo kakvu.
MehmedPasaMoric

#2048 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Meni iskreno nema nikakve logike da redovni studenti imaju pravo na stalno radni odnos.
caseytron

#2049 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by caseytron »

MehmedPasaMoric wrote: 29/11/2023 18:38 Meni iskreno nema nikakve logike da redovni studenti imaju pravo na stalno radni odnos.
Kako svugdje u svijetu imaju, samo kod nas ne? Sta fali 20h sati sedmicno raditi i omoguciti im da je svima lakse?
ramizovstrasni388

#2050 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by ramizovstrasni388 »

Ja sam radio kao redovan student (obnavljao godinu pa skoro da nisam imao predavanja), samo se odjavio sa zdravstvenog da bi mi poslodavac mogao uplaćivati i nikakav problem nikad nisam imao
Post Reply