Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

baglama

#28476 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by baglama »

clanak/251630/put-od-mostara-do-sarajeva-bit-ce-kraci-za-vise-od-30-kilometara-uskoro-krece-izgradnja-ogromnog-tunela

Evo nam tunela za cirka oko 2685 dana.
Ko doceka pricat ce. :bih:
neki

#28477 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

Sarajevo krivo što deset godina nisu u stanju eksproprisati livadu i postaviti rasvjetu pred pistu :lol: :lol: :lol:
koja paranoja jbt...
Uz ovakvo razmišljanje dobro su gore izgradili i ono pola kružnog toka
VladaFBiH

#28478 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by VladaFBiH »

mistek wrote: 29/11/2023 01:23 Evo to je priča upravo odozgo, vazda neko drugi kriv. Krivo Sarajevo, krivi Srbi, krivi Hrvati. Kako recimo Zenicu niko nije opstruirao da se saobraćajno profiliše kao super grad? Tuzla ne liči ni na šta po tom pitanju. Ko Tuzlu opstruiše da završi zapadni ulaz, da pravi obilaznicu oko Živinica, da aplicira za projekte i radi na boljoj saobraćajnici dolinom Spreče? Van svake pameti je razmišljanje kojim se krivi druge.

I za sve je tako. Radi li Tuzla išta da ganja povezivanje željeznicom sa Evropom? Pa eto i taj aerodrom o kojem se priča. Je li Tuzla išta uradila da to gura naprijed? Je li urađeno išta da se privuku turisti (pa čak evo i domaći) na bilo koji način? Tuzla nije u stanju srediti stvari koje su na općinskom nivou, da ne idemo dalje.
vrhunac borbe TZ i ostalih kantona protiv Sarajeva je bio smanjivanje pondera - sada imaju te silne pare zašto ništa ne grade?
drug_profi

#28479 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

baglama wrote: 29/11/2023 04:54 https://** No links **.ba/clanak/251630/put-od-mostara-do-sarajeva-bit-ce-kraci-za-vise-od-30-kilometara-uskoro-krece-izgradnja-ogromnog-tunela

Evo da ti popravim link
https://rb.gy/oe21ts
drug_profi

#28480 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Izdvojio bih ovo, ali ova priča nam je poznata i niko u ovo više ne vjeruje.
Prije svega jer je notorna laž da će u sljedećoj godini biti u izgradnji cijeli južni dio koridora Vc.
Jedino ako se jug računa od Konjica, a sjever od Sarajeva.
jer Bradina-Ovčari-Bijela nigdje nije ni spomenuta, a koliko pratim nije ni isprojektovana. Nisam siguran da čak ima i zvanično idejno rješenje kuda će se pružati.
Do kraja 2023. godine trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. U ovoj godini u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste. Do kraja ove godine planira se ugovaranje preostale posljednje dionice na sjevernom dijelu koridora Vc od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara, čime će u izgradnji biti kompletan sjeverni dio koridora Vc. U prvoj polovini sljedeće godine trebala bi biti ugovorena i dionica Mostar jug – tunel Kvanj, čime će u izgradnji biti kompletan južni dio koridora Vc – objasnio je nedavno Lasić
So What!

#28481 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ovakve vijesti samo na ignore, eventualno zapisati da je neko bombu nekada bacio.

Ako su ostali svi odreda (uz izuzetak Karica), mogli da bombe bacaju, sto ne bi i Lasic.
neki

#28482 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by neki »

drug_profi wrote: 29/11/2023 09:23 Izdvojio bih ovo, ali ova priča nam je poznata i niko u ovo više ne vjeruje.
Prije svega jer je notorna laž da će u sljedećoj godini biti u izgradnji cijeli južni dio koridora Vc.
jer Bradina-Ovčari-Bijela nigdje nije ni spomenuta, a koliko pratim nije ni isprojektovana. Nisam siguran da čak ima i zvanično idejno rješenje kuda će se pružati.
Do kraja 2023. godine trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. U ovoj godini u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste. Do kraja ove godine planira se ugovaranje preostale posljednje dionice na sjevernom dijelu koridora Vc od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara, čime će u izgradnji biti kompletan sjeverni dio koridora Vc. U prvoj polovini sljedeće godine trebala bi biti ugovorena i dionica Mostar jug – tunel Kvanj, čime će u izgradnji biti kompletan južni dio koridora Vc – objasnio je nedavno Lasić
Ja bih bio sretan kad bi samo jednu od ove 4 najave do kraja godine ugovorili
RJ57

#28483 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

baglama wrote: 29/11/2023 04:54 https://** No links **.ba/clanak/251630/put-od-mostara-do-sarajeva-bit-ce-kraci-za-vise-od-30-kilometara-uskoro-krece-izgradnja-ogromnog-tunela

kad ovo pročitaš dođe ti da izbrišeš internet:

Kada je riječ o aktivnostima koje Autoceste FBiH planiraju u predstojećem razdoblju, on navodi kako je, prije svega, potrebno ubrzati izgradnju koridora Vc kroz Hercegovinu i poduzeti sve aktivnosti kako bi do kraja ove i početkom sljedeće godine u izgradnji bio kompletan dio koridora Vc na jugu naše zemlje.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28484 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

neki wrote: 29/11/2023 12:04
drug_profi wrote: 29/11/2023 09:23 Izdvojio bih ovo, ali ova priča nam je poznata i niko u ovo više ne vjeruje.
Ja bih bio sretan kad bi samo jednu od ove 4 najave do kraja godine ugovorili
Nisu problem ugovori, sad je problem završetak radova.
Nova je taktika sada potpisati ugovor, slikati se sa mašinama, pa idući dan opet sve vratiti na staro i s vremena na vrijeme pustiti koji šuplju u medijima.

Taktiku koju je započeo Bakir sa Vrandukom danas vidimo na gotovo svim nivoima, od federalnih Autocesta, kantonalnih vlada (tramvaj za Hrasnicu, tunel Kobilja Glava) do federalnih (bazeni u Mostaru npr.).
So What!

#28485 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

sehohari wrote: 29/11/2023 12:27Nisu problem ugovori, sad je problem završetak radova.
Nova je taktika sada potpisati ugovor, slikati se sa mašinama, pa idući dan opet sve vratiti na staro i s vremena na vrijeme pustiti koji šuplju u medijima.

Taktiku koju je započeo Bakir sa Vrandukom danas vidimo na gotovo svim nivoima, od federalnih Autocesta, kantonalnih vlada (tramvaj za Hrasnicu, tunel Kobilja Glava) do federalnih (bazeni u Mostaru npr.).
Ne bih da budem dezurni advokat vlade u KS, ali tunel Kobilja Glava se stvarno gradi, tramvaj za Hrasnicu jeste u cudnoj poziciji i niko ne objasnjava sta se desava.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#28486 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

So What! wrote: 29/11/2023 12:29
sehohari wrote: 29/11/2023 12:27Nisu problem ugovori, sad je problem završetak radova.

Ne bih da budem dezurni advokat vlade u KS, ali tunel Kobilja Glava se stvarno gradi, tramvaj za Hrasnicu jeste u cudnoj poziciji i niko ne objasnjava sta se desava.
Radi se, ali užasno kasni.
Isto kao i na Počitelju, više je slika napravljeno od te dionice nego što ima metara od njezinog početka do kraja.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#28487 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sime_cipol »

neki wrote: 29/11/2023 08:08 Sarajevo krivo što deset godina nisu u stanju eksproprisati livadu i postaviti rasvjetu pred pistu :lol: :lol: :lol:
koja paranoja jbt...
Kazu jedan Tuzlak zajebaje u zgradi na Grbavici i ne moze da se pravi Juzna :zzzz: :D
Haris.ba

#28488 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 29/11/2023 13:59
neki wrote: 29/11/2023 08:08 Sarajevo krivo što deset godina nisu u stanju eksproprisati livadu i postaviti rasvjetu pred pistu :lol: :lol: :lol:
koja paranoja jbt...
Kazu jedan Tuzlak zajebaje u zgradi na Grbavici i ne moze da se pravi Juzna :zzzz: :D
:thumbup:
tramvajtrojka

#28489 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 29/11/2023 12:34
So What! wrote: 29/11/2023 12:29

Radi se, ali užasno kasni.
Isto kao i na Počitelju, više je slika napravljeno od te dionice nego što ima metara od njezinog početka do kraja.
Kako kasne radovi ako je rok za izgradnju tunela dvije godine od početka a pocelo se na kraju decembra prosle godine :?
costacurta

#28490 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

So What! wrote: 29/11/2023 00:02
costacurta wrote: 28/11/2023 18:37Na TK registrovano skoro isti broj motornih vozila kao u KS, neki dan na Klixu pišu kako su nezadovoljni izgradnjom u KS iako su opasani obilaznicom kroz cijeli kanton, od Vogošće do Tarčina. Imaju longitudinale, transverzale, novu prugu, trolejbuse itd itd.
Kakvo lobiranju treba da postoji ako imaš ovakve pokazatelje i statističke podatke? Još kad uključimo potrošnju goriva i izdvajanje za poteve po prodatom litru cifre koje se izdvajaju sa TK u državnu kasu su ogromne.
Neki dan u TZ napravili paradu povodom Dana državnosti i kukaju bilo malo ljudi na trgu. Ja prvi nisam htio otići jer se osjećam prevarenim i poniženim od strane iste te države. 30 god čekam neku pozitivnu priču i 30 god sve nas obilazi, 30 godina je previše poniženja.
Kakvo lobiranje drug? samo građanski neposluh.
4. 12. organizuju neku javnu debatu vezano za uticaj na okoliš koji bi imao izgradnja brze ceste Tz-Orašje, koga ba pravite ludim više jbte.
Recite da se Wizz povukao sa MATa zbog SJJ, opstrukcije su trajale svo vrijeme, od izgradnje atrija do ugradnje prilaznih svjetala, pazi "vlasnik šume" do dozvoljava proširenje :lol: dok u drugim dijelovi zemlje manje više to ide bez probl. Ja ba
Ti ako stvarno vjerujes u ovo sto si napisao, onda vjerovatno i niste zasluzili bolje.

Oprosti, stvarno nista licno, ali za mene su ovo teske nebuloze, zbog ovog dijela s aerodromom.

Fino je biti lokal patriota, i ja sam, ali svjestan sam potencijala i nepotencijala mjesta iz kojeg dolazim.

Povratak Wizz Aira na SJJ, kao i dolazak Ryanaira je iskljucivo zasluga Kantona i njegove trenutne Vlade koja je subvencijama vratila te kompanije.

Vodjenje TZL kao i izgradnja pratece infrastrukture, pogotovo cesta do aerodroma, uspostavljanje redovnih autobuskih linija su u nadleynosti TK, koji isto tako moye ponuditi neke subvencije.
Ljudino,
Buđzet TK je 600M budžet KS duplo veći na manji br stanovnika. KSu ostaje kompletan budžet za investicije koji ima TK za rashode + investicije.
Wizz se iz TZL povukao na SJJ, iakp su imali popunjenost letova preko 90% ali toliko opstrukcija u radu aerodroma je postalo strašno. Sprega lokalnih poglavica u Živinicama sa centralom u SA je na vrhunskom nivou, SA mora biti centar u svakom pogledu, to što se TZL približavao po broju putnika sa SJJ je bila smetnja i gubitak prihoda. Niko nije očekivao ovako dobro poslovanje TZL i politika je učinila to što je učinila.
Citiraću: " jedna opština SA je vrijednija od 10 drugih" . Kraj citata
Haris.ba

#28491 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

costacurta wrote: 29/11/2023 17:59 Buđzet TK je 600M budžet KS duplo veći na manji br stanovnika. KSu ostaje kompletan budžet za investicije koji ima TK za rashode + investicije.
Ja, i? Sta je tu Sarajevo krivo?
costacurta wrote: 29/11/2023 17:59 Sprega lokalnih poglavica u Živinicama sa centralom u SA je na vrhunskom nivou, SA mora biti centar u svakom pogledu, to što se TZL približavao po broju putnika sa SJJ je bila smetnja i gubitak prihoda. Niko nije očekivao ovako dobro poslovanje TZL i politika je učinila to što je učinila.
Imas li vise podataka? Jer, nema ti logike ta prica.

Mislim da ti je neko prodao pricu da ne bi se zagledalo u vlastite greske.
costacurta

#28492 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by costacurta »

Haris.ba wrote: 29/11/2023 18:23
costacurta wrote: 29/11/2023 17:59 Buđzet TK je 600M budžet KS duplo veći na manji br stanovnika. KSu ostaje kompletan budžet za investicije koji ima TK za rashode + investicije.
costacurta wrote: 29/11/2023 17:59 Sprega lokalnih poglavica u Živinicama sa centralom u SA je na vrhunskom nivou, SA mora biti centar u svakom pogledu, to što se TZL približavao po broju putnika sa SJJ je bila smetnja i gubitak prihoda. Niko nije očekivao ovako dobro poslovanje TZL i politika je učinila to što je učinila.

Šta "Ja, i? Šta je SA krivo?."
Pa čovjek priča kako bi TK trebao da ulaže u infrastrukturu, autobusne linije, subvencije a jedva da su imali para u budžetu za održavanje infrastrukture, plate i tekuće troškove. Do prije dvije godine bilo je nategni od januara do januara, na kraju na nuli. Dok je KS imao kompletan iznos u visini budžeta TK da investira. I neka je, nemam ja ništa protiv, ali te tvrdnje da nema lobiranja od naših političara i da smo zato u izolaciji je neozbiljno.
Ako i jeste lobiranje ključno onda iz moje perspektive KS ima strašan lobi, sa svime što je urađeno u odnosu na ostatak "bošnjačkog" dijela Federacije. I svaka čast na tome, ali onda čemu čuđenje tvrdnji da Sarajlije ne voli ostatak države kad samo sebe gledate?
El_comadante

#28493 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

costacurta wrote: 29/11/2023 19:39

Pa čovjek priča kako bi TK trebao da ulaže u infrastrukturu, autobusne linije, subvencije a jedva da su imali para u budžetu za održavanje infrastrukture, plate i tekuće troškove. Do prije dvije godine bilo je nategni od januara do januara, na kraju na nuli. Dok je KS imao kompletan iznos u visini budžeta TK da investira. I neka je, nemam ja ništa protiv, ali te tvrdnje da nema lobiranja od naših političara i da smo zato u izolaciji je neozbiljno.
Ako i jeste lobiranje ključno onda iz moje perspektive KS ima strašan lobi, sa svime što je urađeno u odnosu na ostatak "bošnjačkog" dijela Federacije. I svaka čast na tome, ali onda čemu čuđenje tvrdnji da Sarajlije ne voli ostatak države kad samo sebe gledate?
Vi Tuzlaci se nadigli da smanjite ponuder KSu, i šta vi imate od toga sada?
Dr Arsla

#28494 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

El_comadante wrote: 29/11/2023 20:14
costacurta wrote: 29/11/2023 19:39

Vi Tuzlaci se nadigli da smanjite ponuder KSu, i šta vi imate od toga sada?
Smanjen je sa 2 na 1.5 i efekat toga će se osjetiti tek iduće godine. I da se razumijemo i 1.5 je nepravedno, treba biti 1
Haris.ba

#28495 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Dr Arsla wrote: 29/11/2023 20:32 Smanjen je sa 2 na 1.5 i efekat toga će se osjetiti tek iduće godine. I da se razumijemo i 1.5 je nepravedno, treba biti 1
I kad se smanji.na 1, hoce li krenuti ta cestogradnja u Tuzli?
Dr Arsla

#28496 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Haris.ba wrote: 29/11/2023 20:40
Dr Arsla wrote: 29/11/2023 20:32 Smanjen je sa 2 na 1.5 i efekat toga će se osjetiti tek iduće godine. I da se razumijemo i 1.5 je nepravedno, treba biti 1
To ćemo tek da vidimo. I KS je 20 godina ubirao tuđe plodove. Tk bi trebalo narednih 20 godina da ima ponder 2 kao sto je imao KS do juče pa onda da prićamo o tome tj. infrastrukturi
Haris.ba

#28497 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Dr Arsla wrote: 29/11/2023 20:45
To ćemo tek da vidimo. I KS je 20 godina ubirao tuđe plodove. Tk bi trebalo narednih 20 godina da ima ponder 2 kao sto je imao KS do juče pa onda da prićamo o tome tj. infrastrukturi
To je vec toliko puta demantovano da ne znam zasto se toliko ponavlja taj lazni narativ.

Nista Sarajavo nije ubiralo tudje. Podjela je na osnovu teritorije, stanovnika i ucenika do 18 godina, i kad je ukidan porez na promet i usluge i uvodjen pdv skontalo se da po novoj podjeli bi se uzelo Sarajevu ono sto se prikupljalo po starom porezu koji je bio kantonalni, i onda je uveden taj famozni ponder ko biva zbog institucija. A, samo je na kraju evo unio razdor medju kantonima.
Dr Arsla

#28498 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Haris.ba wrote: 29/11/2023 20:50
Dr Arsla wrote: 29/11/2023 20:45

To je vec toliko puta demantovano da ne znam zasto se toliko ponavlja taj lazni narativ.

Nista Sarajavo nije ubiralo tudje. Podjela je na osnovu teritorije, stanovnika i ucenika do 18 godina, i kad je ukidan porez na promet i usluge i uvodjen pdv skontalo se da po novoj podjeli bi se uzelo Sarajevu ono sto se prikupljalo po starom porezu koji je bio kantonalni, i onda je uveden taj famozni ponder ko biva zbog institucija. A, samo je na kraju evo unio razdor medju kantonima.
Tk ima veću teritoriju i više stanovnika. Sjedište EPBiH, Bhtelecoma, ŽFBiH, Lutrije BiH itd je u Sarajevu i to se prikazuje kao prihod KS. Zasto ne bi napravili decentralizaciju kao u RS pa da npr.sjediste EP BiH bude u Tuzli ( najvise struje se prozvode), sjediste Bhtelecoma recimo u Mostaru, Željeznica u Zenici, Šuma u Bihaću itd. Sve se naguralo u Sarajevu. Jeste glavni grad i naravno da treba da bude reprezent drzave ali isto tako ne treba ni zapostavljati druge krajeve. Za nepovjerovat je da se za 20+ godna nakon rata dva najveća grada u FBiH nisu povezali autocestom. Da nista nije urađeno prema bosanskoj krajini, prema Travniku i Jajcu itd. A sve je to Federacija trebala uraditi. Zato svako selo u Zap Hercegovini ima kružni tok i obilaznicu
Haris.ba

#28499 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Dr Arsla wrote: 29/11/2023 21:08
Tk ima veću teritoriju i više stanovnika. Sjedište EPBiH, Bhtelecoma, ŽFBiH, Lutrije BiH itd je u Sarajevu i to se prikazuje kao prihod KS. Zasto ne bi napravili decentralizaciju kao u RS pa da npr.sjediste EP BiH bude u Tuzli ( najvise struje se prozvode), sjediste Bhtelecoma recimo u Mostaru, Željeznica u Zenici, Šuma u Bihaću itd. Sve se naguralo u Sarajevu. Jeste glavni grad i naravno da treba da bude reprezent drzave ali isto tako ne treba ni zapostavljati druge krajeve. Za nepovjerovat je da se za 20+ godna nakon rata dva najveća grada u FBiH nisu povezali autocestom. Da nista nije urađeno prema bosanskoj krajini, prema Travniku i Jajcu itd. A sve je to Federacija trebala uraditi. Zato svako selo u Zap Hercegovini ima kružni tok i obilaznicu
Da se ja pitam sve bih ja ta drzavna preduzeca izbacio iz Sarajeva.

I sve to nema nikakve veze sto nema cesta po Tuzli.
Nisu sposobni u Tuzli trasu da dogovore. Isto je bilo i u SBK. Pa otkocilo kada su se konacno dogovorili (mada izgleda da su opet nesta se posvadjali).

Evo, sta je sa dionicom nove magistrale oko Zivinica?
Dr Arsla

#28500 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Dobrim dijelom problem Tk je nesposobna zelena vlast koja sa kratkotrajnim prekidima vlada preko 20 godina. Zatim sindrom Karaule jer kada je prođu zaborave odakle dolaze. Kada se uz to dodaju finansije pa su svi dosadasnji budzeti Tk bili socijalni a ne razvojni (opet iz poznatog razloga) odgovori su tu negdje. Sta je zakočilo sa obilaznicom oko Živinica niko osim Irfana Halilagića i Hodze ne zna. Bolje da su ta sredstva usmjerili u brzu cestu Šićki-Doboj i da se spojimo sa Dodikovim AP u Doboju. Fadil Novalić je za 8 godina mandata morao početi bilo koju dionicu u Tk. Tuzla-Brčko, Tuzla-Doboj, Tuzla-Žepče ili Tuzla-Sarajevo nebitno je skroz samo da se počne više raditi.
Post Reply